OVK (H): KZ knalt met 5-0 Overgangsklasse binnen

Twee uitslagen sprongen er met afstand uit gistermiddag: Were Di won thuis met 2-1 van Schaerweijde en Klein Zwitserland meldde zich met flair terug in de Overgangsklasse met een 5-0 overwinning op Union. Voor het sterk uitgedunde Gooische is er veel werk aan de winkel. De ploeg hield slechts zes spelers over van vorig seizoen en voegde vorige week pas de laatste speler toe aan de selectie. Christian Cavallet: ‘Eigenlijk zijn we nu pas beginnen met de voorbereiding.’

Overgangsklasse A

Breda deelde meteen een tik uit aan Huizen, dat op eigen veld met 1-4 verloor van de Brabanders. Toch ziet Wouter van der Kloet niet om in wanhoop. ‘Ik kijk door deze uitslag heen. Op zich hebben we namelijk goed gespeeld. Bij rust staan we met 1-0 voor en waren wij beter. Na rust vergeten we de trekker over te halen door niet de 2-0 te maken. Breda toonde zich daarna zeer effectief en wij spelen bijna de hele twee helft met een man minder door onder meer twee gele kaarten voor tien minuten. Dat was niet handig, maar daarom zei ik: we moeten even door de uitslag heen kijken.’

Sven Coenen, assistent van Breda: ‘Ik vond het een rommelige eerste helft, waarin we niet ons niveau haalden. Na rust was dit wel het geval. Huizen startte goed na rust, maar wij namen het over. Van 1-0 werd het 1-2 en snel daarna 1-3. En het speelde uiteraard mee dat Huizen tegen wat kaarten opliep.’

HIC speelt scherpe tweede helft

Bij HIC zat de gebruikelijke wedstrijdspanning er op, zoals je dit vaak ziet bij een eerste potje. Het spel begon slordig en niet zo verzorgd als de nieuwe coach Helen Lejeune het graag ziet. ’Wij kwamen echter scherp de kleedkamer uit en van 1-1 bij rust maakten we er 1-3 van. Hoewel het ook best 1-4 of 1-5 had kunnen worden. Na onze voorsprong konden we het zakelijk uit hockeyen.’

Mats van Uden (Leiden): ‘Voor ons is het nog lastig te bepalen hoe lang en hoe ver wij onze zonedekking moeten doorvoeren. Voor de rust doen we het goed, waarbij onze keeper ons in de wedstrijd houdt. Tijdens de tweede helft liep het tien minuten niet lekker en in deze fase scoorde HIC tweemaal. En zelf waren we helaas niet meer in staat een doelpunt te maken.’

Leiden – HIC 1-3 (1-1)
’17 Luc Lejeune 0-1 (sc)
’29 Bob van Brussel 1-1 (sc)
’39 Ruben Ridderbos 1-2
’45 Sjoerd Miedema 1-3

Nijmegen wint oostelijke derby

Nijmegen boekte een nipte zege in de oostelijke derby tegen Zwolle.  Het werd 3-2. Volgens Pancho van den Broek (Zwolle) kwam zijn ploeg tijdens de eerste helft tekort, maar na rust was het een ander verhaal. ‘Na de 3-2 door Nijmegen kregen de zeker drie of vier kansen om de gelijkmaker te scoren. Dat was enorm jammer, temeer omdat Nijmegen op een goed moment met maar negen spelers in het veld stond. Het was onnodig de punten in Nijmegen te laten.’

Bas Boogaard (Nijmegen): ‘Voor de rust speelden we heel goed, nadien was het te slordig. Daardoor maakten we het ook onnodig spannend in mijn ogen. Gelukkig bleef iedereen keihard werken, dat was mooi om te zien.’

Historisch seizoen voor USHC

USHC gaat het allemaal meemaken. Voor het eerst in de historie spelen de Utrechtse studenten in de Overgangsklasse, ‘en dat betekent dat iedereen vlieguren op dit niveau moet gaan maken’, zegt trainer-coach Joost van Hasselt. ‘Dit wordt een topervaring voor de jongens en zo staat iedereen er ook in. Het tempo moet omhoog, er wordt meer gevraagd. Vorig seizoen trainde het team nog tweemaal anderhalf uur. Dat kan tegenwoordig niet meer in de Overgangsklasse.’

Tegen HBS lukte het niet de eerste punten binnen te hengelen. Het werd 2-3 na een 0-1 ruststand.  Thomas Immink (HBS): ‘Wij vergaten de wedstrijd in de eerste helft te killen. Kort na rust maakten we binnen zes minuten de 0-3. Daarna hockeyen we het redelijk zakelijk uit, maar we misten wel enorm veel kansen. De ploeg was blij met de zege, maar ontevreden over de uitslag.’

Onderhoudend potje in Groenekan

Voordaan en Hurley maakten er een hele leuke pot van (3-3) in Groenekan. Tot pakweg de vijftigste minuut toonde Hurley zich de betere ploeg, zo vond trainer-coach Peter Jonker van Voordaan. ‘Wij speelden niet slecht, maar onze tegenstander was beter. Tijdens de laatste twintig minuten haalden we eruit wat er in zat. Ik vond het een fijne start van de competitie. Positief en we hebben een punt gewonnen.’

Reinoud Wolff (Hurley): ‘Een groot deel van de wedstrijd speelden we hartstikke goed. Als je het over het geheel bekijkt verliezen we eigenlijk met een remise. Vanuit de 0-2 lukt het niet verder uit te lopen. Voordaan haalde een hoog rendement. De 1-2 was niet eens een kans, de 2-2 een onnozelheid van onze kant. We komend daarna snel op 2-3, maar dan wordt het alsnog gelijk.’

Stuntje van Were Di

Were Di beleefde een uitstekende start van de competitie door het veel sterker geachte Schaerweijde – de kampioen van vorig seizoen – met 2-1 te kloppen. En dus was het een perfecte binnenkomer voor Arend-Jan Broekmans als nieuwe coach van de Tilburgers.

‘Op voorhand veracht je dat Schaerweijde één van de betere teams is in deze poule, maar naar d veldkansen geredeneerd hebben we vandaag terecht gewonnen. Schaerweijde kreeg meer strafcorners te nemen, maar onze keeper stond deze wedstrijd heel goed. We kwamen op voorsprong en gaandeweg ging Schaerweijde steeds meer de ballen in de cirkel pompen. Het werd nog 1-1, maar via een strafbal maken wij de winnende. Heerlijk begin dus.’

Were Di – Schaerweijde 2-1 (1-0)
’32 Max Looman 1-0
’40 Casper Rietveld 1-1
’55 Joep Meijs 2-1 (sb)

Overgangsklasse B

Cartouche haalt flink uit

Cartouche liet er geen gras over groeien ten Phoenix, dat kansloos met 6-0 van het veld ging. Pieter Pietersen (Cartouche): ‘Wij weten waartoe wij in staat zijn en we zijn tegen Phoenix geen moment in de problemen geweest. We hebben het gewoon goed gedaan. Het seizoen 2016/2017 is voorbij, we gaan er weer vol voor. Ten opzichte van vorig jaar mist Cartouche onder anderen Eric-jan Iding, Coen Albers en Timmo Kranstauber die volgende week wordt geopereerd vanwege zijn gescheurde kruisband.

Melchior Looijen (Phoenix): ‘Ik vond 6-0 wel een beetje veel, maar Cartouche was gewoon te goed voor ons. Onze tweede helft vond ik minder dan de eerste.’

Veel huiswerk voor Gooische

Bij Gooische is veel werk te verrichten voor de nieuwe coach Christian Cavallet. De selectie liep grotendeels leeg en dat is merkbaar tijdens zo’n eerste competitiewedstrijd. Het is onwennig, automatismen ontbreken, et cetera. Cavallet: ‘We moeten we snel beter worden en daarna zullen we keihard moeten vechten om in ieder geval op de zevende plaats te eindigen. Op zich liep het aardig, maar we maakten soms domme fouten.’

Zwart-Wit daarentegen deed goede zaken. De ploeg bleef grotendeels in tact en de komst van Xander van Gorp van Hoofdklasser Tilburg is een wezenlijke versterking, zegt trainer-coach Pim Wijzenbeek van Zwart-Wit. ‘Met een goede laatste man in het veld kom je als team ook sneller beter aan het hockeyen. Vandaag vond ik trouwens geen van beide ploegen echt goed, maar dat zie je zelden in een eerste wedstrijd. Toch zat ik redelijk ontspannen op de bank. Vanuit de 1-1 konden we de voorsprong gestaag naar 1-4 uitbouwen.’

Keurige zege Victoria

Groningen was op de eigen Harener Holt niet opgewassen tegen Victoria. Het werd 1-4. ‘Prima uitslag wat mij betreft’, zo betoogde Boudewijn van Eijck van Victoria. ‘Het verschil had groter kunnen zijn, maar na rust liep het bij ons allemaal wat stroever.’

Breekpunt in het duel, zo meldde Angela Veeger (Groningen), was een moment in de tweede helft toen Groningen bij een tussenstand van 1-2 een bal op de paal mikte. ‘En vlak daarna werd het 1-3 in plaats van dus 2-2. Dan is Victoria net even te slim en te vaardig om het nog uit handen te geven. Maar op zich konden we ons prima staande houden, dat was een dikke prima.’

Union krijgt ‘behoorlijke dreun’

Klein Zwitserland is terug in de Overgangsklasse en daar kan Union over meepraten. Aan de Klatteweg werd het 5-0, ‘en dat was een behoorlijke dreun voor ons’, zo liet Ineke Botden na afloop weten.

‘Dit zagen wij niet aankomen. We dachten dat wij een stukje verder waren. Ik denk dat het voor een deel te maken heeft met de erfenis van vorig seizoen, toen Union gewoon een slecht seizoen heeft gedraaid. Er heerst een gebrek aan zelfovertuiging en wij kenden de pech dat we op het laatste nippertje nog afscheid moesten namen van Philip Thiadens die in Amsterdam is gaan wonen en daarmee koos voor Hurley.’

Laren mist bataljon spelers

Push boekte volgens trainer-coach Stefan Duyf ‘een dik verdiende overwinning’ in en tegen Laren. Eindstand: 1-2. ‘Wij hebben keihard gewerkt en grote delen van de wedstrijd waren we beter. Ik zag Push steeds meer met zelfvertrouwen spelen.’

Bij Laren is het nog even roeien met de riemen die er zijn. De selectie mist momenteel nog vijf spelers die in de Australische competitie spelen. Naast de drie Aussies van Laren, onder wie Ockenden, zijn dat ook Pleijsier en Van Loon. Zo’n gemis laat zich gelden. Bovendien was een andere sterkhouder, Robbert van de Peppel, niet van de partij vanwege een buitenlandse bruiloft in familiekring.

Laren – Push 1-2 (1-1)
Sam Vlasman 1-0
’18 Bart Mabelis 1-1 (sc)
’48 Christiaan Teeuwen 1-2 (sc)

Qui Vive start met zege

Qui Vive leek in Rotterdam op een eenvoudige zege af te stevenen, want bij rust was het 0-3 op Leonidas.

Bas Dirks (Leonidas): ‘Ik vond dat deze tussenstand niet de juiste verhouding weergaf. We konden namelijk goed mee hockeyen, ondanks dat Qui Vive in the lead was. Na rust kreeg onze tegenstander de kans op 0-4, die maken ze niet, en wij komen terug op 2-3. Dan is het opeens weer een wedstrijd. Tien minuten voor tijd wordt het 2-5, maar over het geheel ben ik tevreden over onze prestatie.’

Tim Oudenaller (Qui Vive): ‘Leonidas komt na rust met een prachtige 1-3 en een sneller 2-3 terug en dan zijn ze slim genoeg er een spannend duel van te maken. Het was een eerste potje zoals die die vaak ziet. Winst is dan het belangrijkst.’

Leonidas – Qui Vive 3-4 (0-3)
’18 Dylan Vermeij 0-1
’23 Dylan Vermeij 0-2
’30 Mark Weber 0-3 (sc)
’40 Sander van Eijk 1-3
’42 Wouter Heuterman 2-3
’60 Mark Weber 2-4 (sc)
’67 Pepijn Masereeuw 3-4