OVK (H): Laren via ‘Manke Peppel’ naar Promotieklasse

Laren hengelde zondagmiddag in poule B de laatste en vijfde plek binnen, die rechtstreeks recht geeft op de Promotieklasse. Twee minuten voor tijd mikte ‘Manke Peppel’, de zwaar geblesseerd zijnde Robbert van de Peppel, een strafbal raak.

Doordat Laren meer goals scoorde dan Victoria (ze eindigden zelfs op doelsaldo gelijk) gaat het direct door. Victoria en Zwart-Wit gaan het in de play-offs proberen.

Klein Zwitserland werd voor het tweede seizoen op rij kampioen geworden en gaat play-offs spelen om een directe plek in de Hoofdklasse. De tegenstander: Hurley. Nijmegen (poule A) en Push (B) eindigden als tweede. Push redde het net niet: evenveel punten als KZ maar die ploeg boekte meer overwinningen.

Leonidas eindigde als laatste doordat het in een bizar verlopen duel met 3-4 verloor van Phoenix. Het team uit Zeist wipte zo over ‘Leo’ heen. Zwolle werd twaalfde in poule A ondanks een 1-4 zege op USHC.

De play-offs om de laatste twee plekken in de Promotieklasse: 

Victoria – Voordaan

Zwart-Wit – Huizen

 

Poule A

Schaerweijde – HIC 3-3 (0-1)

Helen Lejeune-van de Ben steekt niet onder stoelen of banken dat zij teleurgesteld terugblikt op het seizoen. Zeker, er ging heel veel goed en het team boekte progressie, ‘maar er had uiteindelijk meer ingezeten. De grootste pijn zat bij de nederlaag op USHC. Dat was vlak voor de topper tegen Nijmegen, die we gelijkspeelden maar waarin we ook beter waren.’

Lejeune wist al vrij snel hoe de hazen liepen in Nijmegen. ‘Na tien minuten stond het 2-0 en dan telt eigenlijk alleen nog dat je de competitie met een overwinning afsluit. Dat geeft een goed gevoel op weg naar de zomerstop en naar degenen toe die afscheid nemen. Maar ook dat lukte ons helaas niet.’

Tegen Schaerweijde werd het 3-3 na een 3-0 voorsprong. De ploeg uit Zeist maakte via een uitspeelcorner in de 70e minuut de gelijkmaker. Echter, het werd een resultaat dat nergens meer om ging. Nijmegen ging er met de buit vandoor, HIC en Schaerweijde beteuterd achterlatend.

HIC nam afscheid van drie sterkhouders (Daan Lemmens, Rogier Schaeffers en Ruben Ridderbos) en assistent-coach Dirk Verhagen. Lejeune-van de Ben spreekt momenteel met het bestuur van HIC over contractverlenging en met een opvolger als haar assistent-coach.

’10 Luc Lejeune 0-1 (sc)
’47 Eduke van Weeren 0-2
’57 Ruben Ridderbos 0-3
’62 Tim Cross 1-3 (sc)
’64 Leon Hamminga 2-3
’70 Glenn Simpson 3-3 (sc)

Nijmegen – Leiden 7-1 (3-1)

Voor verslag zie elders deze site.

‘4 Jim van de Venne 1-0
’17 Brenden Bissett 2-0
’27 Olaf Beks 3-0
’33 3-1
’55 Jim van de Venne 4-1
’64 Olaf Beks 5-1 (sb)
’68 Olaf Beks 6-1
’69 Jim van de Venne 7-1

Huizen – Hurley 1-3 (0-1)

Kenny Bain 0-1
Kenny Bain 0-2
Philip Thiadens 0-3
Frithjof de Jong 1-3

USHC – Zwolle 1-4 (1-0)

Maxim Ruitenbeek 1-0
1-1
1-2
1-3
1-4

Voordaan – HBS 3-3 (2-3)

‘5 Noam Sheridan 0-1
’11 Noam Sheridan 0-2
’13 Erik Hemesath 1-2
’20 Noam Sheridan 1-3
’34 Hidde Vaags 2-3
’68 Bob Rijksen 3-3

Were Di – Breda 1-0 (0-0)

’52 Joppe Ellenbroek 1-0 (sb)

 

Poule B

Laren – Union 4-1 (2-0)

De zenuwen gierden de spelers van Laren door de keel bij een tussenstand van 5-0 in het duel Victoria-Zwart-Wit. Zelf leidde de ploeg van interim-coach Stefan Sprangers met 3-1 tegen Union en dat was net een doelpuntje te weinig om rechtstreeks de Promotieklasse te halen. Gelijk aantal punten als Victoria, gelijk aantal gewonnen duels, bijna gelijk doelsaldo. Totdat de vedette van Laren, Robbert van de Peppel, meer geblesseerd dan fit, via een strafbal voor de 4-1 zorgde. Die ene gouden treffer zorgde er voor dat Laren (met toen een gelijk doelsaldo) op basis van meer gescoorde goals doorgaat.

‘Robbie heeft vandaag een kwartier op één been gehockeyd, geblesseerd als hij was aan zijn achillespees’, vertelde Sprangers na afloop. ‘Maar iedereen weet dat hij heel belangrijk is voor dit team. Het is een echte winnaar en daarvan hebben we er niet heel veel. Ik was echt ontroerd na de wedstrijd. Er zijn mooie woorden gesproken en we hebben het de laatste zes weken echt als team gedaan.’

Zoals gemeld was er bij Laren begin april sprake van een crisissituatie, vrees om de Promotieklasse te missen. Rick van Domburg vertrok als trainer-coach en het was aan het interim-duo Stefan Sprangers/Joep van der Loo om de missie te volbrengen. Dat lukte, zij het dus op het nippertje.

Sprangers: ‘We spraken met elkaar af dat we elke wedstrijd volgens ons strijdplan zouden spelen en dat individuen niet zouden gaan forceren als het tegenzat. In zo’n geval zetten ze namelijk de rest van het team buitenspel. Iedereen heeft zich daaraan gehouden en dat was de basis van het succes. Ik ben blij dat mijn opvolger Nanco Jansonius nu verder kan in de Promotieklasse.’

’19 Robbert van de Peppel 1-0
’28 Tjerk de Vries 2-0
’58 Valentijn Charbon 3-0
’62 Gijs Noordam 3-1
’68 Robbert van de Peppel 4-1 (sb)

Groningen – Push 2-4 (1-1)

Push speelde niet zijn beste duel van het seizoen. Volgens Stefan Duyf, trainer-coach van de Bredanaars, ‘was het vijftig minuten qua spel erg onrustig. We kwamen zelfs met 2-1 achter te staan tegen Groningen, maar in de eindfase van de wedstrijd lieten de jongens weer even zien wat ze in huis hebben. We hielpen veel kansen om zeep en het leek wel of we te graag wilden. Pas na de 2-2 lukte het ons om goed in de wedstrijd te komen.’

Het neemt niet weg dat Push als tweede eindigt en volgende week aan de afslag staat tegen Nijmegen. De parallellen tussen beide teams zijn groot. Blij met het halen van de Promotieklasse, geen zware druk om te promoveren naar de Hoofdklasse.

Duyf: ‘Laten we vooral met plezier deze wedstrijden gaan benaderen. Het is een dikke bonus. We draaien een topseizoen, we stonden lange tijd eerste en we worden nu tweede omdat KZ één wedstrijd meer heeft gewonnen dan wij.’

Push begint zaterdag in eigen huis tegen Nijmegen. Een eventueel derde duel wordt in Nijmegen gespeeld.

‘5 Alexander Laarman 1-0
’11 Siebe Bos 1-1
’38 Victor Idema 2-1
’42 Bart Mabelis 2-2
’51 Joost Vinju 2-3
’58 Floris van der Kroon 2-4

Leonidas – Phoenix 3-4 (1-0)

Leonidas wist niet wat het hem overkwam. Tot een kwartier voor tijd leidden de Rotterdammers comfortabel met 3-0 en dat betekende zekerheid over een nieuw jaar in de Overgangsklasse.

Het eind van het liedje was echter dat Phoenix met een 3-4 overwinning feestend van het veld liep, Leonidas in volstrekte vertwijfeling achterlatend. Hoe kon dit in hemelsnaam gebeuren?

Bas Dirks, trainer-coach van ‘Leo’ zal het mysterie vermoedelijk nooit opgelost krijgen. ‘Na de 3-1 ging het nog redelijk, maar na de 3-2 merkte je dat we steeds verder naar achteren liepen. Wij verdedigden alleen nog maar op de rand van de cirkel. Via een frommelgoal werd het 3-3 en Phoenix moest echt winnen om ons te passeren op de ranglijst. In de laatste minuten hadden we in verdedigend opzicht een black-out en het werd 3-4. We zullen de scherven bijeen moeten rapen. Dit was een hele harde leerschool.

Leonidas speelt te beginnen op woensdag 6 juni een degradatiewedstrijd tegen een nummer vier uit de Eerste Klasse. De komende weken wordt deze tegenstander bekend.

1-0
2-0
3-0
Tije Kuijlenburg 3-1
Florian Kuijlenburg 3-2
Florian Kuijlenburg 3-3
Bram Schroder 3-4

Victoria – Zwart-Wit 5-0 (4-0)

Voor Boudewijn van Eijck (Victoria) en zijn mannen was het uiteraard zeer zuur dat het verschil op basis van het aantal gescoorde goals werd gemaakt.

‘We hebben alles op alles gezet om die zesde treffer te maken, de kansen waren er ook, maar het lukte niet.  We speelden een puik duel, er was niets op af te dingen, maar dit is het harde leven van een hockeycoach. Aan de andere kant, het is zo wel een geweldige competitie geworden. Ik vergelijk het maar met de golfsport. Daar wordt een toernooi vaak ook op de laatste put beslist.’

Victoria maakt zich voor het derde opeenvolgende seizoen op voor play-offs. ‘En de meeste spelers van ons hebben die eerste twee meegemaakt, dat zie ik als een voordeel want play-offs zijn vaak op zichzelf staande wedstrijden.’

‘9 Thijs van der Kamp 1-0
’20 Thijs van der Kamp 2-0
’22 Thijs van der Kamp 3-0
’34 Iven Stam 4-0
’57 Coen Verdoorn 5-0

Cartouche – Gooische 6-2 (2-0)

’14 Steven Doorman 1-0 (sc)
’25 Jasper Siebert 2-0
’41 2-1 (sb)
’50 Timmo Kranstauber 3-1 (sc)
’53 Martijn van Oort 4-1 (sc)
’69 Yorick van der Vis 5-1
’70 Bart Bedet 6-1
’70 6-2

Klein Zwitserland – Qui Vive 2-2 (0-1)

Voor verslage zie elders deze site.

’17 Jari Janssen (sc) 0-1
’42 Martijn van Grimbergen 1-1
’55 Enzo Torossi 2-1
’70 Dylan Vermeij 2-2

 


Wat vind jij? Praat mee...