Roundup OVK Dames: Seizoen HGC nu al uit als nachtkaars

Hoe schril is het contrast: vorig seizoen vierde HGC het kampioenschap en stond het op de rand van de Hoofdklasse. Nu, na 12 speelronden, is een 10e plaats het voorlopige resultaat. HGC verloor met 2-1 van De Terriërs en staat daardoor slechts 2 punten boven de rode streep.

Poule A

Na 2 nederlagen op rij pakte Wageningen weer eens een puntje afgelopen zondag. Het werd 2-2 tegen Almere na een 2-0 voorsprong. ‘Toch was het opnieuw bar slecht en daarover ben ik zeer ontevreden. Zoals wij momenteel hockeyen komen wij niet verder dan de middenmoot’, aldus Arnoud Boersma (Wageningen). Almere op haar beurt ontworstelt zich stukje bij beetje aan de degradatiezone. Het heeft er alle schijn van dat de ploeg zich dit seizoen wél kan handhaven in de Overgangsklasse. Na de 2-0 pakte Almere het prima op tegen Wageningen met puntwinst als terechte beloning.

Niets te halen voor Craeyenhout

Groningen had geen kind aan Craeyenhout. Op de laatste 10 minuten van de eerste helft na heerste de koploper op eigen veld met als resultaat een fraaie 4-0 overwinning. Marc Materek (Groningen): ‘Het ging eigenlijk heel simpel. We kwamen snel op voorsprong en we lieten Craeyenhout merken dat er voor hen vandaag niets te halen viel. Na rust konden we het stabiel en gecontroleerd uit hockeyen.’

Podium TV heeft de wedstrijd Groningen-Craeyenhout gefilmd. Van 23 november 17.00 tot 30 november is de uitzending beschikbaar op www.podium.tv/nl/201511231700.

Zwolle profiteert niet

Rotterdam blijft in het spoor van de top 2, plaatsen die straks recht geven op deelname aan de play-offs. Soepel ging het niet. Het was te danken aan 2 rake corners van Clair Visser dat de thuisclub bij rust op 2-0 voorsprong stond. Na rust wilde Rotterdam doorpakken, maar 2 gele kaarten gooiden wat dat betreft roet in het eten.

Zwolle kon er na rust niet van profiteren dat Rotterdam op een goed moment met 9 speelsters in het veld stond. Zij maakte halverwege de 2e helft wel de 2-1, ‘maar we zijn nog niet volwassen genoeg om dit uit te buiten. Het ging te gehaast, hoewel Lacroes nog een hele mooie kans kreeg op de 2-2,’ aldus trainer-coach Roel Stofmeel van Zwolle.

Geen geluk De Warande

Union blijft het onder leiding van Frank Geers uitstekend doen dit seizoen. De ploeg won met 0-1 van De Warande. Op zich was dit geen prestatie om in te lijsten, maar het kan per slot van rekening niet elke week kaviaar zijn.

Vooral na rust was het bij tijd en wijle een kwestie van overleven voor Union, maar dit deed de ploeg met verve.

Gijs Hessels (De Warande) toonde zich aangeslagen na afloop. ‘Wij zijn genaaid en daar baal ik van.’ De toorn van alles en iedereen bij De Warande richtte zich op de arbitrage. Hessels: ‘Er werd een doelpunt van ons afgekeurd op waarneming van een scheids die op 60 meter afstand staat en er wordt ons een 100 procent strafbal onthouden.  Aan de andere kant, als wij bij rust met 0-4 achter staan, mogen we ook niets zeggen. Maar we hebben even dat kleine beetje geluk nodig om tot puntenwinst te komen.’

Nr. 2 Nijmegen

Nijmegen wordt alom gezien als het best spelende team in poule A, maar dat is voorlopig goed voor ‘slechts’ een 2e plaats. De achterstand op Groningen bedraagt 4 punten en die haalt de formatie van Anthony Potter voor de winterstop niet meer in. Tegen stadgenoot QZ werd het zondagmiddag 0-3. Het was een stand die bij rust al was bereikt.

Potter: ‘Na rust was het onmogelijk om goed te hockeyen met al die regen, hagel en sneeuw.’

HIC van slag

HIC tenslotte won met 2-1 van Leonidas, waar een gelijkspel beter op zijn plaats was geweest. Het venijn zat ‘m tijdens deze wedstrijd in de staart. De 3 doelpunten vielen allen tussen de 60e en de 70e minuut. Jordy van der Waart (Leonidas): ‘HIC komt op 1-1 door een bal die van buiten de cirkel in het doel wordt geslagen. Daardoor raakte mijn ploeg zo van slag dat het ook nog 2-1 werd.’

Wageningen-Almere 2-2 (2-1)
1-0 Mink (sc),. 2-0 Van der Kruijs, 2-1 Hooijer (sc), 2-2 onbekend.

Poule B

Were Di blijft de fiere koploper in poule B. De ploeg van Janneke Woudenberg won met 4-2, maar eenvoudig ging dat aanvankelijk niet. Bij rust stond het namelijk 1-2. Woudenberg: ‘Pas na de 2-2 ontstond er spirit in mijn ploeg. Tijdens de eerst helft speelde het team onzeker en raakten wij ons vertrouwen kwijt.’ Were Di zal volgende week de lastige uitbeurt op Voordaan moeten winnen om zeker te zijn van de titel van winterkampioen.

Anka Heltzel (Eindhoven): ‘Wij waren effectief in het benutten van onze kansen, maar na rust hadden we weinig controle en toonde Were Di zich gretiger in de duels.’

Rood-Wit wint met durf

Roods-Wit zorgde voor een daverende verrassing door Tilburg met 3-0 terug te wijzen. Daar viel opmerkelijk genoeg weinig op af te dingen. Dan Sabel (Rood-Wit): ‘Wij hebben al anderhalf jaar niet meer met 3-0 gewonnen en vandaag wel! Na onze 1-0 zat er zoveel geloof en vertrouwen in de ploeg. Wij speelden met durf en van 2-0 kwamen we heel snel op 3-0.’

Boaz Jansen (Tilburg) had weinig te zeggen: ‘De 1-0 kwam uit de lucht vallen en wij slaagden er niet in iets te doen tijdens ons overwicht in balbezit.’

De Terriërs ‘goede fase’

Voor HGC dreigt het seizoen nu al uit te gaan als een nachtkaars. De kampioen van vorig seizoen vinden we op dit moment terug, na de 2-1 nederlaag tegen De Terriërs, op een anonieme 10e plaats met 12 punten uit 12 duels. In deze fase moet het eerder naar de situatie onderin kijken dan naar de posities aan kop.

De Terriërs staat nu alleen op de derde plaats met 2 puntjes achterstand op runner-up Victoria. Jeroen Visser (De Terriërs): ‘Wij verkeren in een goede fase. Wat ons betreft mag de winterstop wel worden uitgesteld. Wanneer het vandaag 6-1 was geworden, had ik niet vreemd opgekeken.’

Victoria zet alles op alles

Victoria moest in de slotfase van het uitduel tegen Schaerweijde alles op alles zetten om de 3 punten mee naar huis te nemen. 2 minuten voor tijd kwam Schaerweijde op 1-1 via een strafcorner/strafbalsituatie en uit de daaropvolgende aanval maakten de Rotterdamse dames de 1-2. Ook uit een strafcorner/strafbalsituatie.

Razwan Ahmed (Schaerweijde): ‘Uit een strafcorner kreeg één van mijn verdedigsters de bal op haar voet, maar naast het doel. De scheids in de cirkel gaf geen strafbal, maar de scheids die heel ver weg stond, overrulede de ander. Dat was erg zuur.’

Compact Venlo

Venlo leverde opnieuw knap werk door thuis met 1-0 te winnen van Voordaan. De Limburgse promovendus neemt nu al ferm afstand van de laatste plek die goed is voor rechtstreekse degradatie. Venlo maakte snel de 1-0 en vooral na rust speelde de ploeg zeer compact, waardoor Voordaan er niet in slaagde een bres te slaan in de defensie van de thuisploeg. Voordaan mag zich volgende week op eigen veld revancheren tegen koploper Were Di.

Klein Zwitserland en Huizen speelden gelijk. Het werd 1-1 in een duel dat 5 minuten na rust werd gestaakt vanwege hagel. De wedstrijd lag een kleine 25 minuten stil. Gescoord werd er nadien niet meer.

Were Di-Eindhoven 4-2 (1-2)
1-0 De Ruiter (sc), 1-1Zoettmulder, 1-2 Blankevoort, 2-2 De Ruiter (sc), 3-2 Simons, 4-2 M. van Dessel

Rood-Wit-Tilburg 3-0 (1-0)
1-0 Van de Boomen, 2-0 Van Kesteren, 3-0 Van Kesteren

De Terriërs-HGC 2-1 (0-0)
1-0 Karels, 2-0 Driehuis (sc), 2-1 Schepens

Schaerweijde-Victoria 1-2 (0-1)
0-1 Van Leeuwen, 1-1 Wiegers (sb), 1-2 Bas (sb)

Klein Zwitserland-Huizen 1-1 (1-1)
1-0 Goudkamp, 1-1 Van Schagen