Push kruipt uit underdogpositie na zege in clash met Qui Vive

Push-coach Stefan Duyf roept dinsdag zijn mannen bij elkaar om te kijken of ze hun doelstelling misschien moeten bijstellen. Het hele seizoen verkondigt Duyf al intern en extern dat het behalen van de Promotieklasse het doel is. Nu de koploper de topper tegen directe concurrent Qui Vive met 1-0 heeft gewonnen, lonken de play-offs nadrukkelijk.

‘Ik ga niet meer de underdog spelen. Als we zo blijven hockeyen, denk ik dat het wel goed zit met het behalen van de Promotieklasse’, zei Duyf na de overwinning op Qui Vive, dat van de tweede naar de derde plaats zakte en nu een achterstand van vier punten op Push heeft. Een plaats bij de beste vijf lijkt de ploeg van Duyf niet meer te kunnen ontgaan.

Duyf: ‘Na het paasreces heb ik tegen die gasten gezegd: nog zes wedstrijden. De Final Six. Daarvan hebben we er nu twee afgevinkt. Vorige week Phoenix-uit (1-3 winst), vandaag Qui Vive-thuis. Nu hebben we er nog vier te gaan. Stuk voor stuk wedstrijden tegen ploegen die tegen degradatie spelen of voor een plekje bij de laatste vijf. Dus het wordt niet gemakkelijk. Maar ik vind dat we nu moeten kijken of er misschien meer in zit dan alleen de Promotieklasse. Wellicht dat we de doelstelling naar boven bijstellen.’

'Ik vind dat we nu moeten kijken of er misschien meer in zit dan alleen de Promotieklasse' Stefan Duyf, coach van Push

Het duurde lang voor het vuurwerk in de topper van de Overgangsklasse B losbarstte. Zeven minuten na rust, op het moment dat Push vanwege een gele kaart en een tijdstraf van tien minuten met een man minder stond, kreeg de ploeg uit Breda en de eerste en – zo bleek later, de laatste – strafcorner van de wedstrijd. De sleeppush van Floris van der Kroon werd nog gestopt door Qui-Vive keeper Joren Romijn. Maar in de rebound was het Ard Seelen die bij de paal het snelst reageerde en de bal binnenschoot: 1-0.

Beide ploegen hadden toen een schaakspel in de eerste helft achter de rug waarin ze aantoonden dat ze kwaliteit missen om volgend jaar eventueel een rol van betekenis in de Hoofdklasse te spelen. Pas na het doelpunt van Seleen barstte de strijd echt los. Een doelpunt van Wouter Haremaker van Qui Vive werd afgekeurd, tot ongeloof van Qui Vive-coach Tim Oudenaller, die naar zijn hoofd greep en met felle ogen vragend naar scheidsrechter Fanneke Alkemade keek.

Push-speler Floris van der Kroon baalt nadat hij twee keer in twee seconden een backhand op het doel van Qui Vive heeft afgevuurd, maar keeper Joren Romijn redde knap. Foto: OrangePictures/Ron van Dijk

Opluchting na het eindsignaal

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Een kwartier voor tijd begon de druk van Qui Vive toe te nemen. Daarmee nam ook het gemor op het veld toe. Scheidsrechter Alkemade riep beide aanvoerders tot zich om te melden dat de ploegen zich gedeisd moesten houden. In de laatste drie minuten begon ook het publiek zich ermee te bemoeien. Iedere bal die Push onder druk van Qui Vive blind naar voren sloeg, werd beantwoord met gejuich. Toen voor Push het verlossende eindsignaal klonk, sprong Stefan Duyf zijn mannen in de armen.

Duyf: ‘Het mooiste vind ik de progressie die we hebben gemaakt. In oktober zijn we uit bij Qui Vive met 5-1 weggeveegd. Toen stonden we in de eerste helft met onze rug tegen de muur en kwamen we misschien twee keer over de middenlijn. We hadden totaal niks te zeggen. Sindsdien hebben we grote stappen gemaakt. Ik wil niet zeggen dat wij de wedstrijd hebben gedomineerd, maar in mijn ogen waren wij wel de ploeg die de meeste aanspraak op de winst maakte.’

Push-coach Stefan Duyf vond de overwinning op Qui Vive terecht. Foto: OrangePictures/Ron van Dijk

Push – Qui Vive 1-0 (0-0)
‘42 Ard Seelen 1-0