Round-up OVK Dames: Groningen bijna winterkampioen

Het zijn mooie tijden op de Harener Holt. Dames 1 van Groningen (3-0 winst op De Warande) gaat als een speer en is op een haartje na winterkampioen. Wageningen daarentegen verkeert in een serieuze dip na de 2e nederlaag op rij tegen een laagvlieger. In poule B eindigde de topper tussen de nummers 1 en 2 – Were Di en Victoria – in een gelijkspel.

Poule A

Nijmegen blijft de laatste weken uitstekend presteren en boekt stevige zeges. Ditmaal was Craeyenhout het kind van de rekening. Het werd 1-6 in Den Haag. De thuisclub kwam wel op een 1-0 voorsprong, maar nog voor rust boog Nijmegen dit keurig om in 1-3. ‘Na de 1-1 lopen we 10 minuten niet in de organisatie en binnen dit tijdsbestek sloeg Nijmegen 2 maal toe’, aldus Tom Pijpers (Craeyenhout). ‘En na de 1-4 knakte er iets bij ons, zo’n achterstand haal je tegen Nijmegen niet meer in. Anthony Potter sprak van ‘een moeilijk duel, maar wij wisten onze focus te houden. En ik ben trots op de meiden dat ze 6 keer gescoord hebben.

Groningen aan kop

Groningen staat na de heenronde van 11 duels stralend aan kop. Dankzij de 3-0 zege op De Warande en het puntenverlies van Rotterdam is het gaatje naar de nummer 2 zelfs gegroeid naar 4 punten op Nijmegen en 6 op Rotterdam. Het duel tegen De Warande startte 25 minuten later omdat het veld schoongeveegd moest worden vanwege de wateroverlast. De gasten uit Oosterhout waren vanwege de lange heenreis al een dag eerder naar Haren gekomen, maar qua resultaat hielp dat niet.

Voor QZ begint de situatie penibel te worden. Na de thuisnederlaag tegen Almere (2-3) staat de ploeg nu samen met De Warande en Zwolle stevig onderaan. Het gat naar de nummer 9 is nu al 6 punten. ‘Wij spelen met het hart op de goede plaats, maar dat is niet genoeg’, aldus Michel Schoenmaker. Deze nederlaag maakt onze problemen wel wat groter.’ Almere speelde volgens assistent-coach Bas Beuse ‘heel goed. Wij hadden een goed plan en de meiden gaven daar volledig uitvoering aan. Voor QZ was het erop of eronder, dat kon je duidelijk merken.’

Rotterdam laat zich verrassen

Rotterdam liet zich in eigen huis verrassen door Union dat met 2-3 won en doorschuift naar de 4e plaats. David Gestel (Rotterdam): ‘Wij speelden heel slecht en dat overviel mij eigenlijk. Tot de rust ging het nog goed. Ik heb in de rust gezegd dat ze een streep onder die 1e helft moesten zetten en gewoon weer opnieuw moesten beginnen. We kregen 8 corners en een paar kansen, maar het was niet genoeg.’ Frank Geers was blij dat zijn formatie nu eens won van een tegenstander die boven zijn ploeg staat. Dat heeft allemaal met ontzag te maken, maar wij zijn ook een goed team. Ik geloof niet zo in stunts, we hebben gewoon een goede pot gespeeld.’

Zwolle leidde bij rust nog met 0-1, maar ging er na 70 minuten met 2-1 van af op HIC. Roel Stofmeel (Zwolle): ‘De ruststand was prima, maar na rust speelden de meiden als een stel verwende nesten. Op 80 procent van je kunnen win je geen overgangsklassepot.

Wageningen in een dip

Wageningen kon na het smadelijke verlies tegen Zwolle het tij niet keren. Op eigen veld werd het 0-3 tegen Leonidas. ‘Wij zitten in een enorme dip en daar moeten we op de één of andere manier uit zien te komen. Ik heb een ploeg met 5 A’tjes en 3 eerstejaars senioren. We leveren veel energie, maar het komt er niet uit. Voor rust was Wageningen de betere, maar vlak voor rust en vlak na rust sloegen de Rotterdamsen toe. De 3e goal viel op het moment dat de doelvrouw van Wageningen al van het veld was.

Craeyenhout-Nijmegen 1-6 (1-3)
1-0 De Jong, 1-1 Klop (sc), 1-2 Maas, 1-3 Mientjes, 1-4 Bombach, 1-5 Schoenaker, 1-6 Mientjes.

Groningen-De Warande 3-0 (3-0)
1-0 Van Asperen, 2-0 Rijling, 3-0 Hoving

QZ-Almere 2-3 (1-2)
0-1 Clot, 0-2 Hooijer (sc), 1-2 Baart, 1-3 Hooijer, 1-4 De Jong (sb)

Rotterdam-Union 2-3 (1-1)
0-1 Van de Venne, 1-1 De Heer, 1-2 Jansen, 1-3 Passier (sc), 2-3 Visser (sc)

HIC-Zwolle 2-1 (0-1)
0-1 Lacroes, 1-1 Geers, 2-1 Affoutit

Wageningen-Leonidas 0-3 (0-1)
0-1 Van der Heijden, 0-2 Schaeffers (sc), 0-3 Korink.

Poule B

KZ en HGC deelden de punten en daar konden beide coaches zich wel in vinden. Beide ploegen kregen kansen om te winnen, maar geen van beiden wist een 4e goal te maken. Bastiaan Bunnik (KZ): ‘We speelden een rommelige 1e helft, waar we vaak een tel te laat bij de bal waren. Na rust speelden we goed.’ Roel Willems (HGC): ‘De amusementswaarde was hoog en beide ploegen gingen er vol voor, vond ik.’

Venlo wint

Venlo won voor de 2e keer in 3 weken en neemt hiermee stukje bij beetje afstand van de laatste plaatsen. De zege op Root-Wit kwam eigenlijk al tijdens de 1e helft tot stand. Na 35 minuten stond het 3-0. Tijdens de 2e helft zette Rood-Wit een inhaalrace in, kreeg het zelfs een uitspeelcorner te nemen, maar de dappere Venlonaren hielden stand. Ralf Thijssen (Venlo): ‘Het was jammer dat onze 4-0 werd afgekeurd, anders hadden wij het gewoon vroegtijdig beslist.’

Voordaan blijft het goed doen met een voorlopig gedeelde 3e plaats als beloning. De ploeg speelde geen denderende 1e helft, maar na rust herpakte de thuisclub zich. Van 0-1 bij rust werd het in de 66ste minuut 2-1.

Topper tussen Were Di en Victoria

De topper tussen Were Di en Victoria kende geen winnaar. Het werd 1-1 en daar konden beide coaches goed mee leven. De eerste helft had Were Di de overhand, na rust bepaalde Victoria het spel. Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Bij rust hadden we eigenlijk met 2-0 aan de leiding moeten gaan.’ Eelco van Roon (Victoria): ‘Tijdens de tweede helft zetten we volle druk op Were Di, ze kwamen er niet meer uit.’

Tilburg maakt ‘matte indruk’

De Terriërs deed goede zaken tegen Tilburg, dat in de ogen van Jeroen Visser (De Terriërs) een ‘matte indruk maakte. Dat had ik niet verwacht, ook niet gelet op het belang van deze wedstrijd. Maar van onze kant was het prima. We waren vanaf de 1e minuut beter. We speelden met veel controle en konden de bal telkens goed kwijt.’ Boaz Jansen (Tilburg): ‘De arbitrage was goed, de tegenstander was goed en wij schoten 1 maal op doel. Dat was het. Ik rij teleurgesteld naar huis.’

Huizen tenslotte won met 0-2 op Schaerweijde, waarbij de gasten volgens Timo van Doremalen (Huizen) ‘meer kansen kregen, meer corners afdwongen en meer energie in de wedstrijd staken.’

Klein Zwitserland-HGC 3-3 (1-1)
0-1 Malefason, 1-1 Castelein, 1-2 Ceulen, 2-2 Uijterwael, 3-2 Uijterwael, 3-3 Lejeune

Venlo-Rood-Wit 3-2 (3-0)
1-0 Baeten (sc), 2-0 Korte, 3-0 Kulaleen, 3-1 Van Vliet, 3-2 Van Vliet

Voordaan-Eindhoven 2-1 (0-1)
0-1 , 1-1 Gerritsen, 2-1 Gullit

Were Di-Victoria 1-1 (0-0)
0-1 Meeuwsen, 1-1 M. van Dessel

De Terriërs-Tilburg 3-1 (2-0)
1-0 De Jong, 2-0 De Jong, 3-0 Karels, 3-1 Rasenberg