OVK (D): Pinoké nu alleen aan kop

De koplopers in de beide poules lieten niet of nauwelijks punten liggen. Were Di morste er onverwacht wel twee, omdat de Tilburgsen tegen het laag geklasseerde QZ niet verder kwamen dan 0-0. Hierdoor gaat Pinoké nu alleen aan kop in poule B. Verschillende teams speelden overigens met zware benen, zo viel althans te beluisteren, vanwege het dubbele speelweekend met een competitie- en bekerprogramma.

Overgangsklasse A

Almere – Cartouche afgelast

HIC – Voordaan 2-1

HIC en Voordaan hielden elkaar redelijk in evenwicht in Amstelveen. Beide teams maakten er een open en amusant duel van, waarin HIC iets beter met de kansen omging dan Voordaan. Vincent van Hall (HIC): ‘Wij waren gewaagd aan elkaar. De verschillen waren niet groot en we kwamen niet overdreven veel in elkaars cirkel.’

Pieter Bos (Voordaan): ‘We zijn nog een team in opbouw, dat merk je. Daarbij kregen we te weinig kansen om echt aanspraak te mogen maken op de overwinning.’

’37 Charlotte Bech 1-0
’60 Judith Stuij 2-0
’68 Akke van der Meer 2-1 (sc)

Ring Pass – MOP 1-3

Ring Pass kon tijdens de eerste helft nog goed partij bieden aan MOP, maar na rust werd het klassenverschil tussen beide teams groter.

Martijn Akkermans: ‘We kwamen aanvankelijk goed onder de press van MOP vandaan en we kregen ook mooie kansen. Tijdens de tweede helft was MOP razendsnel in de omschakeling. Ze speelden met een prima plan. Dat wisten we ook, maar we zetten er te weinig tegenover.’

Karel Alferink (MOP): ‘Je kon merken dat we wat zware benen hadden van een dubbel weekend. Vrijdag tegen KZ, vandaag tegen Ring Pass. Daardoor hadden we mogelijk wat minder energie. Op wilskracht hebben we toch deze overwinning kunnen boeken.’

Caroline de Boer 0-1
Ring Pass 1-1
Tony Marks 1-2
Colette de Beaumont 1-3

Rood-Wit – Leonidas 0-1 (0-0)

Het was niet voor het eerst dat Leonidas met het kleinst mogelijk verschil won. Het lijkt er op dat het team patent heeft op een 1-0 overwinning. Vrijdagavond zegevierde ‘Leo’ met dezelfde uitslag tegen Push in het bekertoernooi.

Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Tijdens de eerste helft maakte Rood-Wit aanspraak op een doelpunt. Ze waren beter dan wij, maar de bal ging er niet in. Na rust hadden we de controle over het spel, ook in verdedigend opzicht. We maken een strafcorner en hielden achterin de boel dicht. De enige kans van Rood-Wit was eigenlijk de uitspeelcorner op het eind van de wedstrijd.’

Jeroen Buné (Rood-Wit): ‘We speelden een waanzinnig goede eerste helft en een vermoeide tweede. Zo simpel is het. Vrijdag speelden we een heel fysieke wedstrijd, toen hebben we denk ik een beetje roofbouw op onszelf gepleegd.’

Rosella Lindeman 0-1 (sc)

Union – HBS 2-4 (1-2)

HBS won de altijd lastige uitwedstrijd op Union, maar trainer-coach Jeroen Tuininga was na afloop niet volledig tevreden. ‘Het was slordig, het ontbrak ons aan energie en het was ongeconcentreerd. Pluspunt was wel dat we bleven knokken. En met hard werken hebben we toch de drie punten gepakt. En het was onze eerste uitoverwinning.’

Inge Poelmans van Union: ‘Een kans na dertig seconden was tijdens het eerste halfuur ons enige wapenfeit. Het was te slap, we maakten nergens aanspraak op. Na elf minuten was het ook al 0-2. Na rust komen we wel terug tot 2-2, maar in plaats van door te zetten zakten we juist in. Over het geheel genomen was het twintig minuten goed en dus vijftig minuten niet.’

Victoria – Rotterdam 2-2 (0-1)

De stadsderby tussen Victoria en Rotterdam eindigde onbeslist. In eerste instantie leken de gasten op de winst af te stevenen. Na rust liep Rotterdam uit naar 0-2, maar een doldwaze slotfase kostte het team van Kees Wortmann toch nog twee punten.

Wortmann: ‘Tijdens het laatste kwartier vielen er bij elkaar opgeteld om volstrekt onbegrijpelijke redenen nog eens zeven kaarten. Niemand in het veld begreep er iets van. Wij kregen onder meer twee gele kaarten en in die periode kwam Victoria terug van 0-2 naar 2-2. Vanaf de kant is er in zo’n situatie niet veel bij te sturen. Laten we het maar opvatten als een leermoment voor de speelsters.’

Gijs Hessels onderschreef de lezing van zijn collega, maar zag zijn team pas na de 0-2 echt wakker worden. ‘Die treffer had trouwens nooit goedgekeurd mogen worden, maar vanaf dat moment pakten we het spel pas op. Uit een strafbal maakten we de 1-2 en vijf minuten later lag de gelijkmaker er in.’

’15 Alicia Lisapaly 0-1
’40 Annebregt Rietveld 0-2
‘.. Mady Hof 1-2 (sb)
‘..Veerle Lubbers 2-2

Overgangsklasse B

Alecto – HGC 1-7 (1-3)

HGC had geen kind aan Alecto. Tegen de rode lantaarndrager werd het 1-7 voor de koploper. ‘Vorige week vond ik het spel wel oké, deze keer was het een goede middag. We kwamen met een goed gevoel van het veld en het aardige was dat we zeven verschillende doelpuntenmakers hadden. Dat is een goed teken, we zijn voor het scoren niet afhankelijk van één of twee speelsters. Bij rust was het 1-3, daarna hebben we het solide uitgespeeld.’

Voor Alecto blijft het wachten op het eerste punt. Komende zondag gaat het team van Jaïr Levie het proberen op Terriërs.

Helmond – Push 0-4 (0-2)

Bij Helmond moet de gifbeker kennelijk helemaal leeg, zo concludeerde trainer-coach Roeland de Laat na afloop van het met 0-4 verloren duel tegen Push.

‘Na vijf minuten keken we al tegen een 0-2 achterstand aan en tot overmaat van ramp moest vlak daarna onze aanvoerder Emma Claessen van het veld met een flinke hoofdwond. Ze moest zich in het ziekenhuis onder behandeling laten stellen. In z’n fase is het gewoon lastig het spel weer op te pakken.’

Stan Huijsmans (Push): ‘We hebben de wedstrijd gecontroleerd en gedomineerd. Het was voor mij een ontspannen middag, waarin we de score eenvoudig konden uitbouwen. We hadden mogelijk meer goals kunnen maken, maar er was mij alles aan gelegen om achterin de nul te houden.’

‘3 Babette Naalden 0-1
‘5 Babette Naalden 0-2
’40 Pien Holleman 0-3
’50 Marleen Jochems 0-4

Pinoké – Klein Zwitserland 2-1 (2-1)

Pinoké en Klein Zwitserland speelden geen technisch hoogstaand duel, maar maakten er een vermakelijke pot hockey van.

Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Ik heb op zich twee goede teams aan het werk gezien, waarin Pinoké zich net even iets scherper toonde dan wij. Zo misten we op 2-0 nog een strafbal bijvoorbeeld. Tijdens de eerste helft vond ik Pinoké iets beter, na rust was er sprake van een gelijkwaardig duel.’

Hans Oostindie (Pinoké): ‘Wij hebben er vanmiddag hard voor moeten werken. Het werd een knokduel, waarin wij fysiek nog wat last hadden van vrijdagavond. We waren onvoldoende hersteld en ik had het idee dat dit bij KZ misschien ook wel zo was. Het spel was grillig en met veel balverlies aan beide kanten. De eenvoudige dingen deden we net even niet goed genoeg.’

‘9 Alma Fenne 1-0
’22 Kari Stam 2-0
’34 Fleur Honing 2-1 (sc)

Wageningen – Tilburg 0-2

Tilburg boekte een prima 0-2 zege op Wageningen. Martin van de Rakt (Tilburg): ‘We speelden een solide partij, waarin we onze kansen maakten en Wageningen deed dat niet. Voor ons was het best een opluchting, we wonnen vandaag voor de tweede keer dit seizoen.’

Adinda Boeren, interim van Wageningen: ‘Voor rust kregen we te weinig grip op onze tegenstander en daardoor dwongen we ook weinig kansen af. Na rust speelden we met zware benen. Het bekerduel tegen Huizen kostte ons veel energie vrijdag. Ik denk dat wij hier tegen Tilburg de weerslag van ondervonden.’

’12 Imme van Es 0-1
’62 Pleun de Vries 0-2

Weert – Terriërs 2-2 (1-0)

Weert sprokkelde opnieuw een punt, in dit geval tegen De Terriërs, waar het er ook zo maar drie hadden kunnen zijn.

Emiel Kamzol (Weert): ‘Tijdens de eerste helft ging het gelijk op, tijdens de tweede helft waren we beter. We komen op een 2-0 voorsprong en hadden de kans om er 3-0 van te maken. Scoor je die, dan speel je een gewonnen wedstrijd. In plaats daarvan laten we ons de laatste acht minuten nog verrassen.’

Jeroen Visser (Terriërs): ‘We speelden nu voor de derde keer gelijk, waarvan we vandaag en tegen QZ gewoon hadden moeten winnen. Dat we niet winnen, heeft met ons eigen spel te maken, maar het zit ons de laatste weken ook niet echt mee. Tegen Weert begonnen we veel te slap. Eigenlijk gingen we pas na de 2-0 in de 58e minuut hockeyen. Toen kon het opeens wel. Op één of andere manier zit er geen vertrouwen in de groep.’

’12 Renske de Rouw 1-0
’52 Hanna Smolemaar 2-0 (sb)
’58 Terriërs 2-1
’66 Terriërs 2-2

Were Di – QZ 0-0

Were Di kon hockeyen wat het wilde, de bal wilde er niet in. QZ weerde zich in verdedigend opzicht kranig.

Janneke Woudenberg (Were Di): ‘QZ trok een handbalverdediging op en complimenten aan deze ploeg. Dat deden ze goed. Desondanks telde ik voldoende cirkelpenetraties en strafcorners om toch een goaltje te maken. Ik denk dat als wij de 1-0 hadden gemaakt het maar zo 5-0 was geworden.’ Opmerkelijk was wel dat het aanvallende spel van Were Di in de ogen van de arbitrage goed was voor twee gele en vier groene kaarten. QZ scoorde viermaal groen.