Round-up OVK (H): Schaerweijde en Cartouche fier aan kop

Is er na 7 duels al een soort van ‘Vorentscheidung’ gevallen in Poule A? Schaerweijde en Cartouche gaan fier aan kop. De vraag is nu al of bijvoorbeeld Laren een achterstand van 10 punten (ofwel 3 zeges en 1 remise) gaat inhalen op deze ploegen om in aanmerking te komen voor de play-offs. En hdm en HIC zullen vanaf nu hard moeten bijsloffen om het gaatje van 6 punten niet groter te laten worden. Kortom, enkele ingrediënten voor een aardige discussie deze week.

Overgangsklasse A

Geen stress op de bank bij Cartouche

Hdm ging prima van start tegen Cartouche, maar die dominantie duurde helaas voor de Hagenaars maar 5 minuten. Daarna sloeg de thuisclub in een kwartier tijd 3 maal toe. Het tempo ging in aanvallende zin behoorlijk omhoog en dat gaf direct resultaat. En 3-0 voor staan tegen hdm, dat is geen kattenpis. De achterstand bleek achteraf gezien al onoverbrugbaar voor hdm.

Sonja Thomann (Cartouche): ‘We haalden vandaag een hoog niveau en ik zat zonder stress op de bank, omdat we heel volwassen hockey hebben laten zien. Het was eigenlijk nooit spannend en voor mij werd het daardoor een heerlijke middag.’

Ronald Hugers (hdm) zag zijn team na de 3-0 na rust nog wel terugkomen tot 3-2, maar verder kwam de ploeg niet. Ook de 5 toegekende strafcorners leverden ditmaal niet veel rendement op. ‘We hebben het heel duidelijk in de 1e fase van de wedstrijd laten liggen.’

Tijd om punten te pakken voor Were Di

HIC pakte een verdiende overwinning op Were Di, dat maar onderin blijft hangen met een magere puntenscore tot dusver. Het werd 2-0 en daar viel weinig op af te dingen.

Steven Hendrickx (Were Di): ‘Ik vond het een rommelig duel, waarin HIC de overhand had in het veldspel. Wij waren niet in staat in de eindfase gevaar te stichten. Tijdens de 1e helft komen we ongelukkig op achterstand. HIC countert uit onze strafcorner naar de 1-0. Tijdens de 2e helft konden we geen vuist maken tegen een degelijk spelend HIC.’ Were Di zal de komende weken punten moeten gaan pakken tegen op papier mindere tegenstanders als Leiden, Voordaan en Venlo.

Dirk Verhagen (HIC): ‘Het was niet heel goed, maar we hebben weinig weggegeven. Persoonlijk had ik gehoopt op een hoger niveau, maar het zat er niet in vandaag.’

Zorgen nemen toe voor Zwart-Wit

Leiden maakte heel snel korte metten met Zwart-Wit, voor wie zorgelijke tijden aanbreken. Na 35 minuten was het al 5-1 en dan speel je dus een verloren pot.

Gaby van Hout (Zwart-Wit): ‘Het wil ons maar niet lukken om fel en geconcentreerd van start te gaan. Als je na een kwartier al 2 goals om de oren hebt en 3 strafcorners tegen, dan doe je iets niet goed. Ik ga de schuld hiervan zeker niet in de schoenen van de spelers schuiven, maar de mouwen opstropen zullen ze toch zelf moeten doen. Het zoeken naar smoesjes is zo langzamerhand voorbij.’

Craig Sieben (Leiden) was uiteraard hartstikke blij met de royale zege van zijn team. ‘Wij speelden een uitstekende 1e helft. Het was onze intentie om Zwart-Wit niet in het duel te laten groeien en dat is gelukt. Na rust is het een stuk minder, maar goed, de wedstrijd was toen ook al ruim beslist.’

Rake klap van Venlo

Venlo deelde een rake klap uit aan Voordaan, dat de laatste seizoenen bepaald betere tijden kende. ‘Terecht verloren’, aldus Rein van Eijk (Voordaan). ‘Venlo was extreem effectief, maar toch moet ik de ploeg een compliment geven. Goed gespeeld, het was zuur dat we met 2-1 de kleedkamer in gingen. Het spel rolde niet onze kant op en we hadden moeite in de afronding. Wij hebben momenteel de handen vol aan onszelf en we moeten in deze periode helemaal niet bezig zijn met de bovenste plaatsen of zo.’

Bernardo Fernandes (Venlo) voelde zich een gelukkig man: ‘Thuis zijn wij altijd sterk, dus ik wist dat wij goede kansen hadden tegen Voordaan. Onze 1e 3 treffers scoren we uit een strafcorner en dat bezorgde ons veel zelfvertrouwen. We speelden solide en dat bezorgde mij een heerlijk gevoel. Groot compliment aan de ploeg, karaktervol gehockeyd.’

Phoenix strijdend ten onder

Phoenix was niet opgewassen tegen Schaerweijde, maar zorgde wel voor een fraaie pot hockey tegen de koploper. Onder grote publieke belangstelling probeerde de thuisclub na rust met man en macht de gelijkmakende 3-3 op het bord te krijgen, maar dat lukte de mannen van Melchior Looijen niet. ‘Doordat wij drukten, ontstond achterin ruimte voor de tegenstander. Ongeveer 5 minuten voor tijd werd het 2-4 en daarna werd het ook nog 2-5, maar we zijn er maximaal voor blijven gaan.’

Bas Boogaard (Schaerweijde) moet zijn mannen een compliment maken, dat ze nu al 7 duels op rij hebben gewonnen. ‘Phoenix ging er vol voor en daardoor werd het een lastig duel voor ons. En we waren niet zo gefocust als wij kunnen.’ Casper Hoorn was een belangrijke pion in het veld, want hij maakte 3 treffers. De komende 4 weken tot aan de winterstop krijgt Schaerweijde in ieder geval nog 2 topploegen uit deze poule tegenover zich; HIC en Cartouche.

Union laat het gebeuren tegen Laren

Union liet Laren tijdens de 1e helft in het spel komen en daardoor verloor de thuisploeg de greep op de wedstrijd. Bij rust was het 0-1 en na de thee zat het de Nijmegenaren even niet mee. De ploeg zag de bal in het doel rollen, maar de arbitrage floot een fractie daarvoor af. De strafcorner leverde nadien niets op, waardoor het geen 1-1 werd maar even later 0-2. Het aansluitende offensiefje van Union zorgde voor de 1-2, maar via Pleijsier en Van de Peppel werd het alsnog 1-4. Pancho van den Broek: ‘Een teleurstellende uitslag. Vooral voor de rust toonden wij te weinig lef.’

Rick van Domburg (Laren): ‘Ik ben tevreden over het veldspel. Tijdens de 1 helft hadden we meer afstand moeten nemen, maar na rust konden we goed doorstoten.’

Statistieken

Cartouche – Hdm 4-2 (3-1)
1-0 Eric-Jan Iding, 2-0 Timmo Kranstauber (sc), 3-0 Joost Meijer, 3-1 Kieran Dartée (sc), 3-2 Cédric de Gier, 4-2 Timmo Kranstauber (sc)

HIC – Were Di 2-0 (1-0)
1-0 Ruben Ridderbos, 2-0 Vincent Spitaels

Leiden – Zwart-Wit 5-2 (5-1)
1-0 Vincent van Nimwegen (sc), 2-0 Vincent van Nimwegen, 2-1 Loek Lombarts, 3-1 Derk Hoek, 4-1 Benjamin van de Klundert (sc), 5-1 Derk Hoek, 5-2 Pepijn van Baal

Venlo – Voordaan 4-1 (2-1)
1-0 Job Baeten (sc), 1-1 Tim Bödicker, 2-1 Luis da Rocha Tavares, 3-1 Miguel Ralha Rodriguez (sc), 4-1 Miguel Ralha Rodriguez

Phoenix – Schaerweijde 2-5 (1-2)
0-1 Casper Horn, 1-1 Florian Kuijlenburg (sb), 1-2 Casper Horn (sb), 1-3 Casper Horn, 2-3 Thije Kuijlenburg, 2-4 Hamish Imrie, 2-5 Scott Tupper (sc)

Union – Laren 1-4 (0-1)
0-1 Siem Schoenaker (sc), 0-2 Robbert van de Peppel, 1-2 Leon Raijmakers, 1-3 Matthijs Pleijsier, 1-4 Robbert van de Peppel (sb)

Overgangsklasse B

Trainer-coach Push moest zelf in actie komen

Groningen verraste tegen Push door de medekoploper een punt af te snoepen. Het werd 3-3 na een 2-0 ruststand.

Angela Veeger: ‘Wij speelden een puike 1e helft, waarin we achterin niks weggaven. Push haalde echter goed op na rust en op het eind hadden we ook nog kunnen verliezen, want bij een stand van 3-3 krijgen wij een gele kaart en een serie strafcorners tegen.’

Misschien was het Groningens geluk dat Christiaan Teeuwen, het cornerkanon van Push, wegens griep achterbleef in Breda. Push kampte overigens met veel personele problemen. Het noopte trainer-coach Stefan Duyf om zelf ook in actie te komen. Hij scoorde na rust prompt uit een strafcorner de 2-1.

Duyf: ‘Op zich ben ik blij met een punt in deze fase. We missen veel spelers. Voor rust deden we het niet goed, na rust wel. Het was een fysiek stevige, maar faire wedstrijd. We kunnen veel beter, maar we moeten iets slimmer zijn op bepaalde momenten.’

Huzarenstukje Huizen tegen Breda

Huizen leverde een huzarenstukje door de andere medekoploper, Breda, met liefst 5-1 terug te wijzen.

Mark Bouwman (Breda): ‘Dat was genant. Huizen countert na rust naar 3-1 en wij laten allemaal onze kop hangen. Daar was ik erg boos over. Kennelijk konden wij ons niet over deze teleurstelling heen zetten.’

Wouter van der Koet (Huizen) zag zijn team op 10 moeizame minuten na heel goed spelen. ‘Iedereen zat prima in de wedstrijd en dan zie je hoe goed wij kunnen spelen. Dus naar aanleiding van deze wedstrijd weten wij wat er in zit.’

Broodnodige zege Nijmegen

Nijmegen pakte een broodnodige zege tegen Alkmaar. Het werd 4-2 en dit betekent aan de andere kant dat de zorgen voor de Alkmaarders toenemen. Alexander Peulen, coach van de verliezende ploeg. ‘Wij kwamen onze afspraken niet na en na de aansluitingstreffer op 3-2 straalt er totaal geen drive vanaf om op weg te gaan naar de 3-3. Dat is gewoon jammer. Kwalitatief hebben we een betere selectie dan vorig seizoen, maar op deze manier wordt het heel moeilijk.’

Christian Cavallet (Nijmegen): ‘We hebben prima gespeeld, vind ik, en het werd ook een beetje tijd om weer eens te winnen. Het zat allemaal een beetje tegen, maar het begint nu te draaien. We kwamen tegen Alkmaar ongelukkig achter, maar gelukkig maken we heel snel gelijk. Na rust waren we iets scherper, ook met de strafcorner, waardoor we goed naar 4-2 hockeyen.’

Ring Pass kon Victoria niet bijbenen

Ring Pass moest het afleggen tegen Victoria, dat met 2-4 won. ‘Victoria was veel beter dan wij. Wij hadden heel veel moeite om een resultaat te halen, terwijl Victoria juist heel makkelijk scoorde’, aldus Bastiaan Ophof (Ring Pass).

Victoria stond na 20 seconden reeds op 0-1. Daarbij bleef het ook voor rust. ‘Wij maakten het spannender dan nodig was’, aldus Boudewijn van Eijck (Victoria) na afloop. ‘Tijdens de 1e helft hadden we verder moeten uitlopen en ook na rust had het eerder 0-2 dan 1-1 moeten staan. Op dat moment werden we echter wel wakker geschud.’

Pittige nederlaag voor Zwolle

Zwolle liep tegen een pittige nederlaag aan. HBS won met 2-6 in een duel waarin het na 12 minuten al 0-3 stond voor de ploeg uit Bloemendaal. Bert Bunnik (Zwolle): ‘Het ijsseizoen is net begonnen, maar wij zijn er al doorheen gezakt. Door 4 blunders komen wij op een 0-4 achterstand. Het waren allemaal individuele fouten.’ Zwolle kende overigens wel de pech dat 4 aanvallen op de paal eindigden.

Thomas Immink was ontzettend blij dat deze uitslag tot stand kwam na de zeperd van vorige week (9-1) tegen Push. ‘Ons harde werken is beloond. Het klopte in het veld en de 0-3 tussenstand was voor ons pure weelde. Bij rust was het 1-5 en ondanks dat we tijdens de 2 helft maar 1 keer scoorden, bleven we lang goed door hockeyen.’

Gooische verrast SCHC in eigen huis

Gooische deelde een ferme tik uit aan Stichtsche, dat in eigen huis met 1-4 klop kreeg. Michiel van der Struijk (SCHC): ‘Wij maakten vandaag teveel persoonlijke fouten en na rust leek de energie van Gooische beter dan die van ons. We gaan rusten met een 1-2. Dan is er nog van alles mogelijk, maar tijdens de 1e minuut na rust maakte Gooische al de 1-3. We vielen wel veel aan, maar de strafcorner liep helaas ook niet deze keer. Telkens als wij een corner kregen, zat Thomas Vis op de bank.’

Met 13 punten uit 7 duels neemt Gooische nu een fraaie 5e plaats in en blijft nu al 10 punten verwijderd van de rode streep. Floris Bakker was opnieuw de man die belangrijke treffers maakte voor zijn team. Met 2 rake corners zorgde hij voor een mooie 0-2 voorsprong.

Groningen – Push 3-3 (2-0)
1-0 Lennart Schuur (sc), 2-0 Jelmer Uildriks, 2-1 Stefan Duyf (sc), 2-2 Kjeld Ossel (sc), 2-3 Mario Mucic, 3-3 Lennart Schuur (sc)

Huizen – Breda 5-1 (1-0)
1-0 Willem Libourel, 2-0 Stijn Mennink (sc), 2-1 Bob van de Velden, 3-1 Willem Libourel, 4-1 Mark Noë, 5-1 Daan Vermeijden

Nijmegen – Alkmaar 4-2 (2-1)
0-1 Jonathan Bosma, 1-1 , 2-1 , 3-1 , 3-2 Jasper de Graaf, 4-2 .

Ring Pass – Victoria 2-4 (0-1)
0-1 Matthijs Wolf, 1-1 Raydon Cruz Delgado (sc), 1-2 Matthijs Wolf (sc), 1-3 Matthijs Wolf, 2-3 Joppe Bruijstens, 2-4 Quintus Rischen

Zwolle – HBS 2-6 (1-5)
0-1 Matthijs Verhoef, 0-2 Sam van der Weele, 0-3 Freek Vergnes, 0-4 Matthijs Verhoef, 1-4 Pieter-Jan Voerman (sc), 1-5 Matthijs Verhoef, 2-5 Pieter-Jan Voerman (sc), 2-6 Tim Ossewaarde (sc)

SCHC – Gooische 1-4 (1-2)
0-1 Floris Bakker (sc), 0-2 Floris Bakker (sc), 1-2 Leon van Barneveld (sc), 1-3 Junior Schilte, 1-4 Luc Smeets