Winterstop komt te vroeg voor Schaerweijde-kanon Voerman

Het is bijna jammer voor Pieter-Jan Voerman van Schaerweijde dat de winterstop net is begonnen. Het strafcornerkanon raakte de afgelopen weken flink op schot, met tien doelpunten uit de laatste drie wedstrijden. Daarmee gaf de van Zwolle overgekomen verdediger zijn club in de laatste speelrondes nog genoeg hoop op die gewilde promotie naar de Hoofdklasse.

De afgelopen weken scoorde hij drie, twee en zelfs vijf doelpunten. In twaalf wedstrijden in de Overgangsklasse, sleepte voerman 21 rake strafcorners binnen. Bijna twee per wedstrijd dus. Het zijn statistieken waar zelfs de strafcornerspecialisten uit de Hoofdklasse niet bij in de buurt komen.  ‘Het rendement met vijf uit vijf kon afgelopen weekend niet beter. Maar om te zeggen dat ik één van de beste strafcorners van Nederland heb, inclusief de Hoofdklasse, dat gaat me iets te ver’, reageert Voerman op zijn indrukwekkende reeks, zeker voor een nieuwkomer.

Vertrouwen

Bij zijn vorige club Zwolle werd hij ook al gevreesd door de tegenstanders. Voerman: ‘Het was wel even wennen hier. Dat gold voor mij persoonlijk,  maar ook voor het team zelf. Een aantal nieuwe teamgenoten was zo van: laat hier maar zien wat je kan. Gelukkig kon ik in de eerste seizoenshelft mijn waarde tonen, daardoor neemt het vertrouwen binnen de ploeg ook toe. Dat zie je terug in de resultaten.”

Pieter-Jan Voerman (midden) wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten van Schaerweijde na weer een benutte strafcorner. Foto: Ernst van Splunter.

Het vertrouwen moet in de tweede seizoenshelft zorgen voor een grootse comeback bij de ploeg van oud-international Suzan Veen van der Wielen (191 caps). Schaerweijde heeft, als club met één van de grootste begrotingen van de Overgangsklasse, promotie naar de Hoofdklasse namelijk standaard als doel. Voorlopig moet de ploeg uit Zeist het echter doen met een vierde plaats in Overgangsklasse A, met een achterstand van zeven punten op koploper Hurley. Toch ziet Voerman veel mogelijkheden: ‘We zien dus nog genoeg kansen om dat gat te dichten. In de tweede seizoenshelft spelen we tegen de bovenste ploegen thuis. Bij ons is het verschil tussen thuis en uit best wel groot.’

‘Ik dacht altijd: wat jij kan, kan ik ook’

Het feit dat hij het ook bij Schaerweijde zo goed doet, is een bevestiging van zijn grote kwaliteiten vanaf de kop van de cirkel. Volgens Voerman zijn die kwaliteiten te danken aan veel trainingsuren én de concurrentie voor die strafcorner bij zijn voormalige clubs. ‘Ik dacht altijd: wat jij kan, kan ik ook. Mijn strafcorner ging altijd wel hard, ook in de jeugd, maar vaak ging die nog over of naast. De laatste jaren heb ik daarom hard gewerkt aan mijn rendement.’ Het harde werk betaalde zich het afgelopen jaar dus uit. Hij kan rustig terugkijken op een succesvol jaar, met lijfsbehoud voor Zwolle en zijn transfer naar Schaerweijde.

‘We wilden juist voor Hylke van Slooten goede resultaten neerzetten’

Met de winterstop komt er voor zijn nieuwe club Schaerweijde ook een einde van een bewogen periode. Enkele weken geleden overleed oud-speler Hylke van Slooten (30). Voerman speelde zelf nooit samen met Van Slooten, maar zag de impact van het treurige nieuws bij zijn teamgenoten. ‘Het was een jongen die voorop in de strijd ging en zich in korte tijd heel populair heeft gemaakt binnen de club. Het nieuws van zijn overlijden kwam hard aan. Als ploeg vonden we het juist in deze periode belangrijk voor hem goede resultaten neer te zetten. Volgens mij heb ik daar mijn steentje aan bijgedragen.’


Wat vind jij? Praat mee...