OVK (H): HIC vol focus op weg naar de drie H’s

HIC laat er onder de bezielende leiding van Helen Lejeune-Van de Ben geen gras over groeien. De ploeg uit Amstelveen pakte de volle buit uit drie duels en de komende drie weken zal de selectie voor niets minder gaan tegen de drie H’s: Huizen, HBS en Hurley.  In Poule B boekte Klein Zwitserland een ferme zege op Victoria (5-2) en morste Cartouche twee punten tegen Union (2-2). Grote pechvogel van het weekend: aanvoerder Martijn Bots van Qui Vive. Hij brak zijn kuitbeen.

Poule A

Huizen – Were Di 2-1 (1-1)

Huizen poetste de hatelijke nul uit de stand door met 2-1 te winnen van Were Di. Aanvankelijk zag dat er niet naar uit, want tijdens de eerste twintig minuten hadden de Tilburgers – aldus Wouter van der Kloet (Huizen) – het beste van het spel. Daarna sprak de thuisclub ook een woordje mee, waarna beide ploegen gingen rusten met een 1-1 tussenstand.

Tijdens de tweede helft was sprake van een gelijkwaardige strijd, maar zes minuten voor tijd kon Huizen een strafcorner doeltreffend afronden. Arend-Jan Broekmans (Were Di): ‘Wij verliezen een duel die we eigenlijk niet hadden mogen verliezen. In principe vond ik ons ook beter. Tijdens de eerste helft sowieso, maar na rust gooide Huizen van achteren uit alleen maar hoge ballen naar voren.’

Maikel Brekelmans 0-1
Benjamin van de Vooren 1-1
Stijn Mennink 2-1

Leiden – HBS 2-5

Leiden heeft het lastig. Tegen HBS keek het team bij rust al tegen een 0-5 achterstand aan. ‘Ik heb wel eens leukere middagen beleefd’, zo meldde Mats van Uden (Leiden) na afloop. ‘Na de 0-2 raakten we de draad volledig kwijt. We stonden als het ware op onze hielen. Terwijl het na rust juist heel goed ging. We maakten twee goals en we dwongen toen veel kansen af.’

Thomas Immink staat met zijn HBS voorlopig op zeven punten en dat betekent een meer dan fraaie seizoenstart. ‘Wij waren tijdens de eerste helft echt heer en meester. Bij Leiden lukte niets en wij hadden er nog wel een paar meer kunnen maken. Na de rust waren we dit ook van plan, maar dat kregen we niet voor elkaar. In dat opzicht vond ik het na rust tenenkrommend.’

Nijmegen – Hurley 2-3 (0-2)

Nijmegen en Hurley maakten er een spannende pot van. Tijdens de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor Hurley, dat op een 0-2 voorsprong kwam. Na de thee pakten de Amsterdammers volgens trainer-coach Reinoud Wolff ‘een onnodige gele kaart en juist in deze vijf minuten kwam Nijmegen terug tot 2-2. Daardoor gaven we onze tegenstander hoop op meer. We kwamen uiteindelijk op 2-3, maar het had hier maar zo verkeerd kunnen aflopen voor ons.’

Bas Bogaard (Nijmegen): ‘Wij hadden zeker mogelijkheden om er meer uit te halen vanmiddag. De tweede helft hadden wij het betere van het spel. Een remise zou zeker een terecht resultaat zijn geweest.’

‘xx Christiaan Stroboer 0-1
’20 Kenny Bain 0-2
’45 Lars Leenen 1-2
’53 Jim van de Venne 2-2
‘xx Philip Thiadens 2-3

USHC – Breda 1-7

De Utrechtse studenten moesten het op eigen terrein afleggen tegen Breda. ‘Hier viel weinig op af te dingen’, zo meldde Joost van Hasselt (USHC). ‘Wij gingen er af op kunde, op effectiviteit en ervaring. Dat was balen, temeer doordat wij niet in staat waren ons eigen niveau te halen.’

Sven Koenen, assistent-coach van Breda: ‘Goed gespeeld, zeer effectief. En dankzij een goede press wisten we tijdens de tweede helft drie goals in tien minuten te maken.’

Voordaan – Schaerweijde 4-3

Voordaan en Schaerweijde maakten er een prachtig hockeygevecht van, dat na 70 minuten in het voordeel van de thuisclub werd beslist. ‘Ik had niet verwacht dat wij dit voor elkaar zouden krijgen’, aldus Peter Jonker (Voordaan) die vorig seizoen nog als assistent bij Schaerweijde werkte. ‘Vooral tijdens de eerste helft hebben wij het beste spel laten zien dat we momenteel kunnen tonen. We staan met 3-1 bij rust, maar onze tegenstander pusht twee corners kiezelhard binnen waardoor het weer 3-3 stond. Na de 4-3 krijgen we nog geel voor tien minuten, maar we konden het houden.’

Suzan Veen-Van de Wielen (Schaerweijde): ‘Teleurstellend dit, maar het ligt aan onszelf. We speelden te slordig. Na rust komen we moeizaam terug tot 3-3 met een kans op 3-4, maar helaas. We zoeken nog naar een nieuwe balans en we moeten snel als grote mannen gaan spelen.’

Zwolle – HIC 0-3

HIC liet zich in Zwolle niet verrassen en boekte daar een zakelijke 0-3 overwinning. Het was dankzij het goede keeperswerk van de Zwolle-goalie, aldus Helen Lejeune (HIC), dat haar ploeg de score niet verder kon uitbouwen. ‘En ik geef een compliment aan onze verdediging, want in drie duels incasseerden we pas één tegentreffer.’

Pancho van den Broek (Zwolle): ‘Terecht verloren. Wij hebben het HIC te gemakkelijk gemaakt. Tijdens de eerste helft herkenden de spelers niet dat ze gewoon mee konden hockeyen. Ik denk dat er sprake was van ontzag voor HIC. Na rust zette HIC de wedstrijd op slot.’

’10 Daan Lemmens 0-1
’29 Vincent Spitaels 0-2
’68 Daan Lemmens 0-3

Poule B

Cartouche – Union 2-2 (1-2)

Cartouche en Union eindigden in een 2-2 en dat zullen vooraf weinig hockeykenners hebben voorspeld. ‘Maar wij zijn hier heel blij mee’, aldus Ineke Botden, trainer-coach van Union. ‘Bij rust staan we met 1-2 voor en daarna hebben we mogelijkheden op de 1-3. Na rust was het overigens wel vrouwen en kinderen eerst. De één had bij ons een gat in het hoofd, weer een ander de knie kapot, maar we bleven overeind. Met dank ook aan onze nieuwe doelman Paul Gruijthuijsen, die overkwam van MEP.’

Pieter Pieterse (Cartouche): ‘Ik had dit niet verwacht. Union vocht voor de winst en bij ons ontbrak de scherpte. Het onderstreept maar weer eens dat ook bij ons echt alles moet kloppen om te winnen.’

’13 Yanick Huskler 0-1 (sb)
’18 Diederik Twaalfhoven 1-1
’20 Bram van Luyken 1-2
’60 Timo Goor 2-2

Gooische – Qui Vive 2-2 (2-1)

De wedstrijd tegen Gooische stond voor Qui Vive voor een belangrijk deel in het teken van de ernstige blessure die aanvoerder Martijn Bots opliep. Tijdens een ongelukkige samenloop van omstandigheden brak hij namelijk zijn kuitbeen. Dat gebeurde tijdens de eerste helft en had zijn weerslag op de rest van de wedstrijd, zo vond Tim Oudenaller (Qui Vive). ‘Gelukkig scoorden we aan het eind van de wedstrijd nog de 2-2, maar dat maakte mijn dag niet meer goed.’

Christian Cavallet (Gooische) was echt zuur na afloop. ‘Vlak voor tijd krijgen wij een gele kaart en dat was echt genant. Met elf spelers konden wij prima alle gaatjes dichtlopen, maar deze gele prent kostte ons de overwinning. Jammer, we hebben er keihard voor geknokt. Daar was ik erg blij mee, maar niet met dit puntverlies.’

’15 Mark Weber 0-1 (sc)
’20 Thiemo Zeeman 1-1
’30 Benjamin Stibbe 2-1
’69 Jasper de Waal 2-2

Klein Zwitserland – Victoria 5-2 (2-1)

Klein Zwitserland speelde volgens assistent-coach Don Tissen  ‘een geweldige wedstrijd. Tijdens de eerste tien minuten merkten we nog even het verschil tussen Eerste Klasse en Overgangsklasse, maar daarna ging het prima. Je ziet dat wij veel kwaliteit in het team hebben en het spel komt eruit zoals wij dit trainen. Daarbij maakten we veel vuile meters voor elkaar bij balverlies.’

Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Wij verliezen nu tweemaal achter elkaar en dat komt niet vaak voor bij ons. KZ staat laag en met de counter komen ze er goed uit. Op onze beurt zijn we vaak genoeg in hun cirkel geweest, we krijgen zes of zeven corners, maar we haalden geen rendement.’

Laren – Groningen 4-0

Laren deed het op eigen veld goed tegen Groningen door met 4-0 te winnen. Rick van Domburg (Laren): ‘Het klinkt misschien hautain als je met 4-0 wint, maar wij kunnen beter dan vandaag. Ik ben tevreden, maar het kan over het algemeen nog wel iets agressiever.’ Een van de Australische aanwinsten, Gobind Gill, speelde zondag voor het eerst mee. Hij scoorde prompt twee keer.

Angela Veeger (Groningen): ‘Na rust komen we heel snel op een 2-0 achterstand, dan weet je dat het lastig wordt. Laren was ook een tandje beter. Wij maakten teveel individuele fouten. Daardoor schonken wij Laren vier treffers.’

Gobind Gill 1-0
Chuck Caupain 2-0
Pieter Paul Houting 3-0
Gobind Gill 4-0

Leonidas – Push 3-0 (1-0)

Leonidas boekte een uitstekend resultaat door thuis met 3-0 te winnen van Push. Bas Dirks (Leonidas): ‘Push had veel meer balbezit, maar wij waren zeer effectief in onze uitbraken. Bij rust staan we met 1-0 voor en dan verwacht je dat Push tijdens de tweede helft gaat komen. Op een gunstig moment maken we uit een corner de 2-0 en twee minuten later uit een strafbal de 3-0. We hebben veel strijd geleverd en goed georganiseerd gehockeyd.’

Stefan Duyf (Push) was na afloop enigszins van de leg. ‘Ik breek mijn hoofd erover hoe dit heeft kunnen gebeuren. We gingen goed van start, waren beter, maar na tien minuten namen we in het veld gas terug. Daardoor kwam Leonidas beter in het spel en ze maakten toen ook de 1-0. Tijdens de rust heb ik de boel op scherp gezet. Daarna ging het vijf tot tien minuten goed en vervolgens was het driemaal niks. Het was verschrikkelijk slecht, we speelden zonder durf.’

’30 Sander van Eyk 1-0
’59 Pepijn Masereeuw 2-0
’62 Bruno Bolsius 3-0 (sb)

Phoenix – Zwart-Wit 4-1 (1-0)

Pim Wijzenbeek stond wat vreemd te kijken toen hij na afloop een 4-1 op het scorebord zag staan in het voordeel van tegenstander Push.

‘Wij kwamen 31 maal in hun cirkel, zij zeven keer bij ons. En daaruit weten ze viermaal te scoren, waarvan drie uit een strafcorner. Dat is rete-effectief, maar wij staan het toe. We kregen zelf elf kansen en dus is het rendement te laag geweest. Het zijn bijzondere statistieken, maar we moeten het ermee doen.’

Jorin de Mul 1-0
Florian Kuijlenburg 2-0 (sc)
Florian Kuijlenburg 3-0 (sc)
Twan van Ginneken 3-1 (sc)