OVK (D): HGC onderuit in Wageningen

Wageningen slaagde erin om in eigen huis één van de grote titelfavorieten (HGC) met 3-2 terug te wijzen. Dat was knap werk en via deze zege heeft het team van Adinda Boeren en, nieuw!, haar duo-coach Michiel Raak de aansluiting met de subtop helemaal te pakken. Vreugde was er ook in Leiderdorp, waar Alecto het eerste punt van het seizoen pakte dankzij een remise tegen Klein Zwitserland.

Overgangsklasse A

Almere – MOP 0-1 (0-0)
Almere en MOP waren zeer aan elkaar gewaagd. ‘Gaandeweg de wedstrijd kreeg ik het gevoel dat wie het eerst zou scoren ook meteen de wedstrijd zou winnen’, aldus trainer-coach Dider Meijer van Almere. Zo geschiedde ook. Vijf minuten voor tijd mikte Lotte van Dongen raak uit een strafcorners en daarmee ging MOP er met de zeg vandoor.

Karel Alferink (MOP) van de huidige runner-up: ‘Ik vond ons net iets beter en wat sneller in de omschakeling. Voor het overige was het een gelijkwaardige strijd, waarin wij zeven strafcorners kregen en Almere vier. Ik heb twee ploegen gezien die goed veldspel toonden en dat was mooi om te zien.’

Lotte van Dongen 0-1

HIC – Leonidas 0-3 (0-2)

HIC kreeg in eigen huis een lesje in effectiviteit van koploper Leonidas, dat zich zeer bedreven toont in het klassieke counterhockey. ‘Wij verdedigen goed en we zijn goed in de uitbraak. Leuk om te zien was het misschien niet, maar wij kwamen naar Amstelveen om de punten te halen’, aldus Jordy van der Waart (Leonidas). ‘Na veertig minuten werd het 0-3 via prachtige goals. HIC was denk ik tachtig procent in balbezit, maar we dwongen slechts één kans af.’ Aan de kant van ‘Leo’ debuteerde MA1-speelster Ilsa Balvert.

Vincent van Hall (HIC): ‘Wij hebben een groot deel van de wedstrijd op de helft van Leonidas gespeeld, tijdens de tweede helft denk ik dertig minuten, maar vanwege de drukte in de cirkel lukte het ons niet tot scoren te komen. Het valt momenteel even niet goed bij ons en dit vond ik een geflatteerde zege.’

Rosella Lindeman0-1
Zoey Kalbvleesch 0-2
Elleke Spek 0-3

Ring Pass – Union 3-3 (1-3)

Bij Union was het eigenlijk het oude liedje: best aardig spelen, op voorsprong komen maar daarna in de stress raken en alsnog punten verliezen. ‘Wij stonden met 1-3 voor bij rust, maar nadat Ring Pass de 2-3 maakte zag je de twijfel in de ploeg komen. Prompt maakte onze tegenstander een paar minuten voor tijd de 3-3. En dus vertekken we hier met één punt in plaats van drie’, aldus Inge Poelmans (Union).

Martijn Akkermans (Ring Pass): ‘De remise was verdiend. Eigenlijk hadden we vandaag moeten winnen. We speelden goed en gaven veel energie. Union scoorde voor de rust drie goals uit drie strafcorners. Na rust konden we goed doordrukken, die gelijkmaker zat er aan te komen.’

Rood-Wit – Rotterdam 0-1 (0-1)

Rotterdam blijft het prima doen en de uitoverwinning op Rood-Wit was daar weer een bewijs van. Het team van Kees Wortmann had voor rust eigenlijk verder afstand moeten nemen dan de 0-1 na 35 minuten.

Wortmann: ‘Na rust was ons spel minder en het was ronduit jammer dat onze 0-2 om dubieuze redenen werd afgekeurd. Volgens mij was het een zuivere treffer. De uitslag doet vermoeden dat het een spannende wedstrijd is geweest, maar Rood-Wit heeft geen enkele corner gehad en mijn doelvrouw hoefde maar een paar keer in actie te komen.’

Jeroen Buné van Rood-Wit zegt dat hij ‘een waanzinnig goed gevoel’ aan deze wedstrijd heeft overgehouden. ‘Tijdens de eerste helft toonden we helaas een beetje te veel respect voor Rotterdam, dat was helemaal niet nodig. Na rust hebben we alleen maar gas gegeven. We werkten keihard en jammer genoeg ging vlak voor tijd een bal via de helm van de keeper er net niet in.’

’15 Alicia Lisipaly 0-1

Victoria – HBS 1-2 (1-0)

HBS blijft onder de nieuwe coach Jeroen Tuininga goed werk verrichten. De 2-3 uitoverwinning kwam tot stand na een matig duel met een rommelig spelverloop, maar dank zij de zege staat het tam voorlopig wel vierde.

Tuininga: ‘Bij rust stonden we met 1-0 achter, maar tijdens de tweede helft zetten we veel druk naar voren. We pakten veel ballen af en Victoria begon foutjes te maken. Zo werd het 1-2, waarna Victoria uiteraard volle bak ging spelen. Een overwinning was misschien iets te veel van het goede, maar we hielden ons hoofd er goed bij in de slotfase.’

Gijs Hessels (Victoria): ‘Tijdens de eerste helft hadden we de controle, maar daarna werd het door een domme fout 1-1 en we gaven een paar strafcorners eenvoudig weg.’

Tot overmaat van ramp zag Victoria haar aanvoerder Daphne Voormolen uitvallen. Eén van haar knokkels bleek gebroken en dit betekent dat zij voor de winterstop niet meer in actie komt.

’26 Mady Hof 1-0
’37 Josefien den Hertog 1-1
’52 Sterre Kramer 1-2

Voordaan – Cartouche 3-0

Voordaan boekte een degelijke 3-0 overwinning op Cartouche, dat na een flitsende start nu wat wegzakt. Voordaan daarentegen bewandelt de omgekeerde weg.

Pieter Bos: ‘Wij hadden erg veel cirkelpenetraties, maar we hebben nog te veel pogingen nodig om te scoren. Ons veldspel is eigenlijk al weken goed.’

Niels Heck (Cartouche): ‘Ik ben blij met ons vertoonde spel, maar we kunnen niet scoren. We misten een strafbal en we gingen slordig om met de vijf strafcorners die wij kregen. Terecht verloren dus.’

Maran Hamers 1-0
Akke van der Meer 2-0 (sc)
Akke van der Meer 3-0 (sc)

Overgangsklasse B

Alecto – Klein Zwitserland 2-2 (1-2)

Feest bij Alecto, want het eerste punt van het seizoen is binnen. ‘Toch heb ik mixed feelings, want op 2-2 misten wij een strafbal en vlak voor tijd kregen we nog een mooie mogelijkheid in de vorm van een strafcorner. Daarmee hadden we ons goede spel volledig kunnen belonen.’

Bastiaan Bunnik (Klein Zwitserland) was uiteraard ‘not amused’. Het inleveren van twee punten paste niet in zijn gedachtegang. ‘Allereerst toch de complimenten aan Alecto, ik vind ze beter spelen dan enkele andere ploegen in onze poule. Ze horen absoluut niet op de laatste plaats thuis. Aan de andere kant: wij startten messcherp want na zeven minuten was het al 0-2. Scoor je er nog eentje, dan is de tegenstand gebroken en win je zo’n duel. Wij zakken heel ver weg qua niveau en dat gaf Alecto vertrouwen. We hadden vandaag evengoed met 3-2 kunnen verliezen.’

‘2 Sabine van Silfhout 0-1
‘7 Fleur Honing (sc) 0-2
’29 Anneloes Verrier 1-2 (sb)
’38 Anneloes Verrier 2-2 (sc)

Helmond – Tilburg 1-2 (0-2)

Bij Helmond wil het dit seizoen nog niet lukken. Het team van Roeland de Laat verzamelde tot nu toe drie punten en door de 1-2 nederlaag tegen Tilburg veranderde dit niet.

De Laat: ‘Na de rust komen van 0-2 snel op 1-2 en eigenlijk verdiende maar één ploeg om te winnen en dat waren wij. We misten een strafbal en we hadden er eigenlijk nog eentje moeten krijgen. We speelden continu op de helft van Tilburg en ik ben blij met onze speelwijze. Alleen de punten ontbraken.’

Martin van der Rakt (Tilburg): ‘Onze eerste helft was super goed. We speelden in hoog tempo en de 0-2 was meer dan verdiend. Na rust kregen we het lastiger doordat ons tempo te laag was. Het had inderdaad 2-2 kunnen worden, maar op karakter hebben we ons naar de zege gevochten.’

Held van de wedstrijd was doelvrouw Lotte Kleijnen van Tilburg. Zij stopte drie minuten voor tijd een strafbal, waardoor het 1-2 bleef.

‘17 Lisa de Graaf 0-1 (sc)
‘32 Jeske van Bavel 0-2 (sb)
’47 Noortje Hendriks 1-2

Push – QZ 2-0 (0-0)

Push had betrekkelijk weinig moeite met QZ. De Bredanaars hadden de hele wedstrijd een veldoverwicht, maar het duurde tot een eindje in de tweede helft voordat de eerste treffer op het scorebord kwam.

‘Wij wisten dat dit een zware wedstrijd zou worden. Tot aan de rust konden we prima stand houden, maar daarna kon Push onze muur slechten’, zo meldde Eric Hoogsteden (QZ). ‘Ze hebben terecht gewonnen, maar wij hebben ten opzichte van vorige week meer passie getoond. Doordat het lang 0-0 bleef hoop je op een verrassing, maar wij konden in feite nergens aanspraak op maken.’

‘53 Kiki van der Kreek 1-0
‘64 Marleen Jochems 2-0

Wageningen – HGC 3-2 (2-2)

Wageningen stuntte in eigen huis tegen HGC, dat met een 3-2 nederlaag naar huis werd gestuurd. ‘Wij gingen zeer effectief met onze kansen om’, zo analyseerde trainer-coach Adinda Boeren na afloop. ‘Na de 3-2 verdedigden we goed en onze keeper was in uitstekende vorm. We stonden de laatste twintig minuten onder druk, HGC had meer balbezit, maar we hielden het dicht.’

Wageningen gaat de rest van het seizoen trouwens verder met een coaching-duo. Naast Boeren gaat het om Michiel Raak, oud-speler van onder meer SCHC en Voordaan en nu spelend bij de veteranen van Wageningen. Raak neemt de plaats in van Arnoud Boersma die kort na de start van het seizoen opstapte als coach van Dames 1.

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘We kregen voldoende mogelijkheden om meer goals te scoren, maar de bal wilde er niet in. Na rust hebben we grotendeels op de helft van Wageningen gehockeyd.’

‘1 Nadia Colmer 1-0
’19 Bernice van Aken 1-1 (sb)
’24 Sanne Vormeer 2-1
’34 Luna Fokke 2-2
’39 Sanne Vormeer 3-2 (sc)

Weert – Pinoké 3-6 (1-2)

Weert en Pinoké scoorden er lustig op los in een duel, waarin de Amsterdamsen zeer werden verrast door de aanvallende strijdwijze van Weert.

Hans Oostindie (Pinoké): ‘We speelden volle press en daar kwamen wij moeilijk uit. We hadden dot ook niet verwacht van ze. Bij rust stonden we met 1-2 voor en dat was een aardige afspiegeling van de eerste helft.’

Emiel Kamzol (Weert): ‘Het ging allemaal prima tot aan een fase van tien minuten in de tweede helft toen we de wedstrijd uit handen lieten glippen. Van 1-2 werd het in deze fase 1-4. Jammer, maar we gingen met opgeheven hoofd van het veld.’

Oostindie is intussen razend trots op zijn piepjonge ploeg met daarin acht speelsters die vorig seizoen uitkwamen voor MA1. ‘Ze doen het geweldig en dit in de wetenschap dat we twee ervaren sterhouders voor lange tijd moeten missen, namelijk Djoeke Vogel en Juliëtte van Hattem.’

Were Di – Terriërs 2-2 (1-2)

Were Di en De Terriërs deelden de punten en daar hadden beide coaches na afloop wel vrede mee. Were Di kwam tijdens het duel in Tilburg tot tweemaal toe op voorsprong, maar even zovele malen kwam Were Di op gelijke hoogte.

Bij rust was het 1-2 en daarna drukte de thuisclub volle koker op het doel van de Noord-Hollanders. Nadeel voor Were Di was dat het team tegen diverse gele en groene kaarten aanliep.

Voor Terriërs was het reeds de vierde keer dit seizoen (uit acht duels) dat een wedstrijd eindigde in 2-2.

Kiki de Ruiter 1-0
Lynn Oosterveer 1-1
Meike Tjaberinga 1-2
Rosalie de Beer 2-2