OVK (H): Tweede helft competitie wordt een thriller

Op basis van de eerste competitiehelft zou je – voor wat het waard is – pas één ploeg plaatsing voor de play-offs toedichten: koploper Hurley. Voor het overige zijn er nog vier andere kandidaten in poule A en zeker zes in poule B. In de Overgangsklasse kun je na twaalf duels geen peil trekken op de afloop. En dus wordt de tweede helft van de Overgangsklasse er eentje van thrillerachtige allure.

Poule A

Breda – Huizen 3-4 (3-2)

Met een 3-4 overwinning na een eerdere thuisnederlaag van 1-5 tegen Breda, heeft Huizen zich in ieder geval gerevancheerd ten opzichte van de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen.

Aanvankelijk zag dat er niet naar uit, want gaandeweg de eerste helft ging Breda met 3-0 aan de leiding. Sven Coenen, assistent van Breda: ‘Het is een repeterend verhaal aan het worden. We beginnen sterk, maar het vervolg is niet goed. Na de 3-0 zagen wij langs de kant liever dat we vooruit bleven spelen, maar het team liet zich naar achteren zakken. Daar maakte Huizen goed gebruik van. Huizen ging er vol voor, wij liepen zo tegen een onnodige nederlaag aan.’

Wouter van der Kloet (Huizen): ‘We kwamen op 3-0, maar we wisten dat we een kantelmoment zouden krijgen. Bij rust was het 3-2 en Breda voelde de druk. Na de 3-4 hebben wij de wedstrijd op slot gegooid.’

HBS – USHC 4-1 (0-0)

HBS kan terugzien op een prima duel. De winstpartij op USHC betekent dat de Bloemendalers de winterstop ingaan als vijfde.

Thomas Immink (HBS): ‘Dat is een heerlijk idee. Ik ben erg blij met deze drie punten, waarbij ik moet zeggen dat USHC zich tijdens de eerste helft tekort deed. Ze hebben hun huid duur verkocht.’

Joost van Hasselt (USHC): ‘In de details is HBS verder dan wij. Dit was en terechte nederlaag, maar evengoed had het ook anders kunnen uitvallen. Na afloop zaten we toch met een lichtelijk káá-uuu-téé-gevoel bij elkaar.’

’39 Tommioe Evers 1-0
’46 Max Vergnes 2-0
’50 Maxim Ruitenbeek 2-1
’60 Thomas Kroese 3-1
’67 Tim Ossewaarde 4-1 (sc)

HIC Leiden  3-1 (2-0)

HIC deed wat het op eigen terrein moest doen tegen rode lantaarndrager Leiden. Helen Lejeune (HIC): ‘We kenden een matte start met veel fouten in de passing en aannames, maar we waren het hele duel bovenliggend. Ik had het mooier gevonden als we achterin de nul hadden gehouden, maar we boeken progressie en we staan op slechts drie punten van een play-offplek.’

Mats van Uden (Leiden): ‘De eerste 25 minuten gebeurde er niet veel, maar voor de rust stonden we twee keer niet goed in de omschakeling en dat waren meteen twee goals van HIC. We stonden in deze situaties met teveel spelers voor de bal. Toch kregen wij ook kansen. Na rust konden we niet meer die laatste tien procent leveren die nodig was om er iets moois van te maken.’

’23 1-0 Casper Engelkens
’26 Coen Donders
’59 Luc Lejeune 3-0 (sc)
’69 Nick Molczan 3-1

Hurley – Voordaan 5-4

Hurley won met 5-4 van Voordaan, maar na een 5-1 achterstand kon Voordaan het in de slotfase niet meer redden om de gelijkmaker te scoren.

Peter Jonker (Hurley): ‘Ik vond onze tegenstander de eerste vijftig minuten heel goed spelen. De laatste twintig minuten speelden wij de dood of de gladiolen. De beste ploeg won uiteindelijk, maar we hadden bijna nog de gelijkmaker gescoord.’

Reinoud Wolff (Hurley): De uitslag doet vermoeden dat het een spannende wedstrijd is geweest, maar dat was het niet. De wedstrijd kantelde doordat wij halverwege de tweede helft een gele kaart krijgen. In deze fase scoorde Voordaan twee goals, waardoor het opeens 5-3 stond. Ze kwamen ook nog op 5-4, maar ondertussen misten wij enorme kansen op meer goals.’

Schaerweijde – Were Di 7-0 (4-0)

Pieter-Jan Voerman, het meest gevreesde cornerkanon van de Overgangsklasse, zetten in ieder geval een seizoensrecord neer. In zeventien minuten tijd mikte hij namens zijn ploeg Schaerweijde viermaal raak vanaf kop cirkel. Van 0-0 werd het zo 4-0 bij rust.

Suzan Veen (Schaerweijde): ‘Dat deed hij echt goed, waardoor wij ook in staat waren om vrijer te gaan hockeyen. Zo kun je dan een tegenstander dan stuk  gaan spelen. We zijn op de goede weg. We hebben negen nieuwe spelers ingepast, dat vergt even tijd.’

Arend Jan Broekmans (Were Di): ‘Voerman scoorde vijf corners uit vijf, dan wordt het heel lastig tegen een ploeg als Schaerweijde. Tijdens de tweede helft konden we wel vooruit hockeyen, maar dan weet je dat je achterin ook ruimte gaat weggeven.’

Zwolle – Nijmegen 2-5 (0-2)

Nijmegen speelde niet zijn beste partij, maar won desondanks ruim van Zwolle. ‘We hebben heel hard gewerkt, waarbij ik moet zeggen dat Zwolle het niet slecht deed. We speelden ruim voldoende, dat was goed genoeg om te winnen. We hebben de eerste helft van het seizoen stappen gemaakt en ik ben dan ook zeer tevreden tot nu toe.’

Pancho van den Broek (Zwolle): ‘We hebben prima veldspel laten zien en waren gelijkwaardig aan onze tegenstander. Het punt is en blijft bij ons dat we onze mogelijkheden niet afronden. Na de 1-2 hadden we Nijmegen onder druk en mede daardoor vind ik het een wat geflatteerde uitslag.’

Phoenix – Cartouche 0-3 (0-3)

Bij Cartouche zijn ze wel toe aan een beetje rust. Deel één van de competitie verliep niet namelijk naar wens. Des te fraaier voor het team van Pieter Pieterse was dan ook de 0-3 overwinning op Phoenix. Het slotstuk van 2017 was daarmee in orde. ‘We zijn nog zoekende, omdat er nogal wat veranderingen plaatsvonden in de selectie. Nu spelen we bijvoorbeeld met vijf jongens die vorig jaar nog in JA1 speelden.’

Melchior Looijen (Phoenix): ‘Cartouche was kwalitatief beter, maar ook wij kregen goede kansen onder meer vijf strafcorners te nemen. Vergeleken met de eerste wedstrijd tegen Cartouche staan wij er veel beter op.’

‘9 Steven Doorman (sc)
’15 Timo Goor 0-2
’25 Joost Meijer 0-3

Push – Laren 4-2

Lees het wedstrijdverslag van dit door Push gewonnen duel. Met het bizarre moment: wel of geen gat in het net.

Qui Vive – Leonidas 7-2 (3-1)

Qui Vive behield zijn leidende positie op de ranglijst door een kloeke 7-2 overwinning op Leonidas. Het opmerkelijke is dat nu twee degradanten uit de Hoofdklasse aan kop gaan in de twee poules van de Overgangsklasse.

Leonidas kon lange tijd redelijk meekomen met Qui Vive. Bas Dirks (Leonidas): ‘Nadat echter de 4-2 viel, leek het alsof wij het helemaal opgaven. Daardoor liep Qui Vive in de slotfase uit naar 7-2. Jammer, dat staat niet zo mooi, want je gaat nu met een rotgevoel de winter in.’

Union – Klein Zwitserland 1-2 (1-2)

In het kamp van Klein Zwitserland was men tevreden met het resultaat. Het team won en neemt als promovendus de vierde plaats in bij het ingaan van de winterpauze.
Don Tissen (KZ): ‘We hadden te maken met de nodige pijntjes en lichte blessures, dus wat dat betreft komt het goed uit dat we nu een paar maanden rust hebben. We wonnen met 1-2, waarbij ik vind dat we het eerder af hadden moeten maken.’

‘4 Igor Verboven
’16 Wisse Schapers 1-1
’27 Enzo Torossi

Victoria – Groningen 3-2 (2-2)

Victoria gaat 2018 in als tweede op de ranglijst. Dit dankzij een 3-2 zege op Groningen, dat overwintert als laatste.

Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Wij kenden een stroeve start van de competitie, maar ik moet je zeggen dat het erg motiverend werkt als je zoals nu op de tweede plek staat. We startten goed tegen Groningen, komen op voorsprong, maar het was een vreemde gewaarwording dat we opeens binnen twee minuten tegen een 1-2 achterstand aankeken. Na rust komen we weer op 3-2 en krijgen we ongelofelijke kansen om meer doelpunten te maken. Die hadden er echt in gemoeten.’

Angela Veeger (Groningen): ‘Het was jammer dat we vlak voor rust nog de 2-2 tegen kregen. Dan ga je toch anders rusten dan met een 1-2 voorsprong. Tijdens de tweede helft kwamen we een klein beetje met de rug tegen de muur te staan, maar toch schoten we nog een keer tegen de paal en kregen we een kans voor open goal. We spelen niet slecht, maar het valt telkens de verkeerde kant op.’

‘7 Coen Verdoorn
’12 Bart Wevers 1-1
’13 Thomas Vasiluta 1-2
’30 Bart Nelck 2-2
’51 Bart Nelck 3-2

Zwart-Wit – Gooische 2-2 (0-0)

Zwart-Wit en Gooische deelden de punten en daar baalden ze bij de thuisclub het meest van. ‘Het was weer het oude liedje. We springen niet goed met onze kansen om’, aldus Pim Wijzenbeek van Zwart-Wit. ‘Nu moet ik zeggen dat het ons met de arbitrage de laatste weken niet meezit. Het scheelt ons goals per duel. Maar goed, deze wedstrijd hadden we honderd procent zeker moeten winnen. We waren tienmaal zo goed als Gooische.’

Robbert Paul Aalbregt: ‘Na rust kwamen we op een 1-2 voorsprong, maar het jammere was dat we tien seconden later een gele kaart pakken. Dan maak je het jezelf ook niet makkelijk. Kwam bij dat de arbitrage ook de weg kwijt raakte. Twee minuten voor tijd kregen we een volledig onterechte strafcorner tegen. En je weet wat er gebeurt met onterecht toegekende corners: die gaan er altijd in.’

’49 Max Pastoor 1-0
’53 Pieter Martens 1-1
’64 Hessel Plat 1-2
’68 Liam Alexander 2-2 (sc)