Round-up OVK Heren: Victoria koploper na uitspeelcorner

Thijs van der Kamp heeft zijn vizier regelmatig op scherp staan bij strafcorners, maar zondag scoorde de Victoriaan zijn voorlopig belangrijkste van het seizoen. Na het verstrijken van de speeltijd legde hij aan en mikte prompt raak; tegenstander Push in vertwijfeling achterlatend. Het betekende de 3-4 en daarmee behield zijn ploeg Victoria de koppositie in poule B. In de andere poule heerst Schaerweijde na de belangrijke winst op Cartouche.

Overgangsklasse A

Dartée haalt Kranstauber in

Hdm mocht beslist geen puntverlies lijden tijdens het laatste potje. Gelukkig voor de Hagenaars maakten zij geen fout in de jacht op Cartouche en Schaerweijde. Het werd 7-1 met onder meer drie rake corners van Kieran Dartée. Het kanon van hdm komt hiermee in de topscorerslijst weer op gelijke hoogte met Timmo Kranstauber (21 treffers), die zondag droog bleef staan.

Het was duidelijk wie de baas was op het veld tijdens de wedstrijd hdm-Zwart-Wit. Bij rust was het 5-1. De thuisclub speelde prima volgens assistent-coach Floris Quak. Gaby van Hout was minder goed geluimd: ‘Een totale wanvertoning. Als vier man van de begeleiding hadden we beter thuis kunnen blijven. We moeten ons rot schamen. We moeten als team gaan presteren, niet naar elkaar wijzen en zorgen dat we keihard fit worden.’

HIC houdt het lang spannend

HIC had het niet eenvoudig tegen Phoenix, maar won uiteindelijk wel met 2-0. Dirk Verhagen (HIC): ‘Wij hebben het lang spannend gehouden. Het team speelde niet zoals ik het graag wilde en Phoenix loerde op de counter. Na de 1-0 was het voor mijn gevoel wel klaar, we speelden toen ook een stuk beter. We zijn nu voor het zevende duel op rij ongeslagen, die reeks willen we na de winterstop zo lang mogelijk voortzetten.’

Melchior Looijen (Phoenix): ‘We hebben het heel goed gedaan tegen HIC, hoewel dat best vreemd klinkt als je met 2-0 verliest. Voor de rust kregen we drie grote kansen en die maken we niet. Na rust hadden we moeite het tempo vol te houden. Tot de 55e, 60e minuut was het een gelijk opgaande wedstrijd, daarna ging het mis.’

Ferme uithaal van Leiden

Leiden haalde ferm uit tegen Union, dat meende nog even voor Sinterklaas te moeten spelen. Het werd 5-1 en daarmee steeg Leiden van de elfde naar de negende plaats op de ranglijst. Craig Sieben (Leiden): ‘Alles ging goed vandaag, wat aangeeft dat er veel meer in deze ploeg zit dan er tot nu toe uitkomt. Vanaf de eerste minuut gingen we er vol op tegen Union. En bij de 2-0 dacht ik: dit gaan wij winnen.’

Pancho van den Broek: ‘Op de één of andere manier past deze uitslag bij ons, maar het is een stevige dreun op onze neus. We speelden een slechte eerste helft en na de 1-0 achterstand hebben we eigenlijk niks meer gebracht. Het enige positieve is dat we tijdens de tweede helft enorme strijdlust hebben getoond.’

Laren op de valreep naar winst

Laren moest lang geduld uitoefenen om Venlo op de knieën te krijgen. Kort na rust leken de gasten een geruststellende 0-2 te scoren, maar Venlo vocht zich terug tot 2-2. Pas twee minuten voor tijd maakte Robert van de Peppel via een strafbal het verschil. Rick van Domburg (Laren) vond dat zijn ploeg het onnodig spannend maakte, ‘want wij hadden hier minimaal vier, vijf goals moeten maken. Ik vond het geen spannende wedstrijd, maar dat werd het toch een beetje na de 2-2.’

Bij Venlo waren de druiven zuur. Trainer-coach Bernardo Fernandes vond dat de arbitrage in de slotfase een discutabele strafbal toekende aan Laren, waardoor het dus 2-3 werd. Nadien kreeg zijn team nog een ideale gelegenheid om via een uitspeelcorner de gelijkmaker aan te tekenen, maar dat lukte niet. ‘De conclusie van de eerste competitiehelft is dat wij goed kunnen meedoen, maar dat we nog niet goed genoeg zijn. Dat is frustrerend. Onze slechte momenten zijn direct beslissend.’

Kampioen Nieuw-Zeeland zorgt voor zege Voordaan

Voordaan pakte de tweede overwinning op rij en zo gaat de ploeg van Rein van Eijk met een klein beetje lucht op weg naar het zaalseizoen. Een treffer in de 69e minuut door Adriaan Stolk (sc), de landskampioen van Nieuw-Zeeland, was genoeg voor de drie punten. Van Eijck: ‘Wij speelden een ontzettend goede eerste helft, waarin we na een 0-1 achterstand in de voorlaatste minuut de 1-1 scoren. Na rust hadden we weinig kansen. We speelden slordig en hadden het moeilijk met de vele scoops van Were Di. Het kost veel kracht om telkens opnieuw de aanval op te zetten.’

Steven Hendrickx (Were Di): ‘Ik vond ons gelijkwaardig aan Voordaan, maar we staan met lege handen. Een gelijkspel was eerlijker geweest. De eerste helft was degelijk en prima, na rust dwongen we weinig mogelijkheden af.’

Statistieken

Hdm – Zwart-Wit 7-1 (5-1)
1-0 Kieran Dartée (sc), 2-0 Pieter van Straaten, 3-0 Rick van de IJssel, 3-1 Daan van den Nosterum, 4-1 Jelmer Siersema, 5-1 Kieran Dartée (sc), 6-1 Kieran Dartée (sc), 7-1 Jelmer Siersema

HIC – Phoenix 2-0 (0-0)
1-0 Ruben Ridderbos, 2-0 Luc Lejeune (sb)

Leiden – Union 5-1 (3-0)
1-0 Quinten Mank, 2-0 Vincent van Nimwegen, 3-0 Quinten Mank, 4-0 Lars Barkmeijer, 4-1 Bram van Luijken, 5-1 Quinten Mank.

Venlo – Laren 2-3 (0-1)
0-1 Foppe Houting (sc), 0-2 Foppe Houting (sc), 1-2 Miguel Ralha Rodrigues, 2-2 Job Baeten, 2-3 Robert van de Peppel (sb)

Voordaan – Were Di 2-1 (1-1)
0-1 Wouter van Griensven (sc), 1-1 Daan Jongejan, 2-1 Adriaan Stolk (sc)

Cartouche – Schaerweijde 0-2 (0-1)
0-1 Jasper van der Muelen Wolf, 0-2 Casper Horn

Overgangsklasse B

Jeugdspelers bezorgen Breda winst

Breda neemt een keurige derde plaats in bij het ingaan van de winterstop. Victoria en SCHC lijken nog even een maatje te groot voor de ploeg, die op zijn beurt wel weer een plekje hoger staat dan aartsrivaal Push. En dat telt in de stad.

Breda speelde een redelijk duel, maar trainer/coach Mark Bouwman dacht op een goed moment wel: wie slaat de bal er in? Gelukkig waren het twee jeugdspelers, die de treffers aantekenden: Ruben van Dam en Niels Swinkels.

Alexander Peulen (Alkmaar): ‘De boodschap aan mijn ploeg was dat we de eerste helft van de competitie goed wilden afsluiten. En dat is ondanks de nederlaag goed gelukt. Na de 2-1 kregen we kansen op de gelijkmaker, maar we werden daarna afgerekend op een individuele fout.’ Alkmaar sluit de ranglijst in poule B met één punt uit elf duels.

Komt voor de bakker, dacht Stevenson

Groningen laat tot nu toe een uitstekende indruk achter in de Overgangsklasse. Als één van de promovendi vergaarde het tot nu toe vijftien punten en daarmee tonen ze zich zeer verguld op de Harener Holt. De winst op Gooische (2-1) betekent dat de oranjehemden het jaar 2016 afsluiten op de zevende plaats, ‘en daar had ik op voorhand vet voor getekend’, aldus trainer-coach Angela Veeger. ‘Ons harde werken legde de basis voor deze overwinning. Voor de rust lieten we prima spel zien en we wilden ten koste van alles voorkomen dat we strafcorners tegen kregen. Dat lukte goed, Gooische kreeg er maar twee.’

Via de corner lukte het dus niet voor Floris Bakker. Bij de stand van 2-1 kon het kanon alsnog een doelpuntje mee pikken omdat Gooische een strafbal toegekend kreeg. Doelman Marc Stevenson werd echter de held voor zijn ploeg, want hij keerde de inzet van Bakker.

Reinoud Wolff (Goosiche): ‘Groningen komt volkomen terecht op 2-0. Wij stonden gewoon niet goed. Na rust moesten we serieus aan de bak. We kregen voldoende kansen om te winnen, zelfs nog een strafbal die ‘Bakkertje’ normaal nooit mist, maar het was net niet goed genoeg.’

Drie bonuspunten voor HBS

Huizen bezorgde zichzelf een slechte dienst door op eigen veld te verliezen van HBS. Het team had de heenronde kunnen bekronen door bij winst de winter in te gaan op een meer dan fraaie vierde plek, maar het liep anders. HBS won met 3-4.

Wouter van der Kloet (Huizen) beschouwde het inderdaad als ‘een tegenvaller, want wij speelden HBS in de beginfase helemaal weg. Na twee minuten was het al 1-0 en daarna verzuimen we de 2-0 en de 3-0 te maken. In plaats daarvan werd het zelfs 1-2 bij rust en 1-3 na rust. HBS deed het goed, maar dit hebben wij aan onszelf te wijten.’

Thomas Immink was uiteraard erg blij met deze zege. HBS staat nu negende en daarmee dus boven de rode streep. ‘Dit zijn bonuspunten voor ons. Je verwacht dit niet, zeker niet doordat je snel met 1-0 achter komt te staan. We hebben Huizen echter op de juiste momenten pijn gedaan.’

SCHC: Graag nog een paar weken spelen

Stichtsche en Nijmegen merkten dat de wind grote invloed had op het spel en de technische staf van beide teams hadden grote moeite te communiceren met hun spelers. Het werd 1-4 en daarmee blijft de ploeg keurig tweede op twee punten achterstand van Victoria.

Michiel van der Struijk (SCHC): ‘Wat mij betreft hadden we nog wel een paar weken mogen doorspelen. We gaan lekker. De laatste vier duels scoorden we negentien goals. Het kostte even wat tijd de ploeg met acht nieuwe spelers op de rails te krijgen, maar het is duidelijk dat we kwaliteit genoeg in huis hebben.’

Christian Cavallet (Nijmegen) vind dat SCHC eigenlijk maar één kans creëerde en dat was de 1-3 na vijf minuten in de tweede helft. ‘Dat was dom balverlies van onze kant. Voor de rest waren het alleen maar corners en daarvan was zo ongeveer de helft onzin om te geven. Wij hebben het heel goed gedaan en hebben SCHC kunnen ontregelen. Ik was blij met ons spel vandaag.’

Victoria toont alweer veerkracht

Victoria kaapte door middel van een uitspeelcorner de overwinning op Push. Matthijs Wolf maakte na het verstrijken van de reguliere speeltijd de 3-4.

Stefan Duyf (Push): ‘De laatste drie weken speelden we tegen de drie andere toppers in deze afdeling en daaruit halen we slechts één punt. Dat is aan de krappe kant. Voorlopig zijn we even niet goed genoeg voor het echt grote werk. We speelden wel een dijk van een duel trouwens. Ik heb mooie aanvallen gezien, mooie reddingen van de keepers.’

Boudewijn van Eijck gaat in zijn debuutseizoen als hoofdcoach fier de winterstop in. Victoria staat bovenaan. ‘En dat maakt mij als coach natuurlijk een heel tevreden mens. De laatste vier minuten toonden we zoveel power, dat kenmerkt deze ploeg. We komen op 2-3, anderhalve minuut voor tijd maakt Push de 3-3 en wij knallen door, krijgen een uitspeelcorner en die gaat er in.’

Ring Pass wint zespuntenduel

Ring Pass tenslotte boekte een cruciale zege op concurrent Zwolle. In plaats van op gelijke hoogte (in geval nederlaag) staat de ploeg uit Delft nu zes punten voor op nummer elf Zwolle. De complimenten voor het team zijn dan ook op zijn plaats, zo vond trainer-coach Bastiaan Ophof. ‘Het spel was minder mooi, maar verdedigend stonden wij erg goed. Het was erg belangrijk dat wij kort na rust via een strafbal op 3-1 komen.’

Individuele fouten deden Zwolle de das om, aldus Bert Bunnik. ‘Bij de 2-1 bijvoorbeeld maakten wij een instapfout die je zelfs in de C-jeugd niet meer ziet. Dat zie je dat wij bijzonder weinig ervaring in het team hebben. We verliezen deze heenronde zesmaal met één doelpunt verschil. Aan de andere kant schept dat ook kansen na de winterstop.’

Breda – Alkmaar 3-1 (1-0)
1-0 Ruben van Dam, 2-0 Niels Swinkels, 2-1 Steven de Vos, 3-1 Niels Swinkels

Groningen – Gooische 2-1 (1-0)
1-0 Niels Hesseling, 2-0 Menno Visser, 2-1 Graeme Bruijn

Huizen – HBS 3-4 (1-2)
1-0 Willem Libourel, 1-1 Sake Hermans, 1-2 Matthijs Verhoef, 1-3 Matthijs Verhoef, 2-3 Thiemo Zeeman, 2-4 Freek Martens (sc), 3-4 Thiemo Zeeman

Nijmegen – SCHC 1-4 (1-2)
0-1 Thomas Vis (sc), 1-1 Olaf Beks (sc), 1-2 Thomas Vis (sc), 1-3 Mike Huisman, 1-4 Bram Weers (sc)

Push – Victoria 3-4 (2-2)
1-0 Floris van der Kroon, 1-1 Quintus Rischen, 2-1 Max Kreft (sc), 2-2 Thijs van der Kamp (sc), 2-3 Dean Symons, 3-3 Ard Seelen, 3-4 Matthijs Wolf (sc)

Ring Pass – Zwolle 3-2 (2-1)
0-1 Tijn Tjoelker, 1-1 Robert Kooy (sc), 2-1 Rissan Slaghek, 3-1 Steven Versteegh (sb), 3-2 Jaap Rondhuis