Round-up OVK dames: Nijmegen voorlopig onbedreigd aan kop

De meiden van Nijmegen zijn op missie. Vorig seizoen lukte het niet om via de play-offs door te stoten naar het hoogste niveau, maar daarom niet getreurd. Het team van Anthony Potter is voorlopig althans door niets of niemand van de wijs te brengen. Na 6 duels is het de enige ploeg in de dames Overgangsklasse met de volle 18 punten op zak. Volgende week mag de verrassende nieuwkomer Helmond proberen de Gelderlanders aan het wankelen te brengen.

Overgangsklasse A

Voordaan de baas op het veld

Voordaan had in Enschede geen moeite met EHV, dat vooralsnog puntloos blijft. De ploeg was vanaf de 1e minuut overheersend op het veld. Halverwege de 1e helft brak Voordaan de ban, nadat het al enige grote kansen had gemist. ‘Na rust gaven we nog meer druk naar voren en dat leverde ons uiteindelijk 3 doelpunten op’, aldus assistent-coach Miguel Koning. ‘EHV was in deze fase ook enkele keren dreigend, ze kregen enkele kleine mogelijkheden ook te scoren, maar onze overwinning is totaal niet in gevaar geweest.

Helmond staat zijn mannetje

Helmond en Union waren aan elkaar gewaagd. Met een remise konden beide ploegen dan ook leven. ‘Wij hebben laten zien dat wij op dit niveau thuishoren. We speelden tegen Union, toch een ploeg die al jaren achter elkaar in de bovenste regionen meedraait’, stelde Roeland de Laat (Helmond). Na 20 minuten kwam de promovendus op een 0-1 achterstand, nadat Union volgens trainer-coach Frank Geers prima van start ging. ‘We konden dit spelpeil echter niet vasthouden en Helmond deed het bovendien heel goed. Na rust maakten we slechte keuzes en lag het baltempo te laag.’ Een kwartier na rust maakte Helmond de 1-1, nadat de ploeg 5 minuten daarvoor een strafbal miste.

‘Fijne overwinning’ Leonidas

Leonidas haalde flink uit tegen QZ en dit betekende, na een ronduit teleurstellende start van de competitie, de 2e zege op rij. Het werd 5-0, waarbij de Rotterdamsen al na 10 minuten voor het eerst aan scoren toekwamen. Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Dit is een erg fijne overwinning, we waren op alle fronten beter. Heer en meester zelfs, met alle respect voor QZ. Gelukkig kunnen we qua ranglijst nu weer een beetje naar boven gaan kijken.’

Rood-Wit overklast door Push

Push was zondagmiddag veruit de betere in het duel tegen Rood-Wit. ‘Terecht verloren. Met kunst en vliegwerk konden we het tot aan de rust op 0-0 houden, maar daarna werden wij overklast. Daarbij waren wij zelf niet in goeden doen vandaag.’

Stan Huijsmans (Push): ‘De uitslag gaf de verhouding op het veld goed weer. Tijdens de 1e helft kregen we al veel kansen en strafcorners, maar na de pauze gingen ze er pas in. Binnen 5 minuten was het toen al 2-0 en daarna hadden we er meer dan 4 kunnen maken. Uitganspunt was echter ook om de verdediging gesloten te houden. En dat lukte.’

Wie stopt Nijmegen?

Nijmegen is voorlopig door niemand te stoppen. Ook Rotterdam slaagde daar niet in getuige de 2-6 uitslag. Vooral tijdens de 1e helft speelde Nijmegen volgens trainer-coach Anthony Potter ‘super goed. Iedereen deed wat zij moest doen en er zat veel beweging in de ploeg. De 1e 25 minuten na rust was het van onze kant beduidend minder. Potter: ‘Dat begrijp ik van de ene kant als je kijkt naar de tussenstand, maar mentaal moeten we daar beter mee leren omgaan.’

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Tijdens de 1e helft waren wij volledig kansloos. We speelden zó futloos, ongelofelijk. Na rust ging het een stuk beter en weten we ook 2 keer te scoren. Toch ben ik niet tevreden. Het gaat met ups en downs en zo is het verre van topsport.’

Lyn van Norden maakt sinds afgelopen week geen deel meer uit van de selectie van Nijmegen. Anthony Potter hierover: ‘De onderlinge chemie was verdwenen en daarom was het beter afscheid van haar te nemen. Het is zoals het is.’ Van Norden maakte 3 seizoenen deel uit van de Nijmeegse selectie.

‘Tilburg in trouble’ na zeperd tegen Terriërs

De Terriërs deelde een ferme tik uit aan Tilburg. In het diepe zuiden werd het 0-3 voor de Noord-Hollanders. ‘Dit had ik van tevoren niet verwacht, maar ik bespeurde dat mijn ploeg gebrand was op een goed resultaat na het duel van vorige week tegen Leonidas. Dat wilden wij ons niet nog eens laten overkomen. Voor rust speelde Tilburg goed, maar tot de 23-meterlijn. Wij wilden toen echter alle ruimtes belopen en dat ging niet. Na rust speelden we beter in de zone en waren we effectief in de afronding.’

Rob Haantjes heeft nog een weg af te leggen met Tilburg. ‘Wij hadden het betere van het spel, het zag er best leuk uit, we kwamen vaker in de cirkel maar we creëerden niet zo veel. Na rust kwamen we snel op 0-2. We hadden nog 25 minuten te gaan, maar er gebeurde helemaal niets met de ploeg. Daarin ben ik erg teleurgesteld.’

Statistieken

EHV – Voordaan 0-4 (0-1)
0-1 Saskia Koning, 0-2 Akke van der Meer (sc), 0-3 Wendy de Hilster (sc) 0-4 Akke van der Meer

Helmond – Union 1-1 (0-1)
0-1 Nynke Kappelle (sc), 1-1 Emilie Nieland

Leonidas – QZ 5-0 (3-0)
1-0 Vivian Kowalski, 2-0 Roos Lelieveldt, 3-0 Laure-Sophie van der Heide (sc), 4-0 Vivian Kowalski (sc), 5-0 Daphne Groothuis

Push – Rood-Wit 4-0 (0-0)
1-0 Suze Derksen, 2-0 Marijke Verberne, 3-0 Marijke Verberne, 4-0 Maartje Pierik

Rotterdam – Nijmegen 2-6 (0-4)
0-1 Ellemiek Koenders (sc), 0-2 Senna Bombach, 0-3 Klaartje Mientjes, 0-4 Senna Bombach, 1-4 Rosanne Gatsonides (sc), 2-4 Rosanne Gatsonides (sc), 2-5 Senna Bombach, 2-6 Michelle Simons

Tilburg – De Terriërs 0-3 (0-0)
0-1 Bodil Keus, 0-2 Bianca Karels (sc), 0-3 Bianca Karels

Overgangsklasse B

Craeyenhout blij en opgelucht

Alles en iedereen bij Craeyenhout reageerde gistermiddag opgelucht na de 2-1 overwinning op Ring Pass. Het team van Mark Langemeyer kende een moeizame start van de competitie en dan doet een zege doorgaans wonderen. ‘Dit was loon naar werken. We kwamen aanvankelijk onder druk, maar na een kwartier hadden wij het beste van het spel en maakten we ook de 1-0. We kwamen daarna goed uit de rust en liepen uit naar 2-0. En je weet hoe het dan gaat. Ring Pass ging drukken, het wordt 5 minuten voor tijd 2-1, maar daarna was het niet echt gevaarlijk meer.’

Eric van der Pol (Ring Pass): ‘Dit is een dompertje, terwijl ik mijn ploeg niets kan verwijten. De speelsters toonden inzet, ze deden alles goed, maar het leverde helaas geen rendement op.’

Moeizame zege HGC

HGC boekte een moeizame 1-0 zege op Almere, maar elk nadeel heeft z’n voordeel volgens trainer-coach Robbert-Jan de Vos. ‘Het spatte er niet vanaf vanmiddag, maar als je slecht gespeelde duels toch binnenhaalt, dan kan dit aan het eind van de rit het verschil maken.’

Almere kreeg een ideale gelegenheid toch een punt mee te pakken uit Wassenaar, maar daar stak doelvrouw Anke van Goudoever een stokje voor. Zij stopte 10 minuten voor tijd een strafbal. Dider Meijer (Almere): ‘Ik zeg altijd: een strafbal is een kans en een kans mis je wel eens. Ik vond het een rommelig duel, waarin wij niet extreem veel mogelijkheden weggaven.’

Strafbal levert KZ 3 punten op

Klein Zwitserland won voor de 3e maal op rij. Ditmaal moest Huizen er aan geloven, hoewel dit pas bij het scheiden van de markt gebeurde. De 16-jarige Philine Vinkesteijn mocht 2 minuten voor tijd aanleggen voor een strafbal en deze exercitie voerde zij vlekkeloos uit.

Bastiaan Bunnik (KZ): ‘De 1e helft was voor Huizen, na rust vind ik ons wat strakker en scherper. Een 0-0 was misschien terecht geweest, maar je weet bij zo’n tussenstand dat 1 van beide ploegen er altijd eentje in kan schieten. En dit keer waren wij dat.’

Boaz Janssen (Huizen) stak zijn hand voor een deel in eigen boezem. ‘Ik heb het zelf niet goed gedaan, omdat ik mij teveel liet afleiden door de soms tenenkrommende arbitrage. Dat is een valkuil waarin ik niet nog eens moet stappen. Verder denk ik dat wij niet gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die er wel lagen.’

‘Doe die luiers eens af!’

Schaerweijde scoorde het 1e punt van het seizoen, maar dat hadden er eigenlijk 3 moeten zijn volgens trainer-coach Chantal van Nistelrooij. Zij is er nog verbolgen over. ‘In de 67e minuut geven we het gewoon weg, terwijl wij bij rust met 2-0 voor staan. Tijdens de pauze ben ik ontploft. Er is zóveel voor nodig om het vuurtje aan te wakkeren bij deze selectie. We maken 2 goals maar we spelen angstig hockey. Na rust krijgen we de mogelijkheid tot 3-0 en dan weet je dat het duel is gespeeld. Maar nee, het wordt 2-2. Het moet volwassener. Erik Jazet, mijn assistent zei na afloop terecht tegen de speelsters: Doe die luiers eens af!’

Robbert Zevalkink (HBS) kijkt met gemengde gevoelens terug: ‘Voor rust zijn we beter, maar we gaan met 2-0 de kleedkamer in. Tijdens de 2e helft hebben we veel inzet en strijd geleverd, we komen terecht op 2-2, maar eigenlijk zat er meer in voor ons.’

Onterechte nederlaag Victoria

Veel beter zijn en toch verliezen. Dan beleef je, zoals Victoria, geen lekkere middag. De Rotterdamsen speelden over de hele linie, en vooral na rust, veel beter dan HIC, maar de gasten gingen er 2 minuten voor tijd met de winst vandoor. Hoeboer mikte een strafbal raak en dat betekende 3 punten voor het team van Vincent van Hall. ‘Noem het maar een Duitse zege’, zei hij na afloop. ‘Victoria was beter, ik denk dat wij na rust 2 keer in de cirkel van Victoria zijn geweest. Volgens mij stond er iets teveel spanning op mijn ploeg. En daarbij mogen we onze doelvrouw Sophie van Melis danken voor haar sterke optreden.’

Spannend potje op Were Di

Were Di en Wageningen hielden het in Tilburg op een 3-3, waarbij de thuisploeg tot 3 maal toe op voorsprong kwam. Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Na zo’n voorsprong vergeten we even dat we zakelijker moeten gaan hockeyen. We missen nog slimmigheid. Je kunt op sommige momenten beter geen geweldige pass geven, maar kiezen voor rust in de ploeg. Maar goed, dat hoort er bij als je jonge talenten in het team hebt.’

Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Op zich ben ik tevreden over het resultaat. Het was een spannende wedstrijd met veel kansen over en weer. Het mooie is dat wij tot 3 maal toe sterk terugkomen van een achterstand. En zo worden we elke keer een stukje beter.’

Craeyenhout – Ring Pass 2-1 (1-0)
1-0 Sophie Veerman (sc), 2-0 Merel van de Hoef, 2-1 Imke van Heemskerck van Beest

Were Di – Wageningen 3-3 (2-2)
1-0 Kiki de Ruiter, 1-1 Thisja van der Kruijs, 2-1 Marle van Dessel, 2-2 Elena Colmer, 3-2 Britt van Gestel, 3-3 Lieke Visser