Het avontuur van de Australiërs bij Laren

Zonder Australisch international Eddie Ockenden, maar met zijn landgenoten James Bourke (foto) en Gobind Gill ging Laren in de eerste competitiehelft op jacht naar een topklassering in de Overgangsklasse B. Coach Rick van Domburg Scipio heeft Bourke en Gill dit seizoen tot zijn beschikking vanwege een uitwisselingsproject met een club op Tasmanië, de oude club van Ockenden. 

Vorig seizoen keerde Ockenden terug op het oude nest. Een flinke aanwinst voor Laren, die als tweevoudig wereldkampioen, tweevoudig bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen en een veelvoudig genomineerde voor de FIH-prijs van Wereldspeler van het Jaar – die hij overigens nooit won – een hoop ervaring aan de selectie toevoegde.

Dit jaar miste hij de volledige eerste seizoenshelft van Laren, dat als nummer vijf de winterstop ingaat. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Ockenden de eerste paar wedstrijden van seizoen zou meespelen, maar toen werd hij vader en bracht hij de tijd liever in Australië met zijn gezin door. Vervolgens bleef hij daar, zoals afgesproken, vanwege verplichtingen met de nationale ploeg, waarmee hij vanaf eind deze week deelneemt aan de Hockey World League in Bhubaneswar in India.

Eddie Ockenden in actie voor Laren, vorig seizoen tegen Voordaan. Foto: Koen Suyk

 

‘We betalen ze niet. We zijn ook niet verplicht ze op te stellen’

In het kader van het uitwisselingsproject speelden Laren-spelers Matthijs Jan Pleijsier en Casper van Loon afgelopen zomer voor de oude club van Ockenden. Iets dat volgens coach Van Domburg Scipio niet zozeer moet worden gezien als een manier om hun kwaliteiten te verbeteren, maar vooral als een kans voor Pleijsier en Van Loon op een mooie ervaring.

‘Het was voor die jongens leuk dat zij de mogelijkheid kregen om in Australië te hockeyen. Dat is goed voor hun ontwikkeling als mens. Het gevolg daarvan was dat er twee Australiërs onze kant opkwamen. We betalen ze niet. We zijn ook niet verplicht ze op te stellen. Nou, dan heb ik zoiets van: baat het niet, dan schaadt het niet.’

Gobind Gill in duel met een speler van Push. Foto: Willem Vernes

 

‘Bourke is een bikkel’

Gobind Gill is nog maar 18 jaar. Voor hem staat zijn avontuur in Nederland vooral in het teken van zijn ontwikkeling. Zondag in het duel tegen Push, dat Laren met 4-2 verloor, kreeg hij minder speelminuten dan de 28-jarige James Bourke, die wel een directe versterking voor Laren is. ‘Hij is een goede speler. Een volwassen vent. Een bikkel, waar we blij mee zijn’, aldus  Van Domburg Scipio.

Dat neemt niet weg dat hij Eddie Ockenden in de eerste seizoenshelft heeft gemist. ‘Los van zijn hockeykwaliteiten is hij ook in zijn gedrag belangrijk voor ons. Die gast heeft ze allemaal op een rijtje. Hij kan omgaan met tegenslag, loopt niet te zeiken, wil hard trainen en is altijd fit. Dat zijn ingrediënten die we tegen Push hebben gemist.’


Wat vind jij? Praat mee...