Round-up OVK Dames: Kleine triomf of treurmars voor Tilburg?

Met de H van herfst in het jaargetijde zijn we in de cruciale weken tot aan de winterstop beland. De laatste twee potjes van 2016 bepalen op welke (plezierige of vervelende) wijze je de verlichte winterpauze in gaat. Spannend wordt het zeker voor een prominente club als Tilburg, dat na de nederlaag tegen Push droevig ver is weggezakt. Boekt het team de komende veertien dagen een kleine triomf op zichzelf of wordt het een treurmars op weg naar de tweede competitiehelft? Zondag wacht rode lantaarndrager EHV.

Overgangsklasse A

EHV mist echte wil te winnen

Leonidas boekte uiteindelijk een 3-1 overwinning op EHV, maar daar zag het  aanvankelijk niet naar uit. ‘Wij speelden onder ons niveau, de dynamiek die EHV toonde lag een stuk hoger’, zo meldde Jordy van der Waart van Leonidas. ‘We kwamen volledig verdiend op een 0-1 achterstand, hoewel we best nog een aantal kansen kregen. Gelukkig konden we de achterstand nog voor rust ombouwen in een 2-1 voorsprong. Tijdens de tweede helft waren we zóveel beter en het leek er op dat het bij EHV ook op was.’

Antoinet Wildeboer zag dat haar team na de 0-1 wilde doordrukken, maar tegelijkertijd zorgde dit voor gaten in de defensieve organisatie. ‘En na de 1-1 uit een strafbal leek er een beetje paniek te ontstaan. Na rust ontbrak het ons aan beleving en lef. De echte wil om te winnen was er niet meer.’

Dubbelblank in Nijmegen

QZ en Rotterdam kwamen niet tot scoren, hoewel zowel trainer-coach Kees Wortmann (Rotterdam) als aanvoerder Ruth Linders (QZ) meenden dat beide teams zeker drie goals hadden kunnen maken. Wortmann: ‘Tijdens de eerste helft speelden we super goed en na rust hebben we onze huid ook duur verkocht. Helaas geen goals.’

Linders: ‘We sprokkelen weer een punt en ik denk dat een gelijkspel terecht was. Wij ontwikkelen ons goed, ik denk dat wij deze pot een paar weken geleden nog hadden verloren. Toen waren we nog te gretig om te winnen, nu is er meer controle over ons spel.’

Jeroen Visser predikt wijsheid Johan Cruijff

Het duel tussen Terriërs en Helmond leverde evenmin doelpunten op. Hetgeen de trainer-coach van De Terriërs, Jeroen Visser, een wijsheid van Johan Cruijff deed ontlokken: ‘Als je niet scoort, kun je ook niet winnen. Maar op basis van het veldoverwicht hadden we dit wel moeten doen. Ik kan eerlijk gezegd niet helemaal plaatsen waar dat deze keer aan lag. Kwaliteit genoeg en als het eenmaal 1-0 wordt, wordt het bij wijze van spreken ook 4-0.’

Trainer-coach Roeland de Laat (Helmond) zag de kansen aan beide kanten vooral uit corners ontstaan. ‘De keepers waren de uitblinkers van het veld waren. Echte grote veldkansen hebben we niet gecreëerd mede door het goede verdedigende spel van onze tegenstander. Het was ditmaal één van de mindere wedstrijden en dan is een punt prima.’

Tilburg nu onder de rode streep

Tilburg leed haar vijfde nederlaag van het seizoen en raakte hiermee onder de rode streep. De tiende plek is met nog één duel te gaan in de heenronde de teleurstellende positie voor de ploeg van Rob Haantjes. Tegen Push leed het weliswaar een krappe nederlaag, maar de feiten liegen niet. ‘De eerste helft hebben we sterk gespeeld. We komen op 1-0, maar helaas wordt het via een uitspeelcorner 1-1. Dat bezorgde ons een zuur gevoel’, aldus assistent-coach Martin van de Rakt (Tilburg). ‘Na rust ging Push anders spelen en dat kregen wij niet georganiseerd in het veld. Die tweede helft paste dan ook bij de stand op de ranglijst van beide ploegen.’ Tilburg speelt zondag tegen rode lantaarndrager EHV.

Push-coach Stan Huijsmans zag voor de rust een gelijkwaardige pot met kansen voor beide ploegen. ‘Tijdens de tweede helft spelen we in balbezit een stuk beter en we kregen ook meer druk op de bal. Na de 1-2 verzuimden we eigenlijk de voorsprong verder uit te bouwen.’

Twee tentamens voor Voordaan

Voordaan stootte dankzij de 3-0 overwinning op Rood-Wit door naar de fraaie tweede plaats. De komende twee weken moet blijken of het team van Pieter Bos deze positie kan consolideren. Tot aan de winterstop gaat het tegen achtereenvolgens Union (derde) en Nijmegen (koploper). Voordaan startte sterk, kwam op 1-0, maar werd in haar aanvalslust onderbroken door een hamstringblessure bij één van de arbiters. Daardoor lag het spel circa tien minuten stil. Bos: ‘Toch maken we voor rust de 2-0. Tijdens de tweede helft kwam Rood-Wit er een paar keer gevaarlijk door. We maken de 3-0 en verzuimen daarna meer goals te maken.’

Daan Sabel (Rood-Wit): ‘Terecht verloren. We hebben goed gespeeld, maar Voordaan strafte tweemaal onze fouten af. Daar hebben wij ze mee geholpen.’

Nijmeegse topper

Lees het verslag van de wedstrijd Nijmegen – Union hier.

Voordaan  -Rood-Wit 3-0 (2-0)
1-0 Lisa Gerritsen, 2-0 Lisa Gerritsen, 3-0 Dianne Bos (sb)

Overgangsklasse B

Eerste zege, maar ‘zware bevalling’

Eindelijk! Schaerweijde kon gistermiddag in Den Haag haar eerste zege van het seizoen bijschrijven. De ploeg won met 2-3 van Craeyenhout dankzij een treffer in de 68e minuut van Anne Wiegers.

Chantal van Nistelrooij (Schaerweijde): ‘We kwamen eigenlijk drie keer op 0-1, maar de eerste tweemaal werd de treffer afgekeurd. We gingen goed van start en er was bereidheid in het team om een extra stapje voor elkaar te doen. Helaas leverde de enige uitbraak door Craeyenhout de 1-1 op. Na rust was het hockey minder. Weinig rust in ons spel en we zochten vaak de drukte op. Maar gelukkig maakten we vlak voor tijd de winnende goal.’ Door de overwinning steeg Schaerweijde van de twaalfde naar de tiende plaats en deed de laatste positie over aan het verliezende Craeyenhout.

HBS komt er niet aan te pas

HIC kende over het algemeen weinig moeite met HBS. Het werd 6-0, waarbij HIC haar doelpuntenproductie keurig over de beide speelhelften verdeelde. De Amstelveensen kwamen snel op 2-0 en cruciaal was daarna het moment, dat de doelvrouw van HIC een strafbal van HBS keerde. Vincent van Hall (HIC): ‘Gaat die bal er in, dan krijg je waarschijnlijk een andere wedstrijd. Maar we gaven goede energie en ik heb een aantal mooie combinaties gezien. Na de 4-0 was het verzet van HBS wel gebroken.’

Robbert Zevalkink (HBS): ‘HIC startte super scherp en na onze gemiste strafbal counterde HIC naar 3-0. Dan weet je dat de tweede helft heel lang gaat duren. En na rust hadden we ook niets in te brengen. Ik was blij dat het bij 6-0 bleef.’

Huizen bestendigde favorietenrol

Huizen bevestigde haar status van topploeg in de Overgangsklasse door op eigen veld Were Di, één van de kampioenen van vorig seizoen, met 2-0 terug te wijzen. De nederlaag van Were Di weet trainer-coach Janneke Woudenberg vooral ‘aan onze slechtste eerste helft van het seizoen. We kwamen overal te laat en tactisch klopte het ook niet. Na rust deden we het prima, maar het lukte ons niet ondanks negen strafcorners om de aansluitingstreffer te maken. Tijdens de eerste helft laten we het liggen, dat is het leerpunt van vandaag.’

Boaz Janssen (Huizen): ‘Ik zag mooie doelpunten vanuit de opbouw. Daarin zag ik alles terug waarmee wij de laatste tijd bezig zijn tijdens de trainingen. Na rust hinkten we op twee gedachten. Were Di drong fel aan, waardoor onrust in onze hoofden ontstond. Gelukkig stond onze verdedigende corner goed. We liepen er drie uit en onze keeper pakte er een paar.’

Victoria scherp in de corner

Klein Zwitserland kwam er aan de eigen Klatteweg niet aan te pas tegen Victoria. Het werd 1-4. Bastiaan Bunnik: ‘Wij speelden geen goede wedstrijd. Victoria speelde scherper, steviger en was bovendien effectiever in de strafcorner. Ze maakten er drie.’

Eelco van Roon startte goed aan de missie van de ploeg om uit de laatste drie duels voor de winterstop negen punten te scoren. ‘Het was niet briljant vandaag, bij tijd en wijle rommelig, maar ik ben tevreden met de overwinning.’

Nipte overwinning HGC

Koploper HGC boekte een nipte zege op Ring Pass. ‘We waren dichtbij een remise’, meldde Eric van der Pol (Ring Pass). ‘Tijdens de tweede helft vond ik ons zelfs beter dan HGC. Het was echter net niet genoeg om de schade geleden tijdens de eerste helft te herstellen.’

Robbert-Jan de Vos (HGC) over – in één woord samengevat – het spel van zijn team: ‘Mwoah. Gezien het kwaliteitsverschil hadden we met grotere cijfers moeten winnen. De meiden weten dat ook. De drie punten voelden voor mij als zeker deze middag, omdat we nauwelijks iets weggaven.’

Almere sluipt naar boven

Almere neemt na zondag weliswaar de zesde plaats in op de ranglijst, maar het verschil met de nummer twee bedraagt slechts drie punten. Dus wat is het?

Dider Meijer, de debuterende coach van de polderbewoners, laat zich hierdoor niet van de wijs brengen. Zijn team is om te beginnen hard op weg om voorgoed verwijderd te blijven van de rode streep. Dat schept rust en ruimte om rustig verder te bouwen. ‘We gaan goed, maar tegen Wageningen was het voor rust akelig slecht. We kregen twee kansjes en eentje daarvan was raak. Na rust konden wij ons herstellen en speelden we voornamelijk rond de cirkel van Wageningen. Het was toen wachten op de 1-2.’

Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Het was een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was voor ons, de tweede voor Almere. Na rust zakten we door een bedenkelijke ondergrens. Voor ons als technische staf vormt dat best een hoofdpijndossier.’

Craeyenhout – Schaerweijde 2-3 (1-1)
0-1 Romy Adriaansen, 1-1 Cherish de Looze , 1-2 Joosje Rijpstra, 2-2 Sophie Veerman (sb) , 2-3 Anne Wiegers

HIC – HBS 6-0 (3-0)
1-0 Mathilde Aarnink, 2-0 Ankelein Baardemans, 3-0 Ankelein Baardemans, 4-0 Judith Stuy, 5-0 Bella Feenstra (sc), 6-0 Annick Hoeboer

Huizen – Were Di 2-0 (2-0)
1-0 Amber Folmer, 2-0 Lara Kok

Klein Zwitserland – Victoria 1-4 (1-2)
0-1 Rozemarijn Maleki, 0-2 Ruth Smalbraak, 1-2 Nina Staal, 1-3 Daphne Voormolen (sc), 1-4 Daphne Voormolen (sc)

Ring Pass – HGC 1-2 (0-2)
0-1 Lisa Harteveld, 0-2 Elselieke van Aken, 1-2 Alyssa Beijer

Wageningen – Almere 1-2 (1-1)
1-0 Eveline Stroink, 1-1 Joelle Angel, 1-2 Puck Hooijer