OVK (D): Cartouche start met stunt tegen MOP

Promovendus Cartouche uit Voorburg zorgde gisteren tijdens de eerste competitieronde in de Overgangsklasse Dames voor de grootste verrassing. Het team van Niels Heck versloeg op eigen veld de gedegradeerde Hoofdklasser MOP uit Vught. Een andere nieuwkomer, Weert, verging het heel anders. De Limburgers gingen met 5-0 onderuit in en tegen Wageningen.

Overgangsklasse A

Almere goed van start

Almere deed uitstekende zaken tegen Victoria door de Rotterdamsen met 4-3 terug te wijzen. Vooral tijdens de eerste helft speelde de thuisclub op zijn best, aldus trainer-coach Dider Meijer. Echter, een hockeywedstrijd duurt 70 minuten. Meijer: ‘Wij kwamen op een 3-0 voorsprong, maar daarna werd het slordiger en het baltempo ging naar beneden. Halverwege de tweede helft kwam Victoria terug naar 3-3. Zij hadden het heft in handen en wij moesten een stapje terug. Gelukkig maakten we twee minuten voor tijd nog de 4-3. Op basis van de eerste helft verdiend, niet op basis van de periode na de rust.’

Gijs Hessels, de nieuwe coach van Victoria: ‘Na een kwartier was het al 3-0, dan weet je dat het lastig wordt. Daarna toonden we veerkracht. Na de 3-3 hadden we kunnen en moeten doorpakken. Daarbij raakten we tweemaal de binnenkant van de paal. Het had 3-4, maat ook 3-7 kunnen zijn.’

Cartouche van 1-3 naar 4-3

Cartouche leverde de stunt van de dag door niet alleen met 4-3 te winnen van MOP, maar vooral door terug te komen van een 1-3 achterstand.

Niels Heck (Cartouche): ‘Bij tijd en wijle kregen wij hockeyles van MOP, maar we waren dodelijk in de counter. Ondanks de 1-3 bleven we vertrouwen houden, maar een groot deel van de tweede helft vond ik ons echter beter.’

Karel Alferink (MOP) vond dat zijn team tijdens de eerste helft heer en meester was. ‘Wij speelden echt heel goed en het verschil was groot, maar na de 2-3 waren we niet bezig om deze wedstrijd te winnen. Er was sprake van een slechte organisatie en we hadden niet de goede focus. Ik vond het geen gestolen zege van Cartouche, maar wij geven hier wel drie punten weg.’

‘Eindelijk’ goed begin Leonidas

De afgelopen vier seizoenen startte Leonidas voortdurend met een nederlaag. Vorig seizoen gingen zelfs de eerste vier duels verloren. ‘Dus wij staan er nu al beter voor dan ooit’, aldus Jordy van der Waart (Leonidas). Zijn team won met 1-0 van HBS. Tijdens de eerste helft hadden de Rotterdamsen het beste van het spel, na de rust was HBS de bovenliggende partij. Het was aan doelvrouw Bregje Pennock van Leonidas te danken dat HBS niet tot scoren kwam.

Jeroen Tuininga (HBS): ‘We legden veel passie en energie in ons spel en na rust waren wij de betere. Helaas wilde de bal er niet in.’ Vijf minuten voor tijd sloeg het noodlot voor de gasten toe toen ‘Leo’ 1-0 scoorde en er met de winst vandoor ging.

Leonidas – HBS 1-0
Rosella Lindeman 1-0

Snelle achterstand nekt Rood-Wit

Na een sterke start moest Rood-Wit het veldoverwicht na een kwartier overgeven aan Ring Pass. Jeroen Buné (Rood-Wit): ‘Dat wij daarna de 0-1 tegen kregen, kwam hard binnen bij ons. En binnen twee minuten was het ook al 0-2. Na rust vond ik het rommelig en leden wij veel balverlies.’

Martijn Akkermans (Ring Pass): ‘Het is onze intentie dit seizoen om zoveel mogelijk te blijven hockeyen. Dus geen scoops of lange ballen, maar proberen om met verzorgd hockey richting de cirkel van de tegenstander te geraken. Dat ging goed, maar na de 0-2 slaagden we er niet in om de 0-3 te maken. En als het dan 1-2 wordt, weet je dat het lastig kan worden.’ In de fase miste Ring Pass haar aanvoerder Kiki Schapens die aan haar voet is geopereerd. Zeer binnenkort is zij echter weer van de partij.

Rood-Wit – Ring Pass 1-2
Ingrid Pool 0-1
Lois van der Gaag 0-2
Gwen van Rossum 1-2

Hectisch potje op Rotterdam

Rotterdam boekte een prima 1-0 overwinning op HIC. Beide ploegen lukte het niet om echt in het spel te komen, waardoor het bij vlagen een hectisch potje werd. HIC had hierbij het nadeel dat het team veel geel en groen moest incasseren, waardoor de ploeg geregeld met tien speelsters in het veld stond.

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Er werd veel gefloten, waardoor wij geen van beide ploegen in hun ritme konden komen. De uitslag viel echter onze kant op. Het bleef lang 0-0, maar ik denk dat we wel terecht hebben gewonnen.’ Rotterdam kon ditmaal geen beroep doen op de Britse oud-international Suzy Gilbert en cornerkanon Rosanne Gatsonides die herstellende is van een knieblessure.

Vincent van Hall (HIC): ‘Het is nooit een echt duel geworden. We kregen te veel kaarten, maar desondanks kwamen we zeker driemaal zoveel in de cirkel dan onze tegenstander. In dat opzicht hebben we gewoon goed gespeeld.’

Rotterdam – HIC 1-0
Lotte de Heer 1-0

Union niet blij met remise

Voordaan en Union deelden de punten en daarover bestond aan de kant van Union de meeste onvrede. ‘Wij mochten de meeste aanspraak op een overwinning maken. Daarom kijk in met gemengde gevoelens terug op deze wedstrijd’, aldus Inge Poelmans, de nieuwe coach van Union.  ‘We hadden ze bij de strot, maar we konden geen goal meer maken.’

Pieter Bos, vorig seizoen zeer succesvol met Voordaan: ‘Het was en leuk duel. Ik vond de krachtverhouding fifty fifty qua kansen en balbezit. Ons team is aanzienlijk veranderd met acht nieuwe speelsters, waaronder vijf die afkomstig zijn uit MA1. We bouwen aan een nieuw team.’

Voordaan – Union 1-1
Union 0-1
’56 Solange Schrijnder van Velzen 1-1 (sc)

Overgangsklasse B

HGC oppermachtig in eigen huis

HGC kende ten opzichte van vorig seizoen niet of nauwelijks verloop in de selectie. Dat scheelde aanzienlijk op de telefoonnota van Robbert-Jan de Vos die in dat opzicht een rustige zomer beleefde.

De Vos: ‘In de voorbereiding kun je dan stappen maken door het meteen al te hebben over de details. Iedereen kent de speelwijze en de visie.’ In het verlengde hiervan boekte HGC een ruime 4-0 overwinning op Helmond.’ De Vos: ‘Zwaar terecht, we waren op alle fronten beter.’

Roeland de Laat is nog niet zo ver met zijn team. ‘Het krachtverschil was groot, maar wij speelden niet zoals het had gemoeten. Het liep niet, we maakten teveel persoonlijke fouten. HGC was op dit moment een maatje te groot voor ons.’

HGC – Helmond 4-0 (2-0)
’26 Loes Stijntjes 1-0 (sc)
’30 Bernice van Aken 2-0 (sc)
’46 Nicole van Jaarsveld 3-0
’48 Luna Fokke 4-0

Pinoké wint topper op Push

De affiche Push-Pinoké was er direct eentje met de status van topper. Die verwachting maakte beide ploegen waar, want het werd een duel op hoog niveau. Uiteindelijk ging Pinoké er met de winst vandoor. Een minuut voor tijd viel de winnende binnen.

Hans Oostindie (Pinoké): ‘Na twaalf seconden stonden we al op 0-1, dat was super snel. We gingen dus goed van start, maar tijdens de eerste helft nam Push het spel van ons over. Na hun 2-1 konden wij herpakken. We maken gelijk en vlak voor tijd dus de 2-3. Ik vond het geen gestolen zege overigens. Er ging één en ander mis tijdens de eerste wedstrijd, maar we speelden aanvallend en met de intentie te winnen.’

Stan Huijsmans (Push): ‘Gezien het verloop van de wedstrijd had er meer ingezeten. In balbezit speelden we goed, maar we maakten iets te vaak verkeerde keuzes. Te 13:veel door het midden in plaats van over de flanken bijvoorbeeld. Het was een testcase van hoog niveau. Tot aan de zestigste minuut was ik tevreden, daarna vond ik het te chaotisch.’

De Terriërs baalt van uitslag

QZ en Terriërs kwamen uit op een gelijkspel. Het werd 2-2 na een 1-0 ruststand Jeroen Visser (Terriërs) had na afloop het gevoel dat zijn ploeg hiermee te weinig had gekregen.

Visser: ‘We hebben heel goed gespeeld. Het duel was onder controle, maar QZ kreeg zo ongeveer twee kansen die gingen er allebei in. Ik denk dat ze over de hele wedstrijd vier keer in de cirkel zijn geweest en wij bij wijze van spreken veertig keer. Dat was ongeveer de krachtverhouding. Het was dan ook bizar dat QZ na rust op 2-0 kwam. Gelukkig maakten we snel de 2-1 en een kwartier voor tijd de 2-2. Daarna was het aanvallen, aanvallen, aanvallen, maar het lukte net niet. Zuur.’

Nerveuze ouverture Tilburg

Aan Tilburg was duidelijk te merken dat de ploeg kampte met zenuwen tijdens de ouverture van de competitie. Dat kwam het spel niet ten goede, aldus de nieuwe coach Martin van de Rakt: ‘Bij rust stond het 1-2 en ik heb de meiden er op gewezen dat ze gewoon hetzelfde moesten doen als tijdens de zes weken voorbereiding. Zo snel mogelijk de ballen afpakken en samen ten aanval. Tijdens de tweede helft was de spanning er gelukkig af. Onze tegenstander Klein Zwitserland kreeg de kansen op 1-3, maar gelukkig maakten we nog de 2-2.’

Bastiaan Bunnik (KZ): ’We speelden een prima eerste helft, maar daarna lieten we ons de kaas van het brood eten. We misten lef en initiatief in deze fase. Zonde, temeer doordat we mogelijkheden kregen op de 1-3.’

QZ – Terriërs 2-2
1-0
2-0
Janna Verhorst 2-1
Bente Dijkman 2-2

‘Geflatteerde nederlaag’ Weert

Wageningen knalde er meteen lustig op los tegen promovendus Weert. Het werd 5-0, maar Emiel Karzol (Weert) omschreef de uitslag als ‘een geflatteerde nederlaag. De vierde en vijfde treffer van Wageningen kwamen vlak voor tijd tot stand. We moeten heel duidelijk wennen aan het tempo, dat zal een paar weken vergen.’

Arnoud Boersma (Wageningen) zag zijn team ‘lekker vrijuit hockeyen’ en dat deed hem deugd. Puntje van kritiek had hij over de tweede helft, ‘toen de focus net even iets minder was.’

Were Di moeiteloos langs Alecto

Were Di kende tenslotte geen moeite met Alecto, dat in twee seizoenen tijd promoveerde van de Tweede Klasse naar de Overgangsklasse. Toch stak het krachtverschil magertjes af, zo vond Janneke Woudenberg (Were Di). Het werd 2-0 in een duel waarin de Tilburgsen onder meer tien strafcorners te nemen kregen. Daarvan gingen er twee raak, maar veldgoals vielen er niet. ‘Het is uiteraard de eerste wedstrijd, maar we speelden wat mij betreft te slordig in de basis.’

Jaïr Levie (Alecto): ‘Dit was de vuurdoop in de Overgangsklasse. We zijn het broekie van de klas, maar ik was onwijs tevreden over het getroonde spel van ons. Were Di is nu duidelijk een maatje te groot voor ons. Daardoor konden we vandaag weinig creëren.’

Were Di – Alecto 2-0 (1-0)
Pleun van der Kroef 1-0 (sc)
Rosalie de Beer 2-0 (sc)

Tilburg – Klein Zwitserland 2-2 (1-2)
’16 Caroline Tiebout 0-1 (sc)
’25 Bella Goudkamp 0-2
’34 Robin van der Tol 1-2 (sc)