Round-up OVK (H): Floris Bakker legt er 3 in bij broer Piet-Hein

Floris Bakker was zondagmiddag de gebraden haan op Gooische. Hij maakte alle 3 de treffers voor zijn ploeg en het markante was: hij legde ze in het netje achter zijn broer Piet-Hein die op doel stond bij tegenstander Alkmaar. Goed op schot was wederom Timmo Kranstauber, die met 3 rake corners zorgde voor een zeer benauwde remise van zijn ploeg Cartouche op Phoenix. Pas in de slotminuut tekende hij in Zeist voor de 5-5.

Overgangsklasse A

Laren heeft weinig moeite met Zwart-Wit

Laren had niet of nauwelijks moeite met Zwart-Wit. ‘We kunnen er heel analytisch over doen, maar we waren gewoon beter. We scoorden snel de 1-0, het was solide en het enige dat ik er verder van kan zeggen is dat we misschien iets vaker hadden moeten scoren’, aldus Rick van Domburg (Laren).

Gaby van Hout (Zwart-Wit) signaleerde dat zijn ploeg een ‘dramatische start’ van de wedstrijd beleefde. ‘Na 7 minuten hadden we al 3 strafcorners tegen. Wij hebben niet laten zien waartoe wij in staat zijn. Bovendien was de arbitrage heel slecht, ze strooiden met geel en groen, maar dat is niet de oorzaak van ons verlies.’

Hdm toont zich onverzettelijk

Hdm won met 2-3 en staat hiermee op de volle buit uit 3 duels. Het team van Ronald Hugers kreeg het vooral na rust bepaald niet cadeau, want Leiden bood fel tegenstand. ‘Na de 0-2 lieten wij helaas het kopje een beetje hangen, waardoor we niet in ons spel kwamen’, aldus Craig Sieben (Leiden). Bij rust was het 1-3, maar een kwartier voor tijd maakte Leiden de aansluitingstreffer. Volgens Hugers was dat een fantastische goal.

Sieben: ‘Naarmate de wedstrijd vorderde, gingen we meer risico’s nemen, waardoor ook kansen ontstonden voor hdm.’

Hugers: ‘We hebben een jonge ploeg, maar ik bespeurde dat onze jongens absoluut niet wilden verliezen. Dankzij die onverzettelijkheid hebben we het gered.’

Schaerweijde: niet heel goed, wel 3 punten

Schaerweijde won met 4-2 van Were Di, maar volgens trainer-coach Bas Boogaard speelde zijn ploeg ‘niet heel goed, maar uiteindelijk was het voldoende. We kregen meer kansen en we hadden het veldoverwicht. De overwinning was ook terecht, vind ik.’

Steven Hendrickx (Were Di): ‘Wij waren aan elkaar gewaagd, waarbij ik vind dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld. Het was heel fijn te zien hoe het er voor stond met onze inzet en veerkracht. Helaas kwamen we in korte tijd, in de 17e en 20e minuut, op een 2-0 achterstand. En telkens na onze aansluitingstreffer maakte Schaerweijde een doelpunt, waardoor het gaatje weer 2 goals was.’

HIC doet het in de 2e helft

Venlo kon het tegen HIC vrij lang goed volhouden, maar gaandeweg de 2e helft sloeg de thuisclub 3 maal toe.

Bernardo Fernandes (Venlo): ‘De 1e helft was voor ons, de 2e voor HIC. En uit 4 tot 5 kansen maakte onze tegenstander 3 doelpunten. Goed hockey spelen op dit niveau is niet genoeg. We moeten ook onze kansen afmaken.’

Dirk Verhagen was niet helemaal tevreden over de prestatie van zijn ploeg tijdens de 1e helft. ‘De 2e helft hebben we echter geregeerd, Venlo heeft toen geen kansen en corners meer gehad. We hadden er nog 4 bij in kunnen slaan.’

Doelpuntenfestijn in Zeist

Phoenix en Cartouche maakten er voor de neutrale bezoeker een fantastisch duel van, maar aan het eind was geen van beide ploegen tevreden met de uitslag. Het werd 5-5, waarbij Phoenix tot 10 minuten voor tijd met 4-2 aan de leiding ging.

De gasten mochten echter hun nieuwe aanwinst Timmo Kranstauber bedanken, want hij legde er in de slotfase 3 strafcorners in waarvan de laatste in de 69e minuut. Van 4-2 werd het 4-4, Phoenix kwam nog op 5-4 en leek de wedstrijd te gaan winnen.

Melchior Looijen (Phoenix): ‘Bij de 5-4 raakten wij in extase, maar het was ons helaas niet gegeven. We waren dichtbij een stunt en zijn echt ziek van dit resultaat. Hetzelfde gold voor Cartouche, die verlieten het veld alsof ze de titel hadden verloren.’

Sonja Thomann (Cartouche) zag haar ploeg binnen 8 minuten op 0-2 komen en leek zich te mogen opmaken voor een fijne hockeymiddag met wie weet een hoge uitslag. ‘Wij hebben echter ontzettend slecht verdedigd. Na de 1-2 ging ons tempo omlaag en iedereen dacht aan aanvallen. Op zo’n moment misten we dus Steven Doorman die er vandaag niet bij kon zijn. Phoenix deed het goed in de counter. We maakten 4-4 en 30 seconden later was het bijvoorbeeld alweer 5-4.’

Fraaie revanche voor Union

Union deed uitstekende zaken tegen Voordaan en in Malden haalde iedereen opgelucht adem na een wat stroeve start van de competitie. ‘Wij hebben bewezen dat we wel degelijk beschikken over energie en drive om te winnen. We toonden het 70 minuten lang’, aldus Pancho van den Broek (Union). ‘De 1-0 was volkomen terecht, we gaven meer gas en we hadden meer mogelijkheden. Ook na rust kregen wij de betere kansen met eigenlijk een 100 procent strafbal die we helaas niet toegekend kregen. Ik vond het geel, strafbal en 10 minuten tijdstraf. De arbiter gaf echter geel, strafcorner en vijf minuten straf.’

Rein van Eijk (Voordaan) meldde na afloop dat Union terecht had gewonnen. ‘Onze tegenstander verdedigde goed, we konden er moeilijk een vuist tegen maken en schiepen weinig kansen. En ons slotoffensief was niet van dusdanige aard dat we na de 2-1 nog een goaltje konden maken. Ik ben niet blij met de uitslag, maar het hoort bij het proces waarin wij nu zitten.’

Statistieken

Laren – Zwart-Wit 4-0 (3-0)
1-0 Matthijs Pleijsier, 2-0 Wouter Leurink (sc), 3-0 Wouter Leurink (sc), 4-0 Robbert van de Peppel (sc)

Leiden – Hdm 2-3 (1-3)
0-1 Kieran Dartée (sc), 0-2 Kieran Dartée (sc), 0-3 Arie Torres, 1-3 VIncent van Nimwegen (sc), 2-3 Simon Bertels

Schaerweijde – Were Di 4-2 (2-0)
1-0 Jasper van der Muelen Wolf (sc), 2-0 Casper Horn (sb), 2-1 Lex Haring, 3-1 Caspar Dobbelaar, 3-2 Wouter van Griensven (sc), 4-2 Casper Horn

HIC – Venlo 3-0 (0-0)
1-0 Rogier Schaeffers, 2-0 Casper Engelkens, 3-0 Coen Donders

Phoenix – Cartouche 5-5 (3-2)
0-1 Coen Albers, 0-2 Yorick van der Vis, 1-2 Tim Schouten, 2-2 Gertjan Ashouwer, 3-2 Bastiaan Tenge (sc), 4-2 Tim Schouten, 4-3 Timmo Kranstauber (sc), 4-4 Timmo Kranstauber (sc), 5-4 Tim Schouten, 5-5 Timmo Kranstauber (sc)

Union – Voordaan 2-1 (1-0)
1-0 Tijn van Groesen, 2-0 Bram Onstenk (sc), 2-1 Adriaan Stolk (sc)

Overgangsklasse B

Alkmaar brengt te weinig in Bussum

Floris Bakker was zondagmiddag de schutter van dienst in Bussum. Tegen zijn oude club Alkmaar trof hij driemaal de roos. Dat zijn broer Piet-Hein bij de Alkmaarders op doel stond, maakte het gevoel van mededogen niet minder. Gooische won met 3-1 en daar viel volgens trainer-coach Reinoud Wolff niet veel op af te dingen.

Alexander Peulen (Alkmaar) zag zijn team ‘40 minuten goed spelen 30 minuten zeer matig. De 1e 20 minuten stonden we er niet en toen maakte Gooische al 2 goals. Ik had meer verwacht van deze wedstrijd, maar we waren niet in staat het om te draaien.’

Victoria in extremis naar winst

Victoria speelt de laatste seizoenen uitduels op HBS waarin vaak iets bijzonders gebeurt. Na de 0-2 voor Victoria kwam HBS tijdens de 2e helft langszij (3-2), maar was niet in staat deze voorsprong vast te houden. Uiteindelijk was het Thijs van der Kamp die via een strafcorner de 3-4 maakte.

Thomas Immink (HBS): ‘Het 1e gedeelte van de 1 heflt was onder de maat. Het was gewoon slap. Vooral na rust spelen we 20 minuten goed hockey, we komen op 3-2 en krijgen 2 mooie kansen op 4-2. Daarna sloeg de twijfel toe. Victoria ging forceren en aan het eind stonden we met lege handen.’

Nijmegen laat ‘zekere’ zege glippen

Nijmegen leek kort na rust op een zekere zege af te stomen, want enkele minuten na rust werd het 3-0 tegen Huizen. De ploeg van Christian Cavallet was heer en meester, maar Huizen scoorde vlak daarna uit het niets de 3-1 en dankzij 2 rake corners kwamen de gasten teug naar 3-3.

De slotfase kenmerkte zich, aldus Cavallet, door rommeligheid vanwege het uitdelen van diverse kaarten. Kort voor tijd kreeg Huizen er zelfs 2, maar Nijmegen slaagde er niet in deze overtalsituatie uit te buiten.

Assistent-coach Daan van der Wilk (Huizen): ‘Het was van onze kant een duel met 2 gezichten. Na rust ontstond er veel chaos en ik heb de indruk dat wij daar het beste mee om gingen. In de slotfase dachten we zelfs te winnen, maar een strafcorner die raak was, zou volgens de arbitrage niet buiten de cirkel zijn geweest. De video wees echter anders uit.’

Push blijft met kunst- en vliegwerk overeind

Bastiaan Ophof, trainer-coach van Ring Pass, stelde na afloop dat zijn ploeg eigenlijk 1 of meerdere punten had verdiend tegen Push. Het team bleef echter met lege handen achter, want het werd 3-4.

Stefan Duyf (Push): ‘Het had inderdaad ook 4-4 kunnen worden, maar wij bleven in de slotfase met kunst- en vliegwerk overeind. Tijdens de 2e helft komen we op 2-4, maar in plaats van de wedstrijd rustig uit hockeyen, werd het 3-4. Ring Pass is een stugge ploeg die goede energie geeft, maar over het geheel genomen denk ik wel dat wij de terechte winnaar zijn.’

Na rust startte Ring Pass iets minder scherp, waardoor Push kon uitlopen van 2-2 naar 2-4. ‘We hebben echter tactisch goed en volwassen hockey laten zien met zeker 3,4 kansen op de gelijkmakende 4-4.’

‘Mannen tegen de jongens’ in Bilthoven

Stichtsche leidde na 6 minuten al met 2-0 tegen Groningen en na een kwartier was het 3-1. ‘Het was een kwestie van de mannen tegen de jongens’, aldus Angela Veeger (Groningen). ‘Ik had op voorhand niet verwacht dat wij hier punten zouden halen, maar het verschil was best groot. Na rust konden we iets beter meedoen, mede doordat SCHC een tandje lager schakelde.

Michiel van der Struijk (SCHC) constateerde dat er slordigheden in het spel van Stichtsche slopen na de hele vlotte 2-0 en 3-1. ‘Na rust ging het iets beter, maar Groningen bleef gevaarlijk in de counter. Hoewel dat weinig rendement opleverde.’

Uitstekend Breda

Breda doet het uitstekend onder aanvoering van Mark Bouwman. Het team won met 1-2 op Zwolle.

Bouwman: ‘We kwamen goed op 0-2, maar daarna besloot het team opeens om half court te gaan spelen, zonder dat dit nodig was. Daar moeten we de komende week over hebben. Zwolle beschikt daarbij over een heel aardige ploeg, ze speelden beter dan ik had verwacht. Na rust vond ik het rommelig. Er waren kansen over en weer, maar ik denk dat wij terecht hebben gewonnen.’

Zwolle kijkt, aldus Bert Bunnik, ‘met een rotgevoel terug op de wedstrijd. De 1e 12 minuten waren slecht van onze kant, maar tijdens de 2e helft was het duel voor ons. Alleen, de bal wilde er niet in. We maken geweldige stappen, ik hoor al 3 weken van de tegenstander dat we een leuke ploeg hebben, maar dat levert geen goals en punten op.’

Gooische – Alkmaar 3-1 (2-1)
1-0 Floris Bakker, 2-0 Floris Bakker, 2-1 Pim Beems (sc), 3-1 Floris Bakker

HBS – Victoria 3-4 (1-2)
0-1 Thijs van der Kamp (sc), 0-2 Matthijs Wolf (sc), 1-2 Thomas Kroese, 2-2 Thomas Kroese, 3-2 Max Vergnes, 3-3 Quintus Rischen, 3-4 Thijs van der Kamp

Nijmegen – Huizen 3-3 (2-0)
1-0 Kjell Bakker, 2-0 Jim van de Venne, 3-0 Olaf Beks (sc) , 3-1 Jack Hays, 3-2 Mark Noë (sc), 3-3 Stijn Mennink (sc)

Ring Pass – Push 3-4 (2-2)
0-1 Christiaan Teeuwen (sc), 1-1 Robert Kooij, 1-2 Floris van der Kroon, 2-2 Raydon Cruz Delgado (sc), 2-3 Max Kreft, 2-4 Christiaan Teeuwen (sc), 3-4 Bas Oosterbaan

SCHC – Groningen 4-2 (4-2)
1-0 Leonard Posthumus Meyjes, 2-0 Thomas Vis (sc), 2-1 Jelmer Uildriks, 3-1 Tom van Hooijdonk, 4-1 Leonard Posthumus Meyjes, 4-2 Youri Tieleman

Zwolle – Breda 1-2 (1-2)
0-1 Bart Naber, 0-2 Bart Naber, 1-2 Pieter-Jan Voerman (sc)