OVK (D): Eerste plekken Promotieklasse al vergeven?

Kunnen we de eerste namen voor een plek in de Promotieklasse na negen duels al invullen? Je zou denken van wel als je de positie van Leonidas bijvoorbeeld bekijkt. De koploper in poule A staat intussen twaalf punten voor op nummer zes van de ranglijst (HIC). Dat staat gelijk aan vier winstpartijen. In poule B is de voorsprong van Pinoké al vijftien punten, maar in het Amsterdamse Bos reiken de ambities waarschijnlijk verder dan alleen dit.

Overgangsklasse A

Cartouche – Leonidas 1-3 (0-0)

Leonidas verdedigt haar koppositie al enige weken met verve. Ook Cartouche kon de Rotterdamsen niet van de overwinning houden. Toch valt er een kanttekening te plaatsen bij het spel van ‘Leo’, want van de zestien pogingen een strafcorner te scoren gingen er welgeteld nul in.

Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Dat zijn er teveel zonder rendement, maar ik moet zeggen dat het ook niet helemaal mee zat. De doelvrouw van Cartouche keepte trouwens uitstekend. Qua veldspel konden we na rust een hogere press zetten, waardoor we toen konden uitlopen naar 0-3.

Niels Heck (Cartouche) trok een aardige vergelijking met zijn eigen ploeg. ‘Het spel van Leonidas ziet er niet uit, maar het is wel effectief. Vorig seizoen speelden wij op dezelfde wijze en werden we kampioen in de eerste klasse.’

Emma Groenewold 0-1
Roos Lelieveldt 0-2
Vivian Kowalski 0-3
Cartouche 1-3

HBS – Almere 2-2 (2-1)

HBS en Almere hielden elkaar goed in evenwicht, waarbij beide ploegen mogelijkheden kregen om de winnende treffer te scoren. HBS kreeg het gaandeweg moeilijk, omdat één van de speelsters met rood (tweemaal geel) van het veld moest.

Dider Meijer (Almere): ‘Na de 2-2 speelde HBS vooral hoge ballen, maar wij lieten het gewoon na de 2-3 te maken.’

Jeroen Tuininga (HBS): ‘Wij moesten met tien man hard verdedigen om te overleven. Dat ging soms gepaard met anti-hockey.’

Het duel anderhalve minuut voor rust kort gestaakt vanwege een ferme blikseminslag. Daardoor lag de wedstrijd circa tien minuten stil.

‘4 Melissa Pieters 0-1 (sc)
’21 Demi Hilterman 1-1
’28 Lea Storteboom 2-1
’56 Yvette Willems 2-2

MOP – Rood-Wit 3-2 (2-1)

Aan MOP was vooral in de slotfase te merken dat het team een pittig bekerpotje in de benen had; vrijdag tegen SCHC.

Karel Alferink (MOP): ‘Wij moesten de drie punten deze keer op karakter binnenhalen. Het ging ditmaal niet op kwaliteit, maar op mentaliteit. Aan de andere kant: Rood-Wit speelde afgelopen vrijdag ook voor de beker. Die zullen daar ook last van hebben gehad.’

Rood-Wit echter had in de beleving van Jeroen Buné eerder last van de arbitrage. ‘Ik heb hierover voor het eerst van mijn leven een aantekening op het wedstrijdformulier gemaakt. Ik vond het schandelijk. Zo mocht MOP met elf man aan de tweede helft beginnen, terwijl ze nog een tijdstraf hadden staan. En vier minuten voor tijd krijgen we een strafcorner tegen uit een situatie die door de dichtst bijstaande scheids als uitslaan werd beoordeeld, maar door de scheids ver weg als corner wegens een overtreding van onze nummer 8. Terwijl het ging om een duel van onze nummer 4. En prompt ging die bal er ook nog in. Een gelijkspel was meer dan terecht geweest. Wij speelden namelijk opnieuw heel goed. Ik ben er wel klaar mee en ik kan dit ook niet aan mijn speelsters uitleggen.’

’14 Sarah Habets 0-1
’50 Anna Kathmann 0-2
Floor Hoogers 1-2
Colette de Beaumont 2-2
Lotte van Dongen 3-2

Ring Pass – HIC 1-1 (1-0)

HIC komt maar moeizaam op gang dit seizoen. Grote zorg is niet zo zeer het veldspel, maar wel de goals die het team (niet) maakt. ‘We zitten in de hoek waar de klappen vallen’, zegt Vincent van Hall (HIC).

Martijn Akkermans (Ring Pass) was blij met het spel van zijn formatie. ‘Goede pot, veel energie, beleving en plezier. Onze keeper was de vrouw van de wedstrijd. Aan de andere kant ben ik zo eerlijk dat we vandaag ook hadden kunnen verliezen.’

Alyssa Beijer 1-0
Sophie Umans 1-1

Rotterdam – Voordaan 2-1 (1-1)

Na een seizoen van bouwen heeft trainer-coach Kees Wortmann het aardig staan bij Rotterdam. De derde plaats is daar voorlopig het bewijs van.

Voordaan kwam wel op een 0-1 voorsprong, maar de thuisclub ging met een 2-1 voorsprong de rust in doordat Voordaan vlak voor rust niet handig uitverdedigde. Daarvan profiteerde Rotterdam genadeloos.

Tijdens de tweede helft was er sprake van een gelijk opgaande strijd, waarbij Voordaan in de slotfase flinke druk op het doel van Rotterdam zette. Tot uitgesproken veel kansen leidde dit echter niet.

Rotterdam speelt volgende week de topper tegen koploper Leonidas.

Pommeline Korstanje 0-1
Manouk Bakker 1-1
Bo Jaeger 2-1

Union – Victoria 2-2 (0-1)

Het leek een eenvoudige middag te worden voor Victoria dat direct na rust de 0-2 aantekende. ‘So far so good’ voor de Rotterdamsen, maar voor Union was deze treffer het signaal om volle koker te gaan spelen.

Inge Poelmans (Union): ‘Wij knokten ons terug in het duel en op basis daarvan hebben we dit punt gewonnen.’

Gijs Hessels (Victoria): ‘Onze eerste helft was prima, maar na de 0-2 ontstond er opeens chaos. We gingen mee in de gekte en kregen veel strafcorners tegen. Bij het minste of geringste tikje binnen de 23 meterlijn kregen we al een corner tegen.’

’11 Bente van Dijk 0-1 (sc)
’41 Mady Hof 0-2 (sc)
’56 Josine Kappelle 1-2 (sc)
’61 Jolien Sanders 2-2

Overgangsklasse B

HGC – Push 6-3 (3-2)

HGC haalde flink uit tegen Push, doordat de Bredanaars vooral verdedigend niet goed presteerden. ‘Aan de bal gaat het goed, maar we krijgen over het algemeen teveel goals tegen. Zonder balbezit communiceren we te weinig en zijn we kwetsbaar’, aldus Stan Huijsmans (Push) na afloop. ‘Maar vandaag kenden we vooral direct na rust ook pure pech. Tot driemaal toe sloegen we in deze fase tegen de paal.’

Robbert Jan de Vos, coach van HGC: ‘Voor de rust waren we duidelijk beter en maakten we het spannender dan het was door te weinig te scoren. Direct in de tweede helft kwamen we een paar keer goed weg, Push kwam ook nog op 3-3, maar daarna begon het echt te lopen bij ons. Het spel lag tijdens de tweede helft dichter bij elkaar en toch scoorden wij toen juist meer goals.’

Klein Zwitserland – Were Di 1-2 (1-1)

Were Di handhaafde zich als runner-up na de 1-2 winst op Klein Zwitserland. Er was sprake van een gelijkwaardig duel, waarin Were Di na rusten tandje bijschakelde en KZ al met al te weinig gevaar stichtte voor het doel van de Tilburgsen.

Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Wij hadden meer verdiend, vind ik. Vooraf waarschuwde ik mijn team dat we tegen Were Di waarschijnlijk weinig kansen zouden krijgen. De mogelijkheden die we zouden afdwingen, moesten dan ook tot resultaat leiden. Were Di is een lepe ploeg en ze scoorden trouwens een fantastische 1-2.’

Janneke Woudenberg: ‘We hebben na rust nauwelijks kansen weggegeven, behalve twee strafcorners. Aanvallend waren we gevaarlijk, onze spitsen zochten goed de ruimte op. We zijn een volwassen ploeg die steeds meer in staat is de juiste momenten te kiezen.’

‘9 Tess Hooft 1-0
’15 Marle van Dessel 1-1
’41 Kiki de Ruiter 1-2

Pinoké – Alecto 5-1 (4-1)

Pinoké had op zich geen kind aan Pinoké, dat zich naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder terugtrok. Bij rust was het 4-1, tijdens de tweede helft kwam daar nog één treffer bij.

Hans Oostindie: ‘Afgelopen donderdag hebben we een stevige bekerpot gespeeld tegen Hurley, helaas verloren op shoot-outs, en 72 uur later moet je je opnieuw opladen voor een heel ander type wedstrijd. Qua energie was het na rust anders, het baltempo lag veel lager.’

QZ – Tilburg 0-0

QZ en Tilburg slaagden er niet in tot scoren te komen. De thuisclub slaagde er de laatste tien minuten met pijn en moeite in dat ene punt te verdedigen.

Eric Hoogsteden (QZ): ‘Fysiek waren we helemaal leeg en daarom ben ik er trots op dat het team toch nog een punt in de wacht wist te slepen. We hadden evengoed ons hoofd ook kunnen verliezen. De bekerwedstrijd van vrijdag tegen Oranje Rood (2-0 voor QZ) zat duidelijk nog in onze benen.’

Martin van der Rakt (Tilburg) vond dat zijn team ‘met 0-0 heeft verloren. Wij hebben één ding nagelaten, namelijk om het verschil op het veld in doelpunten uit te drukken. Verder speelden we goed, maar je komt moeilijk tot scoren als de tegenstander zich met tien man terugtrekt in de cirkel.’

Terriërs – Wageningen 1-1 (1-0)

De Terriërs hecht kennelijk aan haar abonnement op gelijke spelen, want tegen Wageningen werd het wederom een remise. ‘We spelen al weken goed, maar het lukt ons niet te winnen. Tegen Wageningen bleef het lang 0-1, maar doordat we er niet in slaagden de 0-2 te maken, kwam Wageningen alsnog langszij.’

Adinda Boeren blijft haar team voorlopig terugzien op een vijfde plaats, maar had tegen Terriërs graag op meer gehoopt. ‘Wij hadden lange tijd de overhand. Tot de 23 meterlijn. Onze tegenstander kreeg slechts één strafcorner, dat zegt iets over onze druk.’

’10 Terriërs 1-0
’58 Elaine de Vries 1-1

Weert – Helmond 1-3

Opluchting in de kleedkamer van Helmond, want eindelijk werd er weer eens gewonnen. Dankzij de tweede overwinning van het seizoen kunnen de Brabanders weer voorzichtig wat naar boven kijken, hoewel de tiende plek op de ranglijst nog geen weelde is in vergelijk met vorig seizoen.

Roeland de Laat: ‘Bij rust is het 0-2, we komen daarna op 0-3 maar aansluitend was het toch en kwestie van mentaal overleven.’

‘8 Maartje Arts 0-1

’22 Joyce van Wetten 0-2

’40 Anouk Magis 0-3

’55 Hanna Smolenaars 1-3