Round-up OVK (H): Werkt Zwart-Wit aan ‘Wonder van Breda’?

Zwart-Wit leek bij het ingaan van de winterstop op apegapen te liggen. Kansloos, vrijwel gedegradeerd. Maar zie, onder aanvoering van Pim Wijzenbeek maakt het team in Poule A een ware opmars. Op drie puntjes na hebben de Bredanaars in korte tijd hun achterstand goedgemaakt. In Poule B geldt hetzelfde voor Alkmaar die de aansluiting opeens ook weer te pakken heeft na de zege op Zwolle. De strijd om promotie ligt open, het gevecht tegen degradatie nu ook.

Overgangsklasse A

Serieuze zorgen voor Union

In de meeste gevallen speelt Union in deze fase van de competitie een rol aan de bovenkant van de middenmoot. Geen centje pijn dus. Hoe anders is het dit seizoen. De ploeg uit Nijmegen knokt volop tegen het voorkomen van play-outs en dat is andere koek. Pancho van den Broek (Union): ‘Het punt is dat wij prima spelen tot aan de cirkel, er is veel werklust, maar we creëren gewoonweg te weinig kansen. Verdedigend maken we twee keer een fout en twee keer strafte Were Di het af.’

Steven Hendrickx had met Were Di ook hard punten nodig. Dankzij de zege staan de Tilburgers weer op een veilig negende plek, nu op gelijke hoogte met Union. ‘Tijdens de eerste helft kregen we al vijf, zes kansen op een goal. Die gingen er niet in. Na rust lukte het wel, dik verdiend gewonnen. We waren gretiger en feller.’

Zwart-Wit als feniks uit de as

Zwart-Wit leek de eerste degradant uit de Overgangsklasse. Via de zege van zondag op Phoenix (2-0) heeft de ploeg de aansluiting op de nummer elf echter weer te pakken. Wijzenbeek: ‘Wij waren heer en meester en eigenlijk had de eindstand 5-0 moeten zijn. Het verbaasde mij niet dat wij wonnen, wel dat het zo soepel liep allemaal. We misten drie spelers en in plaats daarvan hadden we er drie A’tjes bij.’

Melchior Looijen (Phoenix): ‘We gaven niet thuis en dat beschouw ik als een stuk onvolwassenheid. De wil is er, maar het komt er niet uit.’

Cartouche krijgt niets cadeau

Cartouche heeft het niet eenvoudig, maar het team van Sonja Thomann blijf wel gewoon winnen. ‘Ik hoor bijna wekelijks dat onze tegenstanders tegen ons hun beste wedstrijd van het seizoen spelen. We krijgen het dus niet cadeau en moeten twee keer 35 minuten vol geconcentreerd blijven spelen.’

Craig Sieben (Leiden): ‘We spelden hartstikke goed tegen een toptegenstander. We gingen steeds beter hockeyen. Na rust moest Cartouche het hebben van lange ballen en scoops. Dit was onze beste wedstrijd van het seizoen.’

Voordaan laat zege glippen

Na vier maanden van liesblessureleed leek het een prachtige dag te worden voor Stan van Dartel van Voordaan. Tijdens zijn rentree maakte hij in de 68ste minuut de 3-2 voor zijn ploeg. De winst lag voor het grijpen, maar helaas! Een minuut later lag de gelijkmaker er alweer in. Deze 3-3 zorgde voor beteuterde gezichten bij de thuisclub. Rein van Eijk (Voordaan): ‘Ik ben trots op mijn ploeg in de wetenschap dat wij teleurgesteld van het veld gingen na een gelijkspel tegen zo’n tegenstander. We hebben goed gespeeld en eigenlijk hadden we moeten winnen.’

Voordaan maakt zich nu op voor het over te spelen duel op Laren. Dat gaat woensdagavond (aanvang 20.00 uur) gebeuren.

HIC-coach Dirk Verhagen zag zijn team tijdens de eerste helft het betere van het spel hebben, terwijl Voordaan na rust de bovenliggende partij was. ‘We misten veel kansen, maar dat is een beetje het verhaal van dit seizoen.’

Prima herstel Schaerweijde

Schaerweijde herstelde zich prima van de 1-5 nederlaag van vorige week tegen hdm. Ditmaal werd het 6-2 tegen Laren, dat bij rust al tegen een 3-0 achterstand aan keek. De spelers van Schaerweijde konden allemaal ‘een dikke voldoende’ in ontvangst nemen van trainer-coach Bas Bogaard. ‘We hebben sterk gespeeld en hard gewerkt. Individueel voerde iedereen zijn taken goed uit.’

Rick van Domburg (Laren): ‘Je kunt verliezen als je een uitduel tegen Schaerweijde speelt, maar ik had gedacht dat de verschillen kleiner waren. Onze tegenstanders was beter in beide cirkels en toonde zich fysiek veel verder dan ons.’

Venlo speelbal van hdm

Venlo kwam er in Den Haag absoluut niet aan te pas tegen hdm. Vooral tijdens de eerste tien minuten na rust werden de Limburgers compleet van het veld geveegd. In dit tijdbestek liep hdm uit van 2-0 naar 5-0. Floris Quak (hdm): ‘Eigenlijk vormde Venlo geen partij voor ons. We waren ‘by far’ de beste.

Bernardo Fernandes arriveerde kort voor aanvang van de wedstrijd in Den Haag, nadat hij de week ervoor in Lissabon een coaching-cursus volgde van de EHF. ‘Hdm was gewoon een beter team. Op sommige momenten toonden wij ons te naïef. Toch was dit een goede ervaring voor op de lange termijn. Het is goed om te weten hoe er op dit topniveau wordt gespeeld.’

Voordaan – HIC 3-3 (1-1)
0-1 Casper Engelkens, 1-1 Daan Jongejan, 1-2 Casper Engelkens, 2-2 Phelie Maguire, 3-2 Stan van Dartel, 3-3 Rogier Schaeffers

Schaerweijde – Laren 6-2 (3-0)
1-0 Caspar Dobbelaar, 2-0 Casper Horn (sc), 3-0 Casper Rietveld, 4-0 Jelle Phijffer, 5-0 Jur van der Haven, 6-0 Eli Matheson (sc), 6-1 Luca van der Linden, 6-2 Foppe Houting (sc)

Hdm – Venlo 5-1 (2-0)
1-0 Ruben Versteeg, 2-0 Pieter van Straaten, 3-0 Jelmer Siersema, 4-0 Pieter van Straaten, 5-0 Jelmer Siersema, 5-1 Tiago de Sousa Ventosa

Overgangsklasse B

Alkmaar grijpt laatste strohalm

Wat voor Zwart-Wit in Poule A geldt, geldt voor Alkmaar in Poule B. De Alkmaarders zaten in een uitzichtloze positie, maar intussen haakt de ploeg aan bij de nummers tien en elf op de ranglijst; Ring Pass en Zwolle.

Alkmaar won met 3-2 van rechtstreekse concurrent Zwolle. ‘We leven nog, anders was het over en uit geweest voor ons’, aldus Alexander Peulen (Alkmaar). De thuisploeg proefde het zoet der overwinning pas in de 69ste minuut. Steven de Vos gooide er een buikschuiver van drie meter tegenaan, drukte zijn stick tegen de bal die prompt hoog in het doel verdween.

Bert Bunnik (Zwolle): ‘Ik denk dat deze speler de mooiste goal van zijn leven heeft gemaakt. Zuur voor ons. We kwamen tot tweemaal toe op voorsprong, waarbij de 2-2 uit een corner ontstond, overigens op dubieuze wijze toegekend. Alkmaar kreeg een corner, terwijl er in feite een overtreding tegen ons werd gemaakt. Ik vond de wedstrijd meer spannend dan goed.’

Breda opgetogen naar ‘téédéé’

Met 5-1 winnen op de dag dat er een téé-déétje staat gepland op de club. Het overkwam Breda zondagmiddag tegen Nijmegen. Alle reden kortom voor een extra biertje, want Breda scoort over het algemeen ook nog eens erg stroef. Mark Bouwman (Breda) zag zijn ploeg niet goed starten. ‘We begonnen een kwartier later omdat de waterinstallatie niet goed functioneerde. Daardoor ontstond er een soort van vakantiestemming op het veld, omdat het zonnetje er lekker bij scheen. Daar hadden we de eerste tien minuten last van, we kwamen op 0-1 achter. Daarna pakten we het op.’

Christian Cavallet (Nijmegen): ‘We startten goed met een snelle 0-1, maar gaandeweg de eerste helft werd het slordiger en werd het 2-1. We kregen tijdens de tweede helft kansen op de 2-2, maar in de afronding was het een beetje de Wet van Murphy. Wij zijn hard afgestraft, maar ik vond het geflatteerd. Aan de andere kant kregen we genoeg momenten om goals te maken.’

HBS staat kwartier te snurken

Als je in de laatste minuut een strafcorner tegen krijgt tegen Gooische, en het staat op dat moment 2-2, dan moet je vrezen voor het ergste. HBS weet er over mee te praten. Bij het scheiden van de markt mocht Floris Bakker aanleggen en dat deed hij onberispelijk; 3-2 dus.

Reinoud Wolff (Gooische): ‘Het was wat laat, maar het was een meer dan terechte overwinning. Bij rust was het 2-1, terwijl wij op dat moment verder voor hadden moeten staan.’

HBS gaf de eerste helft niet thuis, aldus trainer-coach Thomas Immink. ‘Het eerste kwartier staan we te snurken waardoor het snel 2-0 werd. Tijdens de tweede helft vond ik ons domineren. We komen terug tot 2-2 en dan doet een strafcorner ons de das om.

Groningen dankt zijn doelman

Groningen heeft zich vrijwel zeker veilig gespeeld na een 2-0 overwinning op Ring Pass. Dat is knap werk van de promovendus, die nu elf punten los staat van de onderste drie plaatsen. Angela Veeger vertelde dat het niet zo eenvoudig ging als de uitslag doet vermoeden. De eerste helft speelden de Groningers prima, maar na rust werd dat allengs minder. Het was aan doelman Marc Stevenson te danken dat de oranjehemden op de been bleven.’

Bastiaan Ophof (Ring Pass) vroeg zich af hoeveel mogelijkheden zijn team eigenlijk moest hebben om tot scoren te komen: ‘Wij hebben zeker vijftien corners gehad en acht of negen ballen ter hoogte van de stafbalstip. Zoiets zie je hooguit eenmaal per drie seizoenen. We hebben met ons hart gespeeld, maar we balen als een stekker.’

Push schakelt zichzelf uit

Het Bredase Push bewees zichzelf een zeer slechte dienst door thuis met 2-3 te verliezen van Huizen. Bij winst was het gaatje richting de tweede plek drie punten geweest, nu zijn het er zes. Stefan Duyf (Push): ‘Maar als je zo speelt als vandaag, moet je helemaal niet praten over play-offs. Uit de laatste twee duels halen we één punt en we spelen daarin drie slechte helften. Op 2-3 kregen we nog een uitspeelcorner, maar die hield de keeper van Huizen fraai uit zijn doel.’

Wouter van de Kloet (Huizen): ‘We speelden een goed duel, maar we maakten het na onze 0-3 voorsprong onnodig spannend. Toch ben ik trots op de mannen, zó moeten we namelijk spelen. Ze hebben de ballen uit hun broek gerend.´

Kijk hier voor het verslag van Victoria – SCHC.

Alkmaar-Zwolle 3-2 (0-0)
0-1 Pieter-Jan Voerman (sc), 1-1 Ewald Beets, 1-2 Pieter-Jan Voerman (sc), 2-2 Luuk Severeins (sc), 3-2 Steven de Vos

Breda – Nijmegen 5-1 (2-1)
0-1 Erik Hemesath, 1-1 Dale Hutchinson, 2-1 Tommie Bos, 3-1 Tommie Bos, 4-1 Tommie Bos, 5-1 Niels Swinkels

Gooische – HBS 3-2 (2-1)
1-0 Greame Bruyn, 2-0 Luc Smeets, 2-1 Noam Sheridan, 2-2 Tim Ossewaarde, 3-2 Floris Bakker

Groningen – Ring Pass 2-0 (2-0)
1-0 Jelmer Uildriks, 2-0 Lennart Schuur (sc)

Push – Huizen 2-3 (0-1)
0-1 Fridhjof de Jong, 0-2 Fridhjof de Jong, 0-3 Stijn Mennink (sc), 1-3 Mario Mucis, 2-3 Christiaan Teeuwen (sc)

Victoria – SCHC 2-2
0-1 Ingwer Wiese 0-1, 1-1 Dean Symons, 2-1 Thijs van Pelt, 2-2 Bram Weers