Vooruitblik OVK (H): ‘Never a dull moment’ voor Wouter Heuterman

De Overgangsklasse staat aan de vooravond van een cruciaal seizoen. De invoering van de Promotieklasse zal, zéker na de winterstop, voor spektakel, spanning en sensatie gaan zorgen. Wie spelen vanaf 2018/19 in deze elitegroep, voor welke ambitieuze club valt deze illusie straks in duigen? Hockey.nl blikt deze week in een vierluik vooruit op dit nieuwe hockeyjaar. Vandaag aflevering 2: aanvoerder Wouter Heuterman over de kansen van Leonidas.

Heuterman begint aan zijn vijfde seizoen in de hoofdmacht van Leonidas en tot nu toe was het een kwestie van ‘never a dull moment’. De voorbije vier jaar was het een kwestie van óf degraderen (uit de Overgangsklasse) óf weer promoveren na spannende play-offreeksen.

Ditmaal ging in juni ging de vlag uit bij Leonidas. Zes slopende promotie-/degradatiewedstrijden tegen MEP en Alkmaar bracht de brigade van trainer-coach Bas Dirks terug in de subtop van het Nederlandse hockey. Je zou zeggen, gelet op de omvang van de club en de potentie die daaruit voortvloeit is dit ook het niveau waarop de club, ook bij de mannen, thuishoort.

Drie weken vrijaf

Het razend spannende competitieslot betekende dat er geen sprake was van een lange zomervakantie voor Leonidas. ‘Dat klopt’, zegt Heuterman. ‘Ik denk dat ik ongeveer drie, vier weken vrij ben geweest. Het was een slopend seizoen voor ons, af en toe merkte je dit tijdens de voorbereiding. Aan de ene kant ligt je basisniveau nog hoog, aan de andere kant hebben we misschien te weinig rust gehad. Mede daardoor verliep onze aanloopfase naar de competitie wat wisselvallig.’

‘Ander soort spel’

Tijd om het rustig aan te doen is er in ieder geval niet. Zondag gaat Leonidas van start tegen de gedegradeerde hoofdklasser Qui Vive en tijdens de eerste zes competitieronden treft ‘Leo’ vier clubs die ontegenzeggelijk de ambitie hebben zich te plaatsen voor de nieuwe Promotieklasse. Naast Qui Vive zijn dit Push, stadgenoot Victoria en Laren. De twee andere tegenstanders zijn degelijke middenmoters van vorig seizoen; Union en Groningen.

Heuterman: ‘Het wordt pittig, temeer omdat we een ander soort spel zullen moeten spelen dan vorig seizoen in de Eerste Klasse. In de eerste plaats zal het tempo hoger liggen en ten tweede zullen wij niet meer het team zijn dat in elke wedstrijd het spel bepaalt. We zullen nu iets eerder half court gaan spelen. Het neemt niet weg dat wij er ongelofelijk veel zin in hebben. We spelen in een pittige poule, waarin we in ieder geval moeten zorgen dat we geen laatste worden. Alleen de nummer twaalf speelt dit seizoen play-outs vanwege de nieuwe competitieopzet.’

Ondergeschikt aan team

Het wordt de kunst, zegt Heuterman, dat elke speler zich ondergeschikt gaat maken aan het team. ‘Pas dan halen we het beste in ons naar boven. We geloven er heilig in dat als we dat doen, we tegen elk team uit deze poule resultaat kunnen halen. We hebben vorig seizoen laten zien dat wij in staat zijn om met teleurstellingen om te gaan. Zowel tegen MEP en als tegen Alkmaar verloren wij onze eerste play-offwedstrijd. Op MEP wonnen we daarna tweemaal en Alkmaar pakten we de laatste twee potjes zelfs met hele ruime cijfers.

‘Lastig dingetje’

De selectie van Leonidas bevat uiteraard 22 namen, maar van twee spelers staat vast dat zij de eerste helft van de competitie vrijwel volledig zullen missen vanwege een stage in het buitenland. Het zijn Mathé de Wit en Julian Stempher. Heuterman: ‘Dat is inderdaad een lastig dingetje, zeker ook voor onze coach. Je staat voor de afweging of je ze in de selectie moet opnemen in de wetenschap dat ze een half jaar niet beschikbaar zijn. We zullen zien hoe het gaat, pas achteraf zal je weten weet je of het goed uitpakte of niet.’

En dat gaat we zondagmiddag vanaf kwart voor drie voor het eerst zien, wanneer Leonidas op eigen veld aantreedt tegen een ongetwijfeld gretig Qui Vive; belust op revanche na een leerzaam, maar teleurstellend geëindigd debuut in de Hoofdklasse.


Wat vind jij? Praat mee...