Round-up OVK (H): Breda en Push naar ‘Slag om het Kielegat’

De elfde van de elfde dient zich aan en dan wordt iedereen in Breda meestal onrustig. In aanloop naar deze markante datum in carnavalsland maakt de stad zich eerst echter op voor de ‘Slag om het Kielegat’. Koploper Push gaat zondag op bezoek bij runner-up Breda. Op Push wordt sowieso al weken gesproken over deze clash en Breda heeft zondag bovendien een lustrumfeestje te vieren. Grote kans dat er 1.000 tot 1.500 man langs de lijn zal staan.

Overgangsklasse A

Dartée legt er weer 3 in

Was de uitslag van het duel tussen hdm en Union geflatteerd? Pancho van den Broek, coach van Union, vond in ieder geval van wel. ‘Wij hadden meer verdiend. Hdm heeft een goede corner en hun keeper was vandaag erg goed. Na rust komen wij goed op 1-1 en daarna waren het individuele fouten van onze kant. Zelfs na de 4-2 was de wedstrijd wat mij betreft nog niet gespeeld, omdat hdm toen kort achter elkaar twee keer geel en twee keer groen kreeg.’

Floris Quak, assistent van hdm: ‘Union is voor ons door de jaren heen altijd een lastige tegenstander gebleken. Dat was ditmaal ook het geval. Daarbij waren wij niet in beste doen. Het was een rommelige wedstrijd doordat Union er een opportunistische speelstijl op na hield. Na rust was het spelbeeld anders en konden wij uitlopen. Toch kregen wij teveel strafcorners tegen.’

Phoenix doet zichzelf te kort

Laren en Phoenix waren gewaagd aan elkaar. Het werd weliswaar 3-1, maar ook Phoenix kreeg enkele 100 procent kansen om meer goals te maken dan die ene door Gertjan Ashouwer. Melchior Looijen (Phoenix): ‘We hebben goed gespeeld, maar helaas geen resultaat behaald. Dat was onbevredigend. Tijdens de tweede helft komen we twee keer alleen voor de doelman te staan. Daar moet je meer mee doen.’

Rick van Domburg (Laren): ‘Het spel golfde veel op en neer, maar het was niet altijd even goed. Bovendien liep onze strafcorner vandaag niet. Na rust wordt het wel beter en valt het onze kant op vanwege onze individuele kwaliteiten. Zo langzamerhand is onze selectie nu compleet en inzetbaar.’

Eerste puntverlies voor Schaerweijde

Schaerweijde leverde zijn eerste punten van het seizoen in. Tegenstander HIC dwong in Zeist een gelijkspel af. Het werd 2-2 na een 1-1 ruststand. Bas Boogaard (Schaerweijde) was vooral niet tevreden over de eerste helft van zijn ploeg. ‘Wij waren beter en kregen echt dotten van kansen. Eigenlijk was het wachten op de 2-0. Goed gespeeld, maar niet scherp genoeg in de cirkel. Na de 2-1 na rust begonnen iets teveel achteruit te open, waarna HIC in de laatste minuut de 2-2 maakte.’

Dirk Verhagen (HIC): ‘De eerste helft was voor Schaerweijde, de tweede helft voor ons. Met een beetje geluk weten wij hier ook nog te winnen. We hebben vandaag laten zien dat wij met de top mee kunnen. Het was namelijk een duel van hoog niveau.’

Uitspeelcorner redt Cartouche

Voordaan en Cartouche maakten er een doelpuntenfestival van, waarbij het venijn ditmaal in de staart zat. De gasten wonnen de zeer amusante pot namelijk via een uitspeelcorner. De laatste actie van het duel was een kolfje naar de hand van wie anders dan Timmo Kranstauber. Hij prikte prompt raak en dat betekende de 4-5. Sonja Thomann (Cartouche) vindt het wel eens jammer dat veel aandacht, ook vanuit de media, uitgaat naar Kranstauber. ‘Als team dwingen we namelijk de strafcorners af. Wanneer wij dit niet doen, kan Timmo ze ook niet scoren.’

Het neemt niet weg dat Thomann zeer content was. ‘Wanneer je van een 3-1 achterstand terug kunt komen tot 3-4 en je wint met 4-5, dan haal je ook de play-offs. We beschikken over een goede bank, we kunnen de rust behouden en wij verkeren in goede conditie. Dit was daarom de belangrijkste zege tot nu toe.’

Rein van Eijk (Voordaan) was na afloop uiteraard gefrustreerd over de late nederlaag, maar tegelijkertijd trots op de prestatie van zijn manschappen. ‘Cartouche beschikt over een goede ploeg en ze scoren veel strafcorners, maar wij konden daar als collectief veel tegenover zetten. Na de 4-4 hadden wij grip op de wedstrijd, dan is het zuur dat je op het laatst een uitspeelcorner tegen krijgt.’

Brekelmans gebraden haan op Were Di

Were Di kon op de valreep naar een overwinning hockeyen. In de 68e minuut kon Maikel Brekelmans vanaf kop cirkel de 3-2 binnen hengelen voor de thuisclub. Steven Hendrickx (Were Di): ‘Het hockey was van onze kant niet om aan te zien. Leiden speelde goed, maar liet de kans op 0-3 liggen, doordat onze doelman toen een strafbal stopte. Kort daarop werd het 1-2 en op wilskracht zijn we toen op 3-2 gekomen.’

Craig Sieben (Leiden) keek super teleurgesteld terug op de pot in Tilburg: ‘We hebben hartstikke goed gespeeld. Vooral voor rust waren wij met afstand beter dan Were Di. Helaas werd onze strafbal gekeerd, dat was achteraf het keerpunt in de wedstrijd. We kwamen 27 keer in de cirkel, dat zegt genoeg.’

Zwart-Wit wacht nog altijd op eerste zege

Zwart-Wit hoopte tegen de andere promovendus Venlo vurig op de 1e overwinning van het seizoen, maar het kwam er niet van. Sterker, pas twee minuten voor tijd slaagden de Bredanaars er in op 3-3 te komen. ‘We hadden zeventig procent balbezit en we kregen acht strafcorners toegekend. Dan moet je dus eigenlijk winnen. Extra zuur is het dan dat je twee strafballen moet krijgen. Maar als je onderaan staat, zit ook dat vaak tegen’, aldus Gaby van Hout, coach van Zwart-Wit.

Bernardo Fernandes, de Portugese trainer-coach van Venlo, baalde dat zijn team anderhalve minuut voor tijd twee punten liet liggen. ‘Dat was onbevredigend. Zwart-Wit is voor ons een rechtstreekse concurrent. In verdedigend opzicht zijn we nog te gretig, waardoor we teveel overtredingen maken. Vlak voor tijd geven we daardoor een strafcorner weg en die gaat er in. Achterin is het nog te risicovol.’

Statistieken

Hdm – Union 5-2 (1-0)
1-0 Kieran Dartée (sc), 1-1 Pieter-Bas Noverraz, 2-1 Kieran Dartée (sc), 3-1 Kieran Dartée (sc), 4-1 Jente van Deursen, 4-2 Bram Onstenk (sc), 5-2 Ruben Versteeg

Laren – Phoenix 3-1 (1-1)
0-1 Gertjan Ashouwer, 1-1 Eddie Ockenden, 2-1 Robbert van de Peppel, 3-1 Casper van Loon

Schaerweijde – HIC 2-2 (1-1)
1-0 Heath Simpson, 1-1 Floris van Son (sc), 2-1 Jasper van der Muelen Wolf, 2-2 Coen Donders

Voordaan – Cartouche 4-5 (2-1)
1-0 Daan Jongejan, 2-0 Daan Jongejan, 2-1 Yorick van der Vis, 3-1 Thijs Wientjens, 3-2 Timmo Kranstauber (sc), 3-3 Diederik Twaalfhoven, 3-4 Timmo Kranstauber, 4-4 Adriaan Stolk (sc), 4-5 Timmo Kranstauber (sc)

Were Di – Leiden 3-2 (0-2)
0-1 Vincent van Nimwegen (sc), 0-2 Vincent van Nimwegen (sc), 1-2 Maikel Brekelmans, 2-2 Sjef Wijnen, 3-2 Maikel Brekelmans (sc)

Zwart-Wit – Venlo 3-3 (2-2)
1-0 Vermeer, 1-1 Job Baeten, 1-2 Job Baeten, 2-2 Twan van Ginneken (sc), 2-3 Miguel Ralha Rodrigues, 3-3 Tijn Oomens

Overgangsklasse B

Alkmaar gaat er hard van af

Het zijn sombere tijden voor Alkmaar. De ploeg staat tot nu toe op een schamel puntje. Gisteren kreeg het team van Alexander Peulen de kans om tegen rechtstreekse concurrent Ring Pass op zoek te gaan naar de 1e zege, maar de realiteit was hard. Alkmaar ging er met 1-5 hard van af.

Bastiaan Ophof (Ring Pass): ‘Hier was niets op af te dingen. Wij voltrokken ons plan zoals van tevoren afgesproken en dan is het mooi om te zien dat het ook zo loopt. Tijdens het eerste kwartier waren wij al veel sterker en na rust hielden we Alkmaar goed in de tang en scoorden we vier keer.’

Magere overwinning Breda

Breda maakt zich op voor een mooie hockeymiddag. Komende zondag wacht in eigen huis stadgenoot en koploper Push. De generale richting deze clash was niet al te best. Breda won met slechts 1-0 van Groningen dank zij een treffer in de achtste minuut van Bart Naber. Mark Bouwman (Breda): ‘We hadden de wedstrijd redelijk onder controle, maar het feit dat wij nul strafcorners kregen en onze doelman Jaap van Montfort enkele knappe reddingen moest verrichten, zegt genoeg. We waren niet goed genoeg bij de les. Ik denk dat we toch een tikje hebben gehad van de 5-1 nederlaag van vorige week op Huizen.’

Angela Veeger, coach van Groningen: ‘Wat vorige week wel lukte tegen Push, lukte deze week niet. We hadden een puntje kunnen pakken, want we gaven geen corners weg en zelf kregen wij er vier of vijf. Deze nederlaag had wat mij betreft niet gehoeven.’

Gooische krijgt ‘op z’n knetter’

Zo win je met 4-1 van SCHC, zo verlies je met 4-1 van Nijmegen. Het contrast voor Gooische kon binnen een week niet schriller. Reinoud Wolff (Gooische): ‘We begonnen geweldig met twee grote kansen, maar uit het niets werd het 0-1. En vervolgens krijg je met 1-4 op je knetter. Wij zijn kapot gecounterd door Nijmegen. En onze counter controle was niet voldoende, dat mag duidelijk zijn. Alle credits aan Nijmegen overigens, dit lag puur aan onszelf.´

Christian Cavallet (Nijmegen) had deze opsteker met zijn team even nodig. De ploeg ging minder goed van start dan gehoopt, maar sluit nu weer aan bij het rijtje ploegen dat de inhaalrace op de top vier wil inzetten. De Gelderlanders beslisten het duel tegen Gooische al voor rust. Cavallet & Co gingen met 0-4 de kleedkamers in. ‘Wij hebben het fantastisch gedaan. Scherp en met lef gespeeld. Alles wat tot nu toe tegenzat, kwam er ditmaal goed uit. Het niveau was altijd goed met vaak met frustrerend resultaat.’

Voor de coach van Nijmegen werd het zo een prachtige week. Donderdagnacht werd Cavallet namelijk vader van een zoon.

Revanche voor Stichtsche

Stichtsche revancheerde zich voor de opmerkelijke 1-4 nederlaag van vorige week tegen Gooische. Tegen HBS werd het 0-4. Na ‘een goed gesprek’ tussen staf en spelersgroep zag trainer-coach Michiel van der Struijk een bij vlagen zeer goed spelend SCHC. ‘De eerste twintig minuten waren zelfs uitstekend. We liepen toen al uit naar 0-3. Zeer dominant gespeeld en in hoog tempo. Het laatste deel van de eerste helft was het iets slordiger, waardoor HBS wat grip op de wedstrijd kreeg.’

Ook na rust was SCHC de baas op het veld, zij het dat er toen slechts één treffer viel. Van der Struijk: ‘We kregen heel veel kansen, zelfs enkele voor honderd procent, maar ik moet zeggen dat de doelman van HBS het ook uitstekend deed.’

Zwolle knokt zich slag in de rondte

Push boekte een benauwde 1-0 overwinning op Zwolle, dat alom respect afdwong dank zij een onvermoeibare vechtlust. ‘Compliment voor deze ploeg. Ze hebben gevochten als leeuwen en wij deden het bij vlagen niet altijd even handig’, aldus Stefan Duyf, coach van de koploper. Er moest een strafcorner van Christiaan Teeuwen aan te pas komen om de beslissing na rust te forceren.

Bert Bunnik (Zwolle): ‘Promoveren is leuk, maar daarmee ben je nog altijd geen stabiele Overgangsklasser. Het spelen van dit soort wedstrijden maakt onderdeel van dat proces.’ De komende weken speelt Zwolle nog een paar belangrijke potjes, vooral die tegen Ring Pass. De ploeg hoopt dan weer te kunnen beschikken over de ervaren Daan Ros die nu nog geblesseerd is.

Vermakelijk potje op Victoria

Victoria en Huizen maakten er een zeer vermakelijke partij van, die na zeventig minuten eindigde in 3-3. Huizen knokte zich tijdens de wedstrijd terug van een 2-0 en een 3-2 achterstand. Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Wij speelden een prima eerste helft, komen ook op 2-0 en 3-2, maar helaas komt onze tegenstander toch nog op 3-3. Maar over het algemeen heb ik een heel leuk duel gezien. En Huizen deed het ook goed. Het is een team dat het elke topploeg lastig kan maken.’

Wouter van der Kloet (Huizen): ‘We speelden een matige eerste helft, vind ik. Halverwege staat het desondanks 2-1 en daar was ik heel blij mee. Na rust gaven we duidelijk meer energie en hockeyden we meer op de helft van onze tegenstander. Ik denk dan ook dat dit een verdiend punt is.’

Alkmaar – Ring Pass 1-5 (1-1)
0-1 Raydon Cruz Delgado (sc), 1-1 , 1-2 Johan Stelwagen, 1-3 Joppe Bruijstens, 1-4 Jochem Caspers, 1-5 Johan Stelwagen

Breda – Groningen 1-0 (1-0)
1-0 Bart Naber

Gooische – Nijmegen 1-4 (0-4)
0-1 Daan ‘t Gilde, 0-2 Florian Verhagen , 0-3 Jorn Gerritsen, 0-4 Olaf Beks (sc), 1-4 Floris Bakker (sc)

HBS – SCHC 0-4 (0-3)
0-1 Leonard Postmus Meyjes, 0-2 Bram Weers, 0-3 Thomas Vis (sc), 0-4 Maarten van den Berg

Push – Zwolle 1-0 (0-0)
1-0 Christiaan Teeuwen (sc)

Victoria – Huizen 3-3 (2-1)
1-0 Matthijs Wolf, 2-0 Thijs van der Kamp (sc), 2-1 Thijs Noë, 2-2 Thiemo Zeeman, 3-2 Quintus Rischen, 3-3 Mark Noë