Versterkte promotie: zelfs 0-0 bij Almere-Rotterdam is lekker

Idee: voer structureel een versterkte promotie en degradatie in bij de Overgangsklasse. Je krijgt namelijk o zo lekkere wedstrijden als twee tegenstanders echt ergens om spelen. De dames van Almere en Rotterdam leverden in Poule A van de Overgangsklasse zondagmiddag het bewijs maar weer eens. In hun bikkelharde strijd om de felbegeerde tickets voor de nieuwe Promotieklasse legden de twee ploegen een heerlijk duel op de mat. Enige punt van kritiek: de score. In plaats van 0-0 had het 5-5 moeten worden.

‘Als je dit elk seizoen zou invoeren, ben je in ieder geval verzekerd van heel veel spannende wedstrijden’, reageerde Almere-keepster Daniëlle van der Poel na afloop op het idee. Haar ploeg staat nu vijfde in de tussenstand. In een plek in de top 5 garandeert een ticket voor de nieuwe Promotieklasse die komend seizoen wordt ingevoerd. ‘Iedere wedstrijd is voor ons een finale. We moeten ook door de week keihard trainen, omdat we weten dat we er op zondag moeten staan. Ik vind het wel lekker.’

Lisa van Baaren (links) in een fel duel verwikkeld met Anna de Geus van Almere. Foto: Koen Suyk

Lisa van Baaren, speelster van Rotterdam, merkt ook een verandering in de Overgangsklasse ten opzichte van voorgaande jaren nu er een versterkte promotieregeling is. ‘De competitie is heel spannend. De ploegen zitten allemaal heel dicht op elkaar, bijna iedereen kan van elkaar winnen en verliezen. Ook als je vierde, vijfde of zesde staat, speel je nog ergens op. De wedstrijden kunnen daardoor vaak twee kanten uit vallen. Net als vandaag.’

Kansen, kansen, kansen

Dat was zeker het geval. Kort samengevat mocht Almere in de eerste helft het meeste aanspraak maken op een overwinning en was Rotterdam in de tweede 35 minuten de betere ploeg. Aan één ding hadden beide ploegen in ieder geval geen gebrek: kansen.

Dat er na 70 minuten twee nullen op het scorebord stonden, was bijna een prestatie op zich. Al verdienen beide keepsters Van der Poel bij Almere en Lotte Teunisse bij Rotterdam, ook veel lof. Als na vijf minuten moest Van der Poel reddend optreden toen ze Van Baaren in een vrije doortocht op zich af zag komen. Ook in het vervolg van de eerste helft kwam de doelvrouw diverse keren als winnaar uit de strijd. Zoals na een klein half uur spelen toen Rotterdam-speelster Lieve van den Hurk twee, drie pogingen deed om de koploper van Poule A aan een voorsprong te helpen. Van der Poel gaf echter geen krimp. Zoals ze ook in de tweede helft keer op keer als winnaar uit de strijd kwam toen Rotterdam serieus jacht maakte op de overwinning.

‘Keepster Van der Poel: ‘Ik dacht: deze wedstrijd is voor mij’

‘Ik sta hier met een dubbel gevoel’, zei Van der Poel na afloop. ‘Gezien de vele kansen had er misschien meer in gezeten voor ons, maar ben ik uiteindelijk blij dat het 0-0 is gebleven. Het bij mij wel lekker. Vaak merk ik bij het inspelen al of het mijn wedstrijd wordt. Vandaag mislukte mijn eerste actie, waarbij ik werd gered door een ploeggenoot. Dat gaf me tegelijk een boost om keihard de rest eruit te halen. Ik had deze wedstrijd zo veel adrenaline. Ik groeide in de wedstrijd en kreeg steeds meer het gevoel: deze wedstrijd is nu van mij. Of ik nu nog een of tien ballen krijg: ik pak ze.’

Daniëlle van der Poel, keepster van Almere, praat na afloop na met haar ploeggenoten. Foto: Koen Suyk

Dat bewees Van der Poel dus in het tweede bedrijf, toen haar ploeg eigenlijk al op voorsprong had moeten staan. Maar aan de andere kant van het veld eiste Lotte Teunisse de hoofdrol op. Ze hield onder andere Melissa Pieters, Sofia Verga en Leah Kraan vakkundig van een doelpunt af. En passeerde bal wel de keepster, dan zag ze tot haar opluchting dat de inzet geen doel trof.

Play-offs

Opluchting was er ook na afloop bij de Rotterdamse formatie, toen duidelijk werd dat concurrent HIC ook slechts een punt had gehaald: 2-2 tegen Union. Rotterdam staat daardoor nog steeds bovenaan. De play-offs om promotie naar de Hoofdklasse lonken. ‘Als team hebben als doelstelling nog steeds de top 5 halen’, reageerde Van Baaren. ‘Maar eerlijk gezegd kijk ik daar stiekem wel naar de play-offs. We hebben niet zo veel veel wedstrijden meer te spelen. Ik zou persoonlijk wel teleurgesteld zijn als we de top 2 nu niet halen. Maar laat ik daar maar niet te veel over praten. Daar wordt iedereen alleen maar zenuwachtig van.’