Taekema keert na 21 jaar terug op het oude nest

Oud-international Taeke Taekema (242 interlands) keert terug bij zijn oude club Leiden. Als trainer moet de voormalig speler van onder meer Amsterdam een extra stimulans zijn op zoek naar promotie naar de Promotieklasse.

Het voelt als thuiskomen voor Taekema, die 38 jaar geleden in Leiderdorp het levenslicht zag. Zijn ouders wonen nog steeds op enkele honderden meters van de club en de oud-hockeyer kent nog genoeg mensen op de club. Op zijn zeventiende verliet hij de club, om na ruim twintig jaar terug te keren bij Leiden, oftewel de Leidsche en Oestgeester Hockeyclub (LOHC). ‘Qua timing kwam het allemaal goed uit’, verklaart het strafcornerkanon. ‘Na vorig seizoen stopte ik als trainer bij Schaerweijde en daardoor had ik wat tijd over.’ Zijn werkzaamheden bij de KNHB en de Oranje Heren zette hij door, maar verder was hij niet op zoek naar iets nieuws. Uiteindelijk benaderde Leiden hem om het begeleidingsteam van dames 1 te versterken.

De hockeyclub, die dit jaar honderd jaar bestaat, wil de eerste teams graag op een hoger niveau hebben. De dames, die Taekema twee keer per week onder zijn hoede krijgt, promoveerden het afgelopen seizoen naar de Overgangsklasse. Dit seizoen is het even aftasten qua verwachtingen, maar in de toekomst hoopt Taekema met de ploeg hogerop te komen. Coach Eddie Simmons treedt als coach grotendeels op de voorgrond, waarbij Taekema wat meer achter de schermen zal opereren, zoals hij bij Schaerweijde eerder al deed.

Zijn krachten als trainer liggen volgens de hockeyer zelf niet alleen bij zijn eigen specialiteit, de strafcorner. Hij hoopt zijn jarenlange ervaring ook in Leiden te kunnen gebruiken.’Bij de corner probeer ik zo gedetailleerd mogelijk aan de slag te gaan’, legt Taekema uit. ‘Voor de rest is het vooral op basis van ervaring: ballen zodanig aannemen dat je ruimte voor jezelf creĆ«ert bijvoorbeeld.’ Uiteindelijk wil de oud-international dat het team, naast het behalen van goede resultaten in de Overgangsklasse, ook plezier uitstraalt tijdens het hockeyen. ‘Hockey moet wel leuk blijven voor de spelers. Het is een voorrecht om op dit niveau te kunnen hockeyen’, besluit hij. Leiden begint het seizoen thuis tegen Alphen en Cartouche met een uitwedstrijd tegen Fletiomare er tussendoor.


Wat vind jij? Praat mee...