Superscherpe spits Siersema schiet onverzettelijk hdm langs Schaerweijde

Jelmer Siersema speelde zondagmiddag waarschijnlijk zijn beste wedstrijd van het seizoen. Zijn ploeg hdm had het zwaar tegen koploper Schaerweijde, maar kon telkens rekenen op de superscherpe spits. Bijna alles wat Siersema aanraakte, veranderde in een doelpunt. Na zeventig minuten had hij er liefst vier in liggen. Eindstand in De Kuil: 1-5.

Wie de uitslag 1-5 hoort, zal vermoeden dat hdm een makkelijke middag kende, maar hdm-coach Ronald Hugers weet wel beter. ‘Laat niemand denken dat Schaerweijde is weggespeeld, het was een hele open wedstrijd.’ Open was de wedstrijd zeker, al waren veruit de meeste kansen voor de thuisploeg. Schaerweijde viel aan, hdm hield tegen en gaf de opponent en de vele bezoekers in Zeist demonstraties counters uitspelen.

De 0-1 viel in de twaalfde minuut toen goalie Arek Matuszak een bal die hij in zijn doel had mogen laten rollen, toch besloot tegen te houden. Jelmer Siersema bedacht zich geen moment en dook bovenop het gegeven buitenkansje. Hij toucheerde de bal net voldoende om hem achter de Poolse doelman te krijgen. Eigenlijk een typische goal voor Siersema, die naar eigen zeggen nooit mooie doelpunten maakt. ‘Meestal zijn het intikkertjes, want ik duik overal op. Deze had ik maar net, misschien komt het wel door mijn nieuwe stick. Ik speel sinds deze week met een verlengde.’

De Kuil (c) Koen Suyk

Zeister furie

Schaerweijde kwam voor rust terug via Casper Horn en leek in de tweede helft over de beste papieren te beschikken om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Al haperde de Zeister strafcorner wat bij afwezigheid van schutter Scott Tupper, qua veldspel deelden Schaerweijde de lakens uit in de prachtige Kuil. Hugers en zijn ploeg waren echter bedacht op de aanvalsdrang van de thuisploeg. ‘Wij weten hoe Schaerweijde speelt. Aan het begin komen zij met zijn allen als een furie over je heen. Dat moesten wij zien te overleven. Daarna ontstonden als verwacht vanzelf enorme ruimtes bij hen. Dat speltempo kunnen ze niet blijven belopen. Die disbalans hebben wij afgestraft.’

In de tweede helft liet Niels Blaak de uitgelezen mogelijkheid om hdm op 1-2 zetten liggen. Hij miste vanaf de strafbalstip. Gelukkig voor de verdediger was het in de eerstvolgende Haagse aanval alsnog raak, de tweede goal voor Siersema. Het derde doelpunt werd gemaakt door Ruben Versteeg, de laatste twee waren opnieuw voor Siersema. Zijn laatste was het mooist: een streep in de kruising in de uiterste seconden van de wedstrijd. Atypisch voor de man van de intikkers.

Het Nederlands elftal voetbal als voorbeeld van hoe het niet moet

Het was een cruciale zege voor hdm, dat koploper Schaerweijde (en Cartouche) nu nadert tot één punt op de ranglijst. De Hagenaars doen nog volop mee in de race om de play-offs, in een poule waar blijkens iedereen van iedereen kan winnen. Hdm wacht een pittige reeks met Venlo, waar ze in de heenwedstrijd goed wegkwamen met een punt, Laren en Cartouche. Ter voorbereiding op het eerste topduel in een lange reeks gebruikten Hugers en zijn staf deze zondag het Nederlands elftal voetbal als voorbeeld. Een voorbeeld van hoe het níét moet. Hugers: ‘Dit soort wedstrijden win je niet omdat je je tegenstander hebt geanalyseerd en je tactiek van begin tot eind hebt bepaald. In deze duels gaat het om passie, lef, teamspirit en onverzettelijkheid. We hadden maar één doel, en dat was winnen.’

Jelmer Siersema en Ronald Hugers na de wedstrijd tegen Schaerweijde (c) Koen Suyk