Round-up OVK Heren: Koplopers ongeschonden tijdens herstart

De koplopers in de Overgangsklasse Heren zijn het eerste speelweekend van 2017 ongeschonden gebleven. Schaerweijde, Cartouche, Victoria en SCHC pakten de volle winst. Van de achtervolgers haakt HIC voorlopig af na een stevige 6-2 nederlaag op hdm. Meest opmerkelijke uitslag: Huizen – Zwolle 1-5. Voor Zwolle betekende het een verdubbeling van het puntentotaal behaald tijdens de eerste competitiehelft.

Overgangsklasse A

Cartouche slaat snel toe

Cartouche liet er geen gras over groeien tegen Laren. Ondanks een stroeve voorbereiding op de tweede helft van het seizoen slaagde het team van Sonja Thomann er in om na veertig minuten al een 4-0 voorsprong te nemen. Dat was dus prima, zeker omdat vlak voor de wedstrijd ook nog eens Floris Benschop afhaakte.

Dat de gasten daarna toch nog vier tegengoals maakte, was te wijten aan niet scherp verdedigen. Laren haalde op tot 4-2, het werd 5-2 en in de slotfase nog 5-4.

Rick van Domburg (Laren): ‘Het publiek was de grote winnaar wat mij betreft. Wij keken na vier minuten reeds aan tegen een 2-0 achterstand en dat weet je dat het een ingewikkelde middag wordt tegen Cartouche. Na rust, als jet 3-0 is, kun je twee dingen. Wij kozen er voor om druk te zetten, waardoor wij meer in de cirkel verschenen. En ja, de 5-5 had er best ingezeten.’

HIC doet even stapje terug

Om serieus aan te haken bij de bovenste twee plaatsen had HIC voor een stuntje moeten zorgen op hdm. Dat gebeurde niet, integendeel, de Haagse ploeg won met liefst 6-2 na een 6-0 voorsprong.

Floris Quak (hdm): ‘Wij waren de bovenliggende partij, maar het was zeker in de eerste helft geen walk-over. Na onze 1-0 had HIC de mogelijk op 1-1 te komen. Bij rust was het 3-0, maar ik was eerlijk gezegd nog niet gerustgesteld. Je moet altijd op je hoede zijn tegen HIC.’

Dirk Verhagen (HIC): ‘Na de 3-0 bij rust namen wij alle risico’s en dan kan de uitslag hoog uitvallen. Complimenten aan hdm, ze speelden sterk en effectief.’

Leiden laat zege glippen

Het zag er na vijftig minuten hockey rooskleurig uit voor Leiden. Het team van Craig Sieben scoorde op dat moment de 2-0 en leek daarmee op weg naar de overwinning. Niet dus. Binnen tien minuten maakte tegenstander Phoenix twee treffers en tot overmaat van ramp voor de thuisploeg kwam daar drie minuten voor tijd nog een derde bij.

Melchior Looijen (Phoenix): ‘Pas na de 2-0 sloeg de vonk over binnen de ploeg. We gingen er opeens voor en wij maakten onze kansen.’

Venlo snakt naar punten

De start van de competitie was alleszins acceptabel voor promovendus Venlo, maar naarmate het seizoen vordert, wordt het moeilijker en moeilijker. ‘Wij hebben dringend punten nodig om de motivatie in de ploeg te houden’, aldus trainer-coach Bernardo Fernandes.

Tegen Union zouden er kansen moeten liggen, maar vooral na rust waren de Gelderlanders een stuk beter. ‘Venlo had niet veel meer in de brengen. We komen op een 1-3 voorsprong en daarna hadden we eigenlijk ook de vierde en de vijfde moeten maken’, aldus Pancho van den Broek (Union).

Schaerweijde blijft onverstoorbaar

Wie slaagt er na de winterstop in om Schaerweijde de eerste nederlaag toe te brengen? Het zal een buitengewoon lastig karwei worden, want de geoliede hockeymachine uit Zeist laat zich voorlopig door niets en niemand van de wijs brengen.

Voordaan lukte het in ieder geval niet. De uitslag was nipt (2-3), maar de zege van Schaerweijde kwam geen moment in gevaar. Bas Boogaard (Schaerweijde): ‘We kenden een prima winterstop, we hebben veel vertrouwen en het was vandaag vrij veel eenrichtingsverkeer.’

Het was aan doelman Bram Ouendag van Voordaan te danken dat de score niet hoger uitviel voor de gasten.

Eerste punt voor Pim Wijzenbeek

Voor Pim Wijzenbeek is er een megaklus te klaren bij Zwart-Wit, waar hij tijdens de winterstop als trainer-coach aan de slag ging. De ploeg staat hopeloos onderaan, maar de coach wanhoopt niet. Tegen Were Di sprokkelde hij met Zwart-Wit in ieder geval een punt tegen Were Di: 1-1. Het begin is er dus.

De ploeg uit Breda had het verschil eigenlijk voor de rust moeten maken (tussenstand 1-1), want tijdens de tweede helft was er maar één ploeg die het spel dicteerde.

Steven Hendrickx (Were Di): ‘Ik denk dat onze tegenstander toen tweemaal bij ons in de cirkel is geweest. Pijnpuntje is wel dat we in totaal zeven strafcorners kregen, waarvan er maar eentje raak was.’

Statistieken

Cartouche – Laren 5-4 (3-0)
1-0 Eric-Jan Iding, 2-0 Timmo Kranstauber (sc), 3-0 Eric-Jan Iding, 4-0 Coen Albers, 4-1 Matthijs Pleijsier, 4-2 Matthijs Pleijsier, 5-2 Steven Doorman (sc), 5-3 Foppe Houting (sc), 5-4 Ties Klinkhamer

Hdm – HIC 6-2 (2-0)
1-0 Niels Blaak (sc), 2-0 Arie Torres, 3-0 Lennert Callenberg, 4-0 Jelmer Siersema, 5-0 Gijs van der Wallen, 6-0 Ruben Versteeg, 6-1 Vincent Spitaels, 6-2 Vincent Spitaels

Leiden – Phoenix 2-3 (0-0)
1-0 Benjamin van de Klundert (sc), 2-0 Ruben Sterkenburg, 2-1 Bastiaan Tenge, 2-2 Gertjan Ashouwer, 2-3 Tije Kuijlenburg (sc)

Venlo – Union 2-3 (1-1)
1-0 Floris van de Ven (sc), 1-1 Max van Eupen (sc), 1-2 Philip Thiadens (sc), 1-3 Max van Eupen, 2-3 Roeland Bergwerff

Voordaan – Schaerweijde 2-3 (1-1)
0-1 Caspar Dobbelaar, 1-1 Joachim Lowenthal, 1-2 Scott Tupper (sc), 1-3 Casper Horn (sc), 2-3 Adriaan Stolk (sc)

Zwart-Wit – Were Di 1-1 (1-1)
1-0 Pepijn van Baal, 1-1 Rutger Wegdam (sc)

Overgangsklasse B

Late winst van Breda

Het zag er naar uit dat Breda en Gooische met een remise van het veld zouden gaan, maar in de slotminuut sloeg de thuisploeg nog eens toe. Een rake corner van Vincent Langenhuijsen betekende de 3-2.

Hiermee kreeg Breda zeker op basis van de tweede helft teveel van het goede. ‘Wij waren na rust namelijk oppermachtig’, aldus Reinoud Wolff, trainer-coach van Gooische. ‘Voor de rust waren wij korte tijd van slag doordat één van onze spelers een stick in zijn gezicht kreeg waardoor drie tanden deels afbraken.’

Breda speelde volgens Mark Bouwman ‘heel goed’ tijdens de eerste helft. ‘Na rust was het rommelig. Gelukkig was onze doelman Jaap van Montfort weer in puike vorm, maar wij speelden desondanks va banque. We wilden gewoon winnen en dat lukte ook.’

Groningen ruikt lijfsbehoud

Voor Groningen lonkt lijfsbehoud. Na de prima 5-3 overwinning op HBS staat het team van Angela Veeger nu negen punten boven de rode streep op een keurige zesde positie. Grote man aan de kant van Groningen was Jelmer Uildriks die driemaal de roos trof. Veeger: ‘De eerste helft was niet super van onze kant, de tweede helft ging het stukken beter.’

Thomas Immink (HBS): ‘De eerste helft waren we heer en meester. We kwamen ook goed de kleedkamer uit, maar direct na rust misten we twee grote kansen. Daarna kantelde het duel. Ons spel liep uiteen van briljant tot om te janken.’

Zwolle haalt ferm uit

Tja, en dan Zwolle. De ploeg verdubbelde op slag haar puntentotaal (van drie naar zes) door stevig uit te halen op Huizen. Het werd liefst 1-5 na een 0-4 ruststand. Pieter-Jan Voerman speelde een cruciale rol door toen vier keer te scoren.

Beet Bunnik (Zwolle): ‘Vergeet niet dat wij voor de winterstop zesmaal met slechts één doelpunt verschil verloren. We hangen er dicht tegenaan. En vandaag ging het heel erg goed. Wij doen het vooral met eigen jeugd, dat zouden meer verenigingen moeten doen. In je eigen club loopt vaak meer talent rond dan je denkt. Gelukkig kunnen wij nu weer beschikken over Daan Ros die lang geblesseerd was. Dit was heel positief, maar we blijven met twee benen op de grond.’

‘Nijmegen speelde ons weg’

Trainer-coach Stefan Duyf van Push toonde zich na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Nijmegen (2-1) een realistisch mens. ‘Nijmegen had vanmiddag meer verdiend dan dit. Voor de rust waren wij nog beter, maar tijdens de tweede helft ging het zeer moeizaam bij ons. Nijmegen speelde ons volledig weg. We hebben ordinaire mazzel gehad en onze keeper Luuk Möhlmann was goed op dreef.’

De eindstand was reeds bij rust bereikt. Nijmegen kwam op 0-1, maar via Christiaan Teeuwen en Rogier Bantje pakte Push tenslotte toch de drie punten.

Ring Pass geen partij voor SCHC

Stichtsche deed wat het moest doen tegen Ring Pass. In Delft werd het 0-5 en dat zei alles. Het team van Michiel van der Struijk was de baas op het veld speelde met veel beleving.

Van der Struijk: ‘Het enige dat eraan mankeerde is dat we eigenlijk wat meer goals hadden moeten maken.’ Verheugend was de rentree van van Barend van den Berg. Vanwege een kruisbandblessure stond hij een jaar op non-actief.

Aanknopingspunten voor Alkmaar

Alkmaar verloor weliswaar met 4-2 van koploper Victoria, maar trainer-coach Alexander Peulen zag voldoende aanknopingspunten voor de tweede helft van de competitie. En dat is nodig want met één punt uit twaalf duels moet er wel het één en ander gebeuren.

Peulen: ‘Het was zeker niet slecht en we maakte vijftig procent van onze corners. Daarbij heb ik gelukkig twee extra opties op het middenveld, wat toch een zwak schakel was in het team. Met Jeroen Beets en Ambrose op ’t Veld krijgen we meer stabiliteit in de ploeg.

Breda – Gooische 3-2 (2-0)
1-0 Lodewijk Heemskerk, 2-0 Lodewijk Heemskerk, 2-1 Berend Kloppenburg, 2-2 Luuk Smeets, 3-2 Vincent Langenhuijsen

Groningen – HBS 5-3 (1-2)
0-1 Tim Ossewaarde (sc), 1-1 Jelmer Uildriks, 1-2 Matthijs Verhoef, 2-2 Jelmer Uildriks, 3-2 Jelmer Uildriks, 4-2 Niels Hesseling, 4-3 Sake Hermans, 5-3 Menno Visser

Huizen – Zwolle 1-5 (0-4)
0-1 Pieter-Jan Voerman (sc), 0-2 Pieter-Jan Voerman, 0-3 Pieter-Jan Voerman (sc), 0-4 Pieter-Jan Voerman (sc), 0-5 Daan Ros, 1-5 Mark Noë

Push – Nijmegen 2-1 (2-1)
0-1 Jim van de Venne, 1-1 Christiaan Teeuwen (sc), 2-1 Rogier bantje

Ring Pass – SCHC 0-5 (0-2)
0-1 Bram Weers, 0-2 Mike Huisman, 0-3 Bram Weers, 0-4 Daan Dullemeijer, 0-5 Ingwer Wiese

Victoria – Alkmaar 4-2 (2-0)
1-0 Mathijs Wolf, 2-0 Tom Geuskens, 3-0 Thijs van der Kamp (sc), 3-1 Steven de Vos (sc), 4-1 Matthijs Wolf, 4-2 Jonathan Bosma (sc)