OVK Heren: Cornerkanon Dartée velt Cartouche, geluk voor Lommel

Kieran Dartée, het geduchte strafcornerkanon van hdm, zal zich aan het eind van het seizoen ongetwijfeld weer melden in de bovenste regionen van de topscorerslijst. Tegen het al even ambitieuze Cartouche prikte hij er 2 binnen. Dat was genoeg voor de winst. Ring Pass deed het uitstekend in Malden, waar Union met een 1-3 thuisnederlaag op weg gaat naar de eerstvolgende trainingsavond. Voor de trainer-coach van Laren, Rogier Lommel, kon het geluk niet op deze week. Vorige week zondag won zijn ploeg met 4-1 van Leiden, dinsdag beviel zijn vriendin van een wolk van een dochter en gisteren pakte Laren andermaal 3 punten. Met deze overwinning op het altijd lastige Were Di (2-3) gaat het team samen met HIC aan kop in poule B.

Poule A

De affiche in Den Haag was er eentje om naar uit te kijken. Hdm en Cartouche koesteren beiden de wens om in mei deel te nemen aan de play-offs en tijdens de derde speeldag stonden zij al tegenover elkaar. Hdm heeft het standaard moeilijk tegen het team uit Voorburg, maar deze keer liep het goed af voor de mannen van Nanco Jansonius.

‘Terecht gewonnen wat mij betreft’, aldus Jansonius. ‘Wij hebben zakelijk en gedisciplineerd het strijdplan uitgevoerd. Na de 2-0, ongeveer 10 minuten na rust, zijn wij eigenlijk niet meer in problemen geweest. En hiermee winnen we niet alleen van Cartouche, maar ook van onszelf. Vorig seizoen deden we het goed, maar de topduels tegen Cartouche en SCHC gingen toen steeds verloren. Dus dit is een grote stap in het proces.’

Corner op corner

Tilburg trad aan tegen promovendus Amersfoort en won de wedstrijd met 4-2. Echt tevreden was trainer-coach Pim Wijzenbeek echter niet. De ploeg kreeg kans op kans en corner op corner, maar van een hoge uitslag was geen sprake. Amersfoort daarentegen kreeg aanzienlijk minder mogelijkheden, maar scoorde wel tweemaal uit 3 serieuze kansen. Siegfried Aikman (Amersfoort) repte na afloop van ‘een geflatteerde uitslag, want onder de eerste 3 doelpunten zaten 2 onterecht gegeven strafcorners. Dat bezorgde mij een katterig gevoel. Laat ik het zo zeggen: Tilburg had de betere hockeyers, wij het betere team.’

Durf

Ring Pass leverde fraai werk af in Malden, waar het sterke Union met 1-3 onderuit ging. Frank-Jan van Waveren roemde zijn ploeg: ‘Heel knap. Hard gewerkt, professioneel gespeeld. Union zette direct hoge druk en wij slaagden er meestal in om een hockeyende oplossing te vinden. Wij durfden te hockeyen, maar we stonden ook een behoorlijke tijd met de rug tegen de muur.’

Pancho van de Broek (Union): ‘De eerste 15 tot twintig 20 was het uitstekend, maar daarna speelden wij op 80 procent. En daarmee red je het niet in de Overgangsklasse. Na rust gaven we veel energie, maar het lukte toen niet meer. Ring Pass verdedigde trouwens heel goed. Aan onze kant haalde niemand zijn normale niveau en dat stemt tot ontevredenheid.’

20 doelpunten

De overige 3 duels in poule A leverden liefst 20 doelpunten op. Breda haalde lekker uit tegen Myra (6-1) en dat bezorgde iedereen in het diepe zuiden een leuke middag.

Rood-Wit liet zich op een cruciaal moment in de wedstrijd het hoofd op hol brengen. Na de 2-2 werd het 3-2 voor Huizen en heel kort erop 4-2. Rutger Klein (Rood-Wit): ‘Daardoor verlies je in feite van jezelf in plaats van de tegenstander. Onze mindset moet dus anders.’

Qui Vive won met 5-0 van Alkmaar. De eerste helft was een uitermate traag geheel. Na rust zette Qui Vive aan en scoorde het prompt nog 4 treffers.

Uitslagen en doelpunten

Breda-Myra 6-1 (4-1)
1-0 Bal, 2-0 Steunenberg (sc), 3-0 Naber, 3-1 Otting (sb), 4-1 Dolenc, 5-1 Luns, 6-1 Van Gool.

Huizen-Rood-Wit 5-3 (2-1)
1-0 Noë, 1-1 Massaro, 2-1 Mennink (sc), 2-2 Massaro, 3-2 De Jong, 4-2 Zeeman, 4-3 Massaro, 5-3 Zeeman.

Qui Vive-Alkmaar 5-0 (1-0)
1-0, De Haan, 2-0 De Waal, 3-0 Gunther, 4-0 De Haan, 5-0 Weber (sc).

Tilburg-Amersfoort 4-2 (2-0)
1-0, Swaen (sc), 2-0 Salas, 2-1 Sun, 3-1 Swaen (sc), 4-1 Gullinck, 4-2 Hayes.

Union-Ring Pass 1-3 (1-1)
1-0, Thiadens, 1-1 Stelwagen, 1-2 Blaak (sc), 1-3 Blaak (sc).

Hdm-Cartouche 2-0 (1-0)
1-0, Dartée (sc), Dartée (sc).

Poule B

HBS verrichte knap werk door Almere op afstand te houden. De mannen van Rolf Meurkens wonnen met 2-1. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Meurkens: ‘Wij speelden heel geconcentreerd en gaven weinig kansen weg. Maar het lag allemaal erg dicht bij elkaar vanmiddag. Het spel golfde op en neer waarbij ik vond dat de betere kansen voor HBS waren.

Assistent-coach Bart van der Wolf van Almere: ‘Zonde. Ik vond ons beter, maar HBS heeft gewonnen. Ons veldspel was beter, maar HBS beschikte over een uitstekende keeper en in de afwerking waren ze zeer effectief. Het bezorgde ons wel een katertje, moet ik zeggen.’

HBS kwam gehavend uit de strijd. Vier blessures waaronder mogelijk een ernstige. Gevreesd wordt voor een handbreuk van Robert Kooij.

Blessureleed

Nog meer blessureleed: Ard Seelen, sterkhouder van Push, liep bij een ongelukkige botsing en ernstige hoofdwond op. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Het incident zorgde voor een schaduw over de wedstrijd, die wel door Push werd gewonnen. Het werd 4-3 tegen Leiden. Grote man aan de kant van Push was good-old Stefan Duyf die viermaal scoorde uit een strafcorner. De laatste scoorde hij 2 minuten voor tijd.

Stug en degelijk

Phoenix pakte de eerste overwinning van het seizoen en dat zorgde voor opluchting in Zeist. Na een 2-0 ruststand en een 2-2 tussenstand werd het uiteindelijk 4-2. ‘Nijmegen is een stugge en degelijke ploeg, die absoluut ook had kunnen winnen van ons. Tot aan de rust gaat het goed, maar tijdens de tweede helft schakelde Nijmegen een tandje hoger. Wij konden het amper bijbenen. Ik mag wel zeggen dat de gelukkigste heeft gewonnen.’

Christian Cavallet (Nijmegen): ‘Wanneer je na 30 seconden al met 1-0 achter staat, krijg je het moeilijk. Na rust trokken wij het wel gelijk en zaten we ook lekker in de wedstrijd, maar een onterechte strafbal zette ons weer op achterstand. Dat was een breekpunt.’

Terechte winnaar

Laren gaat met een goed gevoel op weg naar de eerstkomende thuiswedstrijd tegen Push. Met een 2-3 zege op Were Di in de tas kan de ploeg vrijuit spelen. In Tilburg bouwde Laren een 0-2 voorsprong op en die bleek achteraf niet meer in te halen door de thuisploeg. Nog voor rust leek Were Di aan te haken, maar na de thee was het vlot 1-3.

Steven Hendrickx (Were Di): ‘Laren was vandaag net even iets feller en scherper, vooral in de omschakelmomenten. Ik denk dat er sprake was van een terechte winnaar. Wij kregen ook onze kansen en corners, maar Laren toonde zich gretiger.’

Tjerk de Vries (Laren): ‘We startten goed, maar daarna werd het wisselvalliger. Na de rust kwamen we goed uit de kleedkamer en dwongen we veel kansen af. De 1-3 was een fraaie aanval over vier schijven. We hadden  mogelijkheden op 1-4, maar in plaats daarvan wordt het 2-3 en dus nog even spannend.’

HIC en Gooische hielden het op 0-0, waarbij een glansrol was weggelegd voor doelman Pepijn Rehe van Gooische. Vijf minuten voor tijd leek het uit te draaien op een strafbal voor de Bussumers, maar de arbiters zagen geen hak op de stick in de cirkel van HIC.

Tevreden

Klein Zwitserland wacht nog op de eerste punten, maar trainer-coach Peter Kalfsterman wordt daar niet onrustig van: ‘Wij boeken progressie en kwaliteit komt altijd bovendrijven. We waren tegen Victoria minimaal gelijkwaardig. Het klinkt vreemd na een verloren partij, maar ik was tevreden over ons spel.’

De Kralingers wonnen met 3-2. Assistent-coach Boudewijn van Eijck repte van een verdiende overwinning dankzij beter veldspel en een puik optreden van Victoria-doelman Kees Markusse (26), een kind van de club die vorig seizoen in Heren 2 speelde, maar nu de kans krijgt zich waar te maken in de hoofdmacht.

HBS-Almere 2-1 (1-0)
1-0 Happe, 2-0 Verhoef, 2-1 Gademan.

HIC – Gooische 0-0

Phoenix-Nijmegen 4-2 (2-0)
1-0 Van Dongen, 2-0 Teeuwen, 2-1 Bakker, 2-2 Goossens, 3-2 Teeuwen, 4-2 T. Kuijlenburg.

Push-Leiden 4-3 (1-0)
1-0 Duyf (sc), 1-1 Van Brussel, 1-2 Hoek, 2-2 Duyf (sc), 3-2 Duyf (sc), 3-3 Meijer, 4-3 Duyf (sc).

Victoria-Klein Zwitserland 3-2 (2-1)
0-1 Van Alphen, 1-1 Van de Kamp (sc), 2-1 Van de Kamp (sc), 3-1 Van Rhede van der Kloot (sb), 3-2 Pastoor.

Were Di-Laren 2-3 (1-2)
0-1 Remmerswaal (sc), 0-2 De Vries, 1-2 Brekelmans, 1-3 Van Dartel, 2-3 Van Griensven (sc).