Heren OVK: Tilburg doet Houdini-act en HIC haalt uit na rust

Qui Vive leek een fraaie overwinning uit het vuur te slepen tegen het sterke Tilburg, maar tijdens de laatste twee minuten van de wedstrijd konden de gasten dankzij een Houdini-act alsnog een puntje mee naar huis nemen. Niels Blaak van Ring Pass was de grote man in Delft, want hij scoorde alle drie treffers voor zijn ploeg. Dat leverde een punt op tegen Huizen. HIC werkte stevig aan het zelfvertrouwen door een fikse uithaal op Klein Zwitserland. Bij rust stond het nog 0-0, maar de eindstand was 1-6. Gooische verraste tegen Push door de ex-Hoofdklasser met 3-1 terug te wijzen. Were Di uit Tilburg gaat nu samen met HIC aan kop in poule B. Het zijn de enige twee ploegen met een volle buit na twee duels.

Poule A

De mannen van Qui Vive stonden er na afloop beteuterd bij: 3-3 gelijk in plaats van 3-1 winnen… Desondanks was trainer-coach Tim Oudenaller van Qui Vive trots op zijn ploeg. ‘Ik denk dat Tilburg met afstand de sterkste ploeg in onze poule is. Zij zijn extreem goed voor dit niveau. Wij hebben het gewoon goed gedaan, maar de wedstrijd duurde twee minuten te lang. Ze krijgen twee strafcorners en die slaan ze er alle twee in.’  Pim Wijzenbeek (Tilburg): ‘Wij speelden dominant, maar naïef. Daardoor liepen we achter de feiten aan. En Qui Vive speelde erg ingezakt tegen ons. Maar, goede ploeg hoor. Wij hebben ons toch wat verkeken.’

Geen kind aan

Hdm had geen kind aan Amersfoort dat duidelijk nog moet wennen aan het niveau van de Overgangsklasse: het werd 0-4. Mooi voor hdm: van de vier treffers ontstonden er drie via een veldsituatie. Het grote manco van hdm was vorig seizoen dat het weliswaar veel scoorde, maar op de belangrijke moment vooral van de strafcorner afhankelijk was. Het is dus zaak om dit hockeyjaar meer veldgoals te maken om niet teveel afhankelijk te zijn van cornerkanon Kieran Dartée. Minpunt was wel, aldus trainer-coach Nanco Jansonius, dat de ploeg slechts vier doelpunten maakte.

Close game

Met een 3-1 overwinning op Union staat Cartouche aan de vooravond van een drietal interessante wedstrijden: hdm uit, Tilburg thuis en Qui Vive uit. Sonja Thomann (Cartouche): ‘Wij kijken erg uit naar deze serie. Wanneer wij hier goed uitkomen, wordt het een heel leuk seizoen.’ Tegen Union stond het bij rust nog 0-0, maar kort erna scoorde Cartouche vlot de 1-0 en 2-0 via strafcorners van Steven Doorman. Na de aansluitingstreffer door Thiadens werd Union even sterker, maar vlak voor tijd besliste Albers de wedstrijd. Pancho van de Broek (Union): ‘Ik vond het een close game. Cartouche voerde de boventoon, maar wij zijn zeker ook gevaarlijk geweest.’

Twee goals in slotfase

Ring Pass leek zonder punten te blijven, want tot tien minuten voor tijd leidde Huizen met 1-3. Niels Blaak van Ring Pass had het echter op zijn heupen deze middag, want met twee goals in de slotfase bezorgde hij zijn team een mooi punt. Bovendien nam hij de openingstreffer van de wedstrijd voor zijn rekening. Frank-Jan van Waveren (Ring Pass) repte van een terechte uitslag en zo dacht zijn collega Robert Jan Cox er ook over: ‘Wij kregen nog wel een prachtige kans op 1-4. Maak je die, dan is de wedstrijd beslist.’

Alkmaar pakte een belangrijke thuiszege op Myra (4-2), terwijl Rood-Wit en Breda zeventig minuten hockeyden zonder een doelpunt te fabriceren.

Uitslagen

Alkmaar-Myra 4-2 (2-2)
1-0 J. Beets, 2-0 Schiphorst, 2-1 Bijlsma (sc), 2-2 Jansen, 3-2 Smit (sb), 4-2 Molenaar (sc)

Amersfoort-Hdm 0-4 (0-2)
0-1 Dartée (sc), 0-2 P. van Straaten, 0-3 Burkhardt, 0-4 Burkhardt.

Cartouche-Union 3-1 (0-0)
1-0 Doorman (sc), 2-0 Doorman (sc), 2-1 Thiadens, 3-1 Albers.

Qui Vive-Tilburg 3-3 (2-0)
1-0 Gunther, 2-0 De Waal, 2-1 Swaen, 3-1 Haremaker, 3-2 Krens (sc), 3-3 Swaen (sc).

Ring Pass-Huizen 3-3 (1-1)
1-0 Blaak (sc), 1-1 Mennink, 1-2 Groothuis, 1-3 Van Heemstra, 2-3 Blaak (sc), 3-3 Blaak (sc).

Rood-Wit-Breda 0-0.

Poule B

Het Amstelveense HIC speelde tijdens de eerste helft een gelijkwaardige wedstrijd tegen Klein Zwitserland. Kort na rust kwam Klein Zwitserland via Wouter Pastoor zelfs op een 1-0 voorsprong. Dirk Verhagen (HIC): ‘Pas toen  sprongen de ogen bij ons open en begon het opeens te lopen. Tot dan toe was het te slap, te angstig en het leek wel of de spanning ontbrak.’ Grote man aan de kant van HIC was Jos Douwma die twee strafcorners en een veldgoal produceerde.

Mager spel

In Bussum beleefde het thuispubliek een hockeymiddagje om met plezier aan terug te denken. Gooische zegevierde namelijk over het grote Push, maar dat was vooral te wijten aan het magere spel van de gasten. Herman Kruis (Push): ‘Als je zelf je kansen niet benut, wordt het moeilijk. En van Gooische kregen wij een lesje in efficiency.’ Push kreeg mogelijkheden te over, maar wist slechts eenmaal te scoren; uit een strafcorner.

Heer en meester

Na de sensationele 3-3 tegen HBS scoorde Laren zondag vier treffers. Twee daarvan kwamen van de stick van Robert van de Peppel, die zijn meerwaarde voor Laren nu al dubbel en dwars heeft waargemaakt. Ditmaal waren de vier treffers voldoende voor een overwinning op Leiden, dat volgens trainer-coach Craig Sieben ‘onder de maat speelde. Wij stonden niet scherp genoeg in het veld. Na rust ging dat beter en speelden wij bij vlagen prima, maar het leverde geen rendement op.’ Bert Remmerswaal van Laren, die zelf de derde treffer voor zijn rekening nam, zag dat zijn team na 35 minuten terecht op een 3-0 voorsprong stond. ‘Na rust vond ik het rommelig, maar we gaven niet veel kansen weg. Eigenlijk waren wij heer en meester op het veld.’

Slordige start

Were Di verloor tijdens de voorbereiding van HBS, maar in eigen huis waren de Tilburgers ditmaal sterker. Tot aan de 50-ste minuut leek alles in orde voor HBS. De tussenstand was op dat moment 1-2, maar in een tijdsbestek van vijf minuten boog Were Di de achterstand om in een 3-2 voorsprong. Steven Hendrickx (Were Di): ‘Wij gingen slordig van start, maar tijdens de tweede helft ging het een stuk beter. Wij waren aan elkaar gewaagd.’ Rolf Meurkens (HBS) mokte na over de arbitrage die in zijn ogen, en aan beide kanten, een paar flinke steken liet vallen: ‘Na onze 1-2 hadden we het eigenlijk moeten uit hockeyen.’

Victoria kwam heel goed weg op Nijmegen. Het had er alle schijn van dat de ploeg zijn eerste nederlaag zou oplopen, maar in de 69-ste minuut scoorde Thijs van de Kamp nog uit een strafcorner.

Almere won ten slotte met 2-0 van Phoenix, maar volgens assistent-coach Bart van der Wolf had het ook 12-0 kunnen zijn. Bekijk de samenvatting op de website van Omroep Flevoland en oordeel zelf.

Uitslagen

Almere-Phoenix 2-0 (1-0)
1-0 Pieters, 2-0 Pieters (sc)

Gooische-Push 3-1 (1-1)
1-0 Schilte (sc), 1-1 Van der Weerden, 2-1 Bakker (sc), 3-1 Bakker.

Klein Zwitserland-HIC 1-6 (0-0)
1-0 Pastoor, 1-1 Van Son, 1-2 Douwma (sc), 1-3 Douwma, 1-4 Van Eibergen Santhagens, 1-5 Douwma (sb), 1-6 Schaeffers.

Laren-Leiden 4-1 (3-0)
1-0 Van de Peppel, 2-0 Heerink, 3-0 Remmerswaal (sc), 4-0 van de Peppel, 4-1 Van Nimwegen (sb).

Nijmegen-Victoria 1-1 (0-0)
1-0 Bakker, 1-1 Van de Kamp (sc).

Were Di-HBS 3-2 (1-1)
0-1 Mertens, 1-1 Meijs (sc), 1-2 Verhoef, 2-2 van Griensven (sc), 3-2 G. Vaes.