Kerstrapport OVK (H): Dikke pluim voor Schaerweijde

De heenronde van de Overgangsklasse zit er op. Het vormt een uitgelezen moment de tussenbalans op te maken. Wie komt er thuis met een prima kerstrapport en wie gaat de winterstop in met een hockeytas vol huiswerk? Vijf toppers en vijf tegenvallers. Vandaag: de Overgangsklasse Heren.

TOPPERS

Topper 1 – Schaerweijde

Leidschendam - Cartouche - Schaerweijde, Overgangsklasse Hockey Heren, Seizoen 2016-2017, 20-11-2016, Cartouche - Schaerweijde 0-2, Coach Bas Bogaard

Schaerweijde-coach Bas Bogaard (c) KNHB/Willem Vernes

 

Voor degradanten uit de Hoofdklasse is het een helse klus het seizoen erna de omgekeerde weg te maken. De concurrentie is moordend, zeker zes teams vlassen serieus op promotie. Schaerweijde is echter vastberaden om het bij één jaartje Overgangsklasse te houden. De teambegroting is daar ook op gebaseerd.

Met 31 punten uit elf duels overlegt de ploeg van coach Bas Boogaard een prima tussenbalans. Het team verloor alleen twee punten tegen HIC. De grootste tegenstander van Schaerweijde is Schaerweijde zelf. Slaagt de ploeg er in mentaal op de been te blijven, dan gloort in mei inderdaad een terugkeer op het hoogste platform.

 • Rapportcijfer: 9

Topper 2 – Timmo Kranstauber

Kranstauber-credit Hein Athmer

(c) Hein Athmer

 

Het cornerkanon van Cartouche werd eind vorig seizoen gepresenteerd als topaankoop en voorlopig maakt hij de hoge verwachtingen waar. Na de heenronde staat de Voorburger (voorheen HC Rotterdam) samen met Kieran Dartée aan kop van het topscorersklassement. Beiden scoorden 21 keer.

Teleurstellend was het wel dat hij de laatste wedstrijd voor de winterstop, tijdens de clash tegen Schaerweijde, geen enkele maal het net wist te vinden. Aan strafcorners geen gebrek, maar de teller stond na zeventig minuten op nul voor Kranstauber. Tijdens deze topper had hij het verschil kunnen (en moeten) maken. Dat werpt een kleine smet op zijn eerste seizoenshelft.

Na het duel was zijn coach Sonja Thomann er als de kippen bij om te ventileren dat niet Kranstauber, maar juist Floris Benschop de grote man is bij Cartouche. Het heeft er alle schijn van dat Thomann met deze uitspraak een stuk mentale druk bij haar goudhaantje wil wegnemen.

 • Rapportcijfer: 8

Topper 3 – Angela Veeger

AngelaVeeger

Groningen staat te boek als de gezelligste studentenstad van het land, maar GHHC heeft altijd grote moeite om talentvolle hockeyers naar de Martinistad te lokken. De club moet het van oudsher doen met zelfopgeleide jeugd, zowel bij de dames (nu Hoofdklasse) als de heren.

Vorig seizoen promoveerden de Groningers naar de Overgangsklasse en alom werd gevreesd voor een snelle terugkeer naar de Eerste Klasse. Maar zie, trainer-coach Angela Veeger levert met haar selectie uitstekend werk af. Veeger is al enkele decennial een constante factor in de topjeugdopleiding van de Harense club. Mede dankzij haar trainingen liep in het verleden menig meisjestalent in een Oranje-shirt.

Met vijftien punten uit elf duels is het team in ieder geval reeds ver verwijderd van de plaatsen elf en twaalf. Haalt de ploeg nog een puntje of negen à tien, dan handhaaft Groningen zich moeiteloos.

 • Rapportcijfer: 8

Topper 4 – Victoria

Rotterdam - Victoria - Breda Heren, Overgangsklasse Hockey Heren, Seizoen 2016-2017, 13-11-2016, Victoria - Breda 4-0, Quintus Rischen (l) en Thijs van der Kamp

(c) KNHB/Willem Vernes

 

 

Te groot voor het servet of te klein voor het tafellaken? Die vraag is van toepassing op de clubs uit de Overgangsklasse die graag hun opwachting willen maken in het hockeywalhalla. Victoria maakt onderdeel van uit van dit selecte gezelschap, waartoe ook clubs als hdm, Push, HIC, SCHC en Cartouche behoren.
Het Rotterdamse team levert uitstekend werk af door de heenronde in Poule B af te sluiten als winterkampioen. Zoals de zaken zich tot nu toe ontwikkelen, stevenen de Rotterdammers samen met SCHC af op de play-offs. Alleen Push lijkt qua kwaliteit nog een serieuze bedreiging voor deze twee koplopers.
Hoofdcoach Boudewijn van Eijck (de afgelopen seizoenen assistent onder Ronald Hugers) en zijn uiterst ervaren rechterhand Peter Kalfsterman mogen zich verheugen op de tussentijdse evaluatie met de commissie tophockey van de Kralingers. Gewoon goed gedaan!

 • Rapportcijfer: 8

Topper 5 – Stefan Duyf

Stefan Duyf

Stefan Duyf stond vorig seizoen deels op het veld met de spelers over wie hij nu de technische supervisie voert als hoofdcoach van Push. De Bredase club is voor verschillende Hoofdklasseclubs een dankbare kweekvijver. De beste spelers geven aan het eind van het seizoen vaak gehoor aan de verlokkingen van Hoofdklasseclubs, waardoor Push vaak weer van onderen af aan kan beginnen.

Dankzij de prima jeugdopleiding van de vereniging (waarop onder meer Herman Kruis zijn stempel drukt) slagen zowel de dames als de heren van Push erin als topteam in de Overgangsklasseniveau te presteren. Dat kunnen niet veel clubs zeggen. Als startend hoofdcoach bij de senioren lukt het Duyf om een team te smeden dat heel aardig speelt en na de winterstop zeker een rol van betekenis kan spelen bij het verdelen van de prijzen.

 • Rapportcijfer: 7,5

TEGENVALLER

Tegenvaller 1 – Laren

Laren

Ingewijden beweren dat er dit seizoen een groot kwaliteitsverschil bestaat, zeker in de top, tussen Poule A en B van de Overgangsklasse. Poule A wordt met ploegen als Schaerweijde, Cartouche, hdm, HIC en Laren een stuk hoger aangeslagen. In dat opzicht is de vijfde plek die Laren inneemt niet vreemd. Wat wel te denken geeft, is de grote achterstand die het team al na zeven duels had opgelopen ten opzichte van de koplopers: tien punten. Dat maakt je zo vroeg in de competitie al kansloos voor wat dan ook.

Of het te maken heeft met de komst van wereldkampioen Eddie Ockenden valt moeilijk te zeggen, maar sinds de entree van de Australische krachtpatser op 16 oktober jl. presteert Laren wel constanter: vier zeges, twee nederlagen. De verwachting luidt dat Laren een betere tweede helft gaat draaien en dat het een lastige sta-in-de-weg wordt voor elke ploeg; óók de kampioenskandidaten.

 • Rapportcijfer: 5,5

Tegenvaller 2 – Were Di

Toegegeven, de onderlinge verschillen in de middenmoot van Poule A zijn marginaal, maar de plek waarop Were Di de eerste competitiehelft afsluit, is beneden zijn stand. De selectie van Steven Hendrickx staat tiende. De achterstand op nummer zes Voordaan bedraagt slechts drie punten, maar voorlopig staat Were Di waar het staat.

Het zal na de winterpauze beter moeten dan de drie zeges binnen vier opeenvolgende duels (Phoenix, Leiden en Venlo) en een pover gelijkspel tegen Zwart-Wit. Were Di beschikt echter over een handvol zeer ervaren krachten, waarvan verwacht mag worden dat zij in maart het voortouw nemen. Staan deze mannen op, dan komt het goed met de Tilburgers.

 • Rapportcijfer: 5,5

Tegenvaller 3 – Voordaan

VoordaanHeren1

De gedegradeerde Hoofdklasser van vorig seizoen speelt tot dusver een meer dan flets seizoen. Met dertien punten uit elf duels staat het team op slechts drie punten achterstand van de tiende plaats, die aan het eind van de rit goed is voor degradatiewedstrijden tegen een eersteklasser.

Zo ver zal het vrijwel zeker niet komen met Voordaan, maar met een handvol spelers dat een halfjaar geleden nog volop hoofdklassehockey speelde, is deze tussenbalans onder de maat. Werk aan de winkel dus voor trainer-coach Rein van Eijk en zijn manschappen.

 • Rapportcijfer: 5

Tegenvaller 4 – Gaby van Hout

AMSTELVEEN - Zuid Nederland coaches Hans Vermeer (l) en Gaby van Hout tijdens de DOD (DistrictsOntmoetingsDag) jeugdhockey . COPYRIGHT KOEN SUYK

Rechts op de foto Gaby van Hout (c) KNHB/Koen Suyk

 

De trainer-coach van promovendus Zwart-Wit, Gaby van Hout, liet zich na afloop van de wedstrijden stelselmatig kritisch uit over de wedstrijdinstelling en de soms kinderlijke eenvoudige fouten van zijn spelers. Gezien de positie op de ranglijst (laatste in Poule A met twee punten) is er inderdaad alle aanleiding de vinger op de zere plek te leggen. Het gaat zo niet goed in Breda.

De vraagt rijst halverwege of Van Hout de aangewezen persoon is het team uit dit slop te trekken. Winnen doe je als staf en spelers met elkaar (zoals de promotie van vorig seizoen), maar verliezen ook. Kan de ploeg gewoon niet beter – dan is de kritiek van de coach een tikje misplaatst – of bestaat er in moeilijker tijden te weinig chemie tussen spelers en coach? Kennelijk komt de boodschap van Van Hout in deze fase niet goed genoeg over.

 • Rapportcijfer: 5

Tegenvaller 5 – Alkmaar

Alkmaar proefde dit seizoen nog niet het zoet der overwinning. Slechts één gelijkspelletje vormt de schrale oogst van de Noord-Hollanders. Hierdoor kan de ploeg van Alexander Peulen (sterkhouder van Heren 1 toen Alkmaar nog een serieuze rol speelde in de Overgangsklasse)) zich in feite nu al opmaken voor promotie-/degradatiewedstrijden. De achterstand op de veilige negende plek bedraagt al tien punten. Om nog even in termen van Sinterklaas te spreken: een zakje zout voor Alkmaar.

 • Rapportcijfer: 4,5


2 Reacties

 1. suzanvanzeist

  Schaerweijde verloor 2 punten tegen HIC, niet tegen Cartouche!

  1. Merel Barreveld

   Scherp, Suzan. We hebben het aangepast.


Wat vind jij? Praat mee...