Round-up OVK dames: Were Di ‘weer wakker’ na nederlaag op KZ

Nijmegen gaat na zondag alleen aan kop in poule A. Zelf won de ploeg met 1-6, terwijl Groningen tegen Wageningen bleef steken op 1-1. In poule B is het gaatje tussen koploper Were Di en runner-up Victoria verkleind tot 3 punten. De Tilburgsen gingen onderuit op KZ. Aan de Klatteweg werd het 3-1. Trainer-coach Janneke Woudenberg (Were Di) was er niet rouwig om. Haar team staat nu weer helemaal op scherp.

Overgangsklasse A

Volwassen Wageningen

De puntendeling tussen Groningen en Wageningen betekent dat de thuisclub na lange tijd weer eens genoegen moet nemen met een 2e plek op de ranglijst. Desondanks blijft het razend knap wat Groningen dit seizoen blijft presteren. De remise tegen Wageningen gaf de veldverhouding ook goed weer. Voor rust nam Wageningen de leiding, na de thee maakte Klaartje de Bruijn uit een strafcornersituatie de gelijkmaker.

Marc Materek (Groningen): ‘Wij speelden een te matige eerste helft. Er stond geen druk op de bal en wij durfden geen stapje vooruit te verdedigen. Na rust namen wij echter het initiatief over. We kregen de beste kansen, hoewel Wageningen ook gevaarlijk was.’ Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Voor rust hadden wij het eigenlijk al moeten beslissen, maar over het geheel ben ik tevreden over onze volwassen speelwijze.’

‘Frummeldoelpuntje’ HIC

HIC en QZ maakten er een zeer matig potje van. Weinig kansen, weinig cirkelsituaties, veel spel tussen de 23 meterlijn en rand cirkel. Vincent van Hall (HIC): ‘Wij kenden het meeste balbezit, maar het baltempo lag veel te laag.’ Michel Schoenmakers (QZ): ‘Het was slecht van 2 kanten, maar HIC scoorde een lullig frommeldoelpuntje uit een cornersituatie. En ik zag in het veld niet dat wij de indruk maakten per se te willen winnen.’

Behoedzaam tegen Craeyenhout

Rotterdam heeft het altijd moeilijk tegen Craeyenhout, aldus trainer-coach David Gestel: ‘Craeyenhout heeft de capaciteit dat ze vaak uit het niets tot scoren komen. Dat is toch een kwaliteit van dit team, waardoor je altijd behoedzaam moet opereren.’ Rotterdam kwam vlak na rust op 3-2, een voorsprong die het team niet meer uit handen gaf. De coach van Craeyenhout, Eelco van der Meulen, foeterde na afloop over de arbitrage: ‘Het waren 2 ploegen die wilden hockeyen en 2 arbiters die er niets van begrepen. Veel te veel kaarten aan beide kanten. Jammer.’

Union strijdt

Union staat fier op de 3e plaats en de achterstand op runner-up Groningen bedraagt momenteel 6 punten. De eerstvolgende wedstrijd van Union, de stadsderby tegen koploper Nijmegen (3 april), wordt cruciaal voor het verdere verloop van de competitie. Frank Geerts (Union) laat het allemaal op zich af komen: ‘Onze doelstelling is en was om zo lang mogelijk ergens voor te strijden en tot nu toe gaat dat goed. Toch wisselden wij goede momenten teveel af met slordige fases.’ Jigal Agerstibbe (Almere): ‘Ik heb leukere zondagen gekend. Dat je verliest, is jammer, maar zo’n hoge uitslag staat erg lelijk. Na de 4-2 gaven we het mentaal echter op.’

Volledige focus Nijmegen

Nijmegen deed wat het moest doen in Oosterhout. Tot aan de rust deed De Warande het prima en op basis daarvan leek er meer in te zitten voor het team van Gijs Hessels. Hessels: ‘Maar na rust krijgen we in 5 minuten tijd 3 doelpunten tegen. Nijmegen was niet in zijn beste vorm, maar helaas hebben we daar geen gebruik van gemaakt.’ Anthony Potter (Nijmegen) sprak na afloop van ‘een moeilijke 1e helft, omdat De Warande veel emotie in haar spel legde en goed in de structuur bleef spelen. Tijdens de 2e helft deden we het hartstikke goed. De focus was volledig aanwezig.’

Zwolle gaf evenals De Warande in kort tijdsbestek de wedstrijd uit handen. Kort na rust kwamen de Zwollenaren terug tot 1-1, maar in 8 minuten tijd liep tegenstander Leonidas vervolgens uit van 1-1 naar 1-4. En dus einde wedstrijd. Voor Leonidas betekende dit de 3e overwinning na de winterstop. Roel Stofmeel (Zwolle): ‘Wij hadden ons hoofd er na rust even niet bij en daar werd ik niet vrolijk van.’

Union-Almere 6-2 (2-0)
1-0 Passier (sc), 2-0 Rutten, 2-1 Willems, 3-1 Biemans, 3-2 Willems, 4-2 De Leijer, 5-2 Lever, 6-2 N. Kappelle (sc)

De Warande-Nijmegen 1-6 (1-2)
Maas, 0-2 Simons, 1-2 R. Tiebout (sc), 1-3 Schoenaker, 1-4 Simons, 1-5 Nijkamp, 1-6 Bombach

Zwolle-Leonidas 1-4 (0-1)
Van de Ven, 1-1 Lacroes, 1-2 Van der Heijde, 1-3 Van der Heijde (sc), 1-4 Van de Ven

Overgangsklasse B

Huizen boekte een eclatante zege op HGC door op de Roggewoning met 0-3 te winnen. Timo van Doremalen, de coach van Huizen die na dit seizoen afscheid neemt, was er meer dan tevreden over. ‘Alles viel mooi op zijn plek. We tonen goede vorm en we hebben hard gewerkt voor dit resultaat. Vlak voor rust maken we de 0-2 en vlak er na de 0-3. Vervolgens waren wij in staat de wedstrijd te killen.’

Were Di weer wakker

Klein Zwitserland leverde puik werk af tegen koploper Were Di, dat met een 3-1 nederlaag terug moest naar Tilburg. Na 35 minuten stond er een 2-0 tussenstand op het bord en in de 50e minuut velde KZ het vonnis over de Tilburgsen door de 3-0 aan te tekenen.

Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Dit hadden wij blijkbaar even nodig om weer op scherp te staan de komende weken. Ik ben er niet rouwig om. Tijdens de eerste helft maakten we een afwezige indruk, na rust kregen we genoeg corners en kansen, maar over het geheel speelden we teveel tegen onszelf. Wij zijn weer wakker.’

Bijzonder wedstrijd Rood-Wit-Eindhoven

Rood-Wit speelde een zeer bijzondere wedstrijd tegen Eindhoven. De eerste 30 minuten bakte de thuisclub er geen pepernoot van en de achterstand van 0-2 was op dat moment meer dan terecht. Daarbij, Eindhoven speelde een prima potje en had zelfs naar een grotere voorsprong moeten uitlopen. De kentering ontstond 5 minuten voor rust toen Myrthe van Kesteren de 1-2 scoorde. Daan Sabel (Rood-Wit): ‘Op slag veranderde het duel. We geloofden er weer in en konden tijdens de 2e helft 2 goals maken.’ Anka Heltzel (Eindhoven): ‘Het was inderdaad een duel met 2 gezichten. De 1e helft was voor ons, de tweede voor Rood-Wit. Wij vergaten toen te hockeyen en liepen steeds verder achteruit. Een gelijkspel had ik over het geheel genomen terecht gevonden.’

Stijgende lijn Voordaan

Voordaan deed uitstekende zaken door de zware uitwedstrijd tegen De Terriërs winnend af te sluiten. Het werd 0-2. Volgens Pieter Bos (Voordaan) heeft zijn ploeg de stijgende lijn te pakken. ‘Tijdens de eerste helft kon het 2 kanten op en na rust zijn we eigenlijk niet in de problemen geweest, hoewel we wel veel op eigen helft speelden. De Terriërs probeerde er doorheen te komen, maar wij verdedigden goed.’ Voordaan staat nu 3e op de ranglijst.

Jeroen Visser (De Terriërs): ‘Ik vond Voordaan heel effectief in het afronden van de kansen. We gaven heel weinig weg, maar we dwongen aan de andere kant te weinig af. Voordaan hield de ruimtes erg klein, we kwamen er helaas niet doorheen.’

Tilburg toont passie en lef

Victoria wist niet optimaal te profiteren van het puntenverlies van Were Di. In en tegen Tilburg werd het 1-1 waardoor het gaatje nog altijd 3 punten blijft. Eelco van Roon (Victoria): ‘Tijdens de eerste helft hadden we meer dan één doelpunt moeten maken, maar zoals elke ploeg in deze poule hebben we moeite met scoren. Na rust schroefde Tilburg het tempo omhoog. Ze gooiden meer agressie in de strijd en voor ons was het zuur dat de gelijkmaker in de 69e minuut viel.’ Boaz Janssen (Tilburg): ‘Na rust speelde het team wij zoals we het graag zien. We toonden passie en lef en de organisatie stond goed.’

Schaerweijde nadert met de zege op Venlo de veilige 9e plek op de ranglijst. Het scheelt nog één puntje. ‘Dit was een echte 6-puntenwedstrijd tegen een rechtstreeks concurrent. Het eerste kwartier hadden wij last van aanpassingsproblemen, want het veld in Venlo stuitert enorm. Daarna pakten wij het prima op. Venlo kwam na rust op 1-1, maar in 7 minuten tijd lopen we daarna uit van 1-1 naar 1-3. Verdiend gewonnen.’

HGC-Huizen 0-3 (0-2)
0-1 Kok, 0-2 Kok, 0-3 Huberts

Klein Zwitserland-Were Di 3-1(2-0)
1-0 Huijg, 2-0 Goudkamp, 3-0 Groepenhoff, 3-1 De Ruiter (sc)

Rood-Wit-Eindhoven 3-2 (1-2)
0-1 Hackmann (sc), 0-2 Timmermans, 1-2 Van Kesteren, 2-2 De Boer, 3-2 Smit (sb)

De Terriërs-Voordaan 0-2 (0-1)
0-1 Koning (sc), 0-2 Gerritsen