Schaerweijde en Cartouche: een eruptie van emotie in de Kuil

De spanning van het hele seizoen in de Overgangsklasse A balde zondag samen in één moment. Na een 0-3 voorsprong voor Cartouche was Schaerweijde teruggekomen tot 2-3, de tijd was verstreken, strafcorner voor Schaerweijde. Een misser betekende einde seizoen voor de Zeister thuisploeg, een treffer het bereiken van de play-offs. Voor Cartouche gold het omgekeerde. In de Kuil hield iedereen zijn adem in. Aanspelen, stoppen, sleeppush Scott Tupper: 3-3.

Het gevolg van de treffer was een eruptie van emotie in de Kuil. Aan de ene kant dolle vreugde bij de spelers en fans van Schaerweijde. Er werd geknuffeld, gejuicht, gezoend en er vloeiden tranen. Tranen van geluk, van blijdschap en van opluchting. Alle spanning kwam eruit. ‘Dit is geweldig’, zei doelman Arek Matuszak van Schaerweijde. ‘Hier hebben we het hele seizoen hard voor gewerkt. Dit is de terechte beloning. We verdienen dit. Wow, wat mooi.’

Floris Benschop is kapot na het missen van de play-offs. Foto: Willem Vernes

Aan de andere kant stortten de spelers van Cartouche ter aarde. Een derde plek, geen play-offs. Ontredderd waren ze. Ongeloof en verdriet vochten om voorrang. Floris Benschop, de beste man van het veld, kon een bedankronde voor de meereisde Voorburgse aanhang niet opbrengen. Overmand door emotie verborg de verdediger zijn gezicht in de dug-out onder een trainingsjack. Coach Sonja Thomann wreef hem troostend over zijn rug. Zij hield het droog, maar haar ogen stond dof. Het gelijkspel, de uitschakeling voor de play-offs waren keihard aangekomen.

Steven Doorman van Cartouche. Foto: Willem Vernes

‘Dit is echt verschrikkelijk’, sprak Steven Doorman, aanvoerder van Cartouche. ‘Zo ben je kampioen en zo heb je niks. Ik had ons, de begeleiding, de club en de supporters de play-offs zo gegund. We hebben er het hele jaar zo naar toe geleefd, er alles voor gedaan om via de play-offs te promoveren naar de Hoofdklasse. En nu hebben we niks. Dat is zuur. Heel zuur. Vooral als je ziet, hoe goed we speelden en hoeveel veel beter we in de eerste helft waren.’

Met Benschop als animator overklaste Cartouche voor rust Schaerweijde op alle fronten

Dat grote krachtsverschil voor de rust was misschien nog wel het meest bizarre aan de topper in de Overgangsklasse. Schaerweijde ging deze laatste speelronde als koploper in. Cartouche was tweede, hdm de nummer drie, die opvallend genoeg vooraf de makkelijkste opdracht had. Winst op Zwart-Wit betekende plaatsing voor de play-offs. hdm doorstond met een 1-0 zege die toets.

Schaerweijde tegen Cartouche was daarmee dus dé topwedstrijd. Maar in de eerste 35 minuten was daar absoluut geen sprake van. Cartouche overklaste Schaerweijde op alle fronten. Met de eerder gememoreerde Benschop als grote animator was de Voorburgse formatie scherper in de duels, beter in de passing, strakker in de dekking en bovenal doeltreffender in de afwerking.

Nadat Diederick van Twaalfhoven na vijf minuten al een beste kans had gemist, scoorde Timo Goor twee minuten later de 0-1. Schaerweijde richtte zich even op. Kreeg twee kansen, waarvan een uit een strafcorner, maar toen die doel misten, was het wachten op een volgende Voorburgse treffer. Die kwam er van de stick van Matthijs van Aken na knullig balverlies van de latere held Tupper: 0-2. Toen een paar minuten later Eric-Jan Iding op aangeven van Goor de 0-3 maakte, leek de wedstrijd al vroegtijdig beroofd van alle spanning.

Na de 1-3 kreeg Schaerweijde plots wat geloof en Cartouche verkrampte

De Zeister fans zagen teleurgesteld dat de tweede helft begon zoals de eerste eindigde. Na knap voorbereidend werk van Benschop had Yorick van de Vis zelfs de 0-4 op zijn stick. Maar doelman Matuszak redde bekwaam. Uit het niets kreeg Schaerweijde een paar minuten later een strafcorner, die Tupper snoeihard in de bovenhoek pushte: 1-3. ‘In ieder geval een ere-treffer’, klonk het op volle tribunes van de Kuil in Zeist.

Maar de treffer had meer dan statistische waarde. Schaerweijde kreeg plots wat geloof, ging niet goed, maar wel heel opportunistisch spelen en Cartouche verkrampte. Eerst een beetje, maar in het vervolg van het duel steeds meer. Het rondspelen ging moeilijker en er vielen gaten in de door Benschop en Doorman geleide defensie. Tien minuten voor tijd kreeg de thuisploeg de volgende strafcorner. Tupper sloeg ditmaal laag en met een fraaie duik verlengde Jasper van de Muelen Wolf de bal slim van richting: 2-3.

Schaerweijde viert feest. Op de voorgrond coach Bas Bogaard en Eli Matheson. Foto: Willem Vernes

 

Het publiek ging er nog eens goed voor zitten. De supportersgroepen zweepten beide teams op. Schaerweijde gaf nog meer druk, Cartouche moest naar achteren. Een minuut te gaan: corner voor Schaerweijde. Mis. Maar een nieuwe corner. De scheidsrechters floten af. Alles of niets. Het lot van Schaerweijde lag in handen van de Canadees Scott Tupper. ‘Natuurlijk voelde ik de druk’, zei Tupper na afloop. ‘Maar daar probeerde ik me zo veel mogelijk voor af te sluiten. Ik was alleen gefocust op de bal. Ik had maar een opdracht: de bal móest tussen de palen. Verder telde niets. De keeper heeft dan ook de druk dat hij de bal moet tegenhouden. De bal werd goed aangespeeld, lag perfect stil, waardoor ik hem erin kon pushen. Toen die bal erin zat, ging er een golf van geluk door me heen. Wow. What a feeling.’

De spelers van Schaerweijde werden na afloop stuk voor stuk behandeld: donderdag wacht SCHC

Doldwaze taferelen waren het gevolg. Maar een kwartier later drong de realiteit zich door bij Schaerweijde en zeker bij coach Bogaard. Hij dirigeerde zijn mannen direct stuk voor stuk naar de massagetafel voor een behandeling. Donderdag wacht immers het eerste duel met buurman SCHC in de strijd op promotie naar de Hoofdklasse. ‘Ons doel is terugkeren naar de Hoofdklasse. Met het bereiken van de play-offs hebben we slechts de eerste stap gezet’, constateerde Bogaard nuchter. ‘Nu wachten weer een paar finales. We hebben vandaag laten zien dat we goed genoeg zijn om die te winnen.’

Schaerweijde – Cartouche 3-3 (0-3)
‘7 Timo Goor 0-1
’24 Matthijs van Aken 0-2
’27 Eric-Jan Iding 0-3
’44 Scott Tupper 1-3 (sc)
’60 Jasper van de Muelen Wolf 2-3 (sc)
’70 Scott Tupper 3-3 (sc)


11 Reacties

 1. marylse28

  Lieve mijnheer met de groene Cartouche sjaal die in de rust bralde "dat Schaerweijde een hele vervelende middag zou krijgen"... hoe is het nu met u?

  1. Uniek

   uniek

 2. han70

  Zo zie je maar weer, nooit je hand overspelen. Want met hockey kan winst of verlies na het eindsignaal worden beslist.

 3. jasper-de-koning

  Als Schaerweijdefan: Cartouche was beter, ze verdienden het, maar toen het 1-3 werd kon je deze spanning al aan voelen komen. Kon gewoon niet spannender deze wedstrijd. Mijn complimenten voor Cartouche, geweldig seizoen gehad, maar lets go Schaerweijde!!! Sonja had wel bijna gelijk over wie de playoffs zouden halen trouwens

  1. SchaerweijdeBest

   Ja das ook niet zo moeilijk hè als er 3 ploegen om strijden en er moeten er 2 door.

 4. SchaerweijdeBest

  Het artikel van een tijdje geleden waarin de coach van Cartouche zegt: "ik weet bijna zeker dat HDM en Cartouche zich gaan plaatsen voor de Play-Offs en Schaerweijde het gaat laten liggen". In de eerste helft leek dit scenario werkelijkheid te worden en werd er zelfs al een groot feest op Cartouche gepland in de rust... Zo zie je maar dat topsport alle kanten op kan gaan. Schaerweijde was in de eerste helft de een na laatste wedstrijd van Feyenoord, en in de tweede helft de laatste van Feyenoord... alleen dit was spannender Haha!

  1. jasper-de-koning

   Dat feest klopt Ik hoorde supporters naast mij er over praten

 5. bstraver

  https://hockey.nl/nieuws/de-sport/2-punten-per-velddoelpunt-een-goed-idee/

  1. SchaerweijdeBest

   Uhm nee

 6. san1972

  Wij als buren van Schaerweijde (en hockeyliefhebbers) kwamen gisteren naar de club om een goede hockeywedstrijd te zien! En die hebben we ook gezien. Geweldig speel van Cartouche, echt klasse maar uiteindelijk stonden zij zeer onterecht met lege handen aan het einde van de wedstrijd! Jammer genoeg voor Cartouche bleek Zwart Wit niet in staat om thuis 1 keer te scoren tegen HDM. Waar, wat nu blijkt een scheidsrechter de leiding had met meer dan vriendschappelijke connecties met HDM! Puntje van aandacht voor KNHB wellicht. Hemelvaartsdag beloofd weer een mooie hockeydag te worden. Een dag waar hopelijk onze "vriend" van Schaerweijde niet meer de gelegenheid krijgt om de microfoon te pakken! Want hetgeen hij gisteren riep "Schade Thomann alles ist voorbei" Getuigd van geen enkel niveau. Als Zeisternaren stond het schaamrood ons op de kaken!

 7. horn

  Ach, als je als coach zulke dingen over je tegenstander roept tijdens het seizoen en zelfs op de laatste speeldag nog eens olie op het vuur gooit door te zeggen dat 'Schaerweijde alleen maar een strafcorner heeft' moet je niet huilie huilie doen als je lik op stuk krijgt. Uitdelen betekent incasseren. Vind het extreem kinderachtig om vooraf een grote mond te hebben en dan als je verbaal teruggepakt wordt te gaan lopen huilen. Dit krijgt echt veel te veel aandacht.


Wat vind jij? Praat mee...