Roundup OVK Dames: Heerlijk hockey in de havenstad

De ploegen van Rotterdam en Groningen zouden wensen dat ze elke zondag zo’n pot konden spelen als gistermiddag in de havenstad. Morele winnaar was koploper Groningen dat de runner-up niet dichterbij zag komen. In poule B slaan de lijstaanvoerders Victoria en Were Di een gaatje naar de achtervolgers. En dat mag verrassend worden genoemd. Vorig seizoen hadden beide teams grote moeite het vege lijf te redden.

Poule A

De topper van de dag was uiteraard het duel tussen de koplopers Rotterdam en Groningen. De 2 ploegen maakten er een héérlijke wedstrijd van die vol spanning zat, van hoog niveau was en die vooral uitstekend werd geleid door de arbiters Robert Kieboom en Marlies van den Ende. ‘Het ging hard tegen hard, maar ze hadden geen kaarten nodig’, aldus Marc Materek (Groningen).

De wedstrijd eindigde onbeslist en beide coaches waren het er over eens dat dit een juist resultaat was. David Gestel (Rotterdam): ‘Groningen speelde goed, maar wij hebben het ook prima gedaan. In dit soort duels gaat het om de kleine dingen. Het tempo lag hoog en dat betekende dat er automatisch ook foutjes werden gemaakt. Ik vond onze tweede helft beter dan onze eerste.’

Rotterdam bouwde een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong, maar 8 minuten voor tijd maakte Rijling er 2-2 van. Materek: ‘Mooie uitslag. Ik vond het een spektakelstuk, een topduel waardig. Er stonden 2 ploegen in het veld die allebei per se wilden winnen en dan krijg je ook leuk hockey te zien.’

De remise van Rotterdam betekent dat Nijmegen en Wageningen de tweede plaats op de ranglijst nu overnemen.

Nijmegen in beweging

Nijmegen won met 6-1 en volgens trainer-coach Anthony Potter speelde zijn ploeg een zeer goede wedstrijd. ‘Dit spel heb ik niet eerder gezien van ons. De bal was 70 minuten lang in beweging en bij balverlies hadden we ‘m binnen de kortste keren terug. Daarbij heb ik mooie goals gezien.’ Nijmegen maakt zich nu op voor de aanstaande kraker tegen koploper Groningen.

Wageningen blijft de laatste weken ook winnen en meldt zich dus ook prominent aan kop in poule A. Tegen Union werd het 4-1, waarbij Wageningen vooral tijdens de eerste helft prima speelde. De voorsprong na 35 minuten was 3-0.

Union herpakt zich, maar tevergeefs

Dat voorspelde een aangename tweede helft voor de thuisclub, maar niets was minder waar. ‘Na rust zag het spelbeeld er vrolijk andersom uit. Union was beter, ze maakten de 3-1 en zo waar kwamen wij even onder druk te staan’, aldus Arnoud Boersma (Wageningen). Frank Geers (Union): ‘Voor de rust was het matig van onze kant, na de thee erg goed. Helaas stokte het bij 3-1 en na de 4-1 was het wel klaar.’

Zwolle pakt eerste punt net niet

Voor Zwolle is het seizoen nog niet hopeloos verloren – de club zorgde vaker voor een stuntje – maar het perspectief is ronduit somber na de 3-2 nederlaag tegen QZ. 9 duels, 0 punten.

Roel Stofmeel (Zwolle): ‘Eigenlijk hadden wij wel recht op de 3 punten. Tijdens de eerste helft waren we heer en meester, QZ kwam er niet aan te pas. Na rust geeft onze tegenstander meer gas, ze komen op 2-1, wij maken een minuut voor tijd nog de 2-2 en via een uitspeelcorner maakt QZ de 3-2. Michel Schoenmaker (QZ): ‘Zwolle had een punt verdiend, zeker doordat die uitspeelcorner eigenlijk geen corner was.’

HIC was de baas

HIC won fraai met 4-0 van De Warande. Vincent van Hall (HIC): ‘De eerste helft was niet goed en daarover ben ik ook boos geworden in de rust. Tijdens de 2e helft heb ik vervolgens mooie combinaties en mooie goals gezien. Toen waren wij echt de baas op het veld.’

Craeyenhout en Leonidas verdeelden de punten: 3-3, waarbij Leonidas lange tijd op een 1-3 voorsprong stond. 5 minuten voor tijd maakte Kim de Man echter nog de gelijkmaker.

Craeyenhout-Leonidas 3-3 (0-2)
0-1 Bot (sc), 0-2 Korink, 1-2 De Looze, 1-3 Bot (sb), 2-3 Maasland, 3-3 De man

HIC-De Warande 4-0 (1-0)
1-0 Affourtit (sb), 2-0 Ender, 3-0 Feenstra, 4-0 Hoeboer

Nijmegen-Almere 6-1 (3-1)
1-0 Bombach, 2-0 Simons, 3-0 Maas, 3-1 Holtslag (sb), 4-1 Mientjes, 5-1 Maas, 6-1 Bombach

QZ-Zwolle 3-2 (0-1)
0-1 Lacroes, 1-1 Linders (sc), 2-1 Verdonschot (sc), 2-2 Meijering (sc), 3-2 Linders (sc)

Rotterdam-Groningen 2-2 (1-1)
0-1 Van Asperen, 1-1 Dinunzio, 2-1 Dinunzio, 2-2 Rijling

Wageningen-Union 4-1 (3-0)
Van der Kruijs, 2-0 Koks, 3-0 Nonnekes (sc), 3-1 van der Venne, 4-1 Mink.

Poule B

Het sterk presterende Were Di deelde zondagmiddag een ferme tik uit aan HGC. De thuisploeg maakt er de gewoonte van om er vanaf de eerste minuut op te klappen en dat verraste de kampioen van vorig seizoen.

Na één minuut was het 1-0, na 2 minuten 1-1 en na 3 minuten 2-1. En nog voor rust liep Were Di uit naar liefst 4-1. Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Op dat moment was het ook dik verdiend, HGC kwam er niet aan te pas. En doordat we vlak na rust de 5-1 maken was het een gelopen koers. Helaas gingen we toen wat achteruit kopen, waardoor HGC nog 2 keer kon scoren.’

Door dit resultaat staat HGC voorlopig op een 8e plaats met 9 punten achterstand op de koplopers. Assistent-coach Roel Willems van HGC vindt dat echter niet interessant: ‘Ik heb het hele seizoen nog niet naar de stand gekeken. Maar het is zeker zo, als je bovenin wilt meedraaien, moet je winnen. Vandaag zijn wij overklast op felheid en agressie. We hadden er 50 minuten voor nodig een antwoord te vinden. De wil om te winnen was niet aanwezig bij ons.’

Victoria ‘harder lopen’

Koploper Victoria won met 3-4 van Eindhoven. Eelco van Roon (Victoria): ‘Eindhoven speelt een voor ons vervelend spel, waardoor wij keuzes moesten maken. Wij kozen voor de hoge druk, maar dan moet je het technisch goed uitvoeren. Dat lukte ons niet tijdens de eerste helft. Ik ben boos geworden tijdens de rust, want iedereen moest gewoon een stap harder gaan lopen. Na de 1-3 hadden we feitelijk de 1-4 moeten maken, maar het werd in plaats daarvan 3-3. Gelukkig maken we daarna de 3-4.’ Anka Heltzel (Eindhoven): ‘Wij hebben gewoon goed gepeeld, maar de beloning volgt steeds niet.’

Tilburg wat van slag

Achter de 2 koplopers volgens 4 ploegen op 5 en 6 punten achterstand: Voordaan, Huizen, Tilburg en De Terriërs. Van dit kwartet wist alleen Tilburg te winnen, en wel met  1-2 op Schaerweijde.

Boaz Janssen (Tilburg): ‘Voor rust spelen we heel goed, maar scoren we niet. Na rust zijn we ook beter, maar minder dominant. Na onze 0-1 raken we wat van slag en maakt Schaerweijde de 1-1. We hadden moeite de mogelijkheden af te maken, maar gelukkig valt 3 minuten voor tijd nog onze winnende treffer.’

Huizen en Voordaan speelden gelijk tegen elkaar: 1-1. Timo van Doremalen (Huizen): ‘We speelden een prima pot, zeker na rust. Iedereen werkte met hart en ziel en wij gooiden alles in de strijd wat maar mogelijk was. Een punt was dan ook meer dan verdiend.’

Terriërs ontberen scorend vermogen

De Terriërs morste wederom punten, ditmaal tegen Venlo. Het grote manco bij de ploeg uit Heiloo is het scorend vermogen. Genoeg kansen, maar geen ‘killers’ aan boord. Venlo op haar beurt kreeg nog een uitspeelcorner te nemen, maar die ging er niet in. Ralf Thijssen (Venlo): ‘Ik denk dat wij hier terecht een punt hebben gepakt. Vooral voor rust waren wij veel sterker dan onze tegenstander.’

Klein Zwitserland tenslotte won, volledig terecht volgens beide coaches, met 3-1 van Rood-Wit. KZ heeft hiermee de aansluiting met het brede middenveld weer te pakken.

Eindhoven-Victoria 3-4 (1-1)
0-1 Hof (sc), 1-1 Van Hoek, 1-2 Hof (sc), 1-3 Hof (sc), 2-3 Hanckman (sc), 3-3 Van Rijssel, 3-4 Luijks

Klein Zwitserland-Rood-Wit 3-1 (2-0)
1-0 Huijg (sc), 2-0 Feenstra (sc), 3-0 Honing (sc), 3-1 IJsvogel (sc)

Schaerweijde-Tilburg 1-2 (0-0)
Moerenhout (sc), 1-1 Zwezerijnen, 1-2 Schaeffers

Voordaan-Huizen 1-1 (1-0)
1-0 , 1-1 Visser

Were Di-HGC 5-3 (4-1)
1-0 Sweers, 1-1 Van Aken (sc), 2-1 De Ruiter, 3-1 Sweers, 4-1 Brouwers (sc), 5-1 Sweers, 5-2 Lejeune (sc), 5-3 Campbell (sc)

De Terriërs-Venlo 1-1 (0-1)
0-1 Giessen, 1-1 Jansen