OVK (H): Bogaard speelt in doelpuntenfestijn gelijk tegen oude club

Hurley en HIC hebben in Poule A na vijf duels al een opmerkelijk gaatje geslagen ten opzichte van de andere clubs in deze afdeling. Beide ploegen zijn nog ongeslagen, verzamelden dertien punten en zien de nummer drie Nijmegen pas op acht punten staan. Verspeelden teams als Schaerweijde, Voordaan en Breda nu al hele dure punten op weg naar een topklassering? In Poule B decimeerde het aantal koplopers van zes naar drie (Laren, Push en Qui Vive).

Poule A

Nijmegen – Schaerweijde 5-5 (3-2)

Nijmegen en Schaerweijde maakten er niet alleen een spannend gevecht van, de doelpunten vielen ook als rijpe appelen. Opmerkelijk genoeg slaagde geen van beide teams er in om verder dan één doelpunt afstand te nemen.

‘Het publiek was vanmiddag de grote winnaar’, aldus Bas Bogaard (Nijmegen) die streed tegen de club waarmee hij vorig seizoen kampioen werd, maar helaas niet promoveerde. ‘Qua veldspel deden we het goed. Het jammere was dat we drie strafcorners tegen kregen waarvan we in twee gevallen overtredingen maakten buiten de cirkel. Daarbij hadden we best een strafbal mogen hebben.’

Suzan Veen (Schaerweijde): ‘Hockeyend hebben we een stap gemaakt, maar we moesten toestaan dat onze tegenstander tot driemaal toe heel snel gelijkmaakte, nadat we op voorsprong kwamen. Dat kan ik het team kwalijk nemen, want daardoor verliezen we denk ik twee punten.’

Leiden – Breda 3-2 (2-1)

Leiden was hard toe aan de eerste overwinning en die kwam er ook. ‘Deze zege zat er aan te komen, de vraag was alleen wanneer dit ging gebeuren. Wij hebben vandaag tegen Breda meer dan voldoende gespeeld. Eerste overwinning, eerste punten en onze eerste drie veldgoals van het seizoen.’

Bij een stand van 2-2 redde de Argentijnse doelman Cesar Lobais van Leiden (vorig seizoen nog Rood-Wit) twee punten voor zijn team door op fraaie wijze een strafbal te keren.

Sven Coenen (Breda): ‘Wij kenden een héél slechte middag met traag en voorspelbaar hockey. Leiden hing wat achterin en mikte op hoge ballen naar voren. Toch kwamen we na rust, nota bene met negen spelers in het veld, op 2-2. We wilden doorpakken, maar op dat moment viel de 3-2.’

Rick Doorenbos 0-1 (sc)
Rutger Theijse 1-1
Rutger Theijse 2-1
Rick Doorenbos 2-2
Lars Barkmeijer 3-2

USHC – Were Di 4-3 (2-0)

Dubbel feest bij USHC! In de eerste plaats vieren de studenten altijd een feestje en ten tweede kon tevens de eerste overwinning worden gevierd.

Joost van Hasselt (USHC): ’We worden per week beter. Vorige week verloren we met 10-1 van Schaerweijde, maar het spel was toen niet slecht. We denken niet in de waan van de dag, maar we zijn bezig met een proces. We worden niet verdrietig van een nederlaag, maar ook niet euforisch van een overwinning.’

Arend-Jan Broekmans (Were Di): ‘Teveel spelers kenden een slechte dag en ik miste vanwege vakanties en een blessure drie ervaren spelers. Nadat we 3-3 maakten, dacht ik dat we konden doorduwen, maar USHC maakte via een hele mooie goal de 4-3. Wij hadden gedacht hier drie punten te pakken, maar we staan met lege handen.’

HBS – HIC 2-2 (0-0)

Het venijn zat in de staart tijdens het duel HBS-HIC. Lange tijd zag het er naar uit dat HBS er met de drie punten vandoor zou gaan, maar een minuut voor tijd kwam het team van Helen Lejeune op 2-2. Nadien ontstonden twee situaties, waarover enig tumult ontstond.

Lejeune: ‘Na de 2-2 werd één van onze spelers op zijn stick geslagen. De scheids die het verst weg stond, riep door zijn microfoontje dat het een strafbal was, maar de scheids aan de andere kant hoorde dit niet. Vervolgens kregen we nog een uitspeelcorner, waarover discussie ontstond. Wij scoorden daaruit, maar de bal was al voor de tweede keer uit de cirkel geweest; eerst bij het aangeven van de corner en daarna nog eens. Toch ontstond er debat over de geldigheid van de treffer.’

Thomas Immink (HBS): ‘We komen op het eind goed weg, maar aan de andere kant stonden we ook met 2-0 voor. Daarom kijk ik een beetje dubbel naar deze uitslag.’

’37 Thomas Kroese 1-0
’52 Tommie Evers 2-0
’54 Luc Lejeune 2-1 (sc)
’69 Luc Lejeune 2-2 (sc)

Zwolle – Hurley 2-3 (1-1)

Zwolle won niet van koploper Hurley, maar speelde volgens trainer-coach Pancho van den Broek een zeer verdienstelijke partij. ‘Hurley verdiende te winnen, maar wij kwamen er dichtbij. Qua organisatie en qua discipline deden we het gewoon goed. Tien minuten voor tijd komen we van 1-3 op 2-3 en toen was het voor Hurley even alle hens aan dek.’

Reinoud Wolff (Hurley): ‘Op het laatst werd het inderdaad een klein beetje spannend, maar wij hadden deze wedstrijd al veel eerder moeten beslissen. Zwolle wachtte op het moment dat wij fouten maakten en vlogen er met counters overheen. Echt grote kansen kreeg Zwolle na de 2-3 niet meer.’

’17 Patrick van der Heijden 1-0
’20 Junior Schilte 1-1
’47 Kenny Bain 1-2
’47 Maarten Nyst 1-3
’61 Matthijs Verhoef 2-3

Voordaan – Huizen 1-4

Voordaan leed op eigen veld een 1-4 nederlaag tegen Huizen en dat viel trainer-coach Peter Jonker ook tegen.

‘We spelen tijdens het begin van de wedstrijd en het begin van de tweede helft goed, maar dat was te weinig. Na een paar goede wedstrijden kenden we een terugval in niveau. Het was een geflatteerde uitslag, maar zo teleurstellend kan het ook uitpakken. Huizen was beter, maar een groot deel van de wedstrijd hebben de teams vooral hard  heen en weer gerend. We speelden echter niet zo slecht als de 1-4 uitslag doet vermoeden.’

Cartouche – Victoria 2-5 (0-4)

Victoria boekte een verrassende 2-5 zege op Cartouche in een duel, waarin het na twaalf seconden al 0-1 stond. En wanneer je na 40 minuten al op 0-5 staat, is er geen vuiltje meer aan de lucht.

‘Er viel op deze zege niets af te dingen. We hebben het goed uitgespeeld, maar een ruststand van 0-4 op Cartouche is inderdaad fors. Pas diep in de tweede helft maakte onze tegenstander de 1-5 en de 2-5. Ik ben verrast door deze uitslag, maar ons veldspel is al enige tijd prima. Dit zat er een beetje aan te komen.’

Pieter Pieterse (Cartouche): ‘Dat zagen wij niet aankomen, maar het is niet onterecht dat Victoria hier heeft gewonnen. We moeten ons herpakken, want dit is de derde wedstrijd op rij waarin wij punten verliezen. Van de vijf tegengoals waren het vier cruciale fouten van onze kant.’

‘1 Coen Verdoorn 0-1
’17 Thijs van der Kamp 0-2
’25 Thijs van Pelt 0-3
’28 Coen Verdoorn 0-4
’38 Quintus Rischen 0-5
’57 Yorick van der Vis 1-5
63’ Steven Doorman 2-5 (sc)

Phoenix – Union 3-4

Phoenix speelde tegen Union ‘een duel met twee gezichten’, aldus Melchior Looijen, coach van deze ploeg. ‘Tijdens de eerste helft acteerden we als toerist in onze eigen cirkel. We keken er naar, het was passief en daardoor keken we bij rust tegen een 0-2 achterstand aan. Na rust was het beter, we kwamen ook terug op 2-2, maar uiteindelijk werd het 3-4 voor Union. Zonde, want ik kan mij enige tijd na de wedstrijd nog altijd opwinden over onze eerste helft.’

Ineke Botden (Union): ‘Als Phoenix denkt dat ze slecht speelden, is dat vooral onze verdienste, want wij deden het gewoon goed. Technisch vond ik ons verder dan onze tegenstander, maar bij Phoenix moet je er scherp voor waken dat je geen strafcorners tegen krijgt. Na rust vind ik dat de arbitrage erg veel invloed had op het spelbeeld door wazig gegeven strafcorners en kaarten. Aan de andere kant kregen wij een strafbal die ook niet terecht was, maar het maakte de wedstrijd erg hectisch. Compliment aan mijn team dat ze in deze hectiek overeind zijn gebleven.’

Gooische – Push 2-7 (2-4)

Trainer-coach Stefan Duyf van Push was meer dan tevreden over de uitslag van de wedstrijd en het getoonde spel van zijn ploeg.

‘Onze start tijdens de eerste en tweede helft was wat weifelend, maar verder hebben we het super goed gedaan. Gooische kwam op 1-0, maar na de 1-1 liepen we voor de rust uit naar 2-4 . Gooische speelde na rust alles of niets, maar op een perfect moment scoorden wij de 2-5. Op dat moment gooide Gooische de handdoek in de ring. De laatste 23 minuten konden wij volwassen uithockeyen.’

Christian Cavallet (Gooische) sprak van een geflatteerde uitslag, ‘want wij gaven een aantal goals op kinderlijke wijze weg. Voor de rust kwamen we goed terug tot 2-4, maar in de dertiende en veertiende minuut van de tweede helft krijgen we de 2-5 en 2-6 tegen. Dan is het over met de wedstrijd. het was gewoon niet goed genoeg van onze kant.’

Qui Vive – Zwart-Wit 3-2 (2-1)

De krachtsverhoudingen tussen Qui Vive en Zwart-Wit liepen niet ver uiteen in De Kwakel. Het werd 3-2 vooral dankzij het rendement dat de thuisclub uit de strafcorner haalde.

Pim Wijzenbeek (Zwart-Wit): ‘Qui Vive scoorde er drie uit vijf, wij nul uit vijf. In z’n algemeenheid halen wij veel corners, maar we krijgen er ook veel tegen. Dat is een punt van aandacht. Verder ben ik er trots op wat mijn team heeft laten zien tegen Qui Vive. Een groot deel van de wedstrijd hebben we gedomineerd. Het was gewoon een ongelukkige dag voor ons, temeer doordat ook nog eens een zuiver doelpunt werd afgekeurd.’

Tim Oudenaller (Qui Vive): ‘Het was een leuk duel om naar te kijken, maar niet echt boeiend. Qua scoreverloop was het voor het publiek oké. In de 65ste minuut maken wij de winnende, maar het lag heel dicht bij elkaar.’

’10 Mark Weber 1-0 (sc)
’24 Sep Koppelmans 1-1
’34 Mark Weber 2-1 (sc)
’53 Joost de Wijs 2-2
’68 Mark Weber 3-2

Leonidas – Groningen 1-0

Leonidas blijft het uitstekend doen in de Overgangsklasse. Het team van Bas Dirks neemt na de vijfde speelronde de vierde plek in en dat is knap voor een promovendus.

Dat ‘Leo’ nu vier staat, heeft het te danken aan de 1-0 overwinning op Groningen. Van veel krachtsverschil was overigens geen sprake. Voor hetzelfde geld won Groningen of waren beide partijen uiteen gegaan met een remise.

Angela Veeger (Groningen): ‘Een zure nederlaag, want we kregen menig kans om tot scoren te komen. Leonidas deed het goed, maar wij hadden gewoon meer moeten doen met onze mogelijkheden. Aan de inzet ligt het niet, we doen namelijk onze stinkende best.’

Bas Dirks (Leonidas): ‘De 1-0 kwam voort uit een prachtige actie, maar het was over het geheel een wedstrijd die beide kanten op kon. Ik vond ons met name tijdens de eerste helft stroperig spelen. Het zat vol slordigheden, maar die fouten werden gelukkig niet afgestraft.’

’55 Sander van Eijk 1-0