Schaerweijde kroont zich tijdens herfststorm tot ‘Herbstmeister’

Een minuut of tien voor het einde van de topper op Cartouche (0-2) kreeg Schaerweijde-aanvaller Casper Horn helemaal vanuit de verdediging een hoge bal aangespeeld. Het waaide, nee, het stormde. In de lucht kon de bal praktisch alle kanten op. Horn keek omhoog, voelde het stormen en zette zich schrap.

Deze bal mocht hij niet verkeerd inschatten. Zijn ploeg stond met 0-1 voor. Eén doelpunt en de wedstrijd zou zo goed als beslist zijn. Eén doelpunt en Schaerweijde zou zich uitgerekend in deze herfststorm ‘Herbstmeister’ mogen noemen. Maar ja, die wind. ‘Op de weg hier naartoe merkten we het al. Onze auto ging van links naar rechts’, vertelde Horn vlak na de wedstrijd. ‘Op het veld merkte je het ook. Als je tijdens het sprinten net een windvlaag tegen had, dan rende je veel minder hard. Hoge ballen kon je nauwelijks inschatten.’

Op die ene, specifieke hoge bal concentreerde Horn zich nog maar eens goed. Goed kijken, dacht hij. Waar komt-ie? Zijn neusje voor de goal bracht hem naar het linkergedeelte van de cirkel. Daar! Daar moest-ie komen. En daar, precies daar, op de centimeter nauwkeurig, stuiterde de bal door. Horn nam ‘m aan, keek naar de goal en wist: niet nadenken, uithalen. Zo hard als je kan. En jawel, op zijn lage backhandschot had de keeper van Cartouche geen antwoord: 0-2. ‘Een lekker goaltje’, lachte Horn later.

Leidschendam - Cartouche - Schaerweijde, Overgangsklasse Hockey Heren, Seizoen 2016-2017, 20-11-2016, Cartouche - Schaerweijde 0-2, Casper Horn

Matchwinner Casper Horn aan de bal (foto: Willem Vernes)

Timmo Kranstauber laat het juist nu niet zien

Het was in de eerste helft niet te zien dat Cartouche en Schaerweijde op papier gelijkwaardig waren. Ze deelden immers de koppositie in de Overgangsklasse A met 28 punten uit tien duels. Cartouche creëerde amper een kans, speelde slordig en verspeelde de bal in het eerste kwartier drie keer veel te simpel tijdens het rondspelen achterin. De openingstreffer van Jasper van der Muelen Wolf was dan ook dikverdiend. Hij reageerde het scherpst op de rebound van een strafcorner van Scott Turper en zette Schaerweijde op voorsprong. Pas in de tweede helft liet Cartouche zijn tanden zien. De thuisploeg domineerde toen en kreeg via Yorick van der Vis de grootste kans van de wedstrijd, maar hij schoot van dichtbij hoog over. Het was illustratief voor het gebrek aan efficiency van Cartouche na rust.

Voor Schaerweijde was de opdracht deze wedstrijd duidelijk: geef zo min mogelijk strafcorners weg. Cartouche beschikt over strafcornerspecialist Timmo Kranstauber, de topscorer van de Overgangsklasse die dit seizoen al 21 doelpunten maakte. Toch liet het fenomeen vandaag, uitgerekend vandaag, zijn klasse niet zien. Hij pushte naast, zag de bal knullig gestopt worden of stuitte op keeper Arek Matuszak, een doelman die absoluut in de Hoofdklasse thuishoort. Het zal dit seizoen niet vaak gebeurd zijn dat Kranstauber nul uit vier liep.

‘We hebben in heel 2016 goed hockey laten zien’

‘We zijn Herbstmeister’, was dan ook de conclusie van Schaerweijde in het kringetje na de wedstrijd. Daarin complimenteerde coach Bas Bogaard zijn team niet alleen met de zwaarbevochten overwinning, maar ook met de hele eerste competitiehelft. Ongeslagen gaat de ploeg uit Zeist de winterstop in, nadat het vorig jaar uit de Hoofdklasse degradeerde ondanks een ijzersterkte inhaalrace in de tweede seizoenshelft.

Bogaard: ‘We hebben in heel 2016 goed hockey laten zien. Daar heb ik de mannen een groot compliment voor gegeven. Na de teleurstelling van vorig jaar hebben we het deze eerste seizoenshelft fantastisch gedaan. Ik ben dik en dik tevreden. Voor een feestje is het nog te vroeg, maar ik denk wel dat de jongens een biertje gaan drinken.’

Cartouche – Schaerweijde 0-2 (0-1)
0-1 Jasper van der Muelen Wolf
0-2 Casper Horn