OVK (D): Leonidas enige koploper in Poule A

De dames van Leonidas toonden zich de laatste jaren geen bijster sterke starter. Hoe anders is het dit seizoen. De Rotterdamsen gaan – voor wat het nu al waard is – met zes punten uit twee duels fier aan kop. ‘Leo’ is daarmee in Poule A de enige met de volle buit. In Poule B gaan vier teams aan de leiding met een honderd procent score; Wageningen, HGC, Pinoké en Were Di.

Poule A

HBS – Cartouche 4-2 (2-0)

Cartouche kon geen vervolg geven aan de stunt van vorige week tegen MOP. Het verloor met 4-2 op HBS.  ‘Een aantal speelsters gaf niet thuis en we waren te naïef in de één tegen één situaties’, aldus Niels Heck (Cartouche). ‘Verdedigend moeten we er harder aan trekken. Als je meteen na rust op een 3-0 achterstand komt, weet je dat het moeilijk wordt.’

Jeroen Tuininga, coach van HBS, zag zijn ploeg goed spelen. ‘Naarmate de wedstrijd vorderde, ging het steeds beter. We gaven Cartouche het gevoel dat er niets te halen viel. In verdedigend opzicht maakten we stappen en qua balbezit en combinatievermogen ben ik ook tevreden.’

HBS speelde trouwens op een waterveld in plaats van op het gebruikelijke semi-water van veld 1. Dat veld is wegens algengroei momenteel te gevaarlijk om op te spelen.

HIC – Almere 3-1

Almere liet zich tijdens de eerste helft op HIC aftroeven op energie. Dider Meijer (Almere): ‘En dat ging ons vorige week juist zo goed. Daarbij kregen we voldoende kansen om te scoren, maar we maakten het niet af. HIC ging daar slimmer mee om. We gingen met 2-1 van het veld af en dat voelde niet lekker.’

Vincent van Hall (HIC) liet na afloop weten dat zijn team effectief met de kansen omging. ‘Vorige week speelden we goed en haalden we geen punten, nu was het minder en pakken we wel de winst. Bij vlagen was ik content, maar het kan veel beter.’

’20 Mathilde Aarnink 1-0
‘xx Yvette Willems 1-1
’48 Sophie Umans 2-1
’60 Mathilde Aarnink 3-1

MOP – Rotterdam 2-1 (0-1)

MOP revancheerde zich qua resultaat ten opzichte van vorige week, toen het de punten liet aan Alecto. Op eigen veld won het in Vught met 2-1 van Rotterdam.

Karel Alferink (MOP): ‘Uiteindelijk ben ik wel tevreden met het vertoonde spel. We hebben in ieder geval gevochten voor de overwinning en de mogelijkheden gehad om er een goed duel van te maken. Het kwam er niet de hele wedstrijd uit, omdat we teveel met de bal liepen. Na rust hielden we ons beter aan de afspraken, waardoor meer rust in ons spel zat.’

Rotterdam leidde halverwege nog met 0-1. Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Een gelijkspel was wat mij betreft verdiend geweest, maar het mocht niet zo zijn. Voor rust was het spel in evenwicht. Tijdens de tweede helft was het eerste deel voor Mop, maar het laatste kwartier weer voor ons. Waar MOP net de strafcornertjes meekreeg, kregen wij ze niet mee.’

Noor Wortelboer 0-1
Carolijn de Boer 1-1
Manon van Leur 2-1

Ring Pass – Voordaan 0-2 (0-2)

Bij Ring Pass zaten ze na de verloren wedstrijd tegen Voordaan (0-2) te balen met z’n allen. Althans, zo omschreef trainer-coach Martijn Akkermans het. ‘Wij hadden vandaag 100 minuten kunnen hockeyen, dan was de bal er nog niet ingegaan. We misten een strafbal, de corners werden niet goed gestopt en dit terwijl we minimaal gelijkwaardig waren aan Voordaan. De uitvoering moet gewoon beter en ik kan nog niet zeggen wat de oorzaak was. Gebrek aan concentratie, vermoeidheid, onwennigheid? Ik ga eerst de videobeelden maar eens goed bekijken.’

Pieter Bos (Voordaan) was content met het spel van zijn ploeg tijdens de eerste helft. Halverwege was de eindstand ook al bereikt. ‘Tijdens de tweede helft zette Ring Pass een goede press en wij hadden geen oplossing om daar onderuit te hockeyen. Onze tegenstander had toen duidelijk het betere van het spel.’ Doelvrouw Ivana Stavasius onderscheidde zich deze middag in positieve zin. Zij stopte onder meer de strafbal van Ring Pass.

’18 Julia van der Horst 0-1
’31 Franziska Schradi 0-2

Victoria – Rood-Wit 3-1

Het spel van Victoria was niet je-van-het, maar het resultaat tegen Rood-Wit (3-1) was goed.

Gijs Hessels (Victoria): ‘We speelden een slordige eerste helft, vond ik, waarin we niet deden wat we hadden afgesproken. We kwamen wel op 1-0 en direct na rust maakten we de 2-0. Helaas kwam Rood-Wit terug, waardoor het opnieuw een wedstrijd werd, maar tien minuten voor tijd maakte Daphne Voormolen een schitterende 3-1, dat gaf ons weer lucht.’

Daphne Voormolen 1-0 (sc)
Veerle Lubbers 2-0 (sc)
Anoek Verdonck 2-1 (sc)
Daphne Voormolen 3-1

Union – Leonidas 0-1

Leonidas had aan één doelpuntje genoeg om winnend van het veld te gaan. Die goal viel tijdens de eerste helft via de stick van Zoey Kalbvleesch.

Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Ik zag hetzelfde spelbeeld als vorige week. We gingen goed van start, maken de 0-1 en verzuimen de 0-2 te maken. Gelukkig stopte onze doelvrouw in deze fase een strafbal. Na rust deden we het verdedigend goed, er was veel inzet maar in balbezit liep het niet echt lekker.’

Inge Poelmans van Union stelde dat haar team ‘volledig in het mes van Leonidas liep. Daarbij was onze tegenstander voor rust scherper en harder. Wij speelden toen als lieve meisjes. Na rust hadden we wel een veldoverwicht, maar haalden we er niets uit. Heel erg zonde dit. We moeten slimmer hockeyen. Leonidas deed dit wel door ons spel af te breken en soms met lange halen te spelen.’

Zoey Kalbvleesch 0-1

Poule B

Alecto – Wageningen 1-2

Wageningen trof tijdens de eerste twee weken van het seizoen twee promovendi. Na de 5-0 tegen Weert werd het ditmaal 1-2 tegen Alecto. Desondanks was Arnoud Boersma (Wageningen) kritisch. ‘Het is nog niet scherp genoeg. We kregen namelijk wel genoeg kansen. Tijdens de tweede helft was onze inzet beter, maar de 1-2 was best een narrow escape. Gezien het beeld van de wedstrijd vond ik het een terechte uitslag, maar volgende week moeten we het op eigen veld tegen Were Di wel anders aanpakken.’

Jair Levie (Alecto): ‘Ik ben best chagrijnig, want dit was heel zuur. We hebben het Wageningen erg lastig gemaakt. Drie minuten voor tijd staan we nog met 1-0 voor en toch verlies je door tweemaal dom balverlies. Dit was een dure les. Qua aantal kansen won Wageningen terecht, maar dit hadden we niet mogen weggeven.’

Jane Kemp 1-0
Lieke Visser 1-1
Lynn van Norden 1-2

Helmond – Were Di 0-1 (0-0)

Were Di had aan een rake corner door Kiki de Ruiter genoeg om in Helmond winnend van het veld te lopen. Kleine zege dus, het ging moeizaam bij de Tilburgsen. ‘Maar aan de andere kant gaven we eigenlijk geen mogelijkheden weg’, aldus Janneke Woudenberg. Toch valt er wat haar betreft veel te verbeteren. ‘De energie die we toonden was laag en in balbezit deden we het niet goed. Het liep gewoon niet lekker. Daarbij troffen we in Helmond een stugge en hardwerkende ploeg. Het had ook kunnen eindigen in een gelijkspel.’

Roeland de Laat (Helmond) zag zijn team in ieder geval een stuk beter spelen dan vorige week. ‘We dwongen te weinig kansen af, maar een remise was zeker verdiend geweest. Het spel begaf zich vanmiddag voornamelijk binnen de twee 23 meterlijnen.’

’55 Kiki de Ruiter 0-1

Klein Zwitserland – QZ 4-1 (3-1)

Klein Zwitserland deed het prima tegen QZ, dat er aan de Klatteweg in Den Haag met 4-1 vanaf ging. Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Wij waren echt beter, we speelden met elkaar en voor elkaar en we maakten het uiteindelijk goed af. Van meet af aan was duidelijk dat wij zouden gaan winnen. We komen op 2-0, waarna QZ uit het niets op 2-1 kwam. Vlak voor rust maakten we echter de 3-1. Na rust kregen we erg veel kansen, dus eigenlijk hadden we een hogere uitslag moeten neerzetten.

Erik Hoogsteden (QZ): ‘KZ won terecht. We toonden ons teveel onder de indruk, waardoor het na vier minuten al 1-0 was. We wilden wel hockeyen, maar we kregen nooit controle over KZ. Na rust deden we het beter. Ondanks de dominantie van de tegenstander konden we het verdedigend goed doen, zonder over te gaan tot afbraakhockey. Ik zag in ieder geval voldoende aanknopingspunten. KZ was voor nu even een maatje te groot.’

‘5 Philine Vinkestein 1-0
’31 Sophie van der Heiden 2-0
’34 Donna Vallen 2-1
’35 Rozemarijn Tiebout 3-1
’42 Anne van den Boomen 4-1

Pinoké – Tilburg 3-1

Sterre Deetman had met twee treffers een belangrijk aandeel in de winst van Pinoké op Tilburg. Het werd 3-1 in het Amsterdamse Bos en daarmee gaan de Steekneuzen goed van start in de Overgangsklasse.

Hans Oostindie (Pinoké): ‘Het was een spannend duel. Tilburg kwam vroeg op voorsprong en tot aan de 55ste minuut bleef die stand staan. Na de 1-1 was de ban gebroken en vijf minuten voor tijd konden we de verlossende 3-1 maken. Ik vond het verschil tussen de eerste en de tweede helft trouwens aanzienlijk bij ons. Na rust toonden we wel de juiste inzet tegen trouwens een goede tegenstander.’

Martin van de Rakt (Tilburg): ‘Wij hebben Pinoké goed partij geboden, het is toch een ploeg die uit de Hoofdklasse komt. Vooral na rust drongen ze fel aan en in deze fase toonden wij ons misschien wat teveel onder de indruk. We kwamen er in ieder geval niet meer uit. Na de 1-1 werd het snel 2-1 en daarna kregen we twee kansen om gelijk te maken. We wilden mooi blijven hockeyen, maar het was denk ik beter geweest om het lelijk uit te hockeyen.’

‘4 Robin van der Tol 0-1
’57 Djoeke Vogel 1-1
’58 Sterre Deetman 2-1
’67 Sterre Deetman 3-1

Terriërs – HGC 1-2 (1-1)

‘Uit tegen De Terriërs drie punten pakken is altijd lekker.’ Aldus Robbert-Jan de Vos, trainer-coach van HGC. ‘We kwamen slordig op een 1-0 achterstand en dat was ook een mindere fase bij ons. Na rust konden we het op karakter rechttrekken, hoewel dit niet met het mooiste hockey gebeurde.’ Waar de meeste andere ploegen zich nu gaan richten op het bekertoernooi, laat HGC deze bus voorbijrijden. De Vos: ‘Ik vind het niet in ons schema passen om vrijdagsavonds een bekerduel te spelen en dan zondags weer voor de competitie. Ik vind het te krap op elkaar liggen.’

Jeroen Visser (Terriërs) was goed tevreden over de eerste helft van zijn team. ‘We konden een hoge press spelen en verdedigend konden we goed onder het spel van HGC uit hockeyen. We scoren en krijgen met pech een tegentreffer. Een corner verdween via de helm van onze doelvrouw in de goal. Na rust ontstond een mooi duel, vond ik. We deden niet onder voor HGC, dat pas vijf minuten voor tijd via een discutabele strafcorner met 1-2 won. Dat was wel een beetje zuur.’

‘xx Terriërs 1-0 (sc)
’29 Elselieke van Aken 1-1 (sc)
’64 Loes Stijntjes 1-2

Weert – Push 0-3 (0-0)

Push pakte een dik verdiende zege op Weert, hoewel het pas vrij laat in de wedstrijd tot scoren kwam. De eerste treffer viel in de 55e minuut.

Stan Huijsmans (Push): ‘Daarmee maakten wij het onszelf moeilijk. Het duurde te lang voordat de 0-1 viel. We bleven echter continu drukken en het verschil in krachtsverhouding was goed te zien. Eerlijk gezegd waren we ook aan onze stand verplicht te winnen.’

Emiel Karzol zag dat Weert ondanks de nederlaag steeds beter gaat spelen. ‘De zege van Push was verdiend. Tijdens de laatste tien minuten krijgen we nog twee tegentreffers, maar je merkt dat wij conditioneel in de Overgangsklasse moeten groeien. Het gaat de goede kant op met ons.’

’55 Joosje Rijpstra 0-1
’61 Marleen Jochems 0-2
’66 Babette Naalden 0-3