Hockeybond schorst coach die spelers instrueert geel te pakken

Pim Wijzenbeek, de trainer-coach van overgangsklasser Zwart-Wit uit Breda, heeft een schorsing van de hockeybond gehad, omdat hij spelers zou hebben geïnstrueerd expres gele kaarten te pakken tijdens de voorlaatste competitiewedstrijd tegen Cartouche. Ze moesten hiermee een schorsing tijdens de play-offs voorkomen.

Wijzenbeek nam door de schorsing afgelopen zondag tijdens het duel tegen Victoria achter de omheining plaats. Wijzenbeek bevestigt dat de hockeybond hem deze disciplinaire straf oplegde. ‘Die heb ik geaccepteerd. Of ik het er mee eens ben? Daar ga ik geen uitspraak over doen, dat is een discussie die ik intern met de bond voer, maar je hebt het liever niet’, zegt Wijzenbeek.

Ik maak als speler en trainer al 25 jaar play-offs mee en iedereen weet dat er aan kaartenmanagement wordt gedaan Pim Wijzenbeek, coach van Zwart-Wit

Steen des aanstoots was de competitiewedstrijd Zwart-Wit tegen Cartouche op zondag 6 mei. Zwart-Wit had in dat duel nog de mogelijkheid zich rechtstreeks te plaatsen voor de nieuw te vormen Promotieklasse. Nadat Cartouche op een 0-3 voorsprong kwam – en daardoor de kans op directe plaatsing voor Zwart-Wit was verkeken – begonnen diverse Bredase spelers opmerkelijk gedrag te vertonen, zo vertellen diverse betrokkenen. Ze solliciteerden openlijk naar gele kaarten door ballen weg te slaan nadat de scheidsrechters hadden gefloten, en een van de Zwart-Wit-spelers gooide zelfs met de hand een bal weg. In enkele situaties leverden de ‘bijzondere’ acties van de Zwart-Wit-spelers blessuregevaar op voor de mannen van Cartouche.

Pim Wijzenbeek spreekt de spelers van Zwart-Wit toe. Foto: Daniël van den Berg/OrangePictures

Wijzenbeek zou spelers die tijdens het seizoen al twee gele kaarten hadden kregen, voor het duel met Cartouche hebben geïnstrueerd een gele kaart te pakken, zo is de overtuiging van de tuchtcommissie van de hockeybond. Bij drie gele kaarten volgt automatisch een duel schorsing. De volgende schorsing is pas bij de vijfde gele kaart. Door de straf uit te zitten tijdens het laatste duel uit de reguliere competitie tegen Victoria – waar voor Zwart-Wit toch niets meer te halen viel – hoopte Wijzenbeek een schorsing van spelers tijdens de play-offs te voorkomen.

Tuchtcommissie

De opzet van Wijzenbeek slaagde deels, want enkele spelers die op scherp stonden, kregen geel waardoor ze in het laatste competitieduel waren geschorst. De opvallende wijze van gele kaarten pakken, ontging het arbitrale duo niet. Zij maakten melding van dit voorval en uiteindelijk besloot de tuchtcommissie van de KNHB Wijzenbeek voor een duel te schorsen. De betreffende spelers kregen geen extra straf.
Wijzenbeek: ‘Ik maak als speler en trainer al 25 jaar play-offs mee en iedereen weet dat er aan kaartenmanagement wordt gedaan. Het lijkt mij goed om eens in discussie te gaan over de regels daaromtrent. Het is beter om het structureel op te lossen. Misschien is het een optie spelers zonder kaartenlast aan de play-offs te laten beginnen.’

Zondag staat Wijzenbeek tijdens het playoff-duel van Zwart-Wit tegen Huizen weer op het veld. De winnaar van deze onderlinge reeks (best of three) plaatst zich alsnog voor de Promotieklasse.


9 Reacties

 1. tjerkdeVries

  De bond keurt dit gedrag af, maar schorsen de coach voor een wedstrijd die voor Zwart-Wit helemaal nergens over ging. Lijkt mij niet echt een straf.

 2. hanhavenga

  0-5 tegen Victoria is niet normaal, had Laren bijna de prom. klasse gekost. Dus wensen wij ZW twee nederlagen tegen Huizen

 3. JoostS

  ‘Misbruik’ reglementen gaat in tegen ‘fair play’ beginsel. Terecht dat coach hierop wordt aangesproken en bestraft. Spelers komen er (nog) weg mee.

 4. willem-janpelle

  Dit is meer een beloning dan een straf, en voorkomt kopieergedrag in de toekomst niet. De uitgezeten wedstrijd ging voor spelers en coach nergens om, en voor een broodtrainer als Wijzenbeek is dit gratis publiciteit. Een betere maatregel was (als dat mogelijk is) rood geweest hetzij door de scheidsrechters tijdens de wedstrijd hetzij door de bond naderhand.

 5. bosma

  Onzinnig deze schorsing. Een coach kent de reglementen en bereid zijn team hiermee optimaal voor op piekmomenten en doet dus zijn werk. Als situaties gevaar opleveren moet er gewoon rood worden gegeven. Nog beter is om bij play-offs gele kaarten te schrappen.

 6. jsbrkx

  Ik zie reacties als ... de bond keurt dit af ... maar ik zie dit vanuit de bond niet terug in heldere regelgeving. Nu besluit een individuele scheidsrechter dat hij geen kaart wil geven voor een ongevaarlijke overtreding als de bal weggooien. Ik vraag mij af of de scheidsrechter hierdoor geen zwaardere overtredingen heeft uitgelokt in de jacht naar een rechtmatige gele kaarten. Juist door individuele interpretatie en mazen in de regels wordt dit een issue.

 7. JoostS

  En de Club uit Breda heeft zich niet openlijk gedistantieerd?.... geeft te denken.

 8. vakantie

  Slappe hap Zwart Wit Als je met 3-0 achter staat ga je vechten en niet zogenaamd slim kaarten pakken Ik hoop dat ze dik verliezen verder

 9. MickH

  EEN wedstrijd schorsing is een gotspe. Nog los van het feit dat die simpele broodtrainer zijn club, team en zichzelf in diskrediet brengt is er sprake van competitievervalsing. Gezien de uitslagen van Victoria-Zwart Wit en Laren-Union, is ternauwernood voorkomen dat Laren de dupe is geworden van het feit dat Zwart Wit EXPRES niet in haar sterkste formatie speelde en er met 5-0 afging. Ik had de reactie van de bond willen zien als Victoria door het kansloze gedrag van deze coach was gepromoveerd ten faveure van Laren. Dat was een ware rel geworden in hockeyend Nederland en ze kunnen in Nieuwegein god op hun blote knieen danken dat dit scenario is uitgebleven. Ook ik hoop op ultieme gerechtigheid, karma? en wens Huizen 2 winstpartijen toe.


Wat vind jij? Praat mee...