Laren via schitterende comeback naar koppositie in OVK B

Dronken van geluk sprintten alle reservespelers van Laren het veld in nadat Pieter-Paul Houting in de laatste seconde een strafcorner via een uitloper van Klein Zwitserland binnenpushte. Met zijn treffer voltooide hij een miraculeuze comeback (na rust van 2-0 naar 2-3), waardoor Laren zich op basis van het doelsaldo de nieuwe koploper van de Overgangsklasse B mag noemen.

In de knotsgekke slotfase was het juist Klein Zwitserland dat na twee plotselinge tegentreffers met man en macht op jacht ging naar het doelpunt dat de thuisploeg alsnog de overwinning moest bezorgen. Aanvaller Martijn van Grimbergen – die vandaag twee keer scoorde – soleerde over de achterlijn van Laren, op zoek naar een voet. Die vond hij niet.

Klein Zwitserland verspeelde de bal. Nog twintig seconden op de klok. De bal belandde bij Laren-speler Tjerk de Vries. Die zag de ruimte liggen en stak in moordend tempo het hele veld over. Toen hij in de cirkel onderuit werd gehaald, dacht heel Laren even aan een strafbal. Het werd een strafcorner. Het laatste fluitsignaal had al geklonken toen Houting vanaf de kop van de cirkel de winnende treffer binnensleepte.

‘We hebben op een lelijke, maar ook op een lekkere manier gewonnen’

Verslagen stortten de spelers van Klein Zwitserland naar de grond. Sommigen van hen lagen daar vijf minuten later nog wezenloos voor zich uit te staren. Het was de ultieme ontknoping van de kraker in de Overgangsklasse B, tussen twee van de zes (!) koplopers die uit de eerste vier wedstrijden zes punten hadden binnengeharkt. ‘We hebben op een lelijke, maar ook op een lekkere manier gewonnen’, zei Laren-aanvoerder Robbert van de Peppel met een grote glimlach op zijn gezicht.

Verslagenheid bij Klein Zwitserland na het winnende doelpunt van Laren. Foto: Orange Pictures/Willem-Jan Dijkdrent

‘In de rust hebben we elkaar eens flink de waarheid verteld’

Voor Klein Zwitserland, de gevallen grootmacht die afgelopen zomer promoveerde uit de Eerste Klasse en ook nu op een niveau hoger prima meedraait, was er voor rust geen vuiltje aan de lucht. Toen de Italiaan Enzo Torossi in de 22ste minuut zijn sleeppush uit een strafcorner op de lat uiteen zag spatten, sloeg Martijn van Grimbergen uit de rebound raak.

Tien minuten later belandde de bal uit een counter opnieuw bij Van Grimbergen. De aanvaller zette het op een lopen en stuitte in de cirkel op de uitkomende keeper van Laren, Lars Franken, die hem een duw moest geven om te voorkomen dat hij opnieuw kon scoren. Strafbal. Van Grimbergen ging zelf achter de bal staan en pushte ‘m feilloos in de linkerhoek: 2-0.

‘In de rust hebben we elkaar eens flink de waarheid verteld. Als we in deze wedstrijd nog wat wilden bereiken, moesten we met veel meer power spelen’, zei Van de Peppel.

Een rake strafcorner van Allard van Heemstra in de 52ste minuut (2-1) leidde de comeback van Laren in. De ploeg kreeg vleugels. Toen in de 60ste minuut een verdediger van Klein Zwitserland een scoop verkeerd inschatte, nam op de linkerflankaanvaller Van de Peppel de doorstuiterende bal aan, trok hij naar binnen en schoot hij snoeihard raak. Tien minuten later maakte zijn teamgenoot Pieter-Paul Houting het karwei af.

Klein Zwitserland-aanvoerder Wouter Rens omringd door dolblije spelers van Laren. Foto: Orange Pictures/Willem-Jan Dijkdrent

‘Wij hebben met KZ het doel om bij de eerste twee te eindigen’

Van de Peppel: ‘Dit zijn drie heerlijke punten, tegen een concurrent die om de bovenste plaatsen speelt. We hebben goede zaken gedaan in de strijd om kwalificatie voor de Promotieklasse.’

Klein Zwitserland-aanvoerder Wouter Rens bleef ondanks de tweede nederlaag op rij – vorige week verloor KZ verrassend van hekkensluiter Groningen – optimistisch en sprak hij de torenhoge ambities van zijn ploeg nog maar eens uit. ‘Er was niets aan de hand totdat wij in de tweede helft opeens slordiger gingen spelen. Na de 2-2 zat Laren in de euforie en hadden wij niet moeten doordrukken. Het gebeurt niet vaak dat we twee keer achter elkaar verliezen. Dat is even wennen. Het klinkt misschien vreemd voor een ploeg die net uit de Eerste Klasse komt, maar wij hebben nog steeds het doel om bij de eerste twee te eindigen. Daar hebben we de kwaliteiten voor. We moeten alleen constanter worden.’

Klein Zwitserland – Laren 2-3 (2-0)
’22 Martijn van Grimbergen 1-0
’32 Martijn van Grimbergen 2-0 (sb)
’52 Allard van Heemstra 2-1 (sc)
’60 Robbert van de Peppel 2-2
’70 Pieter-Paul Houting 2-3 (sc)