Round-up OVK (D): Tilburg op weg naar drie koplopers

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar Tilburg lijkt de weg naar boven te hebben gevonden. Uit twee duels na de winterstop scoorde het team van Rob Haantjes zes punten, maar het team laat vooral volwassener spel zien dan voor de winterstop. Interessant is het daarom te zien hoe de ploeg de komende drie duels tegen de koplopers afwerkt. Tilburg treft vanaf nu het rijtje Union (thuis), Nijmegen (uit) en Voordaan (thuis).

Overgangsklasse A

EHV: 0-2 tussenstand niet genoeg

EHV speelde volgens trainer-coach Antoinet Wildeboer een puike wedstrijd, maar dat was niet genoeg om Helmond op eigen veld te verslaan. Het werd 5-3, nadat EHV tijdens de eerste helft nog op een 0-2 voorsprong kwam. ‘Over de inzet van de meiden heb ik in tegenstelling tot vorige week niets te klagen. Voor rust kreeg Helmond geen poot aan de trapper, maar ze maken wel de 1-2. Tijdens de tweede helft komen we op achterstand, we gaan drukken, er ontstaat ruimte achterin en dan weet je dat er risico’s ontstaan.’

Roelant de Laat (Helmond): ‘Tijdens de eerste helft liepen we achter de feiten aan, maar vooral na de 3-2 ontstond er geloof en power in de ploeg.’

Tilburg bestendigd volwassen hockey

Tilburg boekte de tweede overwinning op rij en daardoor krijgt haar positie op de ranglijst weer een florissanter karakter. De aansluiting op de middenmoot is helemaal bereikt, maar wat voor trainer-coach Rob Haantjes belangrijker was: zijn team bestendigde haar volwassen hockeyspel van vorige week. ‘We speelden een prima eerste kwartier, komen op 0-1, maar door een slordigheid werd het 1-1. Gelukkig scoorden we daarna snel de 1-2 en op slag van rust de 1-3. Na rust speelden we stabiel op zoek naar de 1-4, maar dat lukte ondanks acht corners en een paar kansen helaas niet.’

Daan Sabel van Rood-Wit zag zijn formatie ‘heel wisselend spelen. We hebben een smalle selectie en kennen weinig vastigheid op dit moment. Bij de 1-2 en de 1-3 stonden wij er bij en keken er naar.’

Tilburg maakt zich op voor drie duels tegen de huidige drie koplopers.

Rotterdam verschalkt Push

Rotterdam verraste Push door de Bredanaars met 2-1 naar huis te sturen. De thuisclub speelde volgens trainer-coach Kees Wortmann ‘een echt goede eerste helft’ die het met een 1-1 afsloot. Groot was de inbreng van doelvrouw Annemeike Schermer die een belangrijk aandeel in de zege van de Rotterdamsen voor zich opeiste.

Stan Huijsmans (Push) zag dat het spel van zijn team in balbezit in orde was, ‘Ik denk dat de kansenverhouding 12-4 in ons voordeel was, maar de ballen gingen er niet in. Vooral zonder bal was het zeker niet scherp genoeg en het rendement van Rotterdam lag zeer hoog.’

Rosanne Gatdsonides was met de enige treffer na rust meteen matchwinner.

Puik werk Voordaan

Voordaan boekte een prima overwinning tegen het altijd lastige Terriërs. Bij rust was er al een stand van 3-0 bereikt en dan weet je als tegenstander, dat het een vrijwel onmogelijke opgave wordt te winnen van deze ploeg. Qua defensie steekt Voordaan namelijk zeer solide in elkaar.

Jeroen Visser (Terriërs) was ‘doodziek van de nederlaag. Wij waren zeker niet minder en toch staat het bij rust 3-0. Na rust duurde het te lang voordat we op 3-1 kwamen. We zetten hoge druk, maar Voordaan hockeyde daar zeer goed onderuit. Het is een spelletje dat zij goed beheersen. We spelen na de winterstop zeker niet slecht, maar toch staan we op nul punten.’

Gelukkige zege Union

Union bleef moeizaam aan de goede kant van de streep tegen Leonidas. Bij rust was het 2-0, maar de Rotterdamsen knokten zich terug in de wedstrijd en kwamen na rust op 2-2. ‘Wij waren van plan om daarna de 2-3 te maken en dan is het zuur dat de tegenstander via een strafcorner op 3-2 komt. Na de gelijkmaker liepen we jammer genoeg iets te ver achteruit.’

Frank Geers (Union) repte van ‘een gelukkige zege. Leonidas had niks te verliezen. We raakten de grip op het duel kwijt en pas na de 2-2 konden we op wilskracht doordrukken. Daarmee belonen we ons zelf en het gaat per slot van rekening om de knikkers. Als het niet lekker gaat en je pakt toch de punten, dan blijf je meedoen.’

Kijk hier voor het verslag van Nijmegen – QZ.

Statistieken

Helmond – EHV 5-3 (2-1)
0-1 Sanne Vormeer, 0-2 Lotti Arts, 1-2 Joyce van Wetten (sc), 2-2 Joyce van Wetten (sb), 3-2 Joyce van Wetten (sb), 4-2 Anouk Magis, 4-3 Emilie Nieland, 5-3 Sanne Vormeer.

Nijmegen – QZ 3-1 (2-1)
1-0 Isaline Kroon (sc), 1-1 Ruth Linders (sc), 2-1 Ellemiek Koenders (sc), 3-1 Michelle Simons

Rood-Wit – Tilburg 2-3 (1-3)
0-1 Anne-Fleur Oonk (sc), 1-1 Loes Stijntjes (sc), 1-2 Emmelot van Heijst, 1-3 Robin van Rijn, 2-3 Vivianne van Rijn

Rotterdam – Push 2-1 (1-1)
1-0 Lieve van den Hurk, 1-1 Suze Derksen (sb), 2-1 Rosanne Gatsonides

Voordaan – De Terriërs 4-1 (3-0)
1-0 Liza Gerritsen, 2-0 Julia Pommeline Korstanje, 3-0 Saskia Koning, 3-1 Bianca Karels (sc), 4-1 Viviène Uijtewael

Union – Leonidas 3-2 (2-0)
1-0 Amelia Katerla, 2-0 Amelia Katerla, 2-1 Vivian Kowalski, 2-2 Inge Baijens, 3-2 Nynke Kappelle (sc)

Overgangsklasse B

Late winst voor KZ

Almere en Klein Zwitserland speelden een enerverend potje tegen elkaar, zonder dat er veel doelpunten vielen. Sterker, er viel er maar eentje. In de slotfase van het duel maakte Nina Staal een tip-in na een opportunistische bal in de cirkel.

Dider Meijer (Almere): ‘Wij hadden 70 minuten controle en toch verlies je. Daar ben ik chagrijnig van. Het is onterecht, maar als je je kansen niet afmaakt, kan dit gebeuren. We hebben desondanks goed spel laten zien.’

Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Deze wedstrijd verdiende misschien geen winnaar. Ik had het idee dat de ploeg die de eerste treffer zou maken ook zou gaan winnen. En zo ging het ook. Voor het publiek was het denk ik een fantastische wedstrijd, want alles zat er in.’

HBS soepel langs Craeyenhout

HBS hockeyde naar een soepele overwinning tegen Craeyenhout. Rust 2-0, eindstand 3-0. Robbert Zevalkink (HBS): ‘Wij speelden dominant hockey en hadden zeker kansen op meer treffers. Ik denk dat onze doelvrouw vanmiddag twee ballen heeft gehad, dat zegt wel iets.’

Dank zij deze overwinning ontworstelde HBS zich voorlopig van de plaatsen die aan het eind van de rit goed zijn voor play-outwedstrijden. Voor Craeyenhout (elfde plaats) blijven de zorgen onverminderd groot.

Victoria ‘back in business’

Victoria is helemaal terug in de race om de play-offs door één van haar rechtstreekse concurrenten (HGC) op de Roggewoning klop te geven: 1-2. Tijdens de eerste helft zag dat er niet naar uit, want in deze fase had HGC duidelijk de overhand. Na drie minuten was het al 1-0.

Na rust kreeg Victoria opeens geloof in eigen kunnen, nadat er in het kleedlokaal duidelijke woorden werden gesproken. In de 55ste en 60ste minuut trok Victoria de wedstrijd naar zich toe.

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘De eerste helft was prima, maar we wisten ook dat we een stapje extra moesten doen om te winnen. In plaats daarvan ging het twee stapjes minder.’

Eelco van Roon (Victoria): ‘Ik denk dat ik vandaag één van de betere duels op Overgangsklasseniveau heb gezien. Wij zijn helemaal back in business.’

Geen kind aan Ring Pass

HIC had, zoals dat heet, geen kind aan Ring Pass. Het werd 6-0 na een ruststand van 5-0. Na acht minuten viel de eerste treffer en vanaf dat moment was er maar één ploeg die het spel dicteerde.

Vincent van Hall (HIC): ‘In de beginfase hadden we het even moeilijk omdat Ring Pass hoge druk speelde, maar na de 1-0 gingen we echt goed hockeyen. We moeten er op blijven letten dat wij niet meegaan in het tempo van de tegenstander, maar dat wij zelf het spelbeeld bepalen.’

Eric van der Pol (Ring Pass): ‘Wij willen graag het spel maken, waardoor we op sommige momenten achterin soms kwetsbaar zijn. Ik vond HIC niet dominant spelen, zeker niet in balbezit. Wij kregen vijf corners, HIC vier. Wij kwamen vijftien keer in de cirkel, zij achttien keer. HIC haalde echter een heel hoog rendement in de cirkel. Dat is knap van ze. We hebben tijdens de tweede helft laten zien wat we kunnen en daar ben ik heel trots op.’

Met dank aan Gitte Michels

Huizen bevestigde haar titelaspiraties door het lastige uitduel op Wageningen met 2-5 te winnen. Eenvoudig ging dat niet, maar als kandidaat-kampioen moet je over een betrouwbare strafcorner beschikken, wil je inderdaad als eerste eindigen. Die heeft Huizen in de persoon van Gitte Michels; zij prikte er drie in.

Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Bij rust is het terecht 1-1, maar na rust wordt het wat geflatteerd 2-5. Wij hebben onze kansen zeker gehad en ik vond dat de arbitrage twee strafcorners onterecht toewees aan Huizen. Huizen is qua hockey trouwens wel met afstand de beste ploeg in de Overgangsklasse.’

Boaz Janssen (Huizen): ‘Wageningen is een lastige ploeg om tegen te spelen, maar ons team bleef onverstoorbaar, ondanks dat het hockey wat stroef liep. Het geeft aan dat we over veel kwaliteiten beschikken.’

‘Spelen als échte vrouwen!’

Were Di speelde volgens trainer-coach Janneke Woudenberg een goede wedstrijd, mede doordat het team fel van start ging. ‘Tijdens de trainingen en oefenwedstrijden gaat het altijd prima, maar dat moeten we ook tijdens de competitie laten zien. Ik was het meest tevreden over de samenwerking in het veld, vooral in balbezit. Over het geheel moeten we meer als échte vrouwen spelen, niet als meisjes.’

HIC – Ring Pass 6-0 (5-0)
1-0 Annick Hoeboer, 2-0 Jet Cremer (sc), 3-0 Judith Stuij, 4-0 Ankelien Baardemans, 5-0 Sophie Umans, 6-0 Rosalie Geerts

Wageningen – Huizen 2-5 (1-1)
1-0 Elena Colmer, 1-1 Iris Aalbers, 1-2 Amber Folmer, 1-3 Gitte Michels (sc), 2-3 Kimberley van der Meer, 2-4 Gitte Michels (sc), 2-5 Gitte Michels (sc)

Were Di – Schaerweijde 5-2 (2-1)
1-0 Ilse Brouwers, 2-0 Kiki de Ruiter (sc), 3-0 Judith Visser (sc), 3-1 Marloes Timmerman, 4-1 Kiki de Ruiter, 4-2 Anne Wiegers, 5-2 Ilse Brouwers