OVK (D): Vliegende start voor kranig Cartouche

Het is een huiskamervraag namens Niels Heck, trainer-coach van Cartouche: kwam het eerder voor dat een promovendus naar de Overgangsklasse startte met drie overwinningen uit de eerste vier duels? Geen idee, eerlijk gezegd, maar het onderstreept in ieder geval de vliegende start van het Voorburgse team dat zondag met 1-3 won op Ring Pass. Een andere nieuwkomer, maar dan vanuit de Hoofdklasse, kent eveneens een uitstekend begin. Pinoké verloor nog geen punt.

Overgangsklasse A

Almere – Voordaan 0-1 (0-0)

Op basis van de eerste helft was de overwinning van Voordaan op Almere terecht, maar na rust rammelde de thuisclub nadrukkelijk aan de poort om de 0-1 achterstand te vereffenen.

Dider Meijer (Almere): ‘Tijdens de tweede helft kreeg Voordaan eenmaal een strafcorner te nemen, voor de rest waren wij de bovenliggende partij. We kregen voldoende mogelijkheden, maar we staan met lege handen.’

Pieter Bos (Voordaan): ‘Na onze 0-1 in de 52ste minuut zakte het helemaal weg bij ons. Almere zette een flinke press en wij kwamen er bij vlagen slecht uit.’

’25 Akke van der Meer 0-1

HBS – MOP 2-3 (1-0)

MOP keek op HBS bij rust nog tegen een 1-0 achterstand aan, maar na de thee trok het team van Karel Alferink het recht. Na 70 minuten stond het 2-3 en dus gingen de punten mee naar Vught.

Jeroen Tuininga (HBS): ‘Vooral het laatste kwartier werden wij gesloopt. Ik vond ons de eerste helft beter, maar in de tweede helft verdedigde MOP harder en gingen ze beter spelen. Ondanks de 2-3 op vijf minuten voor het einde kregen we wel een mooie mogelijkheid om alsnog de 3-3 te maken. Helaas lukte dat niet.’

Alferink (MOP): ‘Het was niet eenvoudig vandaag. HBS speelde tactisch anders dan wij hadden verwacht op basis van de videobeelden. Na rust hebben we het echter goed gedaan, we kregen kans op kans. Op wilskracht hebben we ons naar de overwinning geknokt.’

Demi Hilterman 1-0
Colette de Beaumont 1-1
Lois de Zeeuw 2-1
Manon van Leur 2-2
Floor Hoogers 2-3

HIC – Rood-Wit 1-2 (0-1)

HIC liet zich lelijk in de kaart kijken tegen Rood-Wit. Op eigen veld verloren de Amstelveensen met 1-2 na een hele zwakke beurt. Ondanks een veldoverwicht slaagde Rood-Wit er in om met 0-1 te gaan rusten. Tijdens de tweede helft wilde HIC het rechttrekken. ‘Maar toen was het kwaad al geschied. Het tempo lag te laag en het spel was slordig. Dit zijn punten die je moet pakken, dus ik ben hier behoorlijk ziek van’, aldus een beteuterde Vincent van Hall (HIC).

Jeroen Buné (Rood-Wit) was uiteraard een stuk uitgelatener. Na vier duels is de hatelijke nul van het scorebord. ‘Voor ons proces is het heel goed dat we nu winnen. We trainen met een sterk vernieuwde selectie keihard en dit is loon naar werken. Na rust maakten we de 0-2 en snel daarna werd het 1-2, maar dat deerde ons amper. Dat was een goed teken. We hebben vandaag een megastap gemaakt!’

‘xx Anna Kathmann 0-1
‘xx Rijkje Hoiting 0-2
’58 Judith Stuij 1-2

Ring Pass – Cartouche 1-3 (1-2)

Beide coaches waren het er over eens, dat Cartouche een meer dan terechte winnaar was in Delft. Tegen Ring Pass werd het 1-3. De seizoenstart van Cartouche dwingt hiermee respect af met een gedeelde tweede plaats als voorlopig resultaat.

Martijn Akkermans (Ring Pass) was lovend over het spel van zijn tegenstander. ‘Helaas werd een doelpunt van ons afgekeurd bij een tussenstand van 1-2. Wordt het 2-2, dan krijg je toch een andere wedstrijd.’

Niels Heck (Cartouche): ‘Ik vond het eerlijk gezegd een schaakduel. Ring Pass slaagde er in om ons spel goed te ontregelen, maar onze strafcorner redde ons vandaag. Van de vijf pogingen waren er drie raak. Daarom een groot compliment aan mijn ploeg. We bleven met discipline en geduld spelen.’

Ring Pass 1-0
Maaike Koot 1-1 (sc)
Kiki Lagerweij 1-2 (sc)
Justine van Ostayen 1-3 (sc)

Union – Rotterdam 0-3 (0-1)

Rotterdam pakte een 0-3 overwinning op Union. Resultaat dus oké, maar toch plaatste trainer-coach Kees Wortmann (Rotterdam) een kritische kanttekening bij het optreden van zijn team.

‘Na rust speelden we op 70 procent, waardoor we Union in de gelegenheid brachten om terug te komen in de wedstrijd. Optisch leek Union ook sterker, maar gelukkig konden we via een uitbraak de 0-2 scoren. Dit moet volgende week dus anders.’

Inge Poelmans (Union): ‘Voor de rust haalden we niet ons niveau, tijdens de tweede helft pakten we het goed op en gaven we veel energie. Rotterdam had in deze fase moeite met ons. Daarnaast hadden we helaas niet veel geluk met de arbitrage vandaag. Ik vond het dan ook een zeer geflatteerde nederlaag.’

‘4 Frederique Moerman 0-1
’57 Berbel Rozema 0-2
’65 Jimena Cedres 0-3

Victoria – Leonidas 2-3 (2-1)

De Rotterdamse stadsderby tussen Victoria en Leonidas werd in de slotfase beslist door een treffer van aanvoerder Eveline Korink. Het werd 2-3 na een ruststand van 2-1 in het voordeel van de thuisclub.

Gijs Hessels (Victoria): ‘Tijdens de eerste helft was er niks aan de hand, maar na rust zakten we van het rapportcijfer 8 naar een 3. Terecht dat je dan niet wint. Ik heb geen flauw idee waar dat aan lag, we moeten dinsdag maar eens bespreken hoe ons dit kon overkomen.’

Jordy van der Waart (Leonidas) zag zijn ploeg ‘een onwijs moeizame eerste helft spelen. We kregen nul grip op het spel van Victoria. Vooral na de 1-0 waren we het helemaal kwijt en ik was blij dat het na de 2-0 geen 3-0 werd. In plaats daarvan maakten wij vlak voor rust de 2-1. Dat was lekker. Tijdens de tweede helft gingen we als een wervelwind, zó goed waren we toen. We pakten Victoria bij de strot en na de 2-2 gaven nog eens extra gas met de 2-3 als resultaat.’

Alecto – Tilburg 3-4 (1-0)

Alecto heeft het moeilijk in de aanvangsfase van de competitie. En wanneer je dan tot overmaat van ramp in de laatste minuut verliest van Tilburg, word je daar niet vrolijk van. Het was trouwens een roerige slotfase in Leiderdorp, want twee minuten voor tijd kwam Tilburg op 2-3. Via de eerste de beste aanval daarna maakte Alecto de 3-3, maar nog was de koek niet op. In de ‘dying seconds of the game’  behaalde Tilburg met de hakken over de sloot de zege.

Martin van de Rakt (Tilburg): ‘En dat geeft een fijn gevoel, want het betekende onze eerste overwinning. Het was ook terecht, we kenden ongeveer tachtig procent van de wedstrijd balbezit. Tijdens de eerste helft maakten wij het vooral onszelf moeilijk, maar na rust toonden we ons een ware vechtmachine.’

Jaïr Levie noemde deze nederlaag ‘pijnlijk. Twee weken geleden tegen Wageningen verloren we op bijna identieke wijze. Tijdens de slotfase werden we in emoties heen en weer geslingerd. Dan is het zuur als je twintig seconden voor tijd nog verliest.’

Helmond – Wageningen 3-1 (1-1)

Helmond startte aan het duel tegen Wageningen met nul punten en nul gescoorde goals tijdens de eerste drie potjes. Dat was geen verheffende balans, maar gelukkig voor Roeland de Laat en zijn meiden zag de wereld er na zondag een stuk florissanter uit. De ploeg won met 3-1 van Wageningen, dat dus zonder trainer-coach Arnoud Boersma verder gaat. Aan het technisch roer staat nu Jos Nonnekes.

De Laat: ‘We kennen een pittige competitiestart, maar tegen Were Di en Terriërs hadden we eigenlijk al een punt moeten halen. Vooral na rust deden we het goed, in deze fase dwongen we veel strafcorners af. Ik vond het een zege van het collectief.’

Nadia Colmer 0-1
Jora Couwenberg 1-1 (sc)
Emma Claessen 2-1
Juliette van Oijen 3-1

Klein Zwitserland – Terriërs  1-1 (0-1)

Het spelniveau tijdens het duel Klein Zwitserland – Terriërs was niet bijster hoog, zo stelden beide coaches na afloop.

Bastiaan Bunnik (KZ): Tijdens de eerste helft was het slappe hap en na rust hadden we na onze gelijkmaker eigenlijk moeten doorpakken.’ En op het eind mag je blij zijn met een punt.

In de slotfase leek de wedstrijd dan toch een beslissing te krijgen. De Terriërs kreeg een strafbal te nemen, maar reserve-doelvrouw Daniëlle Hordijk keerde de inzet van Lynn Oosterveld.

Jeroen Visser (Terriërs): ‘We konden maar moeilijk druk zetten op KZ. Kwam ook doordat we veel te veel meters liepen met de bal. Desondanks kregen we vier, vijf grote kansen op basis daarvan, en natuurlijk die strafbal, hadden we moeten winnen.’

‘1 Lynn Oosterveld 0-1 (sc)
’48 Anne van den Boomen 1-1

Pinoké – HGC 2-1 (1-1)

Pinoké en HGC maakten er voor Overgangsklassebegrippen een topduel van. Beide ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd. Het werd uiteindelijk 2-1 voor Pinoké, maar wanneer de uitslag andersom was geweest, had ook niemand er iets van kunnen zeggen. Zo dicht lag het namelijk bij elkaar.

Hans Oostindie (Pinoké): ‘Dit niveau zijn wij tot nu toe nog niet tegengekomen in de Overgangsklasse. Tijdens de tweede helft vond ik ons beter en daarom komt de overwinning terecht bij ons, hoewel HGC uitstekende mogelijkheden kreeg op een gelijkmaker.’

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘Het was een mooi duel met twee goede ploegen. Tijdens een aantal momenten gedroegen wij ons wat te naïef en dat kostte ons twee tegengoals. Daar moeten we onze lessen uit trekken. Maar evengoed had het ook in 1-2 kunnen eindigen, hoor.’

‘2 Frances Westenberg 1-0 (sc)
’28 Luna Fokke 1-1
’59 Kari Stam 2-1

Weert – QZ 3-1 (2-0)

Weert boekte zondag zijn tweede overwinning op rij en paste helemaal in de denkrichting van assistent-coach Emiel Kamzol.

‘Ik heb voor de competitie gezegd dat we een aantal wedstrijden nodig hebben om te wennen aan het tempo, maar dat gaat nu prima. Verdiend gewonnen van QZ. Onze spitsen waren vandaag prima in vorm en qua druk en passing was het uitstekend. Pas tien minuten voor tijd kon QZ iets terug doen.’

Erik Hoogsteden (QZ): ‘Ik ben teleurgesteld, want we kregen heel veel kansen om tot een doelpunt te komen. Het waren geen hele grote kansen, maar voldoende om vaker te kunnen scoren. Weert was echter veel effectiever dan wij. Over het spel ben ik echter tevreden. De uitslag doet misschien vermoeden dat wij van het veld zijn getikt, maar dat was niet zo. Daarom is dit een zure appel.’

’15 Daphne Nikkels 1-0
’30 Selena Lijnsvelt 2-0
’45 Daphne Nikkels 2-1
’60 Judith Quint 3-1

Were Di – Push 1-0 (0-0)

Were Di is samen met Pinoké de enige ploeg in poule B zonder puntverlies. Dat gegeven krijgt extra kleur doordat het team van Janneke Woudenberg de moeilijke thuiswedstrijd tegen Push met 1-0 won. Matchwinnaar werd Kik de Ruiter die na rust een strafcorner benutte.

Janneke Woudenberg: ‘De wedstrijd werd op details beslist. Er was sprake van een gelijkwaardige eerste helft en na rust waren wij iets vaker aan de bal. Het verschil was dus klein, maar ik vond dat we verdiend hebben gewonnen. Wij zijn goed bezig, tot dusver hebben we driemaal de nul weten te houden.’ Were Di is hiermee helemaal klaar voor de aanstaande stadsderby tegen Tilburg.

Stan Huijsmans (Push): ‘Ik vind dat we terecht hebben verloren. Were Di speelde net even volwassener en wij bleven ver verwijderd van ons niveau. Het was een offday van onze kant. Wel kansen, maar geen goals.’

’41 Kiki de Ruiter 1-0