Niet Kranstauber, maar Benschop de grote man van Cartouche

Het was zomaar een moment in de OVK-topper (0-2) tussen Cartouche en Schaerweijde. Ergens in de as van het veld, op de helft van de tegenstander, onderschepte Cartouche-speler Floris Benschop de bal. Meteen stuurde hij teamgenoot Joost Meijer weg, die de bal teruglegde op de vrij staande Yorick van der Vis. En toen…

Toen schoot Van der Vis van dichtbij over, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de interceptie van Benschop. Precies op de juiste plek, precies op het juiste moment. Zijn trainer Sonja Thomann had het ook gezien. In een seizoen waarin Timmo Kranstauber de topscorerslijst aanvoert met maar liefst 21 doelpunten, ben je snel geneigd te zeggen dat de strafcornerspecialist de belangrijkste speler van Cartouche is. Dat is niet zo, stelde Thomann na de verloren, laatste wedstrijd voor de winterstop. ‘Floris Benschop is onze belangrijkste speler.’

‘Hij is de baas in het veld. Hij zet het spel uit, zowel aanvallend als verdedigend. De spelers luisteren naar hem. Hij is degene die mijn aanwijzingen vanaf de kant omzet in het veld.’

Leidschendam - Cartouche - Schaerweijde, Overgangsklasse Hockey Heren, Seizoen 2016-2017, 20-11-2016, Cartouche - Schaerweijde 0-2, Coach Sonja Thomann

Cartouche-coach Sonja Thomann (foto: Willem Vernes)

‘Inmiddels zie je dat we belachelijk goed zijn’

Net als Kranstauber maakte Benschop afgelopen zomer de overstap van hoofdklasser Rotterdam naar overgangsklasser Cartouche. Het heilige vuur was weg. Benschop haalde het plezier eigenlijk alleen nog uit de zondag. Duidelijk was dat hij naar een nieuwe club moest. Hij koos voor de club waar hij als jeugdspeler begon. ‘Ik voelde er veel voor om samen met mijn vriend Timmo terug te keren naar Cartouche en om hier samen iets moois neer te zetten.’

Daar zijn ze zeker mee bezig, met iets moois neerzetten. Vorig seizoen draaide Cartouche al bovenin de Overgangsklasse mee, maar dit seizoen lijkt het door de komst van nieuwe, ervaren spelers daadwerkelijk om de prijzen mee te gaan doen. De ploeg uit Leidschendam gaat als nummer twee de winterstop in, een plek die aan het eind van het seizoen recht geeft op een play-off-ticket. ‘In het begin was het even afwachten hoe goed we nu eigenlijk waren, maar inmiddels zie je dat we belachelijk goed zijn’, zei Benschop. ‘Het is voor ons een fantastische eerste seizoenshelft geweest en ik weet zeker dat we eerste gaan worden.’

‘Schaerweijde speelde zonder lef, ze wilden niets meer’

Dan moet Cartouche wel een achterstand van drie punten op Schaerweijde inhalen. Dat is de schade na de nederlaag zondag op eigen veld. Coach Thomann baalde gigantisch van die nederlaag, vooral omdat Cartouche op basis van een sterke tweede helft een punt had verdiend. ‘Ik vond ons in de tweede helft veel sterker dan Schaerweijde. Toen hebben ze maar twee kansen gehad’, aldus Thomann. ‘Ze speelden zonder lef. Ze wilden helemaal niets meer. Ze hadden geluk.’

‘En wij? Wij niet. Wij hebben na rust zó veel kansen gecreëerd. We hebben vier of vijf corners gekregen en twee keer alleen voor de keeper gestaan. Door deze wedstrijd weet ik zeker dat wij de play-offs gaan halen. Natuurlijk, Schaerweijde is een goed team. Maar het lijkt me nu wel duidelijk dat wij van hen kunnen winnen’, besloot Thomann na de nederlaag.