OVK (H): Victoria en Schaerweijde niet uit de verf, Laren op 1

Victoria en Schaerweijde kennen een uitermate stroeve start van het seizoen. De twee teams plaatsten zich vorig jaar voor de play-offs om promotie naar de Hoofdklasse, maar daar zijn ze voorlopig ver van verwijderd. ‘Vic’ sprokkelde zeven puntjes tot nu toe, Schaerweijde acht van de maximale achttien. Voorlopig zijn Hurley en Laren de koplopers in de Overgangsklasse.

Overgangsklasse A

Breda – Zwolle 6-4 (2-3)

Breda en Zwolle maakten er een doelpuntrijk duel van, waarin Zwolle bij rust met 2-3 aan de leiding ging.

Dat was dus prima, maar trainer-coach Pancho van den Broek zag desondanks een rommelig duel aan zich voorbijtrekken. ‘Ik weet eigenlijk niet waar ik vandaag naar heb gekeken. Beide ploegen gingen volle bak, het spel was matig, maar het leverde wel spektakel op. Voor rust doen we het goed, na rust maken we een paar lelijke dekkingsfouten. Eigenlijk was dit van ons het minste duel tot nu toe.’

Sven Coenen (Breda): ‘Zwolle was voor de rust heel effectief. Ze krijgen drie kansen en ze maakten er drie. Ik was eigenlijk verbaasd, gelet op ons overwicht dat het halverwege 2-3 stond. Tijdens de tweede helft ging ons tempo omhoog en speelden we met meer lef en durf richting de 6-3. In de laatste minuut werd het nog 6-4.’

HIC – Voordaan 2-2 (0-1)

HIC en Voordaan deelden de punten en in alle realiteit bezien was dit wel een terechte uitslag. Het neemt niet weg dat beide teams dicht bij een overwinning waren. HIC kon pas vlak voor tijd de 2-2 maken en hamerde tien seconden voor tijd ook nog eens op de binnenkant van de paal.

Peter Jonker (Voordaan): ‘Je denkt dat je de overwinning bijna binnen hebt en achteraf mag je blij zijn dat het geen 3-2 wordt. Het is echter eigen schuld. Tijdens de laatste zestien minuten van de tweede helft pakken we drie gele kaarten, waarvan er twee terecht waren en over de derde kun je twijfelen, als je tenminste voor Voordaan was. En dat was ik. Dat was niet slim allemaal, want hierdoor stonden we in de slotfase permanent met tien man in het veld. HIC profiteerde daar optimaal van.’

Helen Lejeune (HIC) zag haar team goed spelen, maar keek bij rust tegen een 0-1 achterstand aan. Tijdens de tweede helft liep Voordaan onder aanvoering van een sterke Adriaan Stolk zelfs naar 0-2 uit en dus leek het een sombere middag te worden voor Het Ignatius College. Lejeune wierp een vierde spits in de strijd en het lukte zowaar nog een punt in de wacht te slepen. En wanneer Daan Lemmens die bal niet op de paal had gemikt…

’34 Adriaan Stolk 0-1 (sc)
’55 Adriaan Stolk 0-2 (sc)
’65 Tjerk van Dinten 1-2
’67 Rogier Schaeffers 2-2

Huizen – USHC 4-4 (3-0)

USHC leek met een 0-3 bij rust en een 1-4 gaandeweg de tweede helft af te stevenen op een fraaie zege tegen Huizen.

Joost van Hasselt (USHC): ‘We vinden het nog moeilijk om een hele wedstrijd constant te spelen. Dat weten we en we werken er hard aan, maar we deden tijdens de tweede helft andere dingen dan tijdens de eerste. Jammer, maar het is ‘never a dull moment’ bij ons. Dat zag je vandaag weer.’

Wouter van der Kloet (Huizen): ‘USHC kwam voor rust viermaal in onze cirkel en ze scoorden er drie. Voor de tweede helft moet ik mijn team de complimenten geven. Ik ben tijdens de rust erg boos geworden en daarna de kleedkamer uitgestapt. Zo van: zoek het maar uit. Gelukkig kwam iedereen scherp de kleedkamer uit en van 1-4 trokken we het op naar 4-4. Dat gebeurde op basis van vechtlust en kwaliteit.’

Hurley – HBS 6-2 (5-0)

Hurley speelde tegen HBS ‘een knetter goede eerste helft’, aldus Reinoud Wolff, coach van de Amsterdammers. HBS werd hiervan het slachtoffer, want na 35 minuten stond het reeds 5-0.

Thomas Immink (HBS): ‘Ik was blij dat het rust was, want dit was waardeloos. Hurley deed het goed, maar wij speelden wat mij betreft met teveel ontzag voor Hurley. Dat stoorde mij. Na rust deden we het beter. Binnen tien minuten was het 5-2, met kansen op de 5-3. Op zich wonnen we de tweede helft dus met 1-2, maar als je speelt zoals voor rust, maak je aanspraak op niets.’

Schaerweijde – Leiden 2-2 (1-1)

Schaerweijde won tot dusver met imposante cijfers tijdens thuisduels, maar ditmaal bleef de ploeg van Suzan Veen steken op 2-2.

De gevreesde strafcorner liet het afweten tegen Leiden en ook de paal en de lat stonden meerdere treffers in de weg. Daarbij vertolkte de Argentijnse doelman van de gasten wederom een hoofdrol.

Veen: ‘We worden elk duel beter, er zit veel rek in de ploeg, maar we moeten wel leren van onze fouten.’ De topploeg van vorig seizoen heeft na zes duels al een achterstand van acht en zes punten opgelopen ten opzichte van de koplopers Hurley en HIC.

Mats van Uden (Leiden) toonde zich na afloop zeer tevreden. ‘Tijdens de eerste helft was het prima met zelfs kansen op een voorsprong. Na rust sleepten we er dankzij een teamprestatie en onze goede doelman een gelijkspel uit.’

Derk Hoek 0-1
Leon Hemminga 1-1
Jur van der Have 2-1
Bob van Brussel 2-2 (sc)

Were Di – Nijmegen 1-6 (0-3)

Nijmegen, dat het uitstekend doet onder aanvoering van Bas Bogaard, haalde flink uit op Were Di. Het werd 1-6 na een 0-3 ruststand.

Bogaard: ‘Goed gespeeld. We hadden de wedstrijd prima onder controle. Ik heb mooie aanvallen gezien die we vervolgens ook knap afrondden.’

Arend Jan Broekmans (Were Di): ‘Nijmegen was echt op alle fronten beter. We hadden er niets tegenin te brengen. We haalden zelf ons niveau niet en we misten daarbij de overtuiging om er wat van te maken.’

Groningen – Cartouche 1-3 (1-1)

Groningen kon het tot aan de rust redelijk goed bijbenen tegen Cartouche, maar na de thee waren de Voorburgers duidelijk de betere op het veld. Van 1-1 werd het dan ook terecht 1-3.

Pieter Pieterse (Cartouche): ‘We zaten een beetje in de hoek waar de klappen vallen en dan speel je een altijd moeilijke uitwedstrijd op Groningen. Gelukkig konden we deze wedstrijd prima controleren, onze tegenstander had niet mogen klagen als het 1-7 of zo was geworden. Het moest vandaag inderdaad wel even gebeuren, zeker met de thuiswedstrijd tegen Laren voor de boeg.’

’17 Daan de Sevaux 1-0
’28 Yorick van der Vis 1-1
’45 Yorick van der Vis 1-2
’48 Steven Doorman 1-3 (sc)

Laren – Leonidas 5-0 (2-0)

Laren liet er tegen Leonidas geen gras over groeien. Het werd een eclatante 5-0 overwinning voor de thuisclub. Rick van Domburg (Laren): ‘We hadden er eigenlijk negen moeten maken, maar over de hele linie constateer ik dat wij een hele volwassen ploeg aan het worden zijn. Wij lieten Leonidas niet in de wedstrijd komen. Ik zag een leuk duel, waarin de ruimtes naarmate de wedstrijd vorderde steeds groter werden.’

‘5 Robbert van de Peppel 1-0
’20 Tjerk de Vries 2-0
’40 Robbert van de Peppel 3-0
’48 Pieter Paul Houting 4-0 (sc)
’50 Valentijn Charbon 5-0

Push – Phoenix 3-2 (0-0)

Push boekte zondagmiddag zijn derde zege op rij en dat deed trainer-coach Stefan Duyf meer dan deugd.

Tijdens de eerste helft was sprake van krachtsverschil, maar dat uitte zich niet in doelpunten. ‘Wij hadden halverwege eigenlijk al met 4-0 of 5-0 voor moeten staan. De credits hiervoor gaan voor een belangrijk deel naar de doelman van Phoenix, die vorig jaar nog bij ons speelde.’

Na rust kwam Phoenix zowaar op 0-1, maar nadien trok Push het recht met drie treffers op rij.

Melchior Looijen (Phoenix): ‘Het is lastig om tevreden te zijn als je verliest, maar tijdens de eerste helft speelden we zeer gedisciplineerd en tijdens de tweede helft dwongen we ook corners en kansen af. Een gelijkspel had er in gezeten, maar Push rondde de kansen beter af dan wij.’

Bastiaan Tenge 0-1
Lennart Smits 1-1
Christiaan Teeuwen 2-1 (sb)
Bart Mabelis 3-1
Tom de Boer 3-2

Union – Qui Vive 2-2 (1-0)

Union en Qui Vive deelden de punten. In Malden waren ze daar contenter mee dan in De Kwakel, want Ineke Botden kampte met zware personele problemen.

Botden (Union): ‘Ik moest zelf spelers opstellen die dit seizoen nog niet met ons hadden meegetraind. In de vierde minuut kwamen we zelfs op 1-0, maar daarna werden we stukje bij beetje naar achteren gedrukt. Tijdens de tweede helft ging het opeens weer beter, we kwamen op 2-1 maar door een persoonlijke fout achterin werd het alsnog 2-2. Qui Vive was wel beter, dus achteraf gezien hebben wij eigenlijk met 2-2 gewonnen.’

Tim Oudenaller (Qui Vive): ‘We kenden een veldoverwicht, maar Union verdedigde goed. Je kunt merken dat wij nog wat zoekende zijn en dat we vandaag weinig geluk hadden in de afronding.’

‘3 Bram Luijken 1-0
’28 Jelle Westendorp 1-1
’51 Gijs Noordam 2-1
’56 Jasper de Waal 2-2

Victoria – Gooische 1-2 (0-1)

Bij Victoria wil het dit seizoen nog niet vlotten. Dat onderstreepte de nederlaag tegen Gooische. Op eigen veld werd het 1-2 in een duel, waarin de thuisclub weliswaar de bovenliggende partij was, maar Gooische er met de eer vandoor ging.

Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Gooische kwam driemaal bij ons in de cirkel en daaruit scoorden ze twee keer. We moeten het echter bij onszelf zoeken. Het zit soms inderdaad niet mee, maar we moeten gewoon onze kansen benutten. Daar draait het om.’

Christian Cavallet (Gooische): ‘Deze wedstrijd bewijst maar weer eens dat je elk duel kansen krijgt om te winnen. De spelers voerden ons plan precies uit en daarom is de overwinning ook een mooie teamprestatie. Na de 0-1 in de dertiende minuut kwamen we nog beter in onze zetel te zitten. Laten slaan we met de 0-2 toe en eigenlijk hadden we 0-3 op de stick, maar er werd niet gefloten voor een strafbal. Victoria kwam uiteraard opzetten, maar we konden het goed verdedigen.’

Tom Gunther 0-1
Dirk-Jan van Beek 0-2
Romeo Pace 1-2

Zwart-Wit – Klein Zwitserland 4-5 (2-2)

Zwart-Wit en Klein Zwitserland produceerden in Breda samen negen treffers en daarmee was uiteindelijk niet alleen KZ (4-5 winst), maar ook het publiek de grote winnaar.

Pim Wijzenbeek (Zwart-Wit): ‘Het frustreerde mij dat wij tijdens de rust niet dik voor stonden. We waren beter, maar KZ scoorde tweemaal uit twee kansen. Na rust laten we het trouwens afweten. De energie was weg en het lukte niet om de boel weer aan de gang te krijgen.’

Tijdens de tweede helft liep KZ uit van 2-2 naar 2-5, waarna Zwart-Wit in de allerlaatste fase nog terugkwam tot 4-5.

Don Tissen, assistent-coach van KZ: ‘Wij hebben het onnodig spannend gemaakt. Voor de rust lieten we ons veel te ver inzakken doordat Zwart-Wit vaak de lange bal speelde. Dat was helemaal niet nodig. Tijdens de tweede helft speelden we hoger op het veld en dat spel past ons veel beter. Op het eind leek het nog spannend, maar eigenlijk was het dat niet meer.’

‘3 Koen Bijen 0-1
’20 Twan van Ginneken 1-1 (sc)
’25 Twan van Ginneken 2-1 (sc)
’35 Bas Leinweber 2-2
’58 Enzo Torossi 2-3 (sc)
’62 Maarten Groen 2-4
’68 Maarten Groen 2-5
’69 Xander van Gurp 3-5 (sc)