OVK (H): Veelzeggend weekend voor Hurley na twee knappe zeges

Op vrijdagavond in de Gold Cup winnen van Hoofdklasser hdm, twee dagen later de nummer twee in de poule (HIC) met 6-3 terugwijzen. Hurley overlegt hiermee goede papieren voor de ongetwijfeld nog stugge route op weg naar de winterstop. In poule B blijft het een stuk spannender met vijf ploegen aan kop die binnen drie punten van elkaar staan.

Uitslagen Overgangsklasse heren van zondag:

Overgangsklasse A

HBS – Breda 4-3 (2-0)

HBS blijft prima meedraaien in de subtop van poule A, mede doordat het team zondagmiddag won van Breda dat evenzeer uit is op plaatsing bij de top-5 na 22 duels.

De ploeg uit Bloemendaal beleefde een uitstekend weekend, want vrijdag won het voor de Gold Cup ook al van Cartouche. HBS is dus in vorm en dat ondervond Breda.

Thomas Immink (HBS); ‘Tijdens de eerste helft speelden we heel goed. Het stond na 35 minuten 2-0, maar dat had eigenlijk 3-0 of meer moeten zijn. Na de thee drong Breda feller aan en in de slotfase kwamen de gasten zelfs terug tot 4-3.’

Het was toen aan doelman Dirk-Jan Glas van HBS te danken dat het geen 4-4 werd. Met zijn grote teen tikte hij een bal uit de doelmond die velen al zagen als de 4-4.

Assistent-coach Sven Coenen van  Breda: ‘Als je slechts twintig minuten goed speelt, is dat te weinig om te winnen. Bijna hadden we inderdaad nog een punt te pakken, maar dat was misschien wel teveel van het goede geweest.’

Hurley – HIC 6-3 (1-0)

Hurley toonde afgelopen weekend aan dat het team topfavoriet is voor het kampioenschap in poule A na de duidelijke 6-3 tegen HIC.

Reinoud Wolff (Hurley): ‘Het interessante voor mij was niet alleen dat we tweemaal wonnen, maar dat we het tegen HIC ook zonder twee bepalende middenvelders konden. Ondanks het ontbreken van Plat en Nyst verloren we geen kwaliteit. Het is mooi om te zien dat we in de breedte ook sterk zijn. HIC was trouwens een stugge ploeg die tot nu toe pas vijf tegentreffers hoefde te incasseren. Dan is het prima dat wij er zes maakten.’

Helen Lejeune (HIC): ‘Voor de rust ging het gelijk op en na rust kregen we de 2-0 tegen uit een onterecht gegeven corner die bij het nemen niet buiten de cirkel kwam. Toch werd het daaruit 2-0. In het verdere verloop van de tweede helft brokkelde onze compactheid af, waardoor we de goals te eenvoudig weggaven. We waren niet in staat de hele wedstrijd onze focus te bewaren, waardoor het een hoge uitslag werd.’

Leiden – Were Di 1-1 (1-0)

Leiden en Were Di deelden de punten en daar had de thuisploeg de meeste moeite mee.

Mats van Uden (Leiden); ‘Dit voelt als twee punten verloren. Tijdens de eerste helft hadden we veel verder moeten uitlopen dan de 1-0. In de eindfase moeten we rustiger worden. Tijdens de tweede helft moest Were Di iets forceren. Acht minuten voor tijd werd het 1-1, onnodig wat mij betreft.’

Arend-Jan Broekmans (Were Di): ‘Tijdens de eerste helft sneed Leiden veel te eenvoudig door onze linies. Na rust hebben wij gedomineerd, vond ik. We kregen heel veel corners en kansen, maar de bal wilde er niet in.’

‘.. Bob van Brussel 1-0
‘.. Maikel Brekelmans 1-1

Nijmegen – Huizen 2-1 (2-0)

Nijmegen lijkt voorlopig althans een blijvertje in de top van poule A. Achter Hurley neemt het samen met HIC een keurige gedeelde tweede plaats in.

Daarvoor was een overwinning op Huizen noodzaak, en die kwam er ook. Het werd 2-1 na een 2-0 stand bij rust. ‘Tijdens de eerste helft hadden we iets meer afstand moeten nemen’, aldus Bas Bogaard (Nijmegen). Na rust vond ik het niet zo geweldig goed. We maakten uit een corner wel de 3-0, maar ondanks dat de bal de plank raakte werd de inzet afgefloten. Vlak voor tijd werd het 2-1 en kregen we ook nog een strafcorner tegen. Over het geheel hadden we tijdens de tweede helft iets meer energie moeten leveren.’

‘6 Rein Scheenstra 1-0
’30 Kjell Bakker 2-0
’65 Stijn Mennink 2-1

USHC – Voordaan 2-2 (1-1)

USHC sprokkelde wederom een puntje, ditmaal tegen Voordaan dat zeker als favoriet naar Utrecht kwam.

Voordaan speelde voor de vijfde maal deze competitie gelijk en daar heeft trainer-coach Peter Jonker wel een beetje tabak van. ‘Het bezorgt mij een dubbel gevoel. We hadden namelijk al een paar tikjes kunnen uitdelen aan onze concurrenten. Maar telkens een puntje schiet niet op. We moeten er voor waken dat dit niet in onze hoofden gaat zitten. Maar ik moet zeggen dat wij ook te weinig rendement halen uit onze cirkelpenetraties.’

Joost van Hasselt (USHC): ‘Voordaan was beter, maar wij slaagden er desondanks in om er regelmatig gevaarlijk uit te komen. Op een gegeven moment hing de 2-2 in de lucht en die kwam er dan ook.’

‘8 Phelie Maguire 0-1
’22 Dirk Spruyt 1-1
’38 Joachim Lowenthal 1-2
’66 Ilmar Balk 2-2

Zwolle – Schaerweijde 1-4 (0-2)

Schaerweijde speelde een wedstrijd vol controle en wist de foutjes in de verdediging van Zwolle zakelijk af te straffen.

Suzan Veen, die haar ploeg vrijdag voor de beker zag winnen van Nijmegen: ‘Zo langzamerhand begint het kwartje te vallen. We speelden vanuit de controle en kwamen daarbij geen moment in de problemen.’

Pancho van den Broek (Zwolle): ‘In bepaalde fases van de wedstrijd konden we mee hockeyen, doordat we in de organisatie bleven staan. Helaas konden we onze mogelijkheden niet verzilveren, waarbij ik moet zeggen dat Schaerweijde gaandeweg makkelijk wegloopt. Het had evengoed ook 1-7 kunnen worden, maar wie weet ook 3-4.’

Cartouche – Laren 0-0

Cartouche en Laren speelden volgens beide coaches ’de leukste 0-0 ooit.’ Geen goals dus in Voorburg, maar wel een heel aangenaam potje hockey.

Rick van Domburg (Laren): ‘Ik vond ons niet goed en ik vond ons niet slecht. Cartouche hield het veld klein en wij zetten daar een te laag baltempo tegenover. Beide ploegen namen bovendien niet al teveel risico, waardoor het op een goed moment een schaakwedstrijd werd. We wilden niet van elkaar verliezen.’

Pieter Pieterse (Cartouche): ‘De eerste helft was duidelijk voor Laren, de tweede was voor ons. Toen werd duidelijk dat wij onze tegenstander de wil op kunnen leggen, als we dit willen. Laren verdedigde echter goed. Veel kansen over en weer. Voor hetzelfde geld was het 5-5 geworden.’

Gooische – Groningen 3-7 (1-4)

Zó, daar was Groningen even aan toe. Het team van Angela Veeger won met 3-7 na een 1-4 ruststand.

Veeger: ‘Wij knokten als een dolle voor elke centimeter en we maakten er zeven. Goed gedaan. We kwamen snel op 0-1 en we voelden dat er deze dag iets te halen viel. Dat bleek ook want na 28 minuten maakten we al de 1-4. Tijdens de tweede helft hielden we onze kop er bij en scoorden we nog eens driemaal. Het zou mooi zijn indien we deze lijn volgende week thuis tegen Phoenix kunnen doortrekken.’

Leonidas – Klein Zwitserland 0-6 (0-3)

Tijdens het eerste kwartier kon Leonidas tegenstander Klein Zwitserland nog bijbenen. Na een rake strafcorner legde KZ er binnen vijf minuten nog eens twee in.

Bas Dirks (Leonidas): ‘Dan weet je dat het tegen een ploeg als KZ een lastig verhaal wordt. We liepen ook teveel uit onze organisatie. Na rust werd het binnen tien seconden 0-4. Dan kom je moeilijk meer in de wedstrijd, hoewel we nog drie corners en een situatie van één op één tegen de keeper afdwongen.’

Don Tissen, assistent-coach van Klein Zwitserland: ‘Dit was geen vervelende uitslag. De competitie staat bij ons voorop, maar vrijdag moesten we toch een zware pot spelen die we pas na shoot-outs wonnen van Zwart-Wit. Mede daardoor had ik niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. We speelden hoge druk en Leonidas kwam daar gewoon moeilijk onderuit.’

Phoenix – Victoria 2-6 (1-2)

Victoria speelde een prima potje op Phoenix. De thuisclub uit Zeist kwam wel op een 1-0 voorsprong, maar daarna was de koek een beetje op voor Melchior Looijen en zijn mannen. Na rust liep Victoria zelfs uit naar 1-6.

Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Onze passing voltrok zich in een hoog tempo, de veldbezetting was goed en dan kun je snelheid maken. We hebben een goed duel gespeeld.’

Qui Vive – Push 5-1 (2-1)

Push vertrok met een katterig gevoel op weg naar Breda. Met 5-1 verliezen, in dit geval van Qui Vive, voelt niet fijn.

Stefan Duyf (Push): ‘Qui Vive had tijdens de eerste helft erg veel balbezit, maar verdedigend deden we het goed. Je merkt dat er Hoofdklasse-ervaring in dat team zit. Tijdens de tweede helft speelden we helaas niet echt slim. Door een dekkingsfout werd het 3-1 en daarna krijgen we er nog twee tegen. Aan de andere kant: we hebben hard gewerkt en gestreden. Maar wel terecht verloren.’

Union – Zwart-Wit 1-1 (1-1)

Union en Zwart-Wit gingen uiteen met een remise. Ineke Botden (Union): Vorige week meldde ik dat we met 2-2 hadden gewonnen, deze keer hebben we met 1-1 verloren, hoewel ik Zwart-Wit daarmee misschien enig onrecht aan doe. We zitten al twee weken heel krap in de selectie, waardoor we tijdens de tweede helft niet in staat waren om door te drukken. Daarbij speelde het bekerduel ons ook parten, juist vanwege de smalle selectie.’

Pim Wijzenbeek (Zwart-Wit): ‘Ik baal ervan dat we niet hebben gewonnen. Union was tijdens het eerste kwart van de wedstrijd nog gevaarlijk, daarna niet meer. Vooral tijdens de tweede helft zijn we een stuk sterker, maar het leverde geen rendement op. Zelfs uit zes strafcorners maakten we geen goal.’

‘9 Max van Eupen 1-0
’30 Ingvar Neve 1-1