Voordaan via zenuwslopende thriller en shoot-outs naar PK

In de winterstop was Voordaan met de tiende plaats op de ranglijst al lang en breed begraven. Maar na een heerlijk hockeygevecht in het derde playoff-duel was het Joachim Löwenthal die in de beslissende shoot-out de bal langs Victoria-keeper Salman Akbar tikte en zijn ploeg naar de Promotieklasse schoot. Daarmee bezorgde hij Voordaan een prachtige afsluiting van een slopend seizoen, waarin het opstond uit de dood.

Toen bij een tussenstand van 2-2 – na een veldslag van zeventig lange minuten en een bloedstollende slotfase waarin aan beide kanten zomaar de ‘Golden Goal’ had kunnen vallen – de toeter klonk, werd het even doodstil op het sportpark van Victoria. Geen speler, geen supporter, geen coach wist wat hij moest zeggen. Bij iedereen op of rond het veld daalde het besef in dat de beslissing van dit slopende seizoen – het verschil tussen meedoen aan de prestigieuze nieuwe Promotieklasse of de in niveau en aanzien gedaalde Overgangsklasse – ging worden beslist door shoot-outs.

Het was al waanzinnig dat we van de tiende plek in de winter überhaupt nog tot shoot-outs in de play-offs waren gekomen. Voordaan-coach Peter Jonker

‘Ik baalde ervan dat we shoot-outs moesten nemen. Zeker omdat we in de tweede helft fantastisch speelden’, zei Peter Jonker, coach van Voordaan, dat in 2016 uit de Hoofdklasse degradeerde en nu een haar was verwijderd van het mislopen van de Promotieklasse, iets dat opnieuw als degradatie moest voelen.

Jonker: ‘Maar we hebben dit jaar de helft van onze wedstrijden gelijkgespeeld. Dus de kans dat we de winst nog gingen binnenslepen, was niet heel groot. Toen werden het dus shoot-outs. Wat moet ik dan als coach nog zeggen? Het was al waanzinnig dat we van de tiende plek in de winter überhaupt nog tot shoot-outs in de play-offs waren gekomen. Stel dat het niet gelukt was. Hadden we die hele periode dan waardeloos moeten noemen? Dat is natuurlijk onzin. Maar dit is wel veel leuker.’

Prachtige reddingen van de Pakistaanse doelman Salman Akbar

Na de ruime 4-1 overwinning van Victoria in de return van afgelopen zaterdag maakten de ploegen er dit keer een prachtig en meeslepend hockeygevecht van. Na de rake sleeppush van Adriaan Stolk van Voordaan in de twaalfde minuut herpakte Victoria zich nog in de eerste helft met doelpunten van Frederik Groenland en Coen Verdoorn. Na rust stond Voordaan zelfs op breken. Het was Thijs van Pelt die de bal eerst snoeihard over sloeg en even later een schot op de legguard van keeper Coen Visser vuurde, die de bal in de kluts even kwijt was. Maar de 3-1, de treffer die Voordaan het meeste pijn had moeten doen, viel niet.

Daarna vond Voordaan een nieuwe kracht. Het was Adriaan Stolk die zijn sleeppush uit een strafcorner uiteen zag spatten op de linkerhandschoen van de Pakistaanse keeper Salman Akbar, de schlemiel van de eerste wedstrijd (4-3 voor Voordaan), toen een verdwaalde voorzet van binnen de cirkel via zijn legguard in zijn eigen doel verdween. Bij een andere strafcorner redde hij na een turn van Stolk en een push van Bob Rijksen de bal prachtig uit de benedenhoek.

In de eerste helft had Akbar met een katachtige redding ook al een strafcorner van Stolk met zijn stick gered. Maar uiteindelijk moest hij zich toch gewonnen geven, met een lullige goal. Een scrimmage die Thur Stadelmaier sluw onder Akbar doortikte. Een bal die tergend langzaam over de achterlijn rolde en hooguit een paar centimeter daarachter doodstil bleef liggen. Het duurde even tot Stadelmaier besefte dat hij had gescoord en hij ontplofte en aan zijn juichende sprint begon.

Thur Stadelmaier heeft namens Voordaan de gelijkmaker gemaakt (2-2) en viert dit met teamgenoot Joachim Löwenthal. Foto: Orange Pictures/Herman Dingler

Fluitconcert tijdens de shoot-outs

Na zeventig minuten lieten de spelers zich moegestreden op het veld neervallen. Voor het nemen van de shoot-outs werd gekozen voor het doel waarachter het spandoek ‘Salman, simply the best’ hing. Veel invloed had het niet. Beide ploegen maakten hun eerste drie shoot-outs.

Iedere rake bal werd gevierd als een doelpunt. De supporters van Victoria lieten zich steeds nadrukkelijker horen. Toen de vierde speler van Voordaan met de bal aan zijn stick op het doel afstormde, klonk een hels fluitconcert over het veld. Even leek de sfeer grimmig en onsportief te worden. Maar hij bezweek niet onder de druk en schoot raak (3-4).

Daarna was het de beurt aan Bart Nelck van Victoria. Hij liep zich vast op keeper Coen Visser. Het was een dure misser. Toen Joachim Löwenthal even later wegdraaide van keeper Akbar en de bal binnentikte (3-5), barstte het feest van Voordaan los. Uitzinnig van vreugde sprintte Löwenthal meterslang langs de boarding over het veld heen. Zijn teamgenoten volgden in een lange sliert achter hem aan.

Victoria-speler Thijs van Pelt (liggend op de grond) baalt van de ‘degradatie’ naar de Overgangsklasse. Foto: Orange Pictures/Herman Dingler

Wilskracht van Voordaan

‘We hebben keihard geknokt. In de slotfase kreeg Victoria een paar groene kaarten. Toen hadden we door moeten drukken. Maar dat lukte niet’, zei Löwenthal aan het einde van zijn lange sprint. ‘Als je de laatste maakt, is dat heerlijk. Hij zat diep, ja. Je bent het hele jaar aan het trainen. Dan komt er nog een nacompetitie. En die win je op deze manier. Dan gaat er wel wat door je heen.’

Coach Peter Jonker vertelde nog maar eens wat voor bizar seizoen het voor Voordaan was geweest. ‘In de winter stonden we als nummer tien op een kansloze plek. Als nummer zeven gingen we toch de play-offs in. Tegen Victoria, een verdomd goede ploeg. Gisteren speelden zij fantastisch. Maar vandaag winnen wij op wilskracht. Je kunt tactisch een hoop dingen bedenken, maar knoerhard werken, dat doet nog steeds een hoop, hoor.’

Victoria-Voordaan* 2-2 (2-1)
*wint na shoot-outs
’12 Adriaan Stolk 0-1
’17 Frederik Groenland 1-1
’23 Coen Verdoorn 2-1
’49 Thur Stadelmaier 2-2

 


Wat vind jij? Praat mee...