Gemiste strafbal cruciaal in topper tussen Victoria en SCHC

De topper in de Overgangsklasse B tussen Victoria en SCHC (2-2) werd zondagmiddag het verhaal van de gemiste strafbal van Quintus Rischen van Victoria. Met een prachtige duik in de 64ste minuut pakte SCHC-doelman Matthijs Odekerken de bal uit de voor hem rechterbenedenhoek (foto), twee minuten nadat Victoria op 2-1 voorsprong was gekomen. Nog geen minuut later maakte zijn teamgenoot Bram Weers aan de overkant van het veld de 2-2.

Voor koploper SCHC was de topper tegen de directe achtervolger Victoria de uitgelezen kans om een gigantische dreun uit de delen aan de nummer twee van de ranglijst. Met nu nog zes wedstrijden te gaan had de ploeg uit Bilthoven de voorsprong op Victoria kunnen vergroten van twee naar vijf punten. Tel daar het relatief eenvoudige programma van SCHC bij op en de titelwedstrijd was misschien al vroegtijdig beslist.

Dat leek SCHC zich in de openingsfase verdomd goed te realiseren. Al na drie minuten kwam het op voorsprong na een splijtende pass van achteruit van Marnix Kleinsman op de geheel vrijstaande Ingwer Wiese, die alle tijd had om de bal keurig binnen te tippen. Vervolgens stopte het spektakel echter. Vanaf de lijn was vooral een tactisch spel te zien met Victoria dat hoog druk zette en SCHC dat er onderuit probeerde te hockeyen, maar grote kansen werden er nauwelijks gecreëerd.

Doelpuntenmaker Ingwer Wiese juicht na de 0-1 (c) Willem Vernes

Toch kregen de toeschouwers na rust alsnog spektakel voorgeschoteld. Dankzij twee gele kaarten, een gemiste strafbal, en twee goals in de laatste tien minuten, vlak achter elkaar, kreeg de wedstrijd alsnog de spanning die bij een topper hoort.

Twee goals in de slotfase en twee gele kaarten

Victoria ging na rust op jacht naar de gelijkmaker en vond die geheel verdiend via Dean Symons. SCHC raakte door die tegentreffer van slag en begon steeds onrustiger te hockeyen. Illustratief was een pass van Daan Dullemeijer, die de bal zonder gestoord te worden zomaar en totaal onnodig over de zijlijn speelde. Even later verprutste SCHC een strafcorner door de bal slecht te stoppen.

Victoria rook bloed, maar Roald Rietema pakte een gele kaart en moest tien minuten naar de kant. Daar profiteerde SCHC niet van, want ook Marc Schwarz kreeg geel; hij moest vijf minuten toekijken. Toen het weer elf tegen elf was, sloeg Victoria alsnog toe. Het was Thijs van Pelt die na een briljante soloactie, waarin hij enkele spelers van SCHC knap uitspeelde, via een laag backhandschot de 2-1 binnenschoot. Twee minuten later was het opnieuw Van Pelt die gevaarlijk in de cirkel opdook, maar hij werd neergelegd door keeper Odekerken, oordeelden de arbiters. De strafbal werd gemist door Quintus Rischen, waarna Bram Weers de eindstand op 2-2 bepaalde.

‘Misschien dat veel spelers de wedstrijd zelf wilden beslissen’

SCHC-coach Michiel van der Struijk blikte in de dug-out met gemengde gevoelens terug. ‘Ik ben blij dat we die strafbal hebben gestopt en vervolgens de 2-2 hebben gemaakt, maar ik ben niet blij met het spel. We hebben niet goed gespeeld. Die goal in de eerste helft was aardig, maar voor de rest zijn we voor rust niet gevaarlijker geweest dan Victoria. De tweede helft, na de 1-1, werden we vooral erg rommelig. We verloren de controle, moesten na onnodig balverlies telkens terugrennen en gingen niet goed met die twee gele kaarten om. Ik weet niet wat daar de oorzaak van is. Misschien dat veel spelers de wedstrijd zelf wilden beslissen. We zaten in ieder geval niet in het systeem waarin we normaal spelen. Dat zaten we pas weer na de 2-1, toen we weer normaal gingen hockeyen.’

In de slotfase had SCHC uit een counter nog zomaar een strafcorner kunnen krijgen of de 2-3 kunnen maken, maar dat gebeurde niet. Daardoor verspeelde het niet alleen de uitgelezen kans om uit te lopen op Victoria, maar deed het ook geen goede zaken met het oog op het eventuele thuisvoordeel in de play-offs, dat naar de kampioen met de meeste punten gaat. In poule B heeft SCHC 39 punten, in poule A staat Cartouche op 41. ‘Natuurlijk zou het fijn zijn als wij straks eventueel het thuisvoordeel zouden hebben, maar dat is op dit moment helemaal geen issue’, zegt Van der Struijk. ‘Wij moeten eerst maar eens zorgen dat we eerste worden. Laten we eerst de volgende wedstrijd maar eens winnen.’

Victoria-coach Boudewijn van Eijck (c) Willem Vernes

‘We kunnen het niveau van de play-offs aan’

In tegenstelling tot Van der Struijk was Victoria-coach Boudewijn van Eijck wel tevreden. ‘We hadden onszelf nog kunnen belonen met die strafbal, maar het belangrijkste is dat we hebben laten zien dat we het niveau en het tempo van de play-offs aankunnen’, zei hij aan de rand van het veld. ‘We hebben enorme stappen gemaakt ten opzichte van de eerste wedstrijd bij Stichtsche, toen we uit met 4-2 verloren. We hebben nu veel meer druk op zowel de bal als de tegenstander gezet. We hebben hoge press gespeeld en dat kost veel energie. Dat lukt alleen als het achterin op orde is en dat was het, op de eerste drie minuten na. Het is ons gelukt om de schade voor rust op 0-1 te houden en het was prima dat we de achterstand in de tweede helft ombogen naar 2-1. Feit is dat we nog steeds maar twee punten achter Stichtsche staan. Met nog zes wedstrijden te gaan moet ik het nog maar zien of zij kampioen worden.

Victoria – SCHC 2-2 (0-1)

‘3 Ingwer Wiese 0-1
’40 Dean Symons 1-1
’62 Thijs van Pelt 2-1
’65 Bram Weers 2-2