Round-up OVK (H): hdm ‘back in business’

Hdm heeft zichzelf een hele beste dienst bewezen door ferm uit te halen op Schaerweijde. Het betekent dat deze topploegen samen met Cartouche gaan uitvechten welke twee teams straks deelnemen aan het toetje dat play-offs heet. In Poule A maken koploper Stichtsche en runner-up Victoria zich op voor de tweestrijd van volgende week. Regelrechte inzet: de eerste plaats.

Overgangsklasse A

Topduel in Amstelveen

Achteraf was het cruciaal dat de doelman van HIC tijdens de tweede helft met een tijdstraf van tien minuten het veld moest verlaten. ‘Dat heeft ons achteraf gezien de overwinning gekost tegen Cartouche’, aldus Dirk Verhagen (HIC). ‘Ik denk dat ik maar eens een hartig woordje met hem moet spreken, want het was een domme overtreding die hij maakte.’

Toch leek HIC deze periode zonder kleerscheuren te overleven. Andrew ‘Papadrew’ Eversden fungeerde als instant-goalie en pas vlak voor het verstrijken van die tien minuten kon Cartouche toeslaan via Eric-Jan ‘Speedy’ Iding: 2-1. De gelijkmaker kwam op naam van Timmo Kranstauber.

Verhagen: ‘Het was een fantastisch duel waarin wij veel beter waren. We hadden met 4-1 of 4-2 moeten winnen. Dat lukte niet, Cartouche komt op 2-2 en daarna wordt ons nog een zuivere strafbal onthouden. Een opzettelijke overtreding binnen de cirkel is namelijk altijd een strafbal. Jammer, we hebben genoeg kansen gehad. Cartouche kreeg één veldkans en twee corners, dat was het.’

Sonja Thomann (Cartouche) laat een ander geluid horen: ‘We hadden zeventig procent balbezit en HIC wachtte alleen op onze fouten. Ze deden niets constructiefs en gaven alléén maar hoge ballen. Voor rust hadden wij met meer lef moeten spelen. Bij de 2-0 na rust had ik zeker niet het gevoel dat we zouden verliezen. Het was een topduel, waarin we mentaal op de been zijn gebleven.’

‘Eddie en de Rebellenclub’

Laren maakte duidelijk welke ploeg het beste was op het veld. Halverwege ging het team al soeverein met 4-0 aan de leiding. Rick van Domburg (Laren): ‘Het was vandaag een beetje Were Di tegen Eddie en de Rebellenclub.  We speelden met twee jongens van zestien jaar, drie van zeventien, twee van achttien en twee van negentien. Het was verre van perfect, soms speelden we niet slim, maar ik was blij met onze efficiency.’

Steven Hendrickx (Were Di): ‘Het was heel slecht vandaag, we kregen hockeyles. Het was te tam, te slap en er was sprake van kwaliteitsverschil.’

Leiden haalt ferm uit

Dit had Leiden even nodig: een stevige overwinning op ook nog eens een rechtstreekse concurrent om de onderste plaatsen. Het werd 6-1. Craig Sieben (Leiden): ‘Wij verloren na de winterstop van Phoenix, dat was jammer, en verder ook van HIC en hdm. Dat was een pittige start. Tegen Venlo speelden we vooral na rust echt goed. De eerste twintig minuten daarvan waren zelfs uitstekend. We maakten er in totaal zes, maar we raakten ook nog eens paal en lat.’

Bernardo Fernandes (Venlo): ’Wij stonden voor de wedstrijd boven Leiden en we waren ook zeker niet slechter , dus dit is shit. Het is een slechte dag voor ons. Na rust speelden we bovendien grotendeels met een man minder door verschillende gele en groen kaarten.’

Fijne punten voor Phoenix

Het is dringen geblazen onderin, dus de drie punten die Phoenix scoorde tegen Voordaan (2-1) waren meer dan welkom in Zeist. Florian Kuijlenburg zorgde in zijn eentje voor de doelpunten bij de thuisclub door tweemaal te scoren uit een strafcorner. Melchior Looijen (Phoenix): ‘We waren dodelijk efficiënt en we hebben als leeuwen verdedigd. Voordaan kende meer balbezit, maar ik vond het een duel met weinig kansen aan beide kanten.’

Rein van Eijk (Voordaan): ‘Ik kan mijn ploeg weinig kwalijk nemen. We geven alleen twee ontzettend domme corners weg en als je zelf de doelpunten niet maakt, dan win je niet. Aan ons veldspel was eigenlijk niets mis.’

Eerste overwinning Zwart-Wit

De mannen van Zwart-Wit moesten er vijftien wedstrijden op wachten, maar daar was ‘ie dan: de overwinning. De ploeg uit Breda won met 1-2 op Union. ‘Een mooi moment’, aldus trainer-coach Pim Wijzenbeek. ‘De jongens gaan deze week voor het eerst trainen met de gedachte dat ze zondags een wedstrijd hebben gewonnen. Tijdens de rust heb ik gezegd: accepteren we dat we gaan degraderen of zetten we alles op alles? Tijdens de tweede helft stonden we wel onder druk, maar Union kwam niet verder dan alleen strafcorners. Die liepen wij er goed uit. Acht minuten voor tijd slaan we een corner binnen en dat was de 1-2.’

Pancho van den Broek (Union): ‘Tijdens de eerste helft zijn we heer en meester, maar verzuimen we afstand te nemen. Zwart-Wit deed niks, we moesten het zelf doen. Na rust hadden we minder grip en Zwart-Wit sloeg alle ballen hoog weg. Ik begrijp hun spel in hun positie trouwens, maar door deze nederlaag spelen we volop om play-outs te ontwijken.’

Zie hier het verslag van het duel Schaerweijde – hdm.

Statistieken

HIC – Cartouche 2-2 (1-0)
1-0 Ruben Ridderbos, 2-0 Caspar Engelkens, 2-1 Eric-Jan Iding, 2-2 Timmo Kranstauber

Laren – Were Di 6-2 (4-0)
1-0 Valentijn Charbon, 2-0 Foppe Houting (sc), 3-0 Pieter Paul Houting, 4-0 Foppe Houting (sc), 4-1 Coen Specken, 5-1 Eddie Ockenden, 6-1 Pieter Paul Houting (sc), 6-2 Sjef Wijnen

Leiden – Venlo 6-1 (2-0)
1-0 Benjamin van de Klundert, 2-0 Derk Hoek, 3-0 Vincent van Nimwegen, 4-0 Javier Osses, 4-1 Max Traa, 5-1 Lars Barkmeijer, 6-1 Benjamin van de Klundert (sc)

Phoenix – Voordaan 2-1 (1-0)
1-0 Florian Kuijlenburg (sc), 1-1 Joachim Löwenthal, 2-1 Florian Kuijlenburg (sc)

Schaerweijde – Hdm 1-5 (1-1)
0-1 Jelmer Siersema, 1-1 Casper Horn, 1-2 Jelmer Siersema, 1-3 Ruben Versteeg, 1-4 Jelmer Siersema, 1-5 Jelmer Siersema

Union – Zwart-Wit 1-2 (1-0)
1-0 Philip Thiadens (sc), 1-1 Lucas Plochy, 1-2 Twan van Ginneken (sc)

Overgangsklasse B

Push speelt als Madame Tussaud

Push leek af te stevenen op een redelijk eenvoudige zege, temeer omdat de ploeg zo ongeveer zijn beste hockey van het seizoen liet zien. Stefan Duyf (Push): ‘Het ging prima, maar tijdens de tweede helft gaat het helemaal mis. We staan als Madame Tussaud in het veld. Ik begrijp er een paar uur na de wedstrijd nog altijd niets van.’

Tot overmaat van ramp voor Push verloor het ook nog eens twee punten, doordat Floris Bakker via een uitspeelcorner de 3-3- maakte.

Reinoud Wolff (Gooische): ‘Ik denk dat wij loon naar werken hebben gekregen. Na rust speelden we agressiever en met meer druk naar voren.’

Alkmaar strijdend ten onder

Voor Alkmaar was het winnen van de wedstrijd tegen HBS in feite van levensbelang. Dat gebeurde niet, hoewel de ploeg zich kranig weerde. Tot driemaal toe kwam Alkmaar namelijk teug van een achterstand, maar na de 4-3 lukte dit niet meer. Het werd 5-3 n via een uitspeelcorner nog 5-4.

Alexander Peulen (Alkmaar): ‘De eerste helft was gelijkwaardig en na rust spelen wij twintig minuten echt goed. We hadden HBS in de tang, maar we pissen de bal er telkens net niet in.’

Thomas Immink (HBS): ‘Er stond veel op het spel en we zetten de rug telkens weer recht, nadat Alkmaar gelijkmaakte. Het spel was niet goed, maar vanmiddag telde maar één ding en dat was winnen.’

Groningen ‘loopt voor geen meter’

Nijmegen boekte een meer dan terechte overwinning op Groningen, waarbij het volgens trainer-coach Angela Veeger ‘voor geen meter liep. De eerste helft was nog redelijk, maar daarna zijn we overklast. Nijmegen speelde gewoon goed.’

Christian Cavallet (Nijmegen): ‘We speelden goed en sterk, maar voor rust slaagden we er niet in te scoren. Tijdens de tweede helft lag de bal er al na twee minuten in en acht minuten later was het 2-0. Eigenlijk hadden we vandaag moeten weglopen naar 5-0 of zoiets.’

Remise in Delft

Ring Pass en Huizen deelden de punten. Het werd 2-2 in Delft en Bastiaan Ophof (Ring Pass) was content met de performance van zijn mannen. ‘Er stond vanmiddag veel publiek langs de lijn en ik ben blij dat wij hebben laten zien dat we echt wel wat kunnen. We hadden zelfde de winnende kunnen maken, hoewel dit ook het geval was voor Huizen.’

Wouter van de Kloet (Huizen); ‘Dit voelt voor ons als een 2-2 nederlaag. We speelden een prima eerste helft, maar na rust werd het onrustig aan onze kant, terwijl dit helemaal niet nodig was. Kwalitatief zijn we beter dan Ring Pass, maar het hing als los zand aan elkaar.’

Victoria strak naar 0-4

Zwolle had op eigen veld niet of nauwelijks iets in te brengen tegen Victoria, dat gedegen voorbereid naar Overijssel was gekomen. Eindstand 0-4 en daar viel weinig op af te dingen.

Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘We hebben het uitstekend gedaan. We gaven geen kansen weg en we speelden gedisciplineerd. We pakten de wedstrijd strak aan, Zwolle kreeg geen kans.’

Victoria maakt zich vanaf nu op voor de kraker van aanstaande zondag tegen koploper SCHC. Van Eijck: ‘het wordt een wedstrijd met de eerste plaats als inzet.’

SCHC als koploper naar topper

SCHC liet tegen Breda niet zijn beste spelpeil zien, maar desondanks won de ploeg verdiend met 3-1 van de nummer vier op de ranglijst. ‘We zijn niet in de problemen geweest en tijdens spannende momenten hield onze doelman Matthijs Odekerken ons op de been’, aldus Michiel van der Struijk.

Mark Bouwman (Breda): ‘Ik vond het een enerverend potje, maar wij missen het killersinstinct voorin. SCHC was de beste ploeg, maar  in de cirkel zijn we te netjes. Die bal moeten we gewoon met 180 kilometer per uur in het dak durven slaan.’

Gooische – Push 3-3 (0-2)
0-1 Koen Kruis, 0-2 Christiaan Teeuwen (sc), 1-2 Stijn Gabriël, 2-2 Philip Krikke (sc), 2-3 Christiaan Teeuwen (sc), 3-3 Floris Bakker (sc)

HBS – Alkmaar 5-4 (2-2)
1-0 Tim Ossewaarde (sc), 1-1 Steven de Vos, 2-1 Tim Ossewaarde (sc), 2-2 Luuk Severeins, 3-2 Sake Hermans, 3-3 Sjoerd Molenaar (sc), 4-3 Tim Ossewaarde (sc), 5-3 Max Vergnes, 5-4 Sjoerd Molenaar (sc)

Nijmegen – Groningen 3-1 (0-0)
1-0 Erik Hemesath, 2-0 Olaf Beks (sc), 3-0 Erik Hemesath, 3-1 Erik Tiemessen

Ring Pass – Huizen 2-2 (1-1)
0-1 Daan Mennink (sc), 1-1 Wicher Schapers, 1-2 Willem Libourel, 2-2 Raydon Cruz Delgado

Zwolle – Victoria 0-4 (0-2)
0-1 Thijs van der kamp (sc), 0-2 Lodewijk Zaadnoordijk, 0-3 Joost Wilmink (sc), 0-4 Joost Wilmink (sc)

SCHC – Breda 3-1 (1-0)
1-0 Marc Schwarz, 2-0 Maarten van de Berg, 2-1 Coen van Hemert, 3-1 Leon van Barneveld (sc)