OVK (H): Nieuwe versie van de ‘AHL’?

Krijgen we in Poule B weer een soort van ‘AHL’, zoals twee seizoenen geleden: een Alfred Hitchcock League? Wij zijn weliswaar pas vier duels onderweg, maar nu al hebben we te maken met zes (!) koplopers die stuk voor stuk reeds vijf punten hebben verspeeld. Iedereen wint van iedereen, iedereen verliest van iedereen. In Poule B deelde Schaerweijde een ferme tik uit aan USHC. Het werd 10-1. Citaat van de dag (Joost van Hasselt, USHC): ‘Als je door die tien treffers heen kijkt, was het van onze kant best oké…’

Overgangsklasse A

Breda – Nijmegen 1-4 (0-3)

Breda kreeg zondagmiddag een lesje in effectiviteit, zoals assistent-coach Sven Coenen van de thuisclub het omschreef. Bij rust keek de ploeg tegen een 0-3 achterstand aan.

Coenen: ‘Nijmegen speelde het goed en slim uit en wij haalden niet ons niveau. Na rust deden we het beter, via een strafbal komen we op 1-3, maar Nijmegen scoorde daarna een verschrikkelijk mooie 1-4. Die was niet te verdedigen. We moeten maar eens analyseren waarom ons tijdens de eerste helft niets lukt.’

Olaf Beks 0-1
Daan ’t Gilde 0-2
Jim van de Venne 0-3
Bastiaan Steunenberg 1-3
Silas Lageman 1-4

HBS – Zwolle 0-1 (0-0)

De trainer-coach van Zwolle, Pancho van den Broek, kwam er eerlijk voor uit: ‘Wij vetrekken uit Bloemendaal met drie gestolen punten, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Vooral tijdens de tweede helft kwamen we er totaal niet aan te pas. Maar één uitval in de 65ste minuut leverde ons de 0-1 op.’

Het doelpunt van Zwolle was extra pikant, omdat de treffer werd gescoord door Matthijs Verhoef, die de laatste seizoenen uitkwam voor… HBS. Van den Broek: ‘Als je zaterdagavond in je bedje ligt, droom je wel eens van zo’n scenario.’ Toch was de coach lovend over zijn ploeg, vooral over de getoonde inzet en passie.

Thomas Immink (HBS): ‘Dit was gewoon een bizar potje. We hadden denk ik nog tien uur kunnen door hockeyen, dan nog was ‘ie er niet ingegaan. We kregen onder meer acht strafcorners te nemen en ja, daar mogen er zeker twee van in. Kortom, van onszelf verloren.’

Matthijs Verhoef 0-1

HIC – Huizen 1-0 (1-0)

HIC won met 1-0 van Huizen, maar Helen Lejeune maakte na afloop geen bijster gelukkige indruk. De trainer-coach van HIC: ‘De drie punten zijn leuk, maar dit was een draak van een duel. Technisch slordig, veel balverlies en we konden steeds de bal ophalen na wederom een scoop van Huizen. We hebben lelijk gewonnen vandaag.’

Wouter van der Kloet (Huizen) zag zijn team ‘goed spelen. Naarmate de wedstrijd vorderde, kregen we steeds meer grip. Na rust vond ik ons zelf beter dan HIC, helaas waren we niet in staat om te scoren. We kregen vier, vijf mogelijkheden waarmee we iets hadden moeten doen.’

’35 Luc Lejeune 1-0

Hurley – Leiden 4-0 (2-0)

Hurley had op zich geen kind aan Leiden, maar het werd een vreemd duel, omdat de wedstrijd tussentijds meer dan een uur stillag. Oorzaak: een blessure bij één van de scheidsrechters die niet in staat bleek het duel te vervolgen.

Reinoud Wolff (Hurley) zag arbiter Jasper Nagtzaam ten langen leste opdraven, nadat die eerder op de dag al een Hoofdklasseduel floot op Bloemendaal. Hij floot samen met de arbiter die wel op de been bleef de resterende vijftig minuten.

Wolff: ‘Op het moment dat de onderbreking plaatsvindt, stonden we met 2-0 voor, maar je krijgt een lastige wedstrijd met zo’n lange pauze. Maar 4-0 is op zich prima.’

Victor Plat 1-0
Christiaan Stroboer 2-0
Christiaan Stroboer 3-0
Victor Plat 4-0

Schaerweijde – USHC 10-1 (6-0)

Schaerweijde maakte er een waar doelpuntenfestival van. Het komt namelijk niet vaak voor in de Overgangsklasse dat een team de dubbele cijfers haalt. Het werd 10-1 na en 6-0 ruststand.

Suzan Veen (Schaerweijde): ‘Als je tijdens de rust met 6-0 voorstaat, waar moet je dan tevreden mee zijn als einduitslag? Dat is altijd lastig. Wij bleven tijdens de tweede helft in ieder geval goed in de organisatie staan. Het baltempo bleef hoog en we beleven energie geven. Daardoor werd het 10-1. Compliment aan de ploeg.

Ja, en dan Joost van Hasselt. Wat zeg je als je met 10-1 verliest? ‘Voorop staat dat je niet meer dan drie punten misloopt. Vorige week verloren wij met 7-1, maar deze week speelden wij een stuk beter dan toen. Als je die tien goals wegdenkt, was het best oké. We weten dat we op dit moment tekort komen voor deze klasse, maar dit was waardiger dan vorige week. Dus ik zie het probleem niet.’

Were Di – Voordaan 2-2 (1-1)

Voordaan mocht van geluk spreken dat de ploeg in de slotfase nog op gelijke hoogte kwam met Were Di. Peter Jonker (Voordaan): ‘Ik vond het vanmiddag niet zo geweldig. Ik had gehoopt dat wij iets verder zou zijn, we kenden alle mogelijk moeite om overeind te blijven. De eerste helft was goed, maar na rust vond ik Were Di beter. Ik was blij dat we twee minuten voor tijd nog een strafcorner kregen die Adriaan Stolk er in mikte.’

Arend-Jan Broekmans (Were Di) kwam teleurgesteld van het veld. ‘Bij rust was het 1-1 en na rust hadden we alles onder controle. We kwamen vaker in de cirkel, we makten ook de 2-1, we speelden goed, maar de laatste strafcorner van Voordaan hebben we gewoon slecht verdedigd. We wisten waar de bal zou komen en daar kwam die ook.’

Joppe Ellenbroek 1-0
Adriaan Stolk 1-1 (sc)
Sikko Schuuring 2-1
Adriaan Stolk 2-2 (sc)

Overgangsklasse B

Groningen – Klein Zwitserland 4-2 (3-2)

Groningen verraste vriend en vijand door met 4-2 te winnen van Klein Zwitserland, dat uitstekend aan de competitie was begonnen. Het zal nooit helder worden of er sprake was van onderschatting aan de kant van KZ, maar het had er wel enige schijn van.

Angela Veeger (Groningen) constateerde echter dat haat team ‘heel goed heeft gespeeld. Het was jammer dat we na een kwartier met 0-1 achter kwamen, maar vrij snel hockeyden we naar een 3-1 voorsprong. Na rust hadden we een furieus KZ verwacht, maar die storm kwam niet. Wij waren in staat de angel uit het spel van KZ te halen.’

Don Tissen, assistent bij KZ, was uiteraard ‘not amused’ over de zeperd op de Harener Holt. ‘Wij speelden hartstikke slecht en Groningen scoorde uit vier kansen vier goals. We leden te veel balverlies, maar ondanks onze aanvallende intenties bleef het slordig.’

Push – Cartouche 4-3 (1-3)

Push boekte een puike overwinning op Cartouche en daarmee revancheerde het team zich ten opzichte van de nederlaag van vorige week, toen de Bredanaars door het ijs zakten.

Stefan Duyf (Push): ‘Er was strijd, er was beleving en daarmee gaven wij het juiste antwoord op vorige week. Bij rust was het 1-3, maar ook in deze fase vond ik ons al beter. Na rust bleven we gaan, de wedstrijd kantelde en vijf minuten voor tijd maakten we de 4-3 het was bijna een Disneyfilm!’

Pieter Pieterse (Cartouche): ‘Wij gaven het zelf helemaal weg. We hadden alles onder controle, we speelden zoals afgesproken, maar tijdens de tweede helft lieten we het volledig lopen. De druk was een tandje minder, we kregen twee gele kaarten en er was sprake van gemakzucht.’

Qui Vive – Phoenix 5-3 (3-2)

Qui Vive en Phoenix maakten er samen een leuke hockeymiddag van. Het werd een open duel met een hoge amusementswaarde en beide coaches waren na afloop tevreden over het getoonde spel van hun team. Tot aan de 3-3 ging het qua score gelijk op, waarbij vooral Phoenix zich effectief toonde in het benutten van de kansen.

Melchior Looijen (Phoenix): ‘Op een goed moment had ik zelfs het idee dat wij hier vandaag misschien wel drie punten hadden kunnen halen. Tot de 50ste minuut ging het goed, daarna kregen we twee gele kaarten en werd het gewoon lastig.’

Union  – Gooische 1-0 (0-0)

‘Heel blij.’ Dat was de eerste reactie van Ineke Botden (Union) na de 1-0 winst op Gooische. Het was de eerste zege van het seizoen, het waren lelijke punten, maar we hebben het wel gevierd.’

In de slotfase ontstond er de nodige commotie toen – zo is de lezing van Botden – ‘Gooische na een opstootje eigenlijk een rode kaart verdiende. De scheidsrechters zagen het echter niet en deelden tweemaal groen uit, waaronder eentje voor onze keeper. Eén van onze veldspelers kreeg een hesje aan, maar ik maakte daarbij in de opschudding de fout door geen speler van het veld te halen. Toen moest tot overmaat van ramp ook mijn aanvoerder met geel van het veld.’

De winnende van Union kwam in de 65ste minuut tot stand door een treffer van Gijs Noordam. Het gebeurde vlak nadat alle spelers weer op het veld stonden.

Christian Cavallet (Gooische): ‘Het was een duel van matig niveau, niet denderend. Het kwartje had even goed onze kant op kunnen vallen, zo dicht lag het bij elkaar. Wij hadden echter moeten toeslaan op het moment dat we tegenover negen spelers van Union stonden. Dat dwongen wij niet af.’

’66 Gijs Noordam 1-0

Victoria – Leonidas 2-2 (1-1)

Het wil bij de mannen van Victoria nog niet helemaal vlotten. ‘Maar volgens mij is dat een kwestie van tijd. Ons veldspel wordt steeds beter, dus dan moeten de resultaten ook komen. Kijk, bij een 2-1 voorsprong maken we geen 3-1, maar raakt zo’n bal de lat. Van dat soort dingetjes’, aldus trainer-coach Boudewijn van Eijck.

Tegen Leonidas kwam de ploeg van Kralingen niet verder dan 2-2. De ploeg had het betere van het spel, maar Leonidas zette zich goed georganiseerd schrap en profiteerde van de uitbraak. De gelijkmaker van ‘Leo’ viel op het moment dat het met een numerieke meerderheid in het veld stond.

Bas Dirks (Leonidas): ‘De 2-2 is wat mij betreft oké, hoewel we de kans kregen op de 2-3. We hebben veel strijd geleverd en ik kijk terug op een leuke hockeymiddag.’

Coen Verdoorn 0-1
Jan Biekens 1-1
Thijs van der Kamp 2-1
Bruno Bolsius 2-2

Zwart-Wit – Laren 5-5

Zwart-Wit haalde in de laatste fase van de wedstrijd tegen Laren een kras staaltje uit. Bij een tussenstand van 3-5 in de 65ste minuut kreeg de thuisploeg een gele kaart te incasseren. Einde oefening, zou je veronderstellen, want dit zou Laren toch niet meer weggeven? Mis, de Bredanaars gooiden er met z’n tienen een schepje bovenop en slaagden er zo waar in om in ondertal twee treffers te scoren. Eindstand 5-5.

Pim Wijzenbeek (Zwart-Wit): ‘Het was een enerverend potje, zeg dat wel. Veel sensatie en wij voelden ons na afloop toch de morele winnaar. We kwamen met 0-2 achter, maar in de laatste minuut voor rust kwamen we via de 1-2 en de 1-3 terug tot 2-3. Dat was belangrijk op dat moment om er een mooie tweede helft van te maken. Na onze 3-3 hadden we overwicht, maar we maakten de 4-3 niet. In plaats daarvan werd het 3-4 en 3-5. Gelukkig trokken we het recht.’

Rick van Domburg (Laren): ‘Eén ding staat vast: het publiek was de grote winnaar. Maar wij hadden dit natuurlijk nooit mogen weggeven. Je staat 3-5 voor en de tegenstander krijgt een gele kaart. Leerzaam dus dit, want dit mag ons net nog eens overkomen. Het is een kwestie van organisatie. Geen verwijt, maar een constatering waar we verder mee moeten.’

‘8 Allard van Heemstra 0-1 (sc)
’12 Robbert van de Peppel 0-2
’16 Twan van Ginneken 1-2 (sc)
’26 Pieter Paul Houting 1-3 (sc)
’35 Twan van Ginneken 2-3 (sc)
’41 Sep Koppelmans 3-3
’60 Robbert van de Peppel 3-4 (sc)
’64 Valentijn Charbon 3-5