OVK (D): Rotterdam regeert na heenronde

Slechts weinigen zullen hebben voorspeld dat na het verstrijken van de heenronde twee teams uit Rotterdam bovenaan zouden staan in poule A. Leonidas en Rotterdam zijn de fiere koplopers na elf duels. In de andere poule gaat Pinoké onbedreigd aan kop. Het stond slechts een gelijkspel toe aan Were Di, de andere tien tegenstanders moesten het onderspit delven. Opmerkelijk: ook Were Di (derde plaats) is nog ongeslagen; zeven keer winst en viermaal een remise.

Poule A

HBS – Voordaan 1-1 (0-0)

HBS en Voordaan deelden de punten in een duel dat niet bijster best was. Beide ploegen bewogen zich voornamelijk tussen de beide 23 meterlijnen. De speelsters werkten hard, maar speelden slordig, rommelig en dwongen in de cirkel weinig mogelijkheden af.

Pieter Bos (Voordaan): ‘Na het eerste gedeelte van de eerste helft dacht ik: dit wordt een 0-0. Er waren amper kansen. Na onze 1-0 achterstand haalden we nog alles uit de kast. We kregen een strafcorner en die ging er in. Voor de rest was het heel matig.’

Adinde Groebe 1-0
’56 Akke van der Meer 1-1 (sc)

HIC – Victoria 1-2 (1-0)

Het lijkt er op dat de winterstop voor HIC geen moment te laat komt. Het team steekt niet goed in zijn vel, het ontbreekt aan vertrouwen en door het uitblijven van overwinningen wordt het er allemaal niet beter op.

Victoria won en was volgens trainer-coach Gijs Hessels ook hard toe aan een overwinning. Dit na een serie gelijke spelen. ‘Bij rust stonden we nog met 1-0 achter, maar de 1-1 schonk ons veel vertrouwen. In ondertal wisten we de 1-2 te maken.’

’31 Joy Meester 1-0
’36 Joelle Luijkx 1-1
’60 Mady Hof 1-2 (sb)

MOP – Leonidas 3-3 (1-1)

De topper tussen koploper Leonidas en MOP (derde op de ranglijst) eindigde onbeslist. En daarmee kwamen de Rotterdamsen heel goed weg.

Karel Alferink (MOP): ‘Een einduitslag van 5-3 of 6-2 was echt niet vreemd geweest. Er was namelijk maar één ploeg die drie punten verdiende en dat was MOP. Qua veldspel, qua cirkelpenetraties en qua kansen waren wij bovenliggend. We kwamen driemaal op voorsprong, maar het is de kwaliteit van Leonidas om opportunistisch te spelen met lange ballen. En ze zijn dodelijk effectief.’

Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Onze veerkracht was uitstekend, want we kwamen drie keer terug van een achterstand. MOP heeft enkele individuele uitstekende speelsters. Elke keer stonden we met de rug tegen de muur, we stonden op en knokten terug. Daarover kan ik alleen maar tevreden zijn.’ Bij Leonidas debuteerde zondagmiddag jeugdspeelster Faye Oeij van MA1.

Ring Pass- Almere 0-2  (0-2)

Almere waakte er voor om zo vlak voor de winterstop dure punten te laten liggen bij laagvlieger Ring Pass. Het werd 0-2 en daarmee blijft de ploeg van Dider Meijer een prima uitgangspositie houden. Aanstaande woensdagavond (aanvang 20.30 uur) speelt het team op eigen veld een inhaalduel tegen Cartouche. Inzet voor de polderbewoners: de vierde plaats op de ranglijst.

‘7 Lisanne Segers 0-1
’16 Joelle Angel 0-2

Rotterdam – Cartouche 3-2 (1-2)

De trainer-coach van Cartouche, Niels Heck, was na afloop van het verloren duel op Rotterdam op z’n zachtst gezegd ‘not amused’. Tot negen minuten voor tijd leidde zijn team met 1-2. Een omstreden gele kaart, die eigenlijk uit het niets kwam, leidde uiteindelijk de nederlaag in voor de Voorburgsen. ‘Blijven we met elf man staan, dan spelen we gewoon een gewonnen duel. Dit is zuur, want er was amper sprake van krachtsverschil.’

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘We speelden een matte eerste helft. We gaven tweemaal de bal weg en daaruit scoorde Cartouche prompt tweemaal. Tijdens de tweede helft wisten wij in de slotfase de stand in een periode van vier minuten om te draaien van 1-2 naar 3-2.’

Tess Niessen (sc) 0-1
Alicia Lisdapaly 1-1
Laurien Vink 1-2
Rebecca Huijgers 2-2
Jimena Cedres 3-2

Union – Rood-Wit 1-3 (1-1)

Inge Poelmans, coach van rode lantaarndrager Union, vertelde na afloop van het duel tegen Rood-Wit, dat beide teams gewaagd waren aan elkaar. ‘Het grote verschil was dat Rood-Wit makkelijker scoorde dan wij. Bovendien spelen wij deze competitie teveel als meisjes. We hebben deze competitie nog niet gewonnen, wel vijfmaal gelijkgespeeld. Dus tijdens de helft van de duels halen we resultaat. Op zich is dat goed, maar een punt per wedstrijd schiet niet echt op.’

Jeroen Buné (Rood-Wit) reed met opgewekt gemoed terug naar Aerdenhout, want de 1-3 overwinning kon zijn team meer dan goed gebruiken. ‘Union was niet echt gevaarlijk en wij kregen de meeste kansen en strafcorners.’

Amber Janssen Groesbeek 1-0
’25 Esmée Broekhuizen 1-1
’37 Rijkje Hoitink 1-2
’44 Fenna Sprokkreeff 1-3

Poule B

HGC – QZ 5-0 (3-0)

HGC had zondagmiddag geen kind aan QZ. Het niveauverschil was levensgroot. Tijdens de eerste helft leidde dit tot drie doelpunten en na de rust tot twee. Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘Tijdens de tweede helft kabbelde het spel wat voort, er had vandaag een groter verschil ingezeten dan vijf goals. Volgende week nog Expeditie-Helmond en dan zit het er voorlopig even op.’

‘3 Anne Abendroth 1-0
’18 Damy Sistermans 2-0
’28 Anne Abendroth 3-0
’46 Lisa Harteveld 5-0
’69 Lisa Harteveld 5-0

Helmond – Alecto 5-1 (3-0)

Helmond vierde na afloop van het met 5-1 gewonnen duel tegen Alecto een klein feestje. Het team zette de tegenstander van meet af aan onder druk en dat leidde na 35 minuten tot een 3-0 ruststand.

Roeland de Laat (Helmond): ‘Na rust lag het initiatief even bij Alecto, maar nadat één van hun speelsters een tweede gele kaart kreeg, en dus rood, was dat ook over. Het werd nog wel 3-1, maar daarna zochten we goed de ruimte en liepen we uit naar 5-1. De laatste drie duels haalden we zeven punten, dat is prima.’

Jaïr Levie (Alecto): ‘Tijdens de eerste helft gaven we niet thuis. Het was vijftien minuten goed, tegen de verhouding in wordt het 1-0 en vlak voor rust werd het al 3-0. Dat was de doodsteek. Na rust knalden we er bovenop, maar na de rode kaart voor Jane Kemp moesten we 25 minuten met tien man spelen en dat bij een 3-0 achterstand. Toch speelden we toen een heel aardige fase, dus ik denk dat we volgende week maar met tien man moeten beginnen.’

Klein Zwitserland – Push 0-3 (0-1)

Push toonde zich op Klein Zwitserland erg effectief in het afronden van de kansen, waar de thuisclub het net ditmaal niet wist te vinden. ‘We maakten drie domme fouten, waaronder twee stopfouten’, aldus Bastiaan Bunnik (KZ).

Stan Huijsmans (Push) sprak na afloop van ‘een verdiende zege. Wij waren beter, mede op basis van onze teamprestatie. We gaven veel energie en hielpen elkaar als het even moeilijk ging. Tijdens de eerste helft waren er kansen over en weer, na rust werd het verschil groter in ons voordeel.’

’10 Carlijn Tukkers 0-1
’42 Judith Quyirijnen 0-2
’48 Carlijn Tukkers 0-3 (sb)

Pinoké – Wageningen 2-0 (0-0)

Pinoké had geen eenvoudige middag tegen Wageningen, want pas in de laatste minuut van de wedstrijd hockeyde de koploper naar een geruststellende 2-0 overwinning.

Adinda Boeren (Wageningen): ‘Ik heb een hele leuke wedstrijd gezien en wij konden lang goed meespelen. Tijdens de eerste tien minuten hadden wij het beste van het spel. We hadden Pinoké onder druk. Tijdens de tweede helft ontstond er een situatie van: de eerste die scoort, wint de wedstrijd. En zo was het ook. Compliment aan mijn ploeg hoe ze hebben gespeeld.’

’62 Anouk Stam 1-0
’69 Fréderique Malefason 2-0 (sb)

De Terriers – Tilburg 3-2 (2-1)

Bij De Terriërs ging de vlag uit, want na diverse gelijke spelen kon het team de heenronde afsluiten met een zeer welkome 3-2 overwinning op Tilburg.

Jeroen Visser (Terriërs): ‘De ontlading was groot, deze hadden we even nodig. We kwamen mooi op 2-0 voor, maar in de slotminuut voor rust maakte Tilburg de 2-1. Dan ga je toch anders rusten. Na rust hielden we druk, maar Tilburg maakte het veld erg groot, omdat ze voorin een paar handige spitsen hebben lopen. Na de 2-2 werd het spannend, beide teams gingen voor de winst omdat ze met een remise weinig zouden opschieten. Gelukkig maakten wij twee minuten voor tijd de 3-2 uit een strafcorner.’

Martin van der Rakt (Tilburg): ‘Volkomen terecht verloren. We misten de basiselementen om hier te winnen. Die hebben we 70 minuten niet laten zien. Daar heb ik mij lichtelijk over verbaasd, omdat we ons een goede uitgangspositie konden verwerven. Het is achteraf, maar bij winst hadden we nu keurig vijfde gestaan.’

Robin van de Tol 0-1
’20 Lynn Oosterveer 1-1
Lisa de Graaf 1-2
’59 Janna Verhorst 2-2
’68 Janna Verhorst 3-2

Weert – Were Di 2-6  (1-4)

Bij Were Di was na zondagmiddag al het heerlijk avondje aangebroken. De selectie vierde na afloop, met gedicht en surprises, de verjaardag van Sinterklaas. Over de inhoud van die gedichten wenste trainer-coach Janneke Woudenberg geen nadere mededelingen te doen. Dan weet de lezer wel genoeg.

Over de wedstrijd meldde zij: ‘We wonnen met 2-6 op een vies, gevaarlijk en glad veld. Gelukkig zijn we er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Op zich speelden we een eenvoudig duel, want Weert is een ploeg die aanvalt en achterin veel ruimte weggeeft. We kwamen met 1-0 achter, maar onder meer dankzij een hattrick van Kiki de Ruiter was het halverwege al 1-4. Na de 1-5 kakte het wat in.’

‘4 Rense de Rouw 1-0
‘9 Kiki de Ruiter 1-1
’13 Kiki de Ruiter 1-2
’20 Kiki de Ruiter 1-3
’28 Marle van Dessel 1-4
’46 Kiki de Ruiter 1-5
’48 Iris Sauve 2-5
’69 Willemijn Engels 2-6