Het mislukte seizoen van Victoria, dat twee keer één goal tekort kwam

Minutenlang zat Victoria-coach Boudewijn van Eijck zondagmiddag verslagen in de dug-out. Zijn ploeg, die dit seizoen dreun na dreun incasseerde, richtte zich in het beslissende playoff-duel tegen Voordaan (2-2) nog één keer op. Maar uiteindelijk waren de verloren shootout-serie en het mislopen van de nieuwe Promotieklasse exemplarisch voor het mislukte seizoen, waarin alles mis ging.

Nadat Van Eijck het interview was begonnen met het overbrengen van de felicitaties aan het adres van Voordaan, schetste hij waarom Victoria in zijn ogen wel degelijk in de Promotieklasse had thuisgehoord. ‘Ik heb de laatste tien eindstanden van de Overgangsklasse van vóór dit jaar nog eens bekeken. Gemiddeld eindigen we op plek twee. We hebben zó veel goede jaren achter elkaar gehad. Maar uitgerekend dit seizoen – waarin de Promotieklasse wordt ingevoerd – vallen we buiten de boot’, verwoordde Van Eijck de machteloosheid van Victoria.

Met Van Eijck als coach stonden de Rotterdammers de twee voorgaande seizoenen ook al in de play-offs, toen om een plek in de Hoofdklasse. Dit jaar was alles anders. Dit jaar was de wet van Murphy van toepassing op Victoria. Het begon al met de zware poule-indeling, met zes aan elkaar gewaagde teams (Klein Zwitserland, Push, Qui Vive, Cartouche, Laren en Victoria), waarvan Klein Zwitserland als promovendus het kampioenschap veroverde na een prachtige inhaalrace.

Thijs van Pelt (liggend op de grond) baalt van het mislopen van de Promotieklasse. Foto: OrangePictures/Herman Dingler

Eén doelpunt tekort

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie voltrok zich een drama waarvan Victoria de hele week van de kaart was. De ploeg uit Kralingen kwam één doelpunt tekort om zich direct voor de Promotieklasse te plaatsen. Door de 5-0 overwinning tegen Zwart-Wit beëindigde Victoria de competitie met evenveel punten als Laren, dat in de laatste wedstrijd vlak voor tijd met 3-1 voor stond.

Toen bij Victoria tegen Zwart-Wit het laatste fluitsignaal klonk, in een wedstrijd die al een minuut of acht was uitgelopen, stond het bij Laren nog steeds 3-1. Stiekem ging Van Eijck er al vanuit dat promotie in the pocket was. Maar toen sloeg het noodlot toe. Laren kreeg op het allerlaatste moment een strafbal. De rake push van Robbert van de Peppel duwde Victoria alsnog de play-offs in.

Van Eijck vertelde zondagmiddag dat die klap hard aankwam bij de spelersgroep. ‘In mentaal opzicht is het sowieso een zwaar seizoen voor ons geweest. Er waren veel momenten dat het ons niet meezat. Vooral die rake strafbal van Laren was een flinke teleurstelling. Die week daarna hebben we stroef getraind. Dat is ook logisch. Na zoiets zet je de knop niet zomaar om.’

Voordaan-speler Joachim Löwenthal juicht nadat hij de winnende shoot-outs heeft binnengeschoten en promotie naar de Promotieklasse heeft veiliggesteld. Foto: OrangePictures/Herman Dingler

Op een gegeven moment dacht ik: wat is er dit seizoen in vredesnaam met ons aan de hand? Mag het niet zo zijn of zo? Victoria-coach Boudewijn van Eijck

Verdwaalde voorzet belandde in eigen doel

In het eerste playoff-duel tegen Voordaan van vorige week zat Victoria nog altijd in de hoek waar de klappen viel. Victoria speelde een slechte wedstrijd en kwam weliswaar knap terug van 3-1 tot 3-3, maar toen ging het opnieuw mis. Een verdwaalde voorzet van binnen de cirkel belandde via de legguard van de Pakistaanse doelman Salman Akbar – een van de beste keepers van de Overgangsklasse – pardoes in zijn eigen doel.

Van Eijck: ‘Op een gegeven moment dacht ik: wat is er dit seizoen in vredesnaam met ons aan de hand? Mag het niet zo zijn of zo? We baalden als een stekker. Maar we hebben veerkracht getoond. Deze week hebben we onze mentale weerbaarheid laten zien die we het hele jaar hebben laten zien. Zaterdag speelden we een goede pot (4-1 winst) en vandaag (zondag, red.) kwamen we knap terug van een 1-0 achterstand naar een 2-1 voorsprong’, aldus de coach, die na de verdiende 2-2 van Voordaan zag dat zijn ploeg opnieuw één doelpunt tekort kwam.

‘Tot de laatste shoot-out aan toe hebben we onze rug gerecht. Alleen wil niemand dat nu zien, omdat we de Promotieklasse niet hebben gehaald. Maar ik vind het bewonderenswaardig hoe de jongens elke keer met tegenslag zijn omgegaan. Het is zonde dat ze zichzelf daarvoor niet hebben beloond.’


Wat vind jij? Praat mee...