Overzicht OVK Heren: Victoria speelt ‘apathisch en dramatisch’

Victoria kreeg op Almere vooral voor rust een enorme draai om de oren. Stand na 35 minuten: 5-0! Dat maak je zelden mee bij een ploeg die op dat moment 2e op de ranglijst staat. In deze poule, ook wel de AHL genoemd, zet HIC stug door. Het omzeilde een hele lastige klip door met 2-3 te winnen van Nijmegen. Zorgen zijn er in poule A voor hdm dat titelaspiraties koestert, maar voorlopig slechts  – weliswaar stevig – op de derde plaats staat.

Poule A

Cartouche en Huizen mogen voorlopig als enigen op zondag 6 december op herhaling. Het duel in Voorburg werd na 24 minuten gestaakt vanwege forse hagelbuiten. Na drie kwartier wachten besloot de arbitrage er een punt achter te zetten. De stand was op dat moment 0-1 voor Huizen.

Volgens Matthijs Brouwer (Breda) had een gelijkspel  tegen Ring Pass de verhoudingen op het veld correct weergegeven, maar zo liep het niet. Breda won met 1-2.

‘Heel zuur’, aldus Frank-Jan van Waveren (Ring Pass). ‘Qua veldspel en qua strijd hadden we meer verdiend. We hadden Breda op een gegeven moment in onze greep, maar speelden het net niet volwassen genoeg uit. Wij kregen de complimenten, Breda de punten.’

Union had geen kind aan Amersfoort en een 0-5 zege was het gevolg. Pancho van de Broek (Union): ‘Amersfoort had weinig in te brengen. We waren veel beter, maar toch stonden wij toe dat onze tegenstander een paar keer gevaarlijk doorkwam. Gelukkig stond onze keeper Thijs Dubbers goed. Na rust lopen we echter snel uit van 0-1 naar 0-4.’

Rood-Wit deed uitstekende zaken tegen Myra door ruim met 4-1 te winnen. ‘Terecht gewonnen’, aldus Rutger Klein (Rood-Wit). ‘Er moest ook wat gebeuren trouwens qua positie op de ranglijst. We spelen al weken goed, dus je kunt stellen dat we het daardoor ook afgedwongen hebben tegen Myra.’

Myra: Rugby op het middenveld

Rense Siegmund (Myra): ‘Voor rust lieten we het na om tot scoren te komen en tijdens de tweede helft werd het rommelig door inconsequente leiding. Er werd in mijn ogen veel teveel toegelaten, waardoor men de grip volledig kwijtraakte. Het leek af en toe op rugby op het middenveld.’

Tilburg maakte zich op voor de topper van aanstaande zondag tegen koploper Qui Vive. Eerst moest het echter Alkmaar opzij zetten en dat lukte pas echt in de slotfase. Pas zeven minuten voor tijd werd het 1-3, waarna de Tilburgers in rap tempo uitliepen naar 1-6.

Pim Wijzenbeek (Tilburg): ‘Tijdens de eerste helft ging het te langzaam en te slordig aan onze kant. We kwamen ook niet echt door in de cirkel. Bij rust was het 1-1 en na rust maakten we snel 1-2. Daarna bleef het te lang spannend.’

Hachelijke zaak voor hdm

Qui Vive won de zeer belangrijke wedstrijd tegen hdm met 2-1. Daardoor staan de Hagenaars nu al zeven punten achter op de koploper en vier op nummer twee Tilburg. Het wordt dus een hachelijke zaak voor Nanco Jansonius & Co.

‘Terecht verloren’, aldus Jansonius. ‘het was ontzettend slecht van onze kant. Super jammer. We komen tegen de verhouding in op voorsprong en we mochten van geluk spreken dat het bij rust maar 1-1 was. Eigenlijk was dit de eerste keer dit seizoen dat we niet goed presteerden. Nu zakten we door de ondergrens.’

Tim Oudenaller (Qui Vive) kon zijn geluk uiteraard niet op. ‘Wij waren gewoon beter. We kregen meer strafcorners en dwingen meer kansen af. Desondanks had hdm vlak voor tijd een ideale kans om alsnog de 2-2- te maken. Nu gaan we op naar Tilburg. Ik ben erg benieuwd naar deze ploeg en naar de manier waarop mijn spelers daar tegenover zullen staan zondag.’

Cartouche-Huizen 0-1 (gestaakt na 20 minuten)

Alkmaar-Tilburg 1-6 (1-1)

1-0 , 1-1 Van Wandelen, 1-2 Swaen 9sc), 1-3 Tacke, 1-4 van Wandelen, 1-5 Swaen, 1-6 Salas (sc)

Qui Vive-hdm 2-1 (1-1)

0-1 Dartée (sc), 1-1 Haremaker, 2-1 Tom Günther

POULE B

Koploper HIC had het zwaar te verduren in Nijmegen. De ploeg won weliswaar met 2-3, maar dat was een zwaarbevochten zege.

Het was volgens de technische staf van HIC ‘pittig en hectisch. Qua omstandigheden was het bijna een play-offsfeertje, mede dankzij het fel meelevende publiek van Nijmegen. Maar onze jongens hebben zich goed gehouden. Voor rust was het prima van onze kant, we stonden ook met 1-3 voor, maar in de 2e helft moesten we flink verdedigen.’

Christian Cavallet (Nijmegen): ‘HIC won met geluk en erg onverdiend. Zelf speelden we de eerste helft matig en HIC was daarin erg effectief. Na rust stond er maar één team op het veld dat wilde hockeyen en dat waren wij. We gingen op jacht naar de 3-3 en eigenlijk ook de 4-3. Het was enorm spannend en hectisch en het werd de arbitrage allemaal een beetje teveel. ‘Onbegrijpelijk dat wij maar 69 minuten hebben gespeeld bijvoorbeeld en dat men niet eens aangaf dat er nog een minuut te spelen was. Zoals gebruikelijk is. Ondanks de nederlaag ben ik blij met het niveau dat we hebben laten zien.’

Laatkomers in Tilburg hadden pech

Were Di herpakte zich na drie nederlagen op rij door met 5-4 te winnen van Phoenix. Na 19 seconden was het al 1-0, na anderhalve minuut 1-1 en na drie minuten 2-1. Laatkomers hadden dus pech in Tilburg.

Steven Hendrickx (Were Di): ‘We startten superscherp, maar daarna haperde het wat, waardoor we drie goals weggaven. Rust 3-3, maar daarna lopen we uit naar 5-3 en pas in de laatste minuut viel de 5-4. Tijdens de tweede helft speelden we een prima pot.’

Joost van Hasselt (Phoenix): ‘Zonde, er had meer ingezeten voor ons. We kregen meer kansen, meer corners, maar Were Di verstaat de kunst om op de juiste momenten toe te slaan.’

Almere verbaasde vriend en vijand door bij rust al met 5-0 aan de leiding te gaan tegen Victoria. Het was tevens de eindstand.

Bart van der Wolf (Almere): ‘Wij waren ontzettend effectief in het afronden van onze kansen en bij Victoria lukte werkelijk niets. Mooie zege dus, maar ik moet eerlijk zeggen dat wij tegen HIC – een wedstrijd die wij verloren – aanmerkelijk beter speelden dan vandaag.’

Niets lukte bij Victoria

Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Klopt, bij ons lukte tijdens de eerste helft helemaal niets. We speelden apatisch en het was dramatisch. Na rust gingen we met vier spitsen spelen, maar het werd een nare middag. Ik noem het een klap in ons gezicht.’

Gooische trok de lijn van vorige week door. Het verloor toen weliswaar met 4-2 van Laren, maar het veldspel was prima. Bij rust was het nog 1-1, maar in de 46e en de 50e minuut nam Gooische afstand van Leiden. Het werd echter weer een wedstrijd nadat Olmer Meijer zijn tweede corner van de dag raak mikte. Nadien verrichtte Pepijn Rehe, doelman van Gooische, een paar fraaie reddingen waarmee hij zijn ploeg de winst bezorgde.

Push – KZ begint half uur later

Push deed goede zaken aan de Klatteweg in Den Haag, waar zij met 0-4 de baas was over Klein Zwitserland.

Herman Kruis (Push): ‘Ik was even benieuwd of mijn spelers de focus konden houden. Het duel begon namelijk een half uur later, omdat de wedstrijd van KZ Dames 1 tussentijds werd gestaakt vanwege het weer. Maar dat ging goed. Vanaf de eerste minuut was het spel goed met erg veel diepgang. Voor rust hadden we sneller afstand moeten nemen dan de 0-1, maar na rust maken we gelukkig snel de 0-2. Daarna, na onze 0-3 en 0-4, had het ook 0-5 kunnen worden.’

Laren staat na zondag alleen op de tweede plaats dankzij een 1-0 zege op HBS. Het doelpunt viel al in de 4e minuut.

Rogier Lommel (Laren): ‘Ik vond het een matig duel, bepaald niet sprankelend. We speelden niet dwingend genoeg en zonder overtuiging om te willen winnen. Maar HBS zette ons ook niet echt zwaar onder druk.’

Dan zag Rolf Meurkens (HBS) toch een andere wedstrijd: ‘Wij waren heer en meester op de eerste 4 minuten na. We kregen 2 corners tegen en mijn keeper heeft verder geen enkele bal op doel gehad. Wij kregen zeven strafcorners en een handvol kansen. Ik had niet gek opgekeken als deze wedstrijd in 1-4 was geëindigd.’

Nijmegen-HIC 2-3 (1-3)

0-1 Lemmens, 0-2 Douwma (sc), 1-2 Bakker, 1-3 Helle (sc), 2-3 Beks

Were Di-Phoenix 5-4 (3-3)

1-0 Schuring, 1-1 M. Leber, 2-1 Brekelmans, 2-2 Teeuwen (sb), 3-2 Meijs (sb), 3-3 Teeuwen (sc), 4-3 Specken, 5-3 Brekelmans 5-4 Gans (sc)

Almere-Victoria 5-0 (5-0)

1-0 Meijer, 2-0 Verga, 3-0 Kruisbrink, 4-0 Meijer (sc), 5-0 Verga

Gooische-Leiden 3-2 (1-1)

0-1 Meijer (sc), 1-1 Schilte, 2-1 Kleeman, 3-1 Van Doorn, 3-2 Meijer (sc)

Klein Zwitserland-Push 0-4 (0-1)

0-1 Van de Weerden (sc), 0-2 van de Weerden (sc), 0-3 Beins, 0-4 Kreft (sc)

Laren-HBS 1-0 (1-0)