Roundup OVK Dames: Wanprestatie Wageningen, wereldse dag Were Di

Het werd in historisch perspectief een hoogtijdag voor Were Di! Dankzij de overwinning op Huizen mogen de Tilburgers zich koploper noemen en dat kwam in de historie van de vereniging niet eerder voor.  En dat zo vlak voor de elfde van de elfde! Wageningen leverde een beschamende prestatie en kreeg met 1-0 op de broek van Zwolle dat tot nu toe nog geen punt haalde. De primadonna’s van WMHC kunnen dinsdag rekenen op een stevig gesprek, zo kondigde de coach al aan.

Poule A

Groningen slaagde er in om het achtervolgende veld keurig op afstand te houden. De topper tussen de Groningse dames en Nijmegen eindigde in 0-0 en daarmee had Nijmegen alle geluk van de wereld. De gasten kregen een minuut voor tijd een strafbal te nemen, maar de bal werd tot opluchting van de Gelderlanders gekeerd door de doelvrouw van Nijmegen.

De koploper had Rotterdam op 5 en Nijmegen op 6 punten achterstand kunnen zetten, maar helaas. Marc Materek: ‘Wij hadden hier op z’n Duits kunnen winnen, maar heel eerlijk gezegd was een gelijkspel de juiste uitslag. Van beide kanten was het een hoogstaand duel. Voor rust vond ik Nijmegen beter, na rust was het veld voor ons. En het mooie is dat wij onze 3 achtervolgers na de winterstop allemaal thuis krijgen.’

Anthony Potter (Nijmegen) was ook content: ‘Het was topniveau, leuk om naar te kijken. Voor rust hadden wij doelpunten moeten maken, na rust werd het in de slotfase erg spannend. Eerst de gemiste strafbal dus en later nog een uitspeelcorner.’

Rotterdam maakt kansen af tegen De Warande

Rotterdam liet er in Oosterhout geen gras over groeien tegen De Warande. Het werd 1–5. Bij een stand van 1-2 werd het even penibel voor de gasten, want De Warande drong in deze fase fel aan. Na de 1-3 was het echter over met de aspiraties van de promovendus.

Gijs Hessels (De Warande): ‘Er zat erg veel beleving in mijn team en na de 1-2 waren we redelijk de baas op het veld. Maar de lessen die wij leren, zijn hard. Kansen moet je direct afmaken, want dat doet de tegenstander ook.’

David Gestel (Rotterdam): ‘Voor rust moesten we eigenlijk al vijfmaal scoren. Na de 1-2 kon het even alle kanten op, maar ik had geen moment het idee dat wij hier punten zouden laten liggen.’

Zwolle verrast tegen Wageningen

Na 9 nederlagen op rij verraste Zwolle tegen het sterker geachte Wageningen. Het werd 1-0 dankzij een van richting veranderde strafcorner in de 68e minuut.

Arnoud Boersma, trainer-coach van Wageningen, was vernietigend in zijn oordeel: ‘Een totale offday, totale onderschatting, geen passie. Wij hadden ons bij winst een prima uitgangspositie kunnen verwerven. Maar als de wil om te winnen er dan nóg niet vanaf spat, dan vraag ik mij af: wat doe je eigenlijk in Dames 1? Het wordt tijd voor een stevig gesprek!’ Het KNMI voorspelt dinsdagavond (naar verluidt) donderwolken boven de Utrechtse Heuvelrug.

Roel Stofmeel (Zwolle) op zijn beurt stapte met een grote lach van het veld. De eerste punten waren binnen. ‘Tijdens de eerste helft laten we erg goed hockey zien en zijn wij zeker gelijkwaardig aan Wageningen. Na rust zette onze tegenstander meer druk. Dat kostte ons moeite, maar in de turnover waren we een paar keer erg gevaarlijk.’

Na de 1-0 kreeg Wageningen nog een uitspeelcorner te nemen, maar geheel in de lijn van het duel ging deze bal er ook niet in.

Union doet goede zaken

Union deed in eigen huis goede zaken door HIC met 3-2 terug te wijzen. Daardoor neemt Union nu een prima 5e plaats in. Binnen 5 minuten was het al 2-0, maar dat bleek niet voldoende. Gaandeweg de tweede helft werd het 2-2. Een remise leek in aantocht, maar 3 minuten voor tijd prikte Union er toch nog eentje in.

Frank Geers (Union): ‘Qua kansen was een gelijkspel misschien terecht geweest, maar ik moet mijn ploeg een enorm compliment geven. Dit is goed voor de moraal.’

Almere won keurig met 3-0 van Craeyenhout. Het spel golfde op en neer, maar de thuisclub was beduidend efficiënter in dit duel.

Leonidas tenslotte boekte een belangrijke zege op QZ. De basis voor de zege lag in de eerste 20 minuten toen ‘Leo’ tweemaal tot scoren kwam. Tijdens de tweede helft drong QZ fel aan, maar tot echte kansen kwam de ploeg niet.

Union-HIC 3-2 (2-1)
1-0 Passier, 2-0 Van de Venne, 2-1 Geers (sc), 2-2 Lever.

Poule B

Na 9 duels is Victoria koploper af. Het verloor in Kralingen met 1-3. Eelco van Roon (Victoria): ‘Wij hebben een lesje in effectiviteit gehad. Voordaan was de betere; scherper, sterker en meer balvast. Na rust spelen we 30 van de 35 minuten op de helft van onze tegenstander, maar van Voordaan is bekend dat ze uitstekend kunnen verdedigen. We kwamen er niet meer door.’

Voordaan kwam betrekkelijk snel op 0-2 en dan wordt het voor elke tegenstander lastig nog te winnen van dit team.

Pieter Bos (Voordaan): ‘Voor het eerst in 3 wedstrijd wonnen we weer. We toonden ons scherp in de cirkel en hadden het betere van het spel. Als collectief hebben we het uitstekend gedaan.’

Vechtmachine Were Di

Timo van Doremalen toonde zich na afloop zwaar teleurgesteld. De trainer-coach van Huizen zag dat zijn team volledig werd ‘afgeschminkt’ door Were Di. ‘Wanneer ik als coach langs de lijn de meeste energie lever, gaat er iets niet goed. Het was bar slecht, daar hoef ik geen doekjes om te winden. Pas na 40 minuten kwamen wij op gang, alsof de 0-3 onze wake-up call was. De realiteit is blijkbaar dat wij een middenmoter zijn.’

Janneke Woudenberg slaagt er in om van Were Di een ware vechtmachine te maken, die mede op basis daarvan mogelijk ver gaat komen dit seizoen.

Woudenberg: ‘De eerste helft spelen wij heel goed, na rust was het matig. Tot aan de 0-3 was het leuk hockey. Mijn conclusie is dat wij in staat zijn om relatief eenvoudig een wedstrijd over de streep te trekken, als dat nodig is. Het is vandaag een hoogtijdag. Nog nooit stonden de dames van Were Di bovenaan in de Overgangsklasse.’

Terriërs ouderwets

De Terriërs won met 0-4 van Rood-Wit en daarmee sluit de ploeg mogelijk een aantal moeilijke weken succesvol af. Donkersloot had met 3 treffers een belangrijk aandeel in de overwinning.

Jeroen Visser (Terriërs): ‘Eindelijk was het weer ouderwets. Dit hadden wij even nodig. Vooral na rust waren wij soeverein.’ Terriërs beleefde kortom een geslaagde generale op weg naar volgende week als het thuis tegen Tilburg speelt.

Wat doet HGC?

Voor HGC blijven het moeilijke weken. Na de nederlaag tegen het laag geklasseerde Schaerweijde (1-2) lijkt de kampioen van vorig seizoen geen rol van betekenis meer te gaan spelen. Met nu al 10 punten achterstand op een play-offplek en positie 8 op de ranglijst dreigt het een pover seizoen te worden. Assistent-coach Roel Willems (HGC) is er echter van overtuigd dat het goed gaat komen met de ploeg.

Tilburg won thuis met 2-1 van Klein Zwitserland en de overwinning kwam vooral tot stand dankzij een sterke eerste helft. Daarin scoorde Tilburg ook haar beide doelpunten. Het werd nog wel een hectische slotfase, want KZ kwam nog terug tot 2-1. Vlak voor tijd belandde een aanvallende actie van KZ op de helm van de keeper van Tilburg. Dat voorkwam de 2-2.

Eindhoven en Venlo deelden de punten in een duel dat niet bijster goed was. Anka Heltzel (Eindhoven): ‘10 minuten voor tijd staan wij met 11 tegen 9 spelers in het veld. Daar moet je gewoon meer uithalen, maar ook mijn ervaren speelsters slaagden er niet in om een goed plan daartoe te smeden.’

Rood-Wit-De Terriërs 0-4 (0-2)
0-1 Donkersloot (sc), 0-2 Donkersloot (sc), 0-3 Donkersloot (sc), 0-4 Jansen

Victoria-Voordaan 1-3 (1-3)
0-1 De Hilster, 0-2 Prins, 1-2 Voormolen (sc), 1-3 De Hilster

Huizen-Were Di 1-3 (0-2)
0-1 Simons, 0-2 M. van Dessel, 0-3 Brouwers, 1-3 Huberts

Tilburg-Klein Zwitserland 2-1 (2-0)
1-0 Van der Meijs (sc), 2-0 Maas, 2-1 Feenstra