OVK (D): ‘Leo’ en Pinoké blijven onbedreigde koplopers

Met nog één duel in de heenronde te gaan veranderde er niet veel in zowel de kop als de staart van de ranglijsten. Pinoké slaagde er in poule B niet om Were Di definitief op afstand te zetten, hoewel het gaatje na de onderlinge 0-0 nog altijd zes punten is. In poule A verzuimde runner-up MOP in te lopen op koploper Leonidas, dat twee punten verspeelde door een 0-0 tegen stadgenoot Rotterdam. MOP verloor met 3-0 op Voordaan.

Poule A

Almere – Union 3-3 (2-1)

Almere concludeerde na afloop dat het team twee punten had verspeeld tegen Union. ‘Het is leuk dat je tachtig procent balbezit hebt en dat je aanvallend goed hockeyt. Wij waren duidelijk de betere, maar we geven heel erg simpel twee doelpunten weg’, aldus een teleurgestelde Dider Meijer (Almere).

Union was beter te spreken, aldus trainer-coach Inge Poelmans: ‘Wij hebben vandaag een punt gewonnen, ik kan niet anders dan tevreden zijn. Na de 3-1 gingen we er op de één of andere manier vol voor. We dwongen de gelijkmaker zelf af door veel druk op de bal te zetten.’

Cartouche – HIC 2-2 (1-1)

Cartouche en HIC deelden de punten en daarin konden beide teams zich wel vinden. Niels Heck (Cartouche): ‘Wij kregen een aantal grote kansen en we sloegen tweemaal tegen de paal, maar we kunnen weer eens een punt bijschrijven. Bovendien was het een leuk en attractief duel.’

Vincent van Hall (HIC): ‘We kenden een scherpe start en we maakten snel 0-1, maar daarna werd het rommelig en onrustig van onze kant. Na rust waren we iets beter dan Cartouche. Ik had graag weer eens gewonnen, dat geeft altijd het meeste vertrouwen aan een ploeg.’

‘5 Giulietta Rota Rago 0-1
’23 Solange Mulder 1-1
’50 Vivian Affourtit 1-2
’58 Maureen van de Bree 2-2 (sc)

Leonidas – Rotterdam 1-1 (1-1)

De topper tussen Leonidas en Rotterdam (de koploper tegen de nummer drie) werd niet het topduel waar menigeen op rekende. Bij Leonidas waren ze uiteindelijk tevreden met een punt, ‘want Rotterdam had recht op meer’, aldus Jordy van der Waart (Leonidas). ‘Ik vond het een saaie pot, waarin wij terug konden vallen op onze degelijke verdediging. Dat stelt wel gerust als het aanvallend een keertje niet loopt.’

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Wij hadden vandaag echt moeten winnen. Leonidas kwam tijdens de tweede helft één keer in onze cirkel en dat werd een strafcorner. We hadden er meer uit moeten halen. Na rust waren we heer en meester op het veld.’

’17 Lisa van Baaren 0-1
’33 Roos Lelieveldt 1-1

Rood-Wit – HBS 1-4 (1-1)

HBS (Bloemendaal) boekte een fraaie 1-4 zege op Rood-Wit (Aerdenhout) in een duel, waarin niet of nauwelijks sprake was van een derby-achtige sfeer. De thuisclub hield de gasten bij rust nog op 1-1, maar daarna liep HBS uit naar de overwinning.

Jeroen Tuininga (HBS): ‘We gingen matig van start en het eerste kwartier was zeker voor Rood-Wit. Na rust toonden we meer inzet en werkten wij harder dan onze tegenstander. Ondanks dat we veel druk zetten, kwamen we niet tot echt grote kansen overigens. Toch slaagden wij erin om Rood-Wit te kraken.’

’18 Josefien den Hertong 0-1
’20 Madelief Habets 1-1
’45 Demi Hilterman 1-2 (sc)
’60 Sterre Kramer 1-3
’64 Demi Hilterman 1-4 (sc)

Victoria – Ring Pass 3-0 (1-0)

Victoria en Ring Pass hadden beiden moeite om tot scoren te komen. Dat Victoria er desondanks drie maakte, en niet meer, had Ring Pass te danken aan het sterke optreden van haar doelvrouw. Bij rust was het 1-0 en tijdens de tweede helft scoorden de Rotterdamsen in een paar minuten tijd de 2-0 en 3-0. En dat betekende in feite einde wedstrijd.

‘.. Bente Sluyter 1-0 (sc)
‘.. Marise Weijschede 2-0
‘.. Floks van der Beek 3-0

Voordaan – MOP 3-0 (2-0)

Voordaan deed heel goede zaken tegen runner-up MOP. Pieter Bos (Voordaan): ‘Vorige week speelden we ook al goed op Rotterdam, maar toen verloren wij. Nu was het opnieuw goed en wonnen we. We hadden het initiatief. Na rust kwam MOP uiteraard opzetten, maar dat konden we goed pareren. We speelden een degelijke tweede helft met van onze kant onze doelvrouw Ivana Stavasius als grote uitblinker.’

Karel Alferink (MOP): ‘De doelpunten van Voordaan vielen voor ons op de verkeerde momenten. Toch voelt deze overwinning niet aan, alsof wij zijn afgedroogd. Voordaan had een hele goede keeper op doel staan en onze tegenstander kwam na rust hooguit vier- of vijfmaal bij ons in de cirkel. Onze aansluitingstreffer viel niet en uit een counter werd het daarop 3-0.’

‘.. Akke van der Meer 1-0
‘.. Pommeline Korstanje 2-0
‘.. Vivienne Uijterwaal 3-0

Poule B

Alecto – Weert 3-3 (3-3)

De laagvliegers Alecto en Weert waren beiden gebrand op de winst, omdat ze dan een sprongetje naar voren zouden kunnen maken. Het werd echter een remise en geen van beiden was daar echt blij mee.

Emiel Kamzol (Weert): ‘Wij schieten hier niks mee op. We gaven zo maar drie doelpunten weg en het geluk zat ons niet mee vandaag.’

Jair Levie (Alecto): ‘Het was niet zo goed van onze kant. In een duel waarin zoveel belangen op het spel stonden, presteerden zeker zes speelsters onder hun niveau. Ondanks dat kwamen we driemaal op voorsprong en staan we driemaal knullig een gelijkmaker toe. Dat is een kwestie van kwaliteit.’

Push – De Terriers 3-2 (0-1)

De Terriërs speelden op Push een effectieve eerste helft, die de Noord-Hollanders afsloten met een 0-1 voorsprong. Jeroen Visser (Terriërs): ‘Dat was tegen de verhouding in, we kregen niet echt grip op Push. Na rust ging het beter, maar gaven we twee strafcorners weg voor overtredingen buiten de cirkel. Daardoor werd het 2-1. We kwamen nog op 2-2 met een niet te missen tip-in op 2-3, maar de winnende goal viel aan de andere kant.’

Stan Huijsmans (Push): ‘Ik ben tevreden. We hadden de wedstrijd onder controle. Het laatste kwartier was het nog even opletten omdat het verschil één doelpunt bleef. Maar over het geheel was het minder spannend dan de uitslag doet vermoeden.´

Meike Tjaberringa 0-1
’40 Joosje Rijpstra 1-1
’47 Judith Quirijnen 2-1
Quiriene Comans 2-2
’65 Kiki van der Kreek 3-2

QZ – Helmond 2-2 (1-1)

QZ en Helmond hadden met een zege graag verder afstand willen nemen van de onderste plaats, maar dat zat er voor beide teams net in.

Roeland de Laat (Helmond): ‘Wij kenden een slappe start, het werd 1-0, maar daarna werd het snel beter waardoor we op 1-1 kwamen. Tijdens de tweede helft konden we hoge druk zetten, waardoor we veel in de cirkel van QZ te vinden waren.  Na de 1-2 werd het te snel 2-2 en het zag er in de slotfase naar uit dat we toch wonnen. We maakten de 2-3 uit een strafcorner, de scheids die het dichtstbij stond keurde de bal goed, de andere scheids keurde de bal af omdat die de paal had geraakt. Je zou zeggen dat je zoiets kunt horen, maar ook de videobeelden gaven niet echt uitsluitsel. Jammer dus.’

Anouk Verdonschot 1-0
Joyce van Wetten 1-1 (sc)
Joyce van Wetten 1-2 (sc)
Anouk Verdonschot 2-2

Tilburg – HGC 3-5 (1-1)

Tilburg speelde naar zeggen van trainer-coach Martin van der Rakt zestig minuten een goede wedstrijd, maar in de ontbrekende tien minuten maakte HGC het verschil door van 1-1 naar 1-4 uit te lopen. ‘In die fase staan we een paar keer te slapen en HGC is daarvoor te goed om er niet van te profiteren’, aldus Van der Rakt.

Het winnende HGC had duidelijk last van het zware veld, aldus trainer-coach Robert Jan de Vos. Door de hevige regenval werd even overwogen het hoofdveld te verlaten, maar de staat van de andere velden was op dat moment niet veel beter.

Femke Maas 3-5

Wageningen – Klein Zwitserland 2-2 (2-0)

Adinda Boeren (Wageningen) had er flink de pest in dat haar team niet had gewonnen van Klein Zwitserland. ‘Tijdens de eerste helft waren wij veruit de betere. We leiden met 2-0 op dat moment, maar de eerste twintig minuten van de tweede helft gaven we het volledig weg. We verloren de controle en KZ kwam op 2-2.’

Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Wageningen was voor rust veel scherper, ze toonden meer strijdlust. De tweede helft was echter volledig voor Klein Zwitserland en kwamen we terecht op 2-2. Toch baal ik ervan. Dit is nu de vierde remise, zo laten we teveel puntjes liggen.’

’31 Eliane de Vries 1-0
’35 Myrthe Jonker 2-0 (sc)
’43 Anne van den Boomen 2-1
’55 Anne van den Boomen 2-2

Were Di – Pinoké 0-0

Het topduel tussen Were Di en Pinoké leverde geen doelpunten op. Were Di speelde een betere eerste helft, Pinoké een betere tweede.

Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Wij wilden Pinoké van meet af aan bij de strot pakken en dat lukte goed. Pinoké is dit niet gewend, dus wij wilden ze daarmee verrassen. Na rust speelde onze tegenstander een tempootje hoger. We gaven toen echter weinig kansen weg en Pinoké kon ook weinig afdwingen.’ Were Di sluit de periode voor de winterstop af met duels tegen Alecto en Weert.

Hans Oostindie, coach van Pinoké: ‘We speelden tegen een goede tegenstander die de eerste twintig minuten dominant speelde. Na rust hadden wij het beste van het spel. Het zijn van die wedstrijden die op details beslist worden. Bij ons liep de strafcorner bijvoorbeeld niet. Daarbij kenden we de pech dat onze 0-1 werd afgekeurd. De lob over de keeper zou een situatie van gevaarlijk spel zijn geweest.’